• Γιατί δεν πρέπει να περιμένουμε Retina MacBook Air

    Οι φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τα καινούργια μοντέλα Retina Macbook Pro 13", αναφέρουν πως το συγκεκριμένο μοντέλο προορίζονταν αρχικά να διατεθεί μαζί με το μεγαλύτερο (15") αδερφάκι του, τον Ιούνιο που μας πέρασε. Λόγω προβλημάτων όμως που εμφανίστηκαν κατά τις δοκιμές και αφορούσαν υψηλές θερμοκρασίες και προβλήματα με την απόδοση της μπαταρίας, η Apple αναγκάστηκε να καθυστερήσει την Retina έκδοση των Macbook Pro 13" έως ότου βρει λύσεις.

    Τα παιδιά της ιστοσελίδας 9to5mac είχαν την εξής απορία. Γιατί η Apple να προχωρήσει στην κατασκευή ενός rMBP 13" ενώ έχει ήδη ένα φοβερό μηχάνημα στις 13", το MBA 13" που το μόνο που του λείπει είναι η Retina οθόνη και τα καλύτερα χαρακτηριστικά ώστε να ανέβει στην κατηγορία των "Pro". Βάσει των φημών που έχουν κυκλοφορήσει και σε συνδυασμό των γνώσεων τους και της κοινής λογικής, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Apple θα δυσκολευτεί με τα τωρινά δεδομένα να παραδώσει ένα rMBA με τις επιδόσεις ενός Pro και πιθανώς να μην γίνει και ποτέ. Ο λόγος είναι η έλλειψη χώρου που έχει το σασί του MacBook Air σε σχέση με το σασί των Retina MacBook Pro. Και γιατί να χρειαστεί περισσότερος χώρος; Διότι απλούστατα για να μπορέσεις να υποστηρίξεις μια οθόνη Retina, χρειάζεσαι πολύ περισσότερη ισχύ δηλαδή ρεύμα. Άρα χρειάζεσαι περισσότερη μπαταρία αν δεν θέλεις να "χαλάσεις" την αυτονομία του μηχανήματος. Το ίδιο πράγμα ακριβώς ισχύει και για τους κατά πολύ δυνατότερους επεξεργαστές που χρησιμοποιούν τα Pro μοντέλα (high-end 2.7GHz quad-core Intel Core i7), έναντι αυτών που χρησιμοποιούν τα Air (BTO dual-core Intel Core i7 2.0GHz). Τέλος τα Pro μοντέλα μπορούν να δεχτούν 16GB μνήμη, ενώ τα Air μέχρι 8GB και φυσικά και εδώ ο παράγοντας είναι ο χώρος και η κατανάλωση.

    Προχωρώντας λίγο παραπέρα τα συμπεράσματα της ιστοσελίδας 9to5mac, μπορούμε να υποθέσουμε πως αν η Apple αποφασίσει να προχωρήσει στην δημιουργία rMBA, δεν θα πρέπει αφενός να περιμένουμε μεγάλη αλλαγή στα εσωτερικά χαρακτηριστικά, δηλαδή επεξεργαστές να φτάνουν αυτούς των Pro μοντέλων της εταιρίας και αφετέρου ίσως χρειαστεί να υπάρξει μια μικρή αύξηση στο μέγεθος από το σασί της σειράς. Κάτι ανάλογο δηλαδή που έγινε και με το iPad τρίτης γενιάς, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει την οθόνη Retina. Εκτός βέβαια αν τα μυαλά της Apple βρουν άλλες λύσεις για να υλοποιήσουν το πακέτο με το σημερινό (ή και ακόμα λεπτότερο..) σασί του Air.

    Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά ως θέμα στο φόρουμ: Γιατί δεν πρέπει να περιμένουμε Retina MacBook Air από τον 8u88l3 Πλοηγηθείτε στο αρχικό θέμα