• Τα βασικά για το OS X: Dock

  Ο Dock είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του OS X, αφού αναλαμβάνει αρχικά να φιλοξενήσει τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε πιο συχνά, ενώ διαθέτει και άλλες χρήσιμες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα τα stacks ή τα ελαχιστοποιημένα παράθυρα των εφαρμογών. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα στο Dock να τοποθετήσει όσες εφαρμογές τον εξυπηρετεί, και με ένα κλικ να τις ενεργοποιήσει. Ουσιαστικά ο Dock χωρίζεται σε δύο τμήματα: στο αριστερό και συνήθως στο μεγαλύτερο τμήμα, φιλοξενούνται οι εφαρμογές που θέλουμε να έχουμε άμεσα πρόσβαση, καθώς και οι εφαρμογές που τρέχουμε και δεν υπάρχει ήδη το εικονίδιό τους στο Dock, και στο δεξιό τμήμα που φιλοξενούνται τα stacks, τα ελαχιστοποιημένα παράθυρα και το Trash. Τα δύο τμήματα διαχωρίζονται από μια διακεκομμένη γραμμή.  Σημείωση: Όταν τρέχουμε μια εφαρμογή που το εικονίδιό της δεν φιλοξενείται ήδη στο Dock, αυτό εμφανίζεται στο τέλος του αριστερού τμήματος, πριν την διακεκομμένη γραμμή.

  Πως προσθέτω και αφαιρώ εφαρμογές
  Ο χρήστης αγοράζοντας έναν καινούργιο Mac, την πρώτη φορά που θα ανοίξει τον υπολογιστή του, θα βρει στο Dock τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές της Apple, όπως ο Finder, Safari, Mail, Calendar, Address Book κ.ο.κ. Ορισμένες εφαρμογές τοποθετούν αυτόματα κατά την εγκατάσταση το εικονίδιό τους στο Dock. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει δεν μπορούμε να το αφαιρέσουμε.

  Μπορούμε να προσθέσουμε εφαρμογές στο Dock με δύο τρόπους:
  • Σύροντας το εικονίδιο της εφαρμογής στο Dock από τον Finder
  • Τρέχοντας την εφαρμογή και σύροντας το εικονίδιό της αριστερά σε οποιαδήποτε θέση μας εξυπηρετεί
  Προκειμένου να αφαιρέσουμε το εικονίδιο μιας εφαρμογής από το Dock, αρκεί να την σύρουμε στο Desktop, κι αυτή θα εξαφανιστεί με ένα χαρακτηριστικό animation.  Σημείωση: Αφαιρώντας το εικονίδιο της εφαρμογής από το Dock, η εφαρμογή δεν διαγράφεται. Μπορούμε λοιπόν να προσθέτουμε και να αφαιρούμε εικονίδια όπως μας εξυπηρετεί.

  Πως βλέπω ποιες εφαρμογές είναι ενεργές
  Προκειμένου να βλέπουμε ποιες εφαρμογές είναι ανοικτές, κάτω από το εικονίδιο μιας ενεργής εφαρμογής, εμφανίζεται μια γαλάζια κουκκίδα, που καταδεικνύει πως η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ανοικτή. Σε όσα εικονίδια δεν υπάρχει η χαρακτηριστική γαλάζια κουκκίδα, η εφαρμογή είναι απενεργοποιημένη.  Σημείωση: Στο OS X Lion η γαλάζια κουκκίδα εμφανίζεται μόνο εφόσον το έχουμε επιλέξει από τις ρυθμίσεις του συστήματος. Για να κάνουμε αυτή την επιλογή πηγαίνουμε System Preferences>Dock και ακυρώνουμε την επιλογή στο "Show indicator lights for open applications".

  Πως αλλάζω το μέγεθος του Dock και των εικονιδίων
  Μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του Dock με διάφορους τρόπους:
  • Κατευθύνοντας τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στην διακεκομμένη γραμμή, και κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, μετακινείτε το ποντίκι αυξομειώνοντας το μέγεθος του Dock όπως σας εξυπηρετεί
  • Πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις του Dock (System Preferences>Dock) και μετακινώντας την μπάρα Size\
  Στις ρυθμίσεις θα παρατηρήσετε ενδεχομένως και την επιλογή Magnification. Ενεργοποιώντας την συγκεκριμένη επιλογή, το μέγεθος των εικονιδίων στο Dock αυξομειώνεται καθώς σύρουμε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω από τα εικονίδια. Με την μπάρα που βρίσκεται δίπλα από την επιλογή στις ρυθμίσεις, μπορούμε να επιλέξουμε το μέγεθος αυξομείωσης. Αυτό εξυπηρετεί ιδιαίτερα αν έχουμε τοποθετήσει πολλά εικονίδια στο Dock, και έχουμε αναγκαστεί να μικρύνουμε σημαντικά το μέγεθός του για να χωρέσουν. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επιλέξετε αν θέλετε το Magnification να είναι ενεργό ή όχι.  Σε ποια σημεία της οθόνης μπορώ να τοποθετήσω το Dock
  Ο Dock μπορεί να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος της οθόνης (προεπιλογή), είτε στα δύο άκρα δεξιά και αριστερά. Μπορείτε να κάνετε την σχετική επιλογή, από τις ρυθμίσεις του Dock με την επιλογή "Position on screen", ή εμφανίζοντας ένα σχετικό μενού κάνοντας δεξί κλικ πάνω στην διακεκομμένη γραμμή.

  Λοιπές Λειτουργίες
  Στην δεξιά πλευρά του Dock φιλοξενείται μόνιμα το Trash που περιλαμβάνει τα διαγεγραμμένα αρχεία μας, καθώς και τα λεγόμενα stacks. Τα Stacks είναι συντομεύσεις φακέλων ή αρχείων στα οποία θέλουμε να έχουμε άμεση πρόσβαση. Περισσότερα για τα Stacks θα πούμε σε νεότερη δημοσίευση. Ακόμη στο δεξιό τμήμα φιλοξενούνται και τα παράθυρα που κάνουμε ελαχιστοποίηση. Ρίχνοντας μια ματιά στις ρυθμίσεις του Dock, θα εντοπίσουμε την επιλογή "Minimize windows into application icon", που μας επιτρέπει η ελαχιστοποίηση των παραθύρων να μην είναι πλέον εμφανής, δηλαδή να γίνεται στο εικονίδιο της εκάστοτε εφαρμογής, κι όχι να τοποθετείται στο Dock. Η συγκεκριμένη επιλογή εξυπηρετεί ο Dock έχει επεκταθεί σε μεγάλο πλάτος λόγω πολλών εικονιδίων.

  Σημείωση: Από τις ρυθμίσεις του Dock έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε την αυτόματη απόκρυψή του, κερδίζοντας έτσι χώρο στο Desktop: Πηγαίνουμε System Preferences>Dock και τσεκάρουμε την επιλογή "Automatically hide and show the Dock". Για να εμφανιστεί ο Dock αρκεί να σύρουμε τον κέρσορα του ποντικιού μας στο κάτω μέρος της οθόνης.

  Να επισημάνω επίσης πως τα εικονίδια των εφαρμογών στο Dock δεν εξυπηρετούν απλά στο άνοιγμα των εφαρμογών. Κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο μιας εφαρμογής, οι χρήστες θα βρουν ένα μενού, το οποίο ανάλογα με την εφαρμογή και την κατάστασή της (ενεργή/ανενεργή) έχουν στην διάθεσή τους διάφορες επιλογές, όπως πχ. το κλείσιμο της εφαρμογής, την απόκρυψη των ενεργών παράθυρων κ.ο.κ.  Ο Dock εφόσον τακτοποιηθεί σωστά και γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις, αποτελεί ένα αναπόσπαστο εργαλείο στην καθημερινή εργασία του χρήστη. Η πρότασή μου είναι να μην τοποθετούμε απερίσκεπτα όλες τις εφαρμογές μας στο Dock, γιατί σε βάθος χρόνου θα χάσει την λειτουργικότητά του. Στο Dock προτείνεται να τοποθετούνται εκείνες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά και εξυπηρετούν τον χρήστη. Το OS X Lion προσφέρει άλλωστε πλήθος εναλλακτικών τρόπων εύρεσης των εφαρμογών, όπως για παράδειγμα το launchpad, ώστε να μην χρειάζεται να δημιουργείται "συνωστισμός" στο Dock.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά ως θέμα στο φόρουμ: Τα βασικά για το OS X: Dock από τον MihalisGR Πλοηγηθείτε στο αρχικό θέμα