PDA

View Full Version : Απορίες αρχαριες για macbook pro

Σελίδες : [1] 2

Alex0077
13-08-2011, 02:14
Καλησπέρα παιδιά. Θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα που ίσως έχουν ειπωθεί αλλά συγχωρέστε με δεν είναι και εύκολο να ψάξω όλες τις σελίδες.

Να ξεκινήσω να πω ότι δεν έχω ιδέα από mac. 'Εχω ψάξει από μόνος μου κάποια πράγματα. Τόσα χρόνια χρησιμοποιούσα κλασικά windows. Είμαι φοιτητής οπότε η δουλειά που θέλω το laptop είναι καταλαβαίνετε σχετικά με εργασίες, οργάνωση αρχείων, internet, mails κτλ κτλ.. Έχω βαρεθεί με τα windows. Έχω πάρει laptop και συνέχεις μου δημιουργούν προβλήματα.. Τη μια κολλάει ιούς , την άλλη κρασάρει και αναγκάζομαι και κάνω συχνά φοματ, χάνω κάποια αρχείς μερικές φορές και γενικά δεν μου αρέσουν καθόλου από άποψη οργάνωσης. Είχα το iphone 3gs και τώρα το 4 kαι έτσι έχω κάποια μικρή επαφή με την apple. Μου άρεσε πολύ η οργάνωση και η ποιότητα που έχει πχ με το itunes που τα έχεις όλα εκεί, κάποια λίγα που είδα σε macbook από καταστήματα και είμαι σε μεγάλη σκέψη να αγοράσω ένα macbook pro. Ξέρω όμως ότι είναι σχετικά ακριβά... Αφού το πιο φθηνό έχει περίπου 1300 ευρώ. Θα ρωτήσω κάποια πράγαμτα..
1. Από υποστήριξη τι γίνεται'? Αν τύχει και μου χαλάσει πχ ή χρειαστώ βοήθεια? Μπορώ να το πάω για service στο μαγαζί που το αγόρασα κανονικά και το κοιτάνε αυτοί ή το στέλνουν Αγγλία ή Αμερική?
2. Ας πούμε δίνω τόσα λεφτά για να το αγοράσω σήμερα.. Μέχρι πόσο καιρό η apple θα μου εμφανίζει update για να κάνω? Θα έχω καλή υποστήηριξη γενικά? Ή μετά από 1 χρόνο θα έχει παλαιώσει αρκετά? ΓΙατί αν είναι να αλλάζεις macbook κάθε 1-2 χρόνια δεν αξίζει με τόσα λεφτά.
3. Έχω δει ότι έχει κάποια προγράμματα αντί για το office.. μπορώ να γράψω εκεί ένα έγγραφο να το διαμορφώσω και μετά να το στείλω σε mail σε κάποιον που έχει windows office.. Θα μπορέσει να το ανοίξει? Μάλλον όχι ε? Αν όχι, μπορώ να κάνω μετατροπή σε doc? ίσως φαίνεται λίγο γελοία αυτή η ερώτηση
4.Antivirus και antispyware έχω ακούσει ότι δεν χρειάζεται. . Αυτό ισχύει 100%? Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσω ιό με τίποτα? Δεν υπάρχουν καν antivirus για mac?
5. Σκέφτομαι από πού και πώς να το αγοράσω. Ένας συγγενής μου είναι στην Ιταλία και είναι διπλωματικός.. Μου χει πει ότι υπάρχει ένα μαγαζί εκεί που ψωνίζουν μόνο διπλωματικοί και γλιτώνουν το ΦΠΑ και ίσως και λίγο χαμηλότερη τιμή. Πχ ένα macbook pro που κοίταγα συγκεκριμένα εδώ έχει 1250 ενώ από αυτό το κατάστημα είχε 900 ευρώ. Αξίζει να το πάρω από εκεί? Θα μου εμφανίσει κάποιο πρόβλημα πχ με τη γλώσσα , υποστήριξη? Τα mac στην Ελλάδα έχουν και ελληνικό πληκτρολόγιο ή όχι? Και πέρα από αυτό σκέφτομαι και την εγγύηση που προφανώς δεν ισχύει εδώ? Επίσης, υπάρχει άλλος τρόπος αγοράς πιο φθηνός? Πχ από Αμερική και να στο στείλουν εδώ (αν και υπάρχει θέμα τελωνείου).. από την Αγγλία όμως? Ξέρω ότι το επίσημο site δεν φέρνει σε άλλη χώρα.. Δεν υπάρχουν όμως άλλα sites όπως είναι το plaisio εδώ ή κάποιο άλλο που να στέλνει και σε άλλες χώρες?
και κάτι ακόμα
6.Κάθε πότε βγαίνουν καινούρια macbook ? Να αγοράσω κάποιο τώρα ή να περιμένω πχ Χριστούγεννα? Θα χει βγει κάποιο καινούριο μοντέλο?
7. Ποια η διαφορά macbook pro με air?
Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή ευπρόσδεκτη φυσικά.. Ελπίζω να μην φάνηκαν κουραστικές και ίσως γελοίες κάποιες ερωτήσεις μου

PS. Αν ξέρει κανένας κάποιο site να δω και τιμές από εξωτερικό ας μου πει. Απλά δεν θέλω να είναι έκδοση άλλης χώρας δηλαδή να έχει στο πληκτρολόγιο τυπωμένα και άλλα γράμματα... ας έχει δηλαδή μόνο το κλασικό αγγλικό.

Evil666
13-08-2011, 03:01
1. Δεν μου έχει χρειαστεί μέχρι τώρα, είμαι της άποψης οτι κάποια service είναι σχετικά αξιόπιστα και κάποια άλλα όχι. Δεν έχω ακούσει π.χ. άσχημα λόγια για την document ή το πλαίσιο, ενώ έχω ακούσει τα χειρότερα για το multirama. Επαναλαμβάνω, είναι θέμα τύχης και καθαρά προσωπική άποψη. Γνώμη μου επίσης είναι οτι χαλάνε πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με ένα p.c..

2. H Apple γενικά σε βάζει σε ένα τριπάκι κάθε διετία να βγάζει ένα νέο μηχάνημα, το οποίο σε προκαλεί να πάρεις. Θα έλεγα όμως οτι οι διαφορές είναι σχετικά μικρές, έτσι ώστε να μπορείς να βολευτείς άνετα μια 4ετία-5ετία με αυτό που αγόρασες, αρκεί να το πετύχεις βέβαια και σε περίοδο όχι άνω των 6 μηνών απο τότε που κυκλοφόρησε.

3. Υπάρχει Office 2011 για mac, το οποίο ανοίγει τα πάντα και του οποίου τα αρχεία που σώζει διαβάζονται κανονικά απο την αντίστοιχη έκδοση των pcs. Δεν τίθεται πλέον θέμα "συμβατότητας" όπως στα παλιά τα χρόνια, εκτός κι αν μιλάμε για ένα πολύ ειδικό πρόγραμμα, το οποίο δεν υπάρχει σε αντίστοιχη Mac έκδοση.

4. Ορθώς έχεις διαβάσει, αυτά θα τα ξεχάσεις στους Mac, όπως επίσης και το format του δίσκου κάθε 6μηνο λόγω fragmentation.

5. Πάλι θα εκφέρω προσωπική άποψη. Για μένα δεν αξίζει η διαφορά τιμής για να το αγοράσεις απο το εξωτερικό, κυρίως γιατί ποτέ δεν έχω αγοράσει μετρητοίς. Όλοι πλέον κάνουν 12 άτοκες σε κάρτα, οπότε τα 100-150 ευρώ το μήνα σε εμένα τουλάχιστον δεν φαίνονται τραγικά πολλά. Αν το πάρεις από το εξωτερικό, η εγγύηση νομίζω οτι είναι universal, οπότε δεν έχεις πρόβλημα ΑΝ χρειαστείς επισκευή.

6. Συνήθως κάθε 1,5-2 χρόνια. Το τωρινό βγήκε το Φεβρουάριο, οπότε είναι σχετικά φρέσκο.

7. Το Air είναι το "ελαφρύ" μοντέλο, με μικρότερες δυνατότητες και αρκετά χαμηλότερο βάρος, πλην όμως σχετικά πιο ακριβό. Αν μπεις στο site της Apple και δεις τα specs, θα διαμορφώσεις νομίζω εμπεριστατωμένη άποψη ο ίδιος.

Κάτι ακόμα. Τα Mac είναι ακριβά σε σχέση με ένα αντίστοιχο πακέτο pc (laptop ή desktop), όμως είναι λόγω ποιότητας κατασκευής, design, λειτουργικού συστήματος και κυρίως ΞΕΝΟΙΑΣΙΑΣ. Το ανάβεις και δουλεύει απροβλημάτιστα, ή για να είμαστε ακριβείς, με το 1/10 των προβλημάτων που εμφανίζει ένα Pc. Και σκέψου οτι σε 2-3 χρόνια θα το δώσεις στο 50% της τιμής που το πήρες, ενώ ένα αντίστοιχο pc το πολύ στο 30%. Είναι μεγάλο βήμα το να βγεις από την καθημερινή συνήθεια των Windows, όμως είναι ένα βήμα που σου εγγυώμαι οτι δεν θα μετανιώσεις ποτέ.

Alex0077
13-08-2011, 03:53
Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις... Το νέο μοντέλο να φανταστώ είναι αυτό με i-7 που το φθηνότερο κάνει 1600 ευρώ? Σίγουρα σκέφτομαι να πάω σε mac πάντως αλλά ακόμα δεν έχω αποφασίσει και ποιο μοντέλο. Αυτό με i5 γύρω στα 1200 δεν ξέρω μήπως είναι λίγο ξεπερασμένο γιατί σκέφτομαι αν δώσω τόσα λεφτά να το κρατήσω τουλάχιστον 3 χρόνια.
Και κάτι ακόμα.. Ξέρω ότι με mac θα αναγκαστώ να πληρώσω και τις εφαρμογές.. Πόσο κοστίζουν δηλαδή? Δεν έχω ιδέα.. Κάποιες βασικές πχ..

giannisg2004
13-08-2011, 06:24
Παραθέτω (copy-paste) την ίδια απάντηση που σου έγραψα και στο άλλο forum, ίσω την δεί εδώ και κάποιος άλλος που τόν ενδιαφέρει:

1.) Μπορείς να το πάς στο κατάστημα που το αγόρασες, όπως επίσης και σε κάθε εξουσιοδοτημένο Apple Service Provider σ'όλη την Ελλάδα. Ακόμη και στο κατάστημα που το αγόρασες να το πάς, αν χρειαστεί επισκευή θα το στείλουν σε κάποιο επίσημο service (συνήθως τα μαγαζιά που πουλάνε Mac, π.χ. Κωτσόβολος, Multirama, Public, κτλ., δέν είναι απαραίτητα και επίσημα service). Γι'αυτό και προτείνω αν κάτι συμβεί, να απευθυνθείς κατευθείαν σε επίσημο service, γιατί έχουν ακουστεί περιστατικά, όπου "τεχνικοί" καταστημάτων όπως ο Κωτσόβολος (όχι επίσημο service) μερικές φορές, ίσως για εξοικονόμηση χρόνου ή δέν ξέρω εγώ τί, έχουν επιχειρήσει να επισκευάσουν Mac μηχανήματα, και τα έχουν κάνει χειρότερα. Και μάλιστα μετά δέν τα δέχονται ούτε στο επίσημο service γιατί έχουν ανοιχτεί από μη εξουσιοδοτημένους τεχνικούς. Οπότε πάς κατευθείαν σε επίσημο service για να είσαι σίγουρα καλυμμένος. Ακόμη, η εγγύηση είναι διεθνής, με αποτέλεσμα, αν για κάποιο λόγω το μηχάνημα πάθει κάτι ενώ βρίσκεσαι σε άλλη χώρα, στο αναλαμβάνουν οι εκεί τεχνικοί και η εγγύηση ισχύει κανονικότατα.
Τέλος, μπορείς να επεξτείνεις την υπάρχουσα, μονοετή εγγύηση, αγοράζοντας κάποιο πακέτο Apple Care. Κοστίζει κάπου 200€, και έχεις παγκόσμια εγγύηση για 3 χρόνια για οτιδήποτε συμβεί, καθώς επίσης και τηλεφωνική υποστήριξη. Το Apple Care δέν είναι απαραίτητο να το αγοράσεις από την αρχή, μπορείς να το αγοράσεις μέχρι και μία μέρα πρίν λήξει η εργπστασιακή εγγύηση. Ακόμη, όποτε και να το αγοράσεις, τα 3 χρόνια δέν μετράνε από την ημέρα που θα το αγοράσεις, αλλά από την ημέρα αγοράς του μηχανήματος (αλλιώς όλοι θα το αγόραζαν λίγο πρίν λήξει η εγγύηση!). Στην ουσία δέν έχεις κάποιο κέρδος αν το αγοράσεις από την αρχή ή αργότερα, απλά αναφέρω ότι μπορείς να το πάρει και αργότερα, αν τώρα δέν έχεις τα χρήματα!

2.) Όσον αφορά τα updates του λειτουργικού, συνήθως η Apple βγάζει νέα έκδοση του Mac OS X κάθε 2 περίπου χρόνια. Παλιότερα, όταν έβγαινε νέα έκδοση, η αναβάθμιση κόστιζε 129$, αλλά τα τελευταία 3 χρόνια, η τιμή μειώθηκε στα 29$ (τόσο έκανε να αναβαθμίσεις από leopard σε Snow Leopard και το ίδιο για να αναβαθμίσεις από Snow Leopard σε Lion). Γενικά υπάρχει μια τάση τελευταία η Apple να μην προσπαθεί να βγάλει κέρδος από το λειτουργικό, και η τιμή (ειδικά για την Αμερικανική αγορά) είναι τυπική, και ίσως στο μέλλον οι αναβαθμίσεις να είναι δωρεάν.
Προφανώς, τα διάφορα updates ασφαλείας κτλ. είναι δωρεάν, τό ίδιο ισχύει και για τις εφαρμογές, μόνο όταν θές να πάς σε καινούριο λειτουργικό χρειάζεται να πληρώσεις..
Ακόμη, στον κόσμο των Mac είναι παράδοση να κρατάς το μηχάνημα για καμιά πενταετία, και μπορείς για τόσα και περισσότερα χρόνια να περνάς ότι καινούριο λειτουργικό βγαίνει χωρίς προβλήματα και κολλήματα. Εδώ υπήρχαν μηχανήματα δεκαετίας που έτρεχαν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού! Άντε να βρείς κάτι παρόμοιο σε Windows! Μόνο η τελευταία έκδοση του Mac OS X, το Lion, βάρυνε λίγο, αλλά αυτό γιατί φέρνει πάρα πολλά καινούρια χαρακτηριστικά, που δέν θα τα βρείς για τα επόμενα χρόνια σε κανένα μα κανένα λειτουργικό, είτε Windows είτε Linux, BSD, κτλ. !

3.) Η σχετικά αντίστοιχη σουίτα της Apple για το Office λέγεται iWork. Το Pages είναι το αντίστοιχο του Word, το Numbers του Excel και το Keynote του PowerPoint. Τα προγράμματα της Apple είναι πολύ πιο εύχρηστα, καλοσχεδιασμένα και πρακτικά από αυτά του Office, αλλά προσανατολίζονται κυρίως σε καθημερινούς χρήστες, μαθητές, φοιτητές που θέλουν να γράψουν μια εργασία ή να κάνουν μια παρουσίαση, κτλ. Νομίζω θα σε καλύψουν στο έπακρο. Αλλά το Office είναι σαφώς πιο επαγγελματικό εργαλείο, με περισσότερες λειτουργίες και επιλογές, που δέν νομίζω όμως να χρειαστείς. Επίσης, στο Pages για παράδειγμα, όταν πάς να αποθηκεύσεις ένα αρχείο, μπορείς να επιλέξεις να το αποθηκεύσει ως .doc, ώστε να είναι συμβατό με Office χωρίς να χρειάζεται μετατροπή. Ίσως υπάρξουν φορές που να έχεις μικρές ασυμβατότητες, του στύλ να γράψεις κάτι, να το αποθηξεύσεις ως .doc και μόλις το ανοίξει κάποιος φίλος σου με το Office κάποια γραμματοσειρά να εμφανίζετΙ διαφορετικά, κάποια επικεφαλίδα να μην είναι σωστά στοιχισμένη, κτλ. . Πάντως, να ξέρεις ότι το Office της Microsoft κυκλοφορεί κανονικά και για Mac!

4.) Όντως, Antivirus και τα συναφή δέν τά χρειάζεσαι. Και αυτό, γιατί λόγω της Unix-οειδούς καταβολής του και του τρόπου με τόν οποίο χειρίζεται αρχεία-δικαιώματα-threads κτλ. to Mac OS X, είναι πολύ πιό δύσκολο για έναν ιό να κάνει privilege escalation και να κάνει ζημιά. Να φανταστείς, για να κολλήσεις ιό, πρέπει να τόν ψάξεις , να τόν κατεβάσεις, να τόν ανοίξεις με διπλό κλίκ και μα του δώσεις τόν κωδικό διαχειριστή! Σε όλα αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά αφορούν το 0,01%! Γενικά, υπάρχουν Antivirus για Mac,αλλά είναι αχρείαστα και τσάμπα καταναλώνουν επεκεργαστική ισχύ, συνήθως ψάχνοντας για ιούς των Windows (οι ιοί των Windows είναι εντελώς ακίνδυνοι σε Mac και δέν μπορούν να τρέξουν, απλά τα Antivirus τους ψάχνουν και τους εξουδετερώνουν, μην τυχόν και τόν στείλεις άθελά σου σε κανέναν φίλο με Windows και κολλήσει αυτός! Προσωπικά, νομίζω το κάνουν για να δικαιολογήσουν τα χρήματά τους, γιατί αλλιώς σε Mac δέν θα έβρισκαν κανέναν ιό!).
Ιοί για Mac υπάρχουν, αλλά είναι περισσότερο proof of concept, είναι ελάχιστοι, είναι σχετικά έως εντελώς ακίνδυνοι, και είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να τους κολλήσεις!

5.) Εννοείται πώς συμφέρει, για δύο λόγους: I.) Στην Ιταλία υπάρχει επίσημο Apple Store (στην Ελλάδα δέν υπάρχει ακόμη!), άρα οι τιμές είναι πολύ καλύτερες, επειδή δέν υπάρχουν μεσάζοντες. Και ΙΙ.) έχει την φοιτητική έκπτωση, που ρίχνει ακόμη περισσότερο την τιμή. Δυστυχώς από Αμερική δέν μπορείς να αγοράσεις, γιατί το τελωνείο είναι πολύ μεγάλο ρίσκο, οι πιθανότητες να σε πιάσουν είναι μεγάλες, και αν σε πιάσουν θα σε γδάρουν! Η μόνη άλλη εναλλακτική είναι από το eBay.uk, και συγκεκριμένα από τόν πωλητή Electronic King, ο οποίος έχει πολύ καλές τιμές, δέχεται paypal, έχει δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις, είναι πάρα πολύ αξιόπιστος, και το βασικό: είναι από Αγγλία (εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης), που σημαίνει δέν θα πληρώσεις τελωνείο.
Όσον αφορά την εγγύηση, όπως προείπα, δέν θα έχεις απολύτως κανένα πρόβλημα. Όπως επίσης δέν θα έχεις πρόβλημα με την υποστήριξη γλωσσών. Απλά να σε ενημερώσω, ότι το Mac OS X δέν κυκλοφορεί (ακόμη!) στα Ελληνικά, οπότε μενού και τα λοιπά θα είναι αναγκαστικά στα Αγγλικά (από όπου και αν το πάρεις το MacBook). Όμως θα μπορείς να γράφεις Ελληνικά κανονικότατα, ενώ κάποια προγράμματα τρίτων ίσως έχουν και Ελληνικό μενού. Όσον αφορά το πληκτρολόγιο, αν το πάρεις από εξωτερικό, προφανώς δέν θα έχει τυπωμένους τους Ελληνικούς χαρακτήρες όπως αν το έπαιρνες από Ελλάδα (π.χ. δέν θα έχει κάτω από το "C" το "Ψ"), αλλά αυτό εύκολα συνηθίζεται και θα μπορείς να γράφεις Ελληνικά κανονικότατα.

6.) Η Apple ποτέ δεν ανακοινώνει τα πότε θα βγάλει τα καινούρια μοντέλα της, ούτε τί χαρακτηριστικά θα έχουν. Απλά όταν έρθει η ώρα, τα βγάζει!
Πάντως, τα MacBook Pro και Air ανανεώθηκαν πρόσφατα, και είναι θηρία ανήμερα! Δέν πρόκειται να βγαούν νέα μοντέλα πρίν το καλοκαίρι, αν κρίνω από τις ημερομηνίες που συνήθως βγαίνουν.

7.) Το Air είναι πολύ πιό ελαφρύ, πιό λεπτό, και γαι μένα και πιό όμορφο! Γενικά, είναι πολύ φορητό!
Τα Pro είναι πιο δυνατά (καλύτερος, τετραπύρηνος επεξεργαστής, ενώ στο Air διπύρηνος), δέχονται περισσότερη RAM (μέχρι 16 GB ενώ το Air μέχρι 4 GB (μάλιστα, στο Air η Ram είναι κολλημένη στην μητρική και άρα δέν μπορείς να την αλλάξεις-αυξήσεις αργότερα)), στα Pro η μπαταρί κρατάει περισσότερο (γιατί είναι αρκετά μεγαλύτερη), έχουν περισσότερες θύρες USB και ήχου, λίγο καλύτερα ηχεία, και το 15άρι (άν το επιλέξεις) και το 17άρι (όλα ανεξαιρέτως) έχουν και δεύτερη, πολύ καλύτερη κάρτα γραφικών. Επιπλέον, για κάποιον περίεργο λόγο, το 13άρι Air έχει υψηλότερη ανάλυση από το 13άρι Pro! Τέλος, σε όλα τα Air, η οθόνη είναι Antiglare (είναι μάτ, δέν έχει κρύσταλλο μπροστά, κυρίως για εξοικονόμηση χώρου και βάρους!), κάτι το οποίο θεωρώ προτέρημα για πολλούς λόγους (λιγότερες αντανακλάσεις, μεγαλύτερη πιστότητα χρώματος, κτλ.), ενώ στα Pro μόνο στα 15άρια και στα 17άρια έχεις την δυνατότητα να παραγγείλεις, ως έξτρα, Antiglare οθόνη. Α, και κάτι ακόμη, τα Air βγαίνουν μόνο με SSD δίσκους που τα κάνουν πάρα πολύ γρήγορα σε καθημερινές εργασίες, ενώ στα Pro μπορείς να τα πάρεις και με μηχανικό HD.
Γενικά, το Air για μένα είναι ένα υπερφορητό μηχάνημα, για κάποιον που κινείται πολύ, έχει ήδη έναν σταθερό, και θα το χρησιμοποιεί σαν δεύτερο υπολογιστή στα τρένα, αεροπλάνα, ταξίδια, κτλ. . Αντιθέτως, τα Pro είναι πολύ πιο ισχυρά και "επαγγελματικά" εργαλεία, που θα τα χρησιμοποιείς ώς κύριο μηχάνημα και θα αντέξουν πολύ στον χρόνο!

Τελειώνοντας (ελπίζω να μην σε κούρασα! :p ), η φιλική συμβουλή που σου δίνω, είναι να το παραγγείλεις όπωσδήποτε με SSD, έστω τόν μικρό και αν δέν σου φτάσει ο χώρος παίρνεις και έναν εξωτερικό, τώρα που έχουν πέσει αρκετά οι τιμές τους. Ίσως είναι τα μόνα χρήματα που δέν θα κλάψεις ποτέ, ενώ θα δείς τρομερή βελτίση στις επιδόσεις! (PS: και αν πάρεις το 15άρι, αν βγαίνεις οικονομικά, πάρ'το με την High-Res οθόνη, κάνει την διαφορά! :) ).

Άντε, και καλές αγορές! :)

giannisg2004
13-08-2011, 06:36
Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις... Το νέο μοντέλο να φανταστώ είναι αυτό με i-7 που το φθηνότερο κάνει 1600 ευρώ? Σίγουρα σκέφτομαι να πάω σε mac πάντως αλλά ακόμα δεν έχω αποφασίσει και ποιο μοντέλο. Αυτό με i5 γύρω στα 1200 δεν ξέρω μήπως είναι λίγο ξεπερασμένο γιατί σκέφτομαι αν δώσω τόσα λεφτά να το κρατήσω τουλάχιστον 3 χρόνια.
Και κάτι ακόμα.. Ξέρω ότι με mac θα αναγκαστώ να πληρώσω και τις εφαρμογές.. Πόσο κοστίζουν δηλαδή? Δεν έχω ιδέα.. Κάποιες βασικές πχ..

Όσον αφορά το τελευταίο με τις εφαρμογές που λές, ενημερωτικά να σου αναφέρω ότι το μόνο που θα σε "αναγκάσει" να πληρώσεις για τις εφαρμογές, είναι το ήθος σου και η συνείδησή σου. Αυτό που θέλω να πώ, είναι ότι μπορείς να περνάς κανονικά πειρατικές εφαρμογές, όπως και στα Windows, αν και αυτό δέν συνάδει καθόλου με την φιλοσοφία των Mac.
Όσον αφορά τις τιμές, θα δείς εφαρμογές από 1-5€, έως 3000€ (Mathematica). Οι μέν πολύ φτηνές είναι κάποια μικρά utilities, οι δε πανάκριβες είναι εξειδικευμένες επαγγελματικές εφαρμογές, που μάλλον δέν θα χρειαστείς. Ο κύριος όγκος των χρήσιμων εφαρμογών κυμαίνεται περίπου στα 50€, ενώ τελευταία η Apple έχει αρχίσει και τιμολογεί πολύ επιθετικά (=φτηνά) της αρμφαρμογές που η ίδια βγάζει, π.χ. το Pages στα 19,99€! Ή το Aperture (επαγγελματικό πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας που κόστιζε 300$) στα 89$ !(νομίζω)
Το μόνο που ίσως σου κοστίσει παραπάνω είναι το Office (αν κρίνεις ότι το iWork, που κάνει κάπου 60€ όλη η σουίτα, δέν σου κάνει), που αν θυμάμαι καλά βγαίνει κάπου στα 200 ή 300€.

giannisg2004
13-08-2011, 06:48
P.S.: Άσε που υπάρχουν και πολλές free εφαρμογές, π.χ. Movist, VLC και MPlayerX για ταινίες και βίντεο, handbrake για μετατροπή ταινιών, Plex για media center, Open Office για εφαρμογές γραφείου, Vuze και transmission για torrents, κτλ. .
Και όλα αυτά, χωρίς να συμπεριλάβουμε τα προγράμματα που ήδη συμπεριλαμβάνονται στο λειτουργικό (iTunes για μουσική και εγγραφή μουσικών CD, DVD Player για παρακολούθηση ταινιών DVD,κτλ.), ή τα προγράμματα της σουίτας iLife που επίσης συμπεριλαμβάνεται (iPhoto για οργάνωση και επεξεργασία φωτογραφιών, Garage Band για παραγωγή (όργανα, MIDI, κτλ.) και επεξεργασία μουσικής, iWeb για δημιουργία ιστοσελίδας, iMovie για έπεξεργασία video (transition, effects, κτλ.), iDVD για εγγραφή DVD (με chapters, κτλ.).).
Γενικά, η εμπειρία out of box που παρέχει ένας Mac δέν συγκρίνεται!

Alex0077
13-08-2011, 13:07
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ φίλε μου που ασχολήθηκες και ήταν πολυ χρήσιμα όλα αυτά. Έχω καταλήξει στο macbook pro... αποκλείω δηλαδή το air.Δεν έχω πρόβλημα να μην έχει πάνω τυπωμένους τους ελληνικούς χαρακτήρες... Μπορεί και καλύτερα.. Δεν θέλω όμως να έχει πάνω κανέναν τόνο στα ιταλικά πχ τίποτα τέτοιο περίεργο Ιταλικό.. Να είναι διεθνής δηλαδή.. Μπορώ από Ιταλία να πάρω τη διεθνή/αγγλική έκδοση? Και κάτι ακόμα... είδα που λες ότι υπάρχουν και φοιτητικές τιμές αν το παραγγείλω από το apple store στην Ιταλία... Τι έκπτωση μου κάνει δηλαδή? Και μπορώ σίγουρα να την πάρω εγώ σαν φοιτητήτς άλλης χώρας? Μήπως θα πρέπει να σπουδάζω στην Ιταλία δηλαδή? Πού μπορώ να το επιλέξω αυτό?

giannisg2004
14-08-2011, 00:15
Όσον αφορά το πληκτρολόγιο, με κάθε επιφύλαξη, νομίζω ότι το Ιταλικό είναι σαν το Αγγλικό. Αλλά δέν ξέρω σίγουρα, γιατί π.χ. το Γαλλικό πληκτρολόγιο έχει άλλη διάταξη στα πλήκτρα (όχι το κλασσικό qwerty), οπότε πές στον φίλο σου να ρίξει μιά ματιά για σιγουριά.
Όσον αφορά την φοιτητική έκπτωση, νόμιζα εννοούσες να χρησιμοποιήσεις την έκπτωση του φίλου σου που βρίσκεται Ιταλία. Για Έλληνα φοιτητή δέν ξέρω τί ισχύει. Αλλά και να ισχύει κάποια έκπτωση, δέν ξέρω κατά πόσο μπορείς να την πάρεις αν δέν πάς αυτοπροσώπως στο κατάστημα ή τί δικαιολογητικά χρειάζονται. Δοκίμασε να στείλεις κάποιο email στο support της Apple, συνήθως απαντάνε!

Alex0077
14-08-2011, 03:20
Ναι μπορώ να το βρω χωρίς ΦΠΑ απλά.. Θα κοιτάξω και την φοιτητηική έκπτωση να δω τι συμφέρει. Θα τους στείλα e-mail, Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Με βοήθησες πολύ.

giannisg2004
14-08-2011, 05:00
Νά'σαι καλά! Άντε, και αν το πάρεις περιμένουμε εντυπώσεις! :)

lalap
16-08-2011, 20:06
μμμ, χρήσιμες πληροφορίες! να ρωτήσω κάτι..από το amazon.co.uk λεει να αγορασω mac??

Alex0077
17-08-2011, 09:08
Είμαι τελικά ακόμα ανάμεσα στο macbook pro 13.3 με i7 ή 15 με i7... Θα με βολέψει η 13άρα? Φοβάμαι μήπως είναι μικρή.. Γιατί εγώ δυστυχώς δεν έχω και κάποια μεγάλη οθόνη να το συνδέσω και θέλω να βλέπω και ταινίες κτλ... Η διαφορά είναι μεγάλη στην τιμή βέβαια είναι σχετικά μεγάλη (340 ευρώ).. Αξίζει λέτε να δώσω παραπάνω? Τώρα σε windows μόνο με 15άρες έχω δουλέψει δεν ξε΄ρω καν πόσο μικρή είναι η 13άρα..
Πεεριμένω και μαιλ από την apple ακόμα αν μπορώ να λάβω έκπτωση σαν φοιτητής και να το πάρω από Ιταλία... Σε ένα mail που έστειλα στην iStorm μου είπανε ότι αυτοί μπορούν να μου κάνουν κάποαι πιο μικρή βέβαια έκπτωση σαν φοιτητής της τάξεως του 6% (βγαίνει γύρω στα 150 ευρώ έκπτωση στο mcp 15)

Economou D.
17-08-2011, 09:20
Στο 13αρι ο i7 είναι διπύρηνος, στο 15αρι είναι τετραπύρηνος. Αν χρειάζεσαι την παραπάνω επεξεργαστική ισχύ, Πάρε το 15αρι. Αν το θέμα είναι το μέγεθος της οθόνης, πρέπει να πας σε ένα κατάστημα να τα δεις από κοντά για να αποφασίσεις, γιατί ό,τι και να σου πούμε εμείς, τα μάτια σου είναι ο μόνος κριτής που πρέπει να εμπιστευτείς.

8u88l3
17-08-2011, 09:21
Γιατί δε πετάγεσαι σε κάποιο κατάστημα να το δεις από κοντά και να αποφασίσεις. Ότι και να σου πούμε εμείς θα είναι προσωπική άποψη του καθενός, που για εσένα προσωπικά μπορεί να μην ισχύει.

Economou D.
17-08-2011, 09:25
Σαν φοιτητής στην Ελλάδα δεν μπορείς να πάρεις έκπτωση σε άλλη χώρα. Στη θέση σου, ούτε θα σκεφτόμουν να αγοράσω Mac από Ελλάδα. Απευθείας από Amazon UK ή eBay. Θα γλυτώσεις πάαααρα πολλά χρήματα.

Alex0077
17-08-2011, 10:22
Το amazon με ποα λογική τα πουλάει φθηνότερα έως και 500 ευρώ που βλέπω??
Υπάρχει περίπτωση να πάει και φίλος στην Νέα Υόρκη.. Αν το πάρω από εκει με συμφέρει? Τίθεται θέμα εγγύησης ή κανένα άλλο πρόβλημα? Τελωνείο πχ?

Economou D.
17-08-2011, 10:40
Είσαι βέβαιος για τα 500€; Οι τιμές είναι σε λίρες Αγγλίας ε, μην το ξεχνάς.

Αν πάει ΝΥ, παίρνεις και το 17αρι με τα λεφτά που θα έδινες εδώ! Εγγύηση κομπλέ και τελωνείο ανύπαρκτο (αρκεί να το βγάλει από την κούτα και να στο φέρει χύμα).

Alex0077
17-08-2011, 10:52
Είσαι βέβαιος για τα 500€; Οι τιμές είναι σε λίρες Αγγλίας ε, μην το ξεχνάς.

Αν πάει ΝΥ, παίρνεις και το 17αρι με τα λεφτά που θα έδινες εδώ! Εγγύηση κομπλέ και τελωνείο ανύπαρκτο (αρκεί να το βγάλει από την κούτα και να στο φέρει χύμα).

Γιατί να το βγάλει από την κούτα δηλαδή? Δεν επιτρέπεται να αγοράσει κάτι από εκεί καινούριο και να το φέρει εδώ ? Αν όχι, δεν μπορεί απλά να βγάλει τη ζελατίνα μόνο και να το φέρει με το κουτί του?

Economou D.
17-08-2011, 10:59
Φυσικά και επιτρέπεται, αλλά πρέπει να πληρώσεις τελωνείο, όπως γίνεται για όλα τα προϊόντα που "μπαίνουν" σε μια χώρα. Γι αυτό, το βγάζει από την κούτα και αν ερωτηθεί, απλά λέει ότι το χρησιμοποιεί ο ίδιος και ότι δεν αγοράστηκε από το εξωτερικό. :)

Alex0077
17-08-2011, 11:01
Φυσικά και επιτρέπεται, αλλά πρέπει να πληρώσεις τελωνείο, όπως γίνεται για όλα τα προϊόντα που "μπαίνουν" σε μια χώρα. Γι αυτό, το βγάζει από την κούτα και αν ερωτηθεί, απλά λέει ότι το χρησιμοποιεί ο ίδιος και ότι δεν αγοράστηκε από το εξωτερικό. :)

Ξέρουμε πόσο είναι το τελωνείο? Μέχρι 150 ευρώ το πολύ συμφέρει γιατί ήδη είναι πάρα πολύ χαμηλές οι τιμές...
Επίσης, αν το αγοράσει κάποιο μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ που έρχεται πχ Ελλάδα και το δηλώσει σαν δώρο ότι θέλει να το κάνει?

Economou D.
17-08-2011, 11:08
Δεν υπάρχει άλλη πλάγια οδός πλην αυτής που σου είπα... Και σωστά δεν υπάρχει γιατί αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να φέρνει προϊόντα από το εξωτερικό και να τα εμπορεύεται εδώ χωρίς να πληρώνει φόρο. Γι αυτό γίνεται όλη η ιστορία.

Έχω το προαίσθημα ότι θα πληρώσεις πολύ μεγαλύτερο τελωνείο από τα 150€ που λες και μπορεί να σου βγει μια η άλλη. Για να καταλάβεις, γνωστός παρήγγειλε ένα κινητό 70€ από Κίνα και του ζητούσαν 20€ τελωνείο.

Αν χρειάζεσαι τόσο πολύ το κουτί, παρ' το από το Amazon ή από το eBay από τον γνωστό πωλητή που έχει αναφερθεί πολλάκις στο φόρουμ. Δεν θα βγει τόσο φτηνά όσο από ΗΠΑ, αλλά θα γλυτώσεις καμιά 300€ στο 15αρι MBP.

Alex0077
17-08-2011, 11:13
Σίγουρα.. με 1350 ευρώ περίπου υπολόγισα ότι παίρνω 15άρι με high resolution οθόνη. Αν το βγάλει από τη συσκευασία δηλαδή σίγουτα δεν θα πούνε τίποτα αν φαίνεται καινούριο?
Όμως... αν κάποιος έχει αγοράσει από παλιά ένα laptop (kάποιος που μένει μόνιμα Αμερική) και το κράταγε κλειστό και όταν έρθει Ελλάδα θέλει να το πάρει μαζί του πχ? Δηλαδή για αυτούς που έχουν καταγωγή από εκεί υπάρχει κάτι διαφορετιικό ή όχι... Απλά σκέφτομαι τόσα λεφτά θα ήθελες να το έχεις και στο κουτί του με τα manulas και όχι έχει.. Τα cd ?? Όταν μετά από χρόνια αποφασίσω να το πουλήσω θα έπρεπε να είχα και το κουτί...

Economou D.
17-08-2011, 11:16
Το κουτί είναι το τελευταίο σε μια μελλοντική πώληση... Αγοράζεις μια τσάντα μεταφοράς και το πουλάς με αυτήν. Μόνο το κουτι θα πετάξει, όχι manuals, CDs κλπ. Έτσι δεν θα του πουν τίποτα.

Τώρα, αν έρθει αμερικανός υπήκοος, δεν μπορούν να τον φορολογήσουν.

Alex0077
17-08-2011, 11:22
Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.. Και κάτι τελευταίο.. Αν κάποιος θέλει να το πάρει από Ελλάδα αλλά νατο παραγγείλει να έχει πχ high resolution οθόνη, ή μεγαλύτερο σκληρό κτλ κτλ. .αυτά τα έξτρα δηλαδή που έχουν στα apple store δεν γίνεται?

Economou D.
17-08-2011, 11:36
Γίνεται, φυσικά. Το κόστος και ο χρόνος παράδοσης όμως, είναι άλλο θέμα :D

Alex0077
17-08-2011, 16:26
Υπάρχει περίπτωση να πέσουν οι τιμές.. Διάβαζα τα posts και έφτασα στον Μάρτιο όταν πρωτοβγήκαν τα νέα μοντέλα και κάπου είδα ότι σε κανένα εξάμηνο από τότε περίπου οι τιμές θα πέσουν κατακόρυφα? Ισχύει κάτι τέτοιο? Και πόσο θα πέσουν οι τιμές περίπου? Αν είναι και πέσουν μέσα σε 2-3 μήνες μέχρι τα Χριστούγεννα το πολύ δηλαδή ίσως αξίζει να περιμένω??

giannisg2004
17-08-2011, 16:30
Γενικά στα προιόντα της Apple ισχύει το εξής: το προϊόν συνεχίζει να πωλείται στην αρχική τιμή του, άσχετα πόσος χρόμος πέρασε, μέχρι την κυκλοφορία του καινούριου μοντέλου. Τότε το παλιό απλά παύει να παράγεται. Επομένως, δέν υπάρχει κάποια μείωση στις τιμές.
Βέβαια, στα μεταχειρισμένα εννοείται πώς πέφτουν οι τιμές όσο περνάει ο καιρός ή μόλις βγει και καινούριο μοντέλο.
Επίσης, μπορεί να βρεις μειωμένες τιμές, αν σε κάποια εταιρεία έχει μείνει στόκ (δύσκολο), ή αν πάρεις κάποιο εκθεσιακό κομμάτι.

Alex0077
17-08-2011, 16:36
Καλά όχι είπαμε.. δεν θέλω να πάρω εκθεσιακό ή μεταχειρισμένο.. Καινούριο θα το πάρω.. Οκ.. και εγώ αυτό είχα καταλάβει από την πολιτική της apple αλλά είπα να ρωτήσω μιας και το διάβασα κάπου.

giannisg2004
17-08-2011, 17:01
Αν ήσουν εξωτερικό, όπου η αγορά είμαι πολύ μεγαλύτερη, υπάρχουν καταστήματα που κάνουν κατά καιρούς πολύ καλές προσφορές σε προϊόντα Apple. Αλλά για Ελλάδα κάτι τέτοιο χλωμό.

mchrisober
17-08-2011, 20:49
φιλε, εαν θες να το παρεις με 1350 το παιρνεις και απο μαγαζι του UK ακριβως ιδια τιμη με της Αμερικης. Οποτε το χτυπας απο εκει και εισαι κομπλε. Το εψαξα διεξοδικα και σε μερικα μοντελα συμφερει. Επισης να ξερεις οτι στις τιμες του Αμερικανικου Apple Store δεν εχει μπει ΦΠΑ o opoios ειναι διαφορετικος σε καθε πολιτεια. Οτι θελεις ρωτα γτ και γω ψαχνω και το εχω μελετησει πολυ το θεμα.

Alex0077
17-08-2011, 23:06
φιλε, εαν θες να το παρεις με 1350 το παιρνεις και απο μαγαζι του UK ακριβως ιδια τιμη με της Αμερικης. Οποτε το χτυπας απο εκει και εισαι κομπλε. Το εψαξα διεξοδικα και σε μερικα μοντελα συμφερει. Επισης να ξερεις οτι στις τιμες του Αμερικανικου Apple Store δεν εχει μπει ΦΠΑ o opoios ειναι διαφορετικος σε καθε πολιτεια. Οτι θελεις ρωτα γτ και γω ψαχνω και το εχω μελετησει πολυ το θεμα.

Σε ευχαριστώ πολύ.. Ναι το ξέρω αυτό με το ΦΠΑ στις ΗΠΑ που δεν είναι και πολύ.. 5-12% περίπου. Αυτό με 1350 στην Αγγλία που εννοείς? Φαντάζομαι όχι στο Apple Store Αγγλίας.. εκτός κι αν μιλάς για το 13άρι.. εγώ ενδιαφέρομαι για 15άρι τελικά με high resolution οθόνη και το έψαξα στο apple store λονδίνου και ρώμης και είναι ακριβώς ίδια τιμή 1748 ευρώ.
Λοιπόν τώρα έχω 2 εναλλακτικές που σκέφτομαι αν αποκλείσω την Αμερική...
Όπως είχα πει και στο αρχικό ποστ έχω συγγενείς στη Ρώμη που είναι διπλωματικοί και μου είχαν πει ότι δικαιούνται μετά από έγγριση να πάρουν κάτι χωρίς ΦΠΑ.. δεν ξέρω αν γίνεται σίγουρα και από το Apple Store ή είανι συγκεκριμένο site θα το κοιτάξω.. Αυτό λέει πολύ πάντως αν καταφέρω και βγάλω άκρη γιατί το ΦΠΑ στην Ιταλία είανι 20% οπότε 1748-20%= 1398,40 ευρώ.. Δηλαδή 350 ευρώ κάτω...Θα κάνω ένα τηλέφωνο αύτιο στο συγγενή μου να ρωτήσω τι και πως και αν όντως είναι έτσι ακριβώς..

Η δεύτερη εναλλακτική.. έχω μία φίλη που σπουδάζει Λονδίνο.. και εκεί η τιμή είναι 1748 ευρώ. όμως υπάρχουν και φοιτητικές εκπτώσεις που αυτή μπορεί να την πάρει σαν φοιτητής της πόλης εκείνης φαντάζομαι.. οπότε θα πέσει λίγο ακόμα η τιμή.. Ξέρει κανείς τι έκπτωση κάνουν?

Economou D.
17-08-2011, 23:34
10% αν θυμάμαι καλά. Η τιμή στην Ιταλία χωρίς ΦΠΑ πάντως, είναι 1421€. Μικρή διάφορα, απλά να το γνωρίζεις.

Alex0077
18-08-2011, 00:19
Θα ψάξω τις 2 προοπτικές που αναφέρω και θα σας πω αν ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να ξέρει..
Κάτι ακόμα... (μία μία μου ρχονται οι ερωτήσεις :P ) ... Το mac app store πώς λειτουργεί? Όπως το app store στο iTunes για το iPhone που έχω? Αγοράζω δηλαδή από εκεί εφαρμογές και γίνονται αυτόματα install online? Kαι μετά μπορώ να τις κατεβάσω και άλλες φορές δωρεάν από το account μου όσες έχω ήδη αγοράσει? Και γιατί βλέπω να πουλάνε προγράμματα στα μαγαζιά?? Αν υπάρχουν στο mac app store όλα, ποιος ο λόγος να αγοράσει κάποιος apps από μαγαζιά σε κουτιά? Εκτός και αν δεν υπάρχουν όλες οι διαθέσιμες εφαρμογές στο mac app store. Ελπίζω να μην ακούγεται χαζή η ερώτησή μου.. :D

mchrisober
18-08-2011, 00:19
http://viewitem.eim.ebay.gr/NEW-Apple-Macbook-Pro-20GHz-20-GHz-2-154-MC721-4GB/380362961044/item

το τζιμπας απο εδω και εισαι βασιλιας...

Alex0077
18-08-2011, 00:27
http://viewitem.eim.ebay.gr/NEW-Apple-Macbook-Pro-20GHz-20-GHz-2-154-MC721-4GB/380362961044/item

το τζιμπας απο εδω και εισαι βασιλιας...

Να σου πω την αλήθεια δεν θα ήθελα να το πάρω από ebay.. Δεν ξέρω... όταν πρόκειται για τόσα λεφτά θα προτιμούσα από κάποιο κατάστημα κανονικό... Πώς είναι δυνατόν να το πουλάνε τόσο φθηνά εκεί? Με ποια εξήγηση?? Είανι ολοκαίνουριο στο κουτί του δηλαδη, δεν έχει ανοιχτεί ποτέ και το δίνει τόσο φθηνά??

giannisg2004
18-08-2011, 01:40
Θα ψάξω τις 2 προοπτικές που αναφέρω και θα σας πω αν ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να ξέρει..
Κάτι ακόμα... (μία μία μου ρχονται οι ερωτήσεις :P ) ... Το mac app store πώς λειτουργεί? Όπως το app store στο iTunes για το iPhone που έχω? Αγοράζω δηλαδή από εκεί εφαρμογές και γίνονται αυτόματα install online? Kαι μετά μπορώ να τις κατεβάσω και άλλες φορές δωρεάν από το account μου όσες έχω ήδη αγοράσει? Και γιατί βλέπω να πουλάνε προγράμματα στα μαγαζιά?? Αν υπάρχουν στο mac app store όλα, ποιος ο λόγος να αγοράσει κάποιος apps από μαγαζιά σε κουτιά? Εκτός και αν δεν υπάρχουν όλες οι διαθέσιμες εφαρμογές στο mac app store. Ελπίζω να μην ακούγεται χαζή η ερώτησή μου.. :D

Το Mac App Store είναι κάπως σαν το App Store του iPhone, με την διαφορά ότι στο δέν είσαι υποχρεωμένος να περνάς όλα τα προγράμματα από το Store (π.χ. μπορείς να τα αγοράζεις από την σελίδα του developer) και πολλά προγράμματα δέν υπάρχουν στο Mac App Store.

mchrisober
18-08-2011, 10:45
φιλε απο αυτο το μαγαζι εχουν παρει αρκετα ατομα και ειναι μια χαρα, επισης εαν δεις εχει χιλιαδες αγορες και κανενα παραπονο. Εννοειται οτι ειναι κλειστο και καινουργιο. Επισης πληρωνεις με paypal και εαν γινει τπτ τα παιρνεις πισω. Αλλα ατομα που εχουν παρει εχουν μεινει ευχαριστημενοι.
Αυτοι μαλλον τα περνανε με καποιον τροπο και δεν πληρωνουν τελωνειο-δεν ξερω υποθετω- και πουλανε με τιμες Αμερικης.
Παρτο και θα γλυτωσεις λεφτα φιλε.

DeGarmo
18-08-2011, 12:58
Να σου πω την αλήθεια δεν θα ήθελα να το πάρω από ebay.. Δεν ξέρω... όταν πρόκειται για τόσα λεφτά θα προτιμούσα από κάποιο κατάστημα κανονικό... Πώς είναι δυνατόν να το πουλάνε τόσο φθηνά εκεί? Με ποια εξήγηση?? Είανι ολοκαίνουριο στο κουτί του δηλαδη, δεν έχει ανοιχτεί ποτέ και το δίνει τόσο φθηνά??

Και γω φίλε alex0077 πήρα πριν 2 βδομάδες ακριβως ενα 15'αρι απο τον συγκεκριμένο πωλητή.Μάλιστα δεχτηκέ την προσφορά μου για ακομα χαμιλοτερη τιμή,συμφωνήσαμε να το στείλει με royal mail(τα αγγλικά ελτα)που ναι φθηνότερα και το δέμα μου ρθε μέσω της fedex τελικά,ο τύπος δεν παίζετε.Εννοίτε ολοκαίνουριο στο κουτί του.

mchrisober
18-08-2011, 13:37
φιλε DeGarmo ποιο πηρες και ποσο σου το αφησε?

Alex0077
18-08-2011, 15:53
Τυχαία πάντως έπεσε το μάτι μου και σε αυτό http://edu.madstore.com.gr/index.php?main_page=page&id=12&chapter=7 ...

10% έκπτωση για αγορά Η/Υ και 20% (!) σε sofware που συμπεριλαμβάνεται και το apple care.. Πολύ καλή κίνηση θα έλεγα.. Και ειδικά για sofware κτλ.. Όσοι είναι φοιτητές ή εκπαιδευτικοί ας το κοιτάξουν.. Έστειλα και e-mail να δω αν ακόμα ισχύει αυτό.

DeGarmo
18-08-2011, 16:27
φιλε DeGarmo ποιο πηρες και ποσο σου το αφησε?
To 15' στα 2.0GHz,συνολο με τα μεταφορικά 1330 ευρώ.

lalap
18-08-2011, 17:52
Τί εννοείς να τον πάρει με SSD ? Πως γινεται αυτό στον macbook pro?

---------- Post added at 18:52 ---------- Previous post was at 18:50 ----------

To 15' στα 2.0GHz,συνολο με τα μεταφορικά 1330 ευρώ. Πολύ καλή αγορά! Μπορείς να μου πεις απο που το πηρες γιατι ενδιαφερομαι να πάρω κι εγώ??

Alex0077
19-08-2011, 23:56
Καλησπέρα ξανά. Λοιπόν επειδή θέλω να το παραγγείλω macbook pro 15 ίντσες όπως είπα αλλά και με high res antiglare οθόνη + apple remote (το χειριστήριο) + από τις προσφορές στο apple store που έχει έναν εκτυπωτή HP Photosmart Wireless .. όλα είδα στο apple store κάνουν ακριβώς 2.007,95 ευρώ. από της Ρώμης το κατάστημα. Και τελικά ενημερώθηκα από τους συγγενείς μου εκεί ότι μπορούν όντως να το πάρουν χωρίς ΦΠΑ (συγκεκριμένα στην Ιταλία το ΦΠΑ είναι 20%). Οπότε θα μου έρθει 1.606,36 ευρώ ακριβώς χωρίς το ΦΠΑ. Νομίζω πολύ καλή τιμή και με συμφέρει περισσότερο ακόμα και από το ebay.

Να ρωτήσω επίσης τα εξής.. 1.Εκεί οι πρίζες είναι με τρία "αρσενικά" αν τα λέω καλά.. Λογικά θα βρω έναν αντάπτορα εύκολα.. έτσι? 230v είναι και εκεί όπως και εδώ.
2. Για να γλιτώσω το ΦΠΑ πρέπει να το παραγγείλω από το κατάστημα apple store .. δεν μπορώ από το ιντερνετ. Πώς θα γίνει? Θα πρέπει να πάμε και να παραγγείλουμε το μοντέλο όπως το λέω παραπάνω και θα μου το έχουν έτοιμο σε λίγες μέρες? Φαντάζομαι δεν μπορώ να το πάρω αμέσως έτοιμο με την οθόνη που το θέλω. Επίσης.. η προσφορά με τους εκτυπωτές που φαίνονται στο apple online store φαντάζομαι ισχύουν και στο κατάστημα έτσι?

Economou D.
20-08-2011, 00:31
Καλησπέρα ξανά. Λοιπόν επειδή θέλω να το παραγγείλω macbook pro 15 ίντσες όπως είπα αλλά και με high res antiglare οθόνη + apple remote (το χειριστήριο) + από τις προσφορές στο apple store που έχει έναν εκτυπωτή HP Photosmart Wireless .. όλα είδα στο apple store κάνουν ακριβώς 2.007,95 ευρώ. από της Ρώμης το κατάστημα. Και τελικά ενημερώθηκα από τους συγγενείς μου εκεί ότι μπορούν όντως να το πάρουν χωρίς ΦΠΑ (συγκεκριμένα στην Ιταλία το ΦΠΑ είναι 20%). Οπότε θα μου έρθει 1.606,36 ευρώ ακριβώς χωρίς το ΦΠΑ. Νομίζω πολύ καλή τιμή και με συμφέρει περισσότερο ακόμα και από το ebay.

Να ρωτήσω επίσης τα εξής.. 1.Εκεί οι πρίζες είναι με τρία "αρσενικά" αν τα λέω καλά.. Λογικά θα βρω έναν αντάπτορα εύκολα.. έτσι? 230v είναι και εκεί όπως και εδώ.
2. Για να γλιτώσω το ΦΠΑ πρέπει να το παραγγείλω από το κατάστημα apple store .. δεν μπορώ από το ιντερνετ. Πώς θα γίνει? Θα πρέπει να πάμε και να παραγγείλουμε το μοντέλο όπως το λέω παραπάνω και θα μου το έχουν έτοιμο σε λίγες μέρες? Φαντάζομαι δεν μπορώ να το πάρω αμέσως έτοιμο με την οθόνη που το θέλω. Επίσης.. η προσφορά με τους εκτυπωτές που φαίνονται στο apple online store φαντάζομαι ισχύουν και στο κατάστημα έτσι?

1. Ναι, παίρνεις έναν αντάπτορα με 5€ και κάνεις τη δουλειά σου. Τα volt δεν παίζουν ρόλο, αφού τα τροφοδοτικά είναι, πλέον, universal σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

2. Πας, παραγγέλνεις και περιμένεις να σε ενημερώσουν να το παραλάβεις.

3. Ναι, η προσφορά ισχύει και για αγορά από το κατάστημα. Βάζεις τον κωδικό της απόδειξης στην online φόρμα της Apple και παίρνεις επιστροφή χρημάτων ΕΩΣ και 80€.

Παρεμπιπτόντως, το πόσο μετά από την αποφορολόγηση δεν είναι 1607€ αλλά 1673€ (δεν πρέπει να κάνεις 2007€ -20% αλλά 2007€/1,2 για να σου βγει το σωστό πόσο)

Alex0077
20-08-2011, 00:43
1. Ναι, παίρνεις έναν αντάπτορα με 5€ και κάνεις τη δουλειά σου. Τα volt δεν παίζουν ρόλο, αφού τα τροφοδοτικά είναι, πλέον, universal σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

2. Πας, παραγγέλνεις και περιμένεις να σε ενημερώσουν να το παραλάβεις.

3. Ναι, η προσφορά ισχύει και για αγορά από το κατάστημα. Βάζεις τον κωδικό της απόδειξης στην online φόρμα της Apple και παίρνεις επιστροφή χρημάτων ΕΩΣ και 80€.

Παρεμπιπτόντως, το πόσο μετά από την αποφορολόγηση δεν είναι 1607€ αλλά 1673€ (δεν πρέπει να κάνεις 2007€ -20% αλλά 2007€/1,2 για να σου βγει το σωστό πόσο)

Δεν σε πιάνω μάλλον.. Τόσο βγαίνει΄.. Το 20% του 2007,95 είναι 401,59. Οπότε 2007,95-401,59= 1.606,36

Όσον αφορά την προσφορά.. .δηλαδή αγοράζω στην κανονική τιμή τον εκτυπωτή από το κατάστημα και μετά βάζω τον κωδικό της απδειξης όταν πάω σπίτι και θα μου πιστώσουν σε λογαριασμό ή στην κάρτα το ποσό? Ή λάθος κατάλαβα?

Economou D.
20-08-2011, 08:30
Σωστά κατάλαβες. Όσο για την αποφορολόγηση, κάνεις λάθος πράξη. Για να αφαιρέσεις τον φόρο πρέπει να κάνεις διαίρεση το πόσο με το 1,20.

iPant
20-08-2011, 10:11
Δεν σε πιάνω μάλλον.. Τόσο βγαίνει΄.. Το 20% του 2007,95 είναι 401,59. Οπότε 2007,95-401,59= 1.606,36

Όσον αφορά την προσφορά.. .δηλαδή αγοράζω στην κανονική τιμή τον εκτυπωτή από το κατάστημα και μετά βάζω τον κωδικό της απδειξης όταν πάω σπίτι και θα μου πιστώσουν σε λογαριασμό ή στην κάρτα το ποσό? Ή λάθος κατάλαβα?

Ο ΦΠΑ υπολογίζεται πάνω στο καθαρό ποσό και όχι στο μεικτό όπως σου λέει και ο Δημήτρης. Για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα που ο ΦΠΑ είναι 23% όταν ένα προϊόν κοστίζει 1230€ τότε το καθαρό ποσό είναι 1000€ και ο ΦΠΑ 230€ (και όχι το 23% του 1230€ όπως λες εκ παραδρομής). Άρα λοιπόν για να υπολογίσεις το ποσό προ ΦΠΑ διαιρείς το μεικτό ποσό με το 1,23. Αντίστοιχα στην Ιταλία που ο ΦΠΑ είναι 20% όπως λες, διαιρείς με 1,20.

Alex0077
20-08-2011, 10:12
Ο ΦΠΑ υπολογίζεται πάνω στο καθαρό ποσό και όχι στο μεικτό όπως σου λέει και ο Δημήτρης. Για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα που ο ΦΠΑ είναι 23% όταν ένα προϊόν κοστίζει 1230€ τότε το καθαρό ποσό είναι 1000€ και ο ΦΠΑ 230€ (και όχι το 20% του 1230€ όπως λες εκ παραδρομής). Άρα λοιπόν για να υπολογίσεις το ποσό προ ΦΠΑ διαιρείς το μεικτό ποσό με το 1,23. Αντίστοιχα στην Ιταλία που ο ΦΠΑ είναι 20% όπως λες, διαιρείς με 1,20.

Κατάλαβα.. Και σκέψου είμαι στην ασοεε.. Μου διέφυγε τελείως..

No_thanks
06-09-2011, 20:20
Καλησπερα! ειμαι σχετικα αρχαριος μιας και δεν ειχα ποτε MAC υπολογιστη.
Σκεφτομαι εδω και καιρο την αγορα ενος macbook pro απο τον electronic king.
εχω καποιες αποριες σχετικα.με τελωνειο δεν θα χω προβλημα αφου το στελνει απο αγγλια.
1)οσον αφορα το πληκτρολογιο θα ειναι το αγγλικο/αμερικανικο(δηλαδη απλα χωρις τους χαρακτηρες ψ,ω,γ κτλ)?βλεπω οτι εχει αριθμο MC723B/A τα τελευταια γραμματα συμβολιζουν την εκδοση γιατι απο οτι εχω δει τα ελληνικα εχουν απλα GR στο τελος
2)με το θεμα τροφοδοσιας,το τροφοδοτικο δεν θα χει προβλημα αλλα οσων αφορα την πριζα θα χρειαστω ανταπτορακι για να το βαλλω στην ελληνικη?ξερετε αν ο συγκεκριμενως πωλητης το δινει μαζι η οχι?
3) και πιο βασικο.Οσον αφορα την εγγυηση.οκ ειναι παγκοσμια.εγω εδω πως την ενεργοποιω μεσα το κουτι εχει καποιο κωδικο που βαζω στο site της apple?αποδειξη δινει/χρειαζεται καπου οσν αφορα την εγγυηση?δηλαδη θελω να πω αν γινει κατι εδω δεν θα μου ζητησουν αποδειξη?
οποια βοηθεια ευπροσδεκτη!

lagoudakis
06-09-2011, 20:24
Καλησπερα! ειμαι σχετικα αρχαριος μιας και δεν ειχα ποτε MAC υπολογιστη.
Σκεφτομαι εδω και καιρο την αγορα ενος macbook pro απο τον electronic king.
εχω καποιες αποριες σχετικα.με τελωνειο δεν θα χω προβλημα αφου το στελνει απο αγγλια.
1)οσον αφορα το πληκτρολογιο θα ειναι το αγγλικο/αμερικανικο(δηλαδη απλα χωρις τους χαρακτηρες ψ,ω,γ κτλ)?βλεπω οτι εχει αριθμο MC723B/A τα τελευταια γραμματα συμβολιζουν την εκδοση γιατι απο οτι εχω δει τα ελληνικα εχουν απλα GR στο τελος
2)με το θεμα τροφοδοσιας,το τροφοδοτικο δεν θα χει προβλημα αλλα οσων αφορα την πριζα θα χρειαστω ανταπτορακι για να το βαλλω στην ελληνικη?ξερετε αν ο συγκεκριμενως πωλητης το δινει μαζι η οχι?
3) και πιο βασικο.Οσον αφορα την εγγυηση.οκ ειναι παγκοσμια.εγω εδω πως την ενεργοποιω μεσα το κουτι εχει καποιο κωδικο που βαζω στο site της apple?αποδειξη δινει/χρειαζεται καπου οσν αφορα την εγγυηση?δηλαδη θελω να πω αν γινει κατι εδω δεν θα μου ζητησουν αποδειξη?
οποια βοηθεια ευπροσδεκτη!1.ναι αγγλικο θα ειναι
2.δεν ξερω αν δινει αλλα δεν ειναι προβλημα αυτο,πας σε ενα μαγαζι που πουλαει ηλεκτρικα-ηλεκτρονικα και αγοραζεις ενα με 3 ευρω περιπου
3.δυστυχως δεν ξερω αν δινει αποδειξη και τι γινεται σε μια τετοια περιπτωση στην ελλαδα

episkeptis
06-09-2011, 21:27
για την εγγυηση δεν εχει να κανει με αποδειξη αλλα με το serial number του μηχανηματος, αχριαστο να ειναι αλλα αν πρεπει το πας σε εξουσιοδοτημενο service και δεν χρειαζεται τιποτα απο χαρτια. επισης απο την στιγμη που θα το αγορασεις μπενεις και το κανεις register στην apple και εχεις και 90 δωρεαν (καταπληκτικη) τηλεφωνικη υποστηριξη (σε αριθμο με χρεωση αστικης κλησης)

No_thanks
06-09-2011, 21:33
δηλαδη ουσιαστικα με βαση το serial number το κανω register στο site της apple και αυτοι μετα(στο service)θα ελενξουν αν ειναι απλα καταχωρημενο εκει?
επισης για επεκταση της εγγυησης αξιζει καλυτερα να την παρω απο ελλαδα γιατι εχω ακουσει οτι απο εξω υπαρχουν καποια ψηλα γραμματα.μηπως μπορεις να μου πεις που μπορω να βρω τα εξουσιοδοτημενα service ωστε να κανω και εκει καποιο τηλ να με κατατοπισουν ?

lagoudakis
06-09-2011, 22:01
θελει λιγο προσοχη απο εξω για το apple care,εγω πηρα ενα απο ebay για το 13αρι με 145 ευρω αν θυμαμε καλα και ολα οκ με την δηλωση,για ελλαδα δες systemgraph,document,istorm,golden i

---------- Post added at 23:01 ---------- Previous post was at 22:47 ----------

βαζω και το link για οποιον θελει να παρει apple care, http://cgi.ebay.com/AppleCare-Protection-Plan-Macbook-Pro-Macbook-Air-13-/330581215010?pt=UK_Computing_Software_Software_SR&hash=item4cf82d0722#ht_2000wt_1413 απο τον συγκεκριμενο πωλητη το πηρα και ηταν ολα αψογα,δεν ξερω αν εχει και για αλλα μοντελο,παντως η τιμη ειναι σουπερ

No_thanks
06-09-2011, 23:04
θα κοιταξω απο Ελλαδα για apple care.τωαρα για την εγγυηση υπαρχει περιπτωση να εχω προβλημα οταν παω να κανω την δηλωση στην apple?οποιος εχει παρει απο electronic kng ας βοηθησει καθως ειναι το μονο που μου μενει να ξεκαθαρισω πριν κανω την αγορα.

mchrisober
06-09-2011, 23:38
δεν εχεις κανενα προβλημα, ειναι σαν να το παιρνεις απο οποιοδηποτε μαγαζι.

ilias360
07-09-2011, 20:17
Καλησπερα αγορασα προσφατα ενα macbook pro 13,3 σημερα μολις το ανοιξα μου εβγαλε στην οθονη 2 σκληρους δισκους...ο ενας γραφει macintosh και ο αλλος γραφει recovery γιατι μου το βγαζει αυτο?

lagoudakis
07-09-2011, 21:21
το recovery ειναι για επανεγκατασταση κλπ,σωστα στα γραφει

kon
09-09-2011, 03:21
Kαλημερα παιδια! Μετα απο τις 3 πρωτες μερες συμβιωσης με τον πρωτο mbp μου ηρθε η στιγμη να εκφρασω κ εγω καποιες αποριες μου (πιστευω οτι σωστα γραφω εδω- δεν θεωρησα σκοπιμο να ανοιξω νεο θεμα...)

Παμε λοιπον...

1) Αρχικα μεσα στις οδηγιες διαβασα πως στο πακετο θα πρεπει να περιλαμβανεται το DVD με το λειτουργικο... Εγω δεν βρηκα τπτ... Αν θελω να κανω reinstall δηλαδη το λειτουργικο ή φορματ πως θα το κανω χωρις το DVD?

2)Moυ ειπαν απ το καταστημα που τον πηρα πως πρεπει απαραιτητως μεσα σε 30 μερες να συμπληρωσω μια φορμα μεσω ιντερνετ για να μου περαστει το lion χωρις χρεωση.. Ανοιγοντας διαπιστωσα πως τρεχει ηδη lion απο το εργοστασιο... Συγκεκριμενα ειχε την 10.7 εκδοση κ αναβαθμισα στην 10.7.1. Απ οτι καταλαβαινω δεν χρειαζεται πλεον να συμπληρωσω τιποτα σωστα? Εχω την τελευταια εκδοση ετσι δεν ειναι?

3)Θελω να του περασω ελληνικο UI. Διαβασα οτι κατεβαζω ενα αρχειο απ το isquare κ κανει αυτο την δουλεια... Το θεμα ειναι οτι βρηκα μεταφραση για την εκδοση 10.6.κατι...
Κανει αυτο αν και παλιο? Γενικοτερα η μεταφραση ειναι καλη? Δεν πιστευω να μου δημιουργησει προβληματα...

4) Μου ειπαν να κατεβασω το GRupdate για να εχω ελληνικο πληκτρολογιο... Εγω βρηκα ωστοσο ετοιμο ελληνικο πληκτρολογιο εργοστασιακα.. Που μου χρειαζεται λοιπον το GRupdate? Προσφερει τπτ παραπανω?

5) Διαβαζω συνεχως τον ορο ''γλωσσα εισοδου'' κ οτι για να μπεις σε καποιες εφαρμογες ισως να χρειαστει να την αλλαξεις.... Η αλλαγη γινεται με cmd+κενο?

6)Αν κ τελειο το trackpad, θελω να αγορασω κ ενα ποντικι.... Εγω θα επαιρνα της apple το magic mouse αλλα δεν διαβαζω πολυ θετικα review...
Σκεφτομαι λοιπον γι αυτο: http://www.plaisio.gr/Peripherals/PC-Peripherals/Mice/Mice/Logitech-MX-Performance-Wireless-910-001116.htm
(http://www.plaisio.gr/Peripherals/PC-Peripherals/Mice/Mice/Logitech-MX-Performance-Wireless-910-001116.htm)Εσεις τι λετε?

7) Υπαρχει μtorrent για mac? Αν οχι, υπαρχει κατι αντιστοιχο του?

8) Και τελος... δεν το εχω τοσο απορια οσο περιεργεια μιας κ μαλλον θα αλλαξω ram.. Ξερει κανεις ποιας εταιριας μνημες χρησιμοποιει η apple?

Ευχαριστω κ Συγγνωμη αν σας κουραζω.....

---------- Post added at 04:21 ---------- Previous post was at 04:04 ----------

Α! Κ παραλιγο να το ξεχασω...

9) Για να κατοχυρωσω την εγγυηση 1 χρονου πρεπει να κανω τιποτα? Εγγραφη πουθενα κ ετσι?
Στο καταστημα μου ειπαν οτι αρκει η αποδειξη αλλα εδω βλεπω κατι για εγγραφες κ δεν το πολυκαταλαβαινω....

Mihalis@net
09-09-2011, 09:56
1. Ο καινούργιος σου Mac έχει προεγκατεστημένο το OS X Lion και γι΄αυτό δεν περιλαμβάνονται πλέον DVD εγκατάστασης. Αν χρειαστεί να κάνεις reinstall ή φορμάτ κ.ο.κ., αυτό θα γίνει μέσω της ενσωματωμένη λειτουργίας Recovery που διαθέτει το Lion. Περισσότερα μπορείς να βρεις στην σελίδα (http://www.apple.com/macosx/recovery/) της Apple γι' αυτή την λειτουργία ή σε λίγες ημέρες στο MacLife.gr.

2. Έχεις ήδη την τελευταία έκδοση, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι εκτός από Software Update για να περάσεις τις πιο πρόσφατες αναβαθμίσεις για τον υπολογιστή σου.

3. Δεν υπάρχει Ελληνικό περιβάλλον για το Lion ακόμη. Δες το σχετικό (http://www.maclife.gr/forum/showthread.php/12206-Ελληνικά-στο-Mac-OS-X) θέμα ώστε να ενημερωθείς σωστά για τα Ελληνικά στο Mac OS X.

4. Απλά δεν ασχολείσαι καθόλου.

5. Δεν ασχολείσαι καθόλου.

6. Φυσικά Magic Mouse.

7. Υπάρχει (http://www.utorrent.com/downloads/mac).

8. Δεν έχει σημασία ποιες χρησιμοποιεί η Apple. Θα βρεις πολύ φθηνότερες στην αγορά.

9. Όχι δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι. Απλά αν θέλεις μπορείς να κάνεις registration (https://register.apple.com/cgi-bin/WebObjects/GlobaliReg.woa) στο μηχανάκι σου, ώστε να υπάρχει καταχωρημένο σε περίπτωση που χρειαστείς σέρβις σε κάποια άλλη χώρα πχ. Και φυσικά να ενημερωθείς για την επέκταση (http://www.maclife.gr/forum/showthread.php/3410-Apple-Care) εγγύησης Apple Care.

Juliette
12-09-2011, 11:56
Μία επισήμανση μόνο όσον αφορά το ποντίκι: το magic mouse δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή-εξαρτάται τι χρήστης είσαι. Π.χ. αν χρησιμοποιείς ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα (π.χ. AutoCAD) τότε για το pan δεν βοηθάει το magic mouse...Μια ταπεινή άποψη από μία αρχιτέκτονα... :)

Alex0077
21-09-2011, 21:24
Άργησα λίγο αλλά τελικά το παρήγγειλα όπως είπα από Ρώμη.. Nα πάρω και αυτό εδώ http://www.golden-i.gr/peripherals/adapters-a-hubs/247-apple-world-travel-adapter-kit.html ?? Λογικά θα έχει και για τις δικές μας πρίζες (γιατί εκεί είναι διαφορετικά)... Πήρα 15άρι με οθόνη antiglare hr

lagoudakis
21-09-2011, 22:09
Άργησα λίγο αλλά τελικά το παρήγγειλα όπως είπα από Ρώμη.. Nα πάρω και αυτό εδώ http://www.golden-i.gr/peripherals/adapters-a-hubs/247-apple-world-travel-adapter-kit.html ?? Λογικά θα έχει και για τις δικές μας πρίζες (γιατί εκεί είναι διαφορετικά)... Πήρα 15άρι με οθόνη antiglare hrγιατι να δωσεις τοσα χρηματα και να μην παρεις ενα ανταπτορα απο μαγαζι με ηλεκτρολογικα με 3 ευρω περιπου; καλοριζικο

Alex0077
21-09-2011, 23:05
Γιατί σκέφτομαι ότι μπορεί και να μου χρειαστεί.. Σε 1 χρόνο θα πάω και για μεταπτυχιακό Αγγλία ή Αμερική πχ... Εξάλλου έχω και άλλες συσκευές που είναι συμβατό..

Και κάτι άλλο.. Στην παραγγελία δήλωσα το πληκτρολόγιο να είναι Αμερικάνικο και οδηγίες χρήσης στα Αγγλικά.. Είχε και μια άλλη επιλογή (πέρα από το ιταλικό πληκτρολόγιο που δεν ήθελα) και Αγγλικό πληκτρολόγιο με οδηγίες χρήσης στα Αγγλικά.. Τι διαφορές έχουν τα 2 αυτά πληκτρολόγια? Το πιο βολικό και συνηθισμένο ποιο είναι?

lagoudakis
21-09-2011, 23:09
οκ τοτε,για τα πληκτρολογια δεν ξερω τις διαφορες αμερικανικο-αγγλικο

8u88l3
22-09-2011, 09:48
Έχουν κάποιες διαφορές στις θέσεις ορισμένων κουμπιών. Κυρίως συμβόλων όπως πχ το @

Alex0077
22-09-2011, 23:39
Έχουν κάποιες διαφορές στις θέσεις ορισμένων κουμπιών. Κυρίως συμβόλων όπως πχ το @

Ποιο είναι πιο βολικό? Το αμερικάνικο ή το αγγλικό? Εννοώ τα laptop που ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα, ποιο πληκτρολόγιο ακολουθούν?

8u88l3
23-09-2011, 08:56
Τα λάπτοπ που έρχονται εδώ έχουν αμερικάνικο Το ελληνικό πληκτρολόγιο ουσιαστικά είναι ελληνοαμερικάνικο και έχει και ελληνικούς χαρακτήρες τυπωμένους επάνω.

Alex0077
23-09-2011, 14:51
Ωραία.. οπότε καλά έκανα που πήρα με αμερικάνικο πληκτρολόγιο..
Να ρωτήσω και κάτι άλλο. .Το ξέρω ότι έχει αναφερθεί πολλές φορές.. αλλά δεν έχω βγάλει σαφής άποψη...
Τι είναι προτιμότερο να κάνουμε για τη ζωή της μπαταρίας? Να το φορτίζουμε πλήρως και μετά να περιμένουμε μέχρι να εκφορτιστεί πλήρως και το ξαναφορτίζουμε πάλι ? Ή να είναι μόνιμα στην πρίζα?

skiabox
23-09-2011, 18:32
Alex007 : Υπάρχει ένα πολύ καλό προγραμματάκι(watts) που σε ειδοποιεί λέγοντάς σου τα βήματα που πρέπει να κάνεις κάθε φορά για calibration της μπαταρίας.

Alex0077
24-09-2011, 16:17
Που θα το βρω αυτό? Παρ όλα αυτά χονδρικά τι είναι ποιο σωστό τελικά? Να το έχω μόνιμα στην πρίζα και να το ξεφορτίζω πχ 1-2 φορες την εβδομάδα ή να το δουλεύω μόνο με την μπαταρία του και όταν ξεφορτίσει να το φορτίζω ξανα πλήρως κ.ο.κ. ?

lagoudakis
24-09-2011, 17:03
http://binarytricks.com/

skiabox
24-09-2011, 17:35
Απλά βάζεις το πρόγραμμα και μετά κάνεις ότι ακριβώς σου λέει.

Alex0077
24-09-2011, 18:45
Ευχαριστώ.. Χρήσιμο προγραμματάκι..

skiabox
25-09-2011, 22:23
Ακολούθησε κατά γράμμα τις ημερομηνίες και δε θα χάσεις.

Alex0077
28-09-2011, 00:05
Όλα οκ.. το συνήθισα εύκολα από windows.. Τελικά είναι και το μοντέλο με 2.2 GHz.. Έχει εμφανείς διαφορές με το 2.0 ? Δεν είχα καταλάβει καν ότι πήρα αυτό... :idea:

JimmakoS
28-09-2011, 00:13
Όλα οκ.. το συνήθισα εύκολα από windows.. Τελικά είναι και το μοντέλο με 2.2 GHz.. Έχει εμφανείς διαφορές με το 2.0 ? Δεν είχα καταλάβει καν ότι πήρα αυτό... :idea:

Η διαφορα δεν είναι μόνο στην ταχύτητα του επεξεργαστη. Αλλα και στην κάρτα γραφικών. Που το ένα μοντέλο έχει 256mb και το άλλο 1GB!

Alex0077
28-09-2011, 00:17
Η διαφορα δεν είναι μόνο στην ταχύτητα του επεξεργαστη. Αλλα και στην κάρτα γραφικών. Που το ένα μοντέλο έχει 256mb και το άλλο 1GB!

Αυτή πιστεύω είναι αρκετά σημαντική διαφορά.. Οκ δεν το ήξερα..

kon
03-10-2011, 03:29
Γεια σας κ απο εμενα παιδια!
Εχω εξικοιωθει πληρως με το macbook μου πλεον..
Μπορω να πω με σιγουρια αυτη τη στιγμη πως ειναι το καλυτερο laptop που εχω αγορασει...
Ενα μονο προβλημα εχω και δυο αποριες...

Το προβλημα εχει να κανει με το wifi... Επειδη ειμαι καπως μακρια απο το router αναγκαστικα ειχα αγορασει εναν αναμεταδοτη... Το προβλημα λοιπον ειναι οτι το macbook αρνειται πεισματικα να συνεργαστει μαζι του... Ενω το βρισκει κ συνδεεται στιγμιαια στο καπακι με πεταει...
Κ οκ το macbook δεν εχει τοσο προβλημα γιατι εχει καλο δεκτη κ μπορει κ πιανει σημα απ το ρουτερ... Το netbook, το iphone και το ipad ομως δεν το βρισκουν καθολου το σημα και χρειαζονται οπωσδηποτε τον αναμεταδοτη... Οποτε εχω συμβιβαστει οτι δεν μπορω να τα χρησιμοποιω παραλληλα κ οταν θελω να χρησιμοποιησω τον μακ απλα βγαζω τοn αναμεταδοτη απ την πριζα... Αυτο ειναι το προβλημα που ψαχνω λυση... Επισης εχω παρατηρησει οτι οταν κατεβαζω κατι απ το νετ κ παραλληλα κατεβαζει κ ο αδελφος μου απ το διπλα δωματιο η ταχυτητα ειναι παρα πολυ χαμηλη κ πολλες φορες με πεταει απ το δικτυο (πολλες φορες με πεταει κ στο ασχετο κ δυσκολευεται να ξανασυνδεθει)... Ισως κ να φταιει το modem του οτε κ να πρεπει να παω για αλλαγη...τι να πω...

Οι δυο αποριες μου τωρα...
1) Η αυτονομη καρτα γραφικων ενεργοποιειται αυτοματα οταν χρειαζεται? Ή πρεπει να την ενεργοποιω εγω κ πως?
2) Γιατι σε καποια forums ενω γραφω κανονικα ελληνικα δεν μπορω να βαλω καθολου τονους?

Ευχαριστω και συγνωμμη αν σας κουραζω...

JimmakoS
03-10-2011, 08:11
1. Για την κάρτα δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι εσύ.
2. Είναι ένα bug που έχουμε παρατηρήσει κι άλλοι χρήστες. Με restart στρώνει, αλλά δεν ξέρουμε τι ευθύνεται ακόμα.

kon
03-10-2011, 15:00
Eυχαριστω jimmako!
Αυτο με το wifi μηπως το εχει παρατηρησει κ κανεις αλλος ή ειναι προβλημα μονο δικο μου;
Εχθες δουλευα ως αργα κ παλι το σημα εκανε τα δικα του...

lagoudakis
03-10-2011, 15:06
ειχα και εγω τετοια προβληματα με ενα ρουτερ που ηταν 5 ετων μεχρι που αλλαξα και ολα ειναι οκ

kon
03-10-2011, 15:29
ειχα και εγω τετοια προβληματα με ενα ρουτερ που ηταν 5 ετων μεχρι που αλλαξα και ολα ειναι οκ

Δεν νομιζω να ειναι ιδιαιτερα παλιο... Δεδομενου οτι μου το εφεραν οταν εκανα αλλαγη απο forthnet σε οτε πριν ενα μηνα...
Το θεμα ειναι οτι παιζει να ειναι για τα μπαζα το ρουτερ που στελνουν...

kon
08-10-2011, 05:09
Καλημέρα! Εδω και κατι μερες εχει βγει ενα firmware update για το macbook... Οταν παταω να γινει λοιπον το update, ενω το κατεβαζει κ φαινεται να το εγκαθιστα αν ξαναπατησω την επιλογη software update μου το ξαναβγαζει ως αναβαθμιση που πρεπει να γινει.... Τι κανω λαθος?

ΥΓ. Οταν το εγκαθιστα κ κανει restart κανει κατι σαν ηχητικο συνιαλιο (μπιπ)... Απλα το αναφερω μηπως ειναι ενδειξη οτι δεν εγινε κατι σωστα...

Spiros P.
08-10-2011, 05:40
Καλημέρα! Εδω και κατι μερες εχει βγει ενα firmware update για το macbook... Οταν παταω να γινει λοιπον το update, ενω το κατεβαζει κ φαινεται να το εγκαθιστα αν ξαναπατησω την επιλογη software update μου το ξαναβγαζει ως αναβαθμιση που πρεπει να γινει.... Τι κανω λαθος?

ΥΓ. Οταν το εγκαθιστα κ κανει restart κανει κατι σαν ηχητικο συνιαλιο (μπιπ)... Απλα το αναφερω μηπως ειναι ενδειξη οτι δεν εγινε κατι σωστα...

Είναι το λεγόμενο (EFI Firmware Update) Είναι σωστό να στο κάνει αυτόν το ήχο και δεν πρέπει να πειράξεις τίποτα μέχρι να κάνει επανεκκίνηση και να επανέλθει κανονικά στο desktop..

Έχει να κάνει με το λειτουργικό και ταυτόχρονα με το hardware κομμάτι του υπολογιστή με λίγα απλά λόγια...

lagoudakis
08-10-2011, 08:12
Δεν νομιζω να ειναι ιδιαιτερα παλιο... Δεδομενου οτι μου το εφεραν οταν εκανα αλλαγη απο forthnet σε οτε πριν ενα μηνα...
Το θεμα ειναι οτι παιζει να ειναι για τα μπαζα το ρουτερ που στελνουν...λογικο ειναι οτι το ρουτερ που στελνει ο οτε ειναι τις πλακας,η γνωμη μου ειναι καποια στιγμη να αγορασεις ενα καλο,αλλωστε δεν ειναι κατι που το αλλαζεις συχνα

kon
08-10-2011, 14:58
Είναι το λεγόμενο (EFI Firmware Update) Είναι σωστό να στο κάνει αυτόν το ήχο και δεν πρέπει να πειράξεις τίποτα μέχρι να κάνει επανεκκίνηση και να επανέλθει κανονικά στο desktop..

Έχει να κάνει με το λειτουργικό και ταυτόχρονα με το hardware κομμάτι του υπολογιστή με λίγα απλά λόγια...

Eυχαριστω για την απαντηση. Ομως γιατι αφου το εγκαθιστα κανονικα μου το ξαναβγαζει διαθεσιμο στο software update? Δηλαδη ενω το εχω εγκαταστησει αν πατησω να δω διαθεσιμες ενημερωσεις εμφανιζεται ξανα εκει!

Spiros P.
08-10-2011, 19:07
Eυχαριστω για την απαντηση. Ομως γιατι αφου το εγκαθιστα κανονικα μου το ξαναβγαζει διαθεσιμο στο software update? Δηλαδη ενω το εχω εγκαταστησει αν πατησω να δω διαθεσιμες ενημερωσεις εμφανιζεται ξανα εκει!

Αυτό είναι λίγο παράξενο, μήπως δεν κάνει σωστά το update?? Το έχεις αφήσει να το κάνει χωρίς να πειράξεις τίποτα κατά την διαδικασία???

kon
08-10-2011, 19:54
Αυτό είναι λίγο παράξενο, μήπως δεν κάνει σωστά το update?? Το έχεις αφήσει να το κάνει χωρίς να πειράξεις τίποτα κατά την διαδικασία???

Ναι κανονικα... Απλα παταω κ αφηνω να τα κανει ολα μονο του....
Το μονο που ισως κανω λαθος ειναι οταν λεει να συνδεσω το φορτιστη... Εγω το αφηνω με την μπαταρια-δεν το συνδεω στο ρευμα....

Spiros P.
08-10-2011, 20:16
Ναι κανονικα... Απλα παταω κ αφηνω να τα κανει ολα μονο του....
Το μονο που ισως κανω λαθος ειναι οταν λεει να συνδεσω το φορτιστη... Εγω το αφηνω με την μπαταρια-δεν το συνδεω στο ρευμα....

Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει στο λέει γιατί ίσως πάρει ώρα και δεν πρέπει να σταματήσει η διαδικασία...

Ανέβασε ένα screen shot να δούμε….

kon
08-10-2011, 20:25
Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει στο λέει γιατί ίσως πάρει ώρα και δεν πρέπει να σταματήσει η διαδικασία...

Ανέβασε ένα screen shot να δούμε….

Απο το software update να ανεβασω screenshot? κ βασικα πως τραβαω screenshot? θελω προγραμμα ή γινεται με συνδυασμο πληκτρων οπως στο iphone?

Spiros P.
08-10-2011, 21:15
Α μαλιστα... :silly:

Άνοιξε το update και πατά command / shift / 3 και ανέβασε το..

Το screenshot θα το βρεις στο desktop ...

kon
09-10-2011, 02:22
To εφτιαξα! Τελικα ηθελε να το συνδεσω με το ρευμα για να γινει....
E ... Aπο την ολη διαδικασια τουλαχιστον εμαθα κ πως να βγαζω screenshots! :P
http://img62.imageshack.us/img62/8347/screenshot20111009at259.th.png (http://imageshack.us/photo/my-images/62/screenshot20111009at259.png/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Spiros P.
09-10-2011, 02:30
To εφτιαξα! Τελικα ηθελε να το συνδεσω με το ρευμα για να γινει....
E ... Aπο την ολη διαδικασια τουλαχιστον εμαθα κ πως να βγαζω screenshots! :P
http://img62.imageshack.us/img62/8347/screenshot20111009at259.th.png (http://imageshack.us/photo/my-images/62/screenshot20111009at259.png/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα σου!!! :d055:

Δεν έτυχε να το κάνω και μην είναι στην πρίζα!!!

Alex0077
15-10-2011, 21:10
Γεια σας και πάλι.. Λίγες ερωτήσεις ...
1. Η εφαρμογή "preview" τι είναι? Δεν μου ανοίγει με τίποτα... Πατάω κλικ και δεν ανοίγει. Το ίδιο και το quick time. Γιατί? Υπάρχει περίπτωση να κόλλησε? Να τις ξαναπεράσω από το cd? Ή μήπως για να ανοίξουν πρέπει να έχω αποθηκευμένες μέσα φωτογραφίες και βίντεο??
2. Το ξέρω ότι έχει ρωτηθεί 1000 φορές αλλά επειδή είναι απλό και να μη ψάχνω.. Αλλαγή στους χαρακτήρσες στο πληκτρολόγιο από αγγλικά σε ελληνικά πχ με ποια κουμπιά το κάνω πέρα από την εικόνα πάνω δεξιά?

Alex0077
15-10-2011, 23:15
Επίσης πώς δημιουργώ νέο tab ή κάτι τέτοιο στον safari?

giannisg2004
16-10-2011, 01:54
1.) Η εφαρμογή Preview είναι για να βλέπεις εικόνες, να κάνεις βασική επεξεργασία (crop, κτλ.) και να διαβάζεις PDF.
Όταν την ανοίγεις, είναι λογικό να μήν σου εμφανίζει κάποιο παράθυρο! Όμως η εφαρμογή είναι ανοιχτή, και αυτό το βλέπεις από το dock (υπάρχει μιά βούλα κάτω από την εφαρμογή), καθώς και από την menu bar, που έχει τώρα το menu τής εφαρμογής και όχι του Finder. Βασικά, στο Mac OS X, η menu bar "προδίδει" πάντα ποιά εφαρμογή είναι ανοιχτή και ενεργή.
Αν πατήσεις File--->Open σου βγάζει να επιλέξεις να ανοίξεις κάποιο αρχείο με την εφαρμογή, και αν πατήσεις File---> new, σου εμφανίζει ένα παράθυρο χωρίς κάποιο αρχείο φυσικά.

Τα ίδια ισχύουν και για το QuickTime.

2.) Command+space

3.) Command+T ή πάνω δεξιά από την καρτέλαέχει ένα πλήκτρο με το +, το πατάς και ανοίγει νέο tab!

Alex0077
16-10-2011, 03:49
Mε command + space δεν αλλάζει...
Και κάτι άλλο. Μπορώ να αλλάξω το όνομα του macbook? To αλλάξει από το user accounts > preferences αλλά στον finder εκεί αριστερά κάτω από το desktop που έχει μια εικόνα ένα σπίτι έχει μείνει ακόμα το παλιό όνομα...

Και κάτι ακόμα.. Πώς μπορώ να δω ένα αρχείο avi αλλά με υπότιτλους σε srt με τον quick time player όμως? Έχω κατεβάσει τα κατάλληλα για να βλέπω avi με quick time αλλά δεν έχω βρει πώς να τα βλέπω και με τους υπότιτλους.

giannisg2004
16-10-2011, 11:16
Για την γλώσσα δοκίμασε και control+space. Αλλιώς, πάς στα Preferences--->keyboard και στα shortcuts ρυθμίζεις με ποιά συντόμευση θές να αλλάζεις γλώσσα!

Όσον αφορά το όνομα, αλλάζει, αλλά το να αλλάξεις το όνομα του home folder σου θέλει φασαρία και ίσως δημιουργήσει προβλήματα, οπότε απόγμφυγέ το!

Τέλος, το QuickTime δέν ξέρω αν υποστηρίζει srt (δέν νομίζω), αλλά εγώ βλέπω όλα σχεδόν τα βίντεό μου με το δωρεάν Movist! Δοκίμασέ το, είναι ελαφρύ, καλοσχεδιασμένο και παίζει (σχεδόν) τα πάντα!

Alex0077
16-10-2011, 12:36
Σε ευχαριστώ.. Τελικά κατάφερα να δω και με το quick time ταινία avi και srt με αυτό που βρήκα στο φορουμ http://perian.org/

giannisg2004
16-10-2011, 13:08
Α, εννοείται, το Perian είναι από τα βασικά εργαλεία που προσθέτουν codecs στο QuickTime, ώστε να παίζει πολλά φορμά που δέν υποστηρίζει εγγενώς, και άρα του δίνει πολλές έξτρα δυνατότητες!
Ξέχασα να το αναφέρω, νόμιζα το είχες ήδη!

Alex0077
16-10-2011, 15:27
Και για unrar τι προτείνεις? Το archiver είναι καλό?

giannisg2004
16-10-2011, 18:57
Το Unarchiver εννοείς; Αν ναί, είναι καλό, και εγώ αυτό χρησιμοποιώ.
Και το Rucksack είναι καλό, νομίζω λίγο πιό γρήγορο, και επί πληρωμή.

lagoudakis
16-10-2011, 18:58
βαλε το the unarchiver ειναι πολυ καλο,θα το βρεις στο appstore ειναι free

Alex0077
16-10-2011, 20:04
Aυτό αγόρασα http://itunes.apple.com/gr/app/archiver/id404566360?mt=12

Και κάτι άλλο που μου κάνει τώρα τελευταία.. Κάθε φορά που ανοίγω το itunes μου εμφανίζει ένα μύνημα να εισέλθει στο διαδίκτυο και πρέπει να πατήσω yes . Μου λέει να ελέγχω τις ρυθμίσεις firewall.. Το έλεγξα και το έχω βάλει να έχει πάντα πρόσβαση.. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για να μην με πρήζει κάθε φορά.

---------- Post added at 21:04 ---------- Previous post was at 21:00 ----------

Και κάτι ακόμα (το ξέρω σας ζάλισα αλλά είμαι στην αρχή) Για διαγραφή apps πέρα από τον κάδο διάβασα ότι καλό είναι να έχουμε και μια εφαρμογή για να τα εξαφανίζει τελείως. Το appzapper είναι καλό για αυτή τη δουλειά που βρήκα στο φορουμ? Να το κατεβάσω?

giannisg2004
16-10-2011, 21:07
Το AppZapper είναι ότι πρέπει γι'αυτήν την δουλειά! Και εγώ αυτό χρησιμοποιώ, αν και καθαρά για ψυχολογικούς λόγους!
Καθώς στίς λίγες περιπτώσεις που ξεμένουν αρχεία απόδιεγραμμένες εφαρμογές, είναι μικρά (άρα δέν πιάνουν χώρο) και δέν επηρεάζουν (συνήθως) το σύστημα, επομένως είναι ακίνδυνα.

lagoudakis
16-10-2011, 21:33
απλα το AppZapper ειναι με πληρωμη,ενω το appcleaner δωρεαν και κανουν ακριβως την ιδια δουλεια

giannisg2004
16-10-2011, 22:26
Ναί εννοείται, αρχικά δοκιμάζεις Appcleaner που είναι και δωρεάν, και άμα δέν σού κάνει, σκέφτεσαι και το AppZapper!

Alex0077
17-10-2011, 20:25
Καταλάθως έσβησα τον φάκελο στο dock με τα downloads. Πώς μπορώ να τον εμφανίσω ξανά? Πέρα από το να τον κατεβάσω από το finder. Το δοκίμασα αλλά δεν είναι με τον ίδιο τρόπο που τα έδειχνε πριν.. ξέρετε έτσι που ανεβαίνει προς τα πάνω...

lagoudakis
17-10-2011, 20:33
κανε δεξι κλικ πανω στον φακελλο και στο view content as τσεκαρεις πως θελεις να βγαινει

Alex0077
18-10-2011, 17:10
Πέρασα τα lion. Έχω πάρει και το remote control της apple. Πριν όταν πάταγα το menu μου εμφάνιζε κάτι που έλεγε movies, music κτλ και τα έλεγχα από το remote cotrol.. Κάπως γινόταν και από τις ρυθμίσεις να μπρω σε αυτό το μενού αλλά δεν θυμάμαι. Τώρα που πέρασα τα lion όταν πατάω το μενού δεν μου το εμφανίζει αυτό.. Αλλά δουλεύει το volume , το play κτλ.. Πώς γίνεται να το ρυθμίσω αυτό?

8u88l3
18-10-2011, 17:34
Το Front Row ήταν αυτό και πάει...R.I.P. Το σταμάτησαν...

Alex0077
18-10-2011, 20:20
Το σταμάτησαν στο lion?? Κρίμα... Με βόλευε πάρα πολύ με το remote control... Υπάρχει ίσως κάποια αντίστοιχη εφαρμογή?

Economou D.
18-10-2011, 21:40
Υπάρχουν καλύτερες ;) Δοκίμασε το Boxee και το Plex.

mchrisober
18-10-2011, 21:42
Παιδια για να μην ανοιγω καινοργιο θεμα, εχω τις εξεις αποριες, πως μπορω να βλεπω ποσο επεξεργαστικη ισχυη καταλανωνω, κατι αναλογο δηλαδη με το widget των win7?
Επισης δεν μπορω να βρω τον σκληρο μου δισκο??

episkeptis
18-10-2011, 21:47
Παιδια για να μην ανοιγω καινοργιο θεμα, εχω τις εξεις αποριες, πως μπορω να βλεπω ποσο επεξεργαστικη ισχυη καταλανωνω, κατι αναλογο δηλαδη με το widget των win7?
Επισης δεν μπορω να βρω τον σκληρο μου δισκο??
κατέβασε απο το applstore το free memory , και για τον σκληρό πατησε δεξί κλικ στο desktop και άλλαξε τις επιλογές εμφανισεις να σου εμφανίζει τους σκληρούς ή από το menu του finder επέλεξε το go

mchrisober
18-10-2011, 22:10
ευχαριστω, αλλα το free memory δειχνει μονο μνημη, θα ηθελα και cpu να βλεπω.

flameboy
18-10-2011, 23:11
Δοκίμασε το ISTAT NANO, είναι εξαιρετικό widget και σου δίνει την δυνατότητα να παρακολουθείς σχεδόν τα πάντα.

mchrisober
18-10-2011, 23:31
πραγματικα παρα πολυ καλο, ευχαριστω!

Alex0077
19-10-2011, 02:08
Τώρα έχω το εξής πρόβλημα... Όπως σας είπα έβαλα τα lion. Πάω να ανοίξω μια ταινία και μου λέει ότι πρέπει να κατεβάσω το quick time 7. Το κατεβάζω κανονικά και στο dock μου εμφανίζει 2 εικονίδια του quick time .. Ένα παλιό κλασικό και ένα καινούριο αυτό που κατέβασε το quick time 7 (που μοιάζει με το εικονίδιο quick time στα windows)... Και βλέπω εκεί την ταινία.. Όταν τα κλείσω όλα και πάω να ξανανοίξω την ταινία μου λέει ότι δεν μπορεί να ανοίξει με το quick time , πρέπει να ανοίξει με το quick time 7 και ξανά πάλι τα ίδια.. Δείχνει στ dock να τρέχουν 2 εφαρμογές.. Γιατί? Όταν έγινε το update δεν σβήστηκε αυτόματα η παλιά έκδοση?? ΤΙ να κάνω? Να σβήσω το παλιό ?? Από την άλλη όμως όταν πάω στα applications μου εμφανίζει μόνο το παλιό quick time !!Το καινούριο δεν φαίνεται κάπου.

Alex0077
19-10-2011, 05:14
Επίσης, μου εγκαταστάθηκε αυτόματα (μάλλον μαζί με κάποια άλλη εφαρμογή το Growl) . Τι ακριβώς κάνει αυτό? Κάτι διάβασα αλλά δεν το κατάλαβα και πολύ καλά. Είναι συμβατή με το Lion η νέα έκδοση? Αξίζει η αγορά του? Μόλις πήρα και το appzapper.
Επίσης παιδιά προτείνετέ μου κάποια προγράμματα must-hava ασχέτως τιμής (γιατί τα αγοράζω σιγά σιγά όχι όλα μαζί). Σίγουρα τώρα θα κατεβάσω και το iWork και μετά το Office. ΤΙ άλλο προτείνετε? Πχ σαν το nero, υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα mac? Τι? Επίσης υπάρχει ίσως κάποιο thread που να μιλάει για τέτοιες εφαρμογές που είναι χρήσιμες? Δεν έχω βρει κάτι σχετικά. Ευχαριστώ και πάλι..

lagoudakis
19-10-2011, 08:44
http://www.roxio.com/enu/products/toast/titanium/ κορυφη κατα την γνωμη μου

mchrisober
19-10-2011, 09:37
επανερχομαι με νεα απορια, οταν ανοιγω τον mac μου εμφανιζει 2 users, εναν που ειμαι εγω και εναν guest. Πως θα κανω να εμφανιζει μονο εμενα?

8u88l3
19-10-2011, 09:54
Τώρα έχω το εξής πρόβλημα... Όπως σας είπα έβαλα τα lion. Πάω να ανοίξω μια ταινία και μου λέει ότι πρέπει να κατεβάσω το quick time 7. Το κατεβάζω κανονικά και στο dock μου εμφανίζει 2 εικονίδια του quick time .. Ένα παλιό κλασικό και ένα καινούριο αυτό που κατέβασε το quick time 7 (που μοιάζει με το εικονίδιο quick time στα windows)... Και βλέπω εκεί την ταινία.. Όταν τα κλείσω όλα και πάω να ξανανοίξω την ταινία μου λέει ότι δεν μπορεί να ανοίξει με το quick time , πρέπει να ανοίξει με το quick time 7 και ξανά πάλι τα ίδια.. Δείχνει στ dock να τρέχουν 2 εφαρμογές.. Γιατί? Όταν έγινε το update δεν σβήστηκε αυτόματα η παλιά έκδοση?? ΤΙ να κάνω? Να σβήσω το παλιό ?? Από την άλλη όμως όταν πάω στα applications μου εμφανίζει μόνο το παλιό quick time !!Το καινούριο δεν φαίνεται κάπου.

Τις ταινίες σου, θα σου πρότεινα να τις βλέπεις με Movist (http://www.macupdate.com/app/mac/27642/movist) ή VLC (http://www.videolan.org/vlc/download-macosx.html) (και απλά άσε εγκατεστημένο και το QuickTime που το χρειάζεται. Άσε και τις 2 εκδόσεις).
Το καινούργιο (QuickTime X) θα το βρεις μέσα στο φάκελο Applications
Το παλιο (QuickTime 7) θα το βρεις μέσα στο φάκελο Applications > Utilities.

Επίσης, μου εγκαταστάθηκε αυτόματα (μάλλον μαζί με κάποια άλλη εφαρμογή το Growl) . Τι ακριβώς κάνει αυτό? Κάτι διάβασα αλλά δεν το κατάλαβα και πολύ καλά. Είναι συμβατή με το Lion η νέα έκδοση? Αξίζει η αγορά του? Μόλις πήρα και το appzapper.
Επίσης παιδιά προτείνετέ μου κάποια προγράμματα must-hava ασχέτως τιμής (γιατί τα αγοράζω σιγά σιγά όχι όλα μαζί). Σίγουρα τώρα θα κατεβάσω και το iWork και μετά το Office. ΤΙ άλλο προτείνετε? Πχ σαν το nero, υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα mac? Τι? Επίσης υπάρχει ίσως κάποιο thread που να μιλάει για τέτοιες εφαρμογές που είναι χρήσιμες? Δεν έχω βρει κάτι σχετικά. Ευχαριστώ και πάλι..

Το Growl σου εμφανίζει τα διαφορα μηνύματα/ειδοποιήσεις του συστήματος με γραφικό περιβάλλον (πχ σαν να σου έρχετε email στο Outlook, μιας και άλλαξες πρόσφατα). Το Toast Titanium της Roxio είναι το αντίστοιχο Nero (ας πούμε) το οποίο είναι σουίτα. Υπάρχουν όμως και άλλα πιο φθηνά. Αναλόγως τι εγγραφές θες να κάνεις. Υπάρχει και built-in στο Finder για απλές εγγραφές. Γενικότερα δες εδώ (http://www.maclife.gr/forum/showthread.php/16-%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AD%C F%82?highlight=%F7%F1%DE%F3%E9%EC%E5%F2+%E5%F6%E1% F1%EC%EF%E3%DD%F2) για εφαρμογές.

---------- Post added at 10:54 ---------- Previous post was at 10:52 ----------

επανερχομαι με νεα απορια, οταν ανοιγω τον mac μου εμφανιζει 2 users, εναν που ειμαι εγω και εναν guest. Πως θα κανω να εμφανιζει μονο εμενα?

Δες εδώ (http://www.maclife.gr/forum/showthread.php/12597-%CE%91%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%C F%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-Guest-User-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%B8%CF%8C%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%BF%CF%81%CE%AF%C F%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82) για το πως το κάνεις και για ποιο λόγο σου εμφανίστηκε.

Alex0077
19-10-2011, 18:01
Επανέρχομαι πάλι :c026:¨Εστειλα σήμερα ένα e-mail μέσα από την εφαρμογή του lion με gmail. Το e-mail ήταν με ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά ο παραλήπτης το πήρε με κινέζικα.. Υπάρχει ασυμβατότητα με windows?? (το mail διαβάστηκε σε windows). Ή είναι κάτι άλλο? Αναγκάστηκα και το έγραψα με greeklish μετά.

giannisg2004
19-10-2011, 18:09
Ο παραλήπτης (ή εσύ), μέσα από τις ρυθμίσεις, πρέπει να βάλετε ίδια κωδικοποίηση (encoding).

Alex0077
19-10-2011, 18:37
Έχει να κάνει με την εφαρμογή mail ή με το gmail ή με τα διαφορετικά λειτουργικά? Τα windows τι κωδικοποίηση έχουν πχ??

Και κάτι άλλο που θυμήθηκα τώρα.. Βλέπω σε διάφορα torrent sites κυρίως που έχει software να κατεβάσεις για mac (πχ το microsoft office και άλλα πολλά). Τι γίνεται με αυτά? Μπορεί κανείς να τα κατεβάσει κανονικά και να τα περάσει? Ή πρέπει να κάνει κάποια προεργασία πριν (όπως το jailbreak πχ στα iPhone?) Ρωτάω από περιέργεια και μόνο.

8u88l3
19-10-2011, 19:05
Η περιέργια σκότωσε την γάτα.:triniti:

john84
19-10-2011, 21:42
καθοτι αρχαριος και εγω θελω να ρωτησω κατι και θεωρω οτι πρεπει να το γραψω εδω. Παρατηρω οτι οταν παταω το κουμπακι στα αριστερα για να δω την σταθμη της μπαταριας τα φωτακια αναβουν αλλα που υποτονικα, οταν σβηνω το laptop και το ξαναπαταω αναβουν κανονικα με σωστη φωτεινοτητα. Αυτο συμβαινει ανεξαρτητα αν φορτιζει, αν ειναι φορτισμενο, αφορτιστο, ή στην μπριζα.
Καμια βοηθεια??
Ευχαριστω.

giannisg2004
20-10-2011, 08:43
Έχει να κάνει με την εφαρμογή mail ή με το gmail ή με τα διαφορετικά λειτουργικά? Τα windows τι κωδικοποίηση έχουν πχ??

Και κάτι άλλο που θυμήθηκα τώρα.. Βλέπω σε διάφορα torrent sites κυρίως που έχει software να κατεβάσεις για mac (πχ το microsoft office και άλλα πολλά). Τι γίνεται με αυτά? Μπορεί κανείς να τα κατεβάσει κανονικά και να τα περάσει? Ή πρέπει να κάνει κάποια προεργασία πριν (όπως το jailbreak πχ στα iPhone?) Ρωτάω από περιέργεια και μόνο.

Δέν θυμάμαι καθόλου τα ονόματα τών κωδικοποιήσεων... Έχω πολύ καιρό να αντιμετωπίσω τέτοιο πρόβλημα. Κάνε μιά αναζήτηση στο Google...

Όσον αφορά τα πειρατικά προγράμματα, δέν απαιτούν κάποια προεργασία στο ΜacOS X, μπαίνουν κατευθείαν (εάν λειτουργήσει τό crack). Στο Mac OS X δέν υπάρχει (και δέν έχει νόημα) jailbreak.

Alex0077
20-10-2011, 23:32
Το μόνο πρόγραμμα που δεν κατάφερα ακόμα να μάθω τι κάνει είναι το Automator.. Αλήθεια, τι ακριβώς μπορώ να κάνω με αυτό? Που μου χρησιμεύει?

giannisg2004
21-10-2011, 00:43
Είναι γιά να φτιάχνεις κάποια μικρά "προγραμματάκια" (scripts) συνδυάζοντας έτοιμες "ενέργειες" (actions).
Για παράδειγμα, συνθέτοντας ένα action που μετονομάζει αρχεία και ένα action που κάνει crop φωτογραφίες, φτιάχνεις ένα "προγραμματάκι" που μετονομάζει κάποιες φωτογραφίες και τίς κάνει crop.
Γενικά, το Automator είναι χρήσιμο, άν εκτελείς συχνά επαναλαμβανόμενες εργασίες στο Mac σου, καθώς τίς αυτοματοποιεί. Και υπάρχουν και πολλά έτοιμα "προγραμματάκια" φτιαγμένα με Automator!

Alex0077
22-10-2011, 05:35
Το laptop είναι καινούριο και έχω κατεβάσει και το watts για να μου λέει για calibration.. Το έχω 2 μέρες τώρα που το δουλεύω με το φορτιστή μόνιμα πάνω .. μου δείχνει ότι είναι φορτισμένο και η μπαταρία αντί για 100%, είναι στο 98%.. Είναι λογικό αυτό;

gkok
22-10-2011, 07:44
Το laptop είναι καινούριο και έχω κατεβάσει και το watts για να μου λέει για calibration.. Το έχω 2 μέρες τώρα που το δουλεύω με το φορτιστή μόνιμα πάνω .. μου δείχνει ότι είναι φορτισμένο και η μπαταρία αντί για 100%, είναι στο 98%.. Είναι λογικό αυτό;Κάνει αυτόματα αποφόρτιση μόνο του μέχρι να φτάσει στο 92% και μετά φορτίζει πάλι μέχρι το 100%,αυτό το κάνει για τα υγρά της μπαταρίας να κινούνται διότι όταν το έχεις μόνιμα στη μπρίζα τα υγρά δεν κινούνται.

Alex0077
22-10-2011, 08:11
Κάνει αυτόματα αποφόρτιση μόνο του μέχρι να φτάσει στο 92% και μετά φορτίζει πάλι μέχρι το 100%,αυτό το κάνει για τα υγρά της μπαταρίας να κινούνται διότι όταν το έχεις μόνιμα στη μπρίζα τα υγρά δεν κινούνται.

Αυτό το κάνει από μόνο του ; Ή είναι από το πρόγραμμα που έχω βάλει για τ calibraton;

gkok
22-10-2011, 13:31
Tο κάνει μόνο του.

Alex0077
22-10-2011, 14:28
Και κάτι σημαντικό που μου ρθε τώρα παιδιά αν ξέρει κανείς.. Τις μουσικές που κατεβάζω εγώ, μόλις τις απιθήκευς στα downloads τις πέρναγα στο iTunes και μετά τις έσβηνα τελείως από τα downloads.. Μήπως πρέπει να τις αποθηκεύω και στο σκληρό κάπου στον finder? Αν θέλω να αντιγράψω μουσικές πχ ή να τις περάσω σε άλλο σκληρό κτλ , μπορέσω να το κάνω; Η ερώτησή μου ισχύει και για το iPhoto.. Μέσα από το finder δεν μπόρεσα να βρω τις photos και τα βίντεο που έχω στο iphoto.

SteliosD
22-10-2011, 17:10
Νομίζω ότι μπορείς να τα βρείς αν πας Finder->Library->iTunes.Ψάξε λίγο τους φακέλους που έχει εκεί γιατί δε θυμάμαι ακριβώς που βρίσκονται.Υπάρχει βέβαια και επιλογή απο το iTunes να μην αποθηκεύονται στο παραπάνω path και να μένουν μόνο στα downloads σου πχ (έτσι το χω εγώ).Ψάξε και πες μου αν δε βρείς κάτι.

Γράψε λάθος!Συμφωνώ με τον Γιάννη.χεχε:c030:

giannisg2004
22-10-2011, 17:12
Αν στο iTunes από τίς ρυθμίσεις έχεις επιλεγμένο "copy to library", τότε ότι περνάς αποθηκεύεται αυτόματα στόν φάκελο ~/Music/iTunes/iTunes Media, και μάλιστα υπάρχει δομή υποφακέλω με βάση καλλιτέχνες και άλμπουμ.

Το ίδιο γίνεται και με το iPhoto, εκεί οι φωτογραφίες περνάνε στόν φάκελο ~/Pictures/iPhoto Library.

~ είναι ο home folder σου, π.χ. Alex !

Alex0077
22-10-2011, 18:27
Για το iTunes έτσι είναι που λες.. Ήταν ρυθμισμένο αυτό από πριν.. οπότε υπάρχει αντίγραφο αυτόματα ... Για τις φωτογραφίες όμως δεν υπάρχει κάτι.. Πάω pictures και μου εμφανίζει μόνο αυτό.. Που απλά αν κάνω διπλό κλικ με βάζει μέσα στο iPhoto.

http://i51.tinypic.com/51c0x.png

giannisg2004
22-10-2011, 23:42
Πάτα δεξί κλίκ--->Show Package Contents :)

Alex0077
23-10-2011, 12:26
Πάτα δεξί κλίκ--->Show Package Contents :)

Τελικά μερικά πράγματα είναι τόσο εύκολα που ούτε καν σου πάει το μυαλό :whistle:

giannisg2004
23-10-2011, 13:15
Ναί όντως! Και εγώ όταν το πρωτοέμαθα, λέω δέν μπορεί να ήταν τόσο απλό! :p

mchrisober
24-10-2011, 01:06
απορια, εχω συνδεσει το mac book pro μου με μια οθονη μεσω dvi. Θελω να κανω mirror τις οθονες αλλα στην εξωτερικη οθονη δεν καλυπτεται ολη η οθονη γτ στο mirror εχει την ιδια αναλυση με αυτη του λαπτοπ. Τι μπορω να κανω-για να εχω mirror παντα?

konza
01-11-2011, 22:54
1. εχω ενα προβληματακι,οταν συνδεομαι με wifi H ethernet.. αργει να συνδεθει(οταν κανω ενναλαγη μεταξυ αυτων) και πρεπει να ανοιγω τις ρυθμισεις δικτυου για να συνδεθει!
2.πως κανω uninstal ? μεσω του spotlight ψαχνω αυτο που θελω και απλα κανω delete?

Babis_ECE
02-11-2011, 09:16
Κατέβασε το AppZapper ή άλλα παρόμοια προγραμματα. Αυτά σβήνουν ότι χρειάζεται..
Εγώ έχω το AppZapper, πολύ καλή εφαρμογή.

konza
02-11-2011, 16:41
ok,ευχαριστω θα το δοκιμασω..για τις υπολοιπες αποριες μου?

JimmakoS
02-11-2011, 21:45
@konza, εφόσον είσαι στο δίκτυο του σπιτιού προσπάθησε να βάλεις καρφωτές ip είτε για το ασύρματο είτε για ενσύρματο τρόπο σύνδεσης και δες πως τα πάει.

leukonas
02-11-2011, 22:51
Μιάς και εγώ είμαι νέος χρήστης και κάτοχος ενός mac book pro early 2011 με απασχολούν δύο πράγματα.Το trackpad ξεβάφει?Η επιφάνεις γύρο απο αυτό? Προτείνεται η χρήση κάποιου προστατευτικού αυτοκόλητου? Αν ναι μάρκα? Για το πληκτρολόγιο υπάρχει κάτι αντίστοιχο?

lagoudakis
02-11-2011, 23:02
με το trackpad δεν θα εχεισ προβλημα,για το πληκτρολογιο υπαρχει προστατευτικο σιλικονης,προσωπικα το δουλευω ετσι για να μην μπαινει βρωμα

leukonas
03-11-2011, 00:35
Καμια μάρκα, κανα σίτε?

konza
03-11-2011, 04:34
@konza, εφόσον είσαι στο δίκτυο του σπιτιού προσπάθησε να βάλεις καρφωτές ip είτε για το ασύρματο είτε για ενσύρματο τρόπο σύνδεσης και δες πως τα πάει.οταν λες καρφωτη τι εννοεις?πως μπορω να το κανω αυτο?
ευχαριστω

JimmakoS
03-11-2011, 09:03
οταν λες καρφωτη τι εννοεις?πως μπορω να το κανω αυτο?
ευχαριστω

Θα πας στο system preferences και μετά network. Στην καρτέλα που θα σου ανοίξει εφόσον είσαι π.χ συνδεμένος ασύρματα θα σου έχει με πράσινο το wi-fi. Θα πατήσεις εκεί πάνω και μετά κάτω δεξιά θα πατήσεις στο advanced.

Θα υπάρχει η καρτέλα που λέει "using DHCP" και εσύ θα το αλλάξεις σε using DHCP with manual address.

Και βάλε του μια διεύθυνση της τάξεως προφανώς 192.168.1.100 εφόσον το router μοιράζει σε αυτό το πεδίο διευθύνσεις.

mchrisober
03-11-2011, 12:33
απορια, εχω συνδεσει το mac book pro μου με μια οθονη μεσω dvi. Θελω να κανω mirror τις οθονες αλλα στην εξωτερικη οθονη δεν καλυπτεται ολη η οθονη γτ στο mirror εχει την ιδια αναλυση με αυτη του λαπτοπ. Τι μπορω να κανω-για να εχω mirror παντα?

το ξαναρωταω γτ δεν εχει απαντηθει...

konza
04-11-2011, 17:57
Θα πας στο system preferences και μετά network. Στην καρτέλα που θα σου ανοίξει εφόσον είσαι π.χ συνδεμένος ασύρματα θα σου έχει με πράσινο το wi-fi. Θα πατήσεις εκεί πάνω και μετά κάτω δεξιά θα πατήσεις στο advanced.

Θα υπάρχει η καρτέλα που λέει "using DHCP" και εσύ θα το αλλάξεις σε using DHCP with manual address.

Και βάλε του μια διεύθυνση της τάξεως προφανώς 192.168.1.100 εφόσον το router μοιράζει σε αυτό το πεδίο διευθύνσεις. δεν πιανει,μαλλον κατι δεν κανω καλα..βαζω την ιδια Ip adress με αυτην που ειναι και στο απλο dhcp..

Alex0077
20-11-2011, 05:16
hello again.. Σκέφτομαι να αναβαθμίσω τη memory του macbook pro από 4 που είχε εργαστασιακά σε 8... Τι μπορώ να κάνω? Μπορώ να πάω σε κάποιο κατάστημα apple reseller που κάνει service για αυτήν την αναβάθμιση και να το κάνουν? Η εγγύηση θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά έτσι? Και τέλος... περίπου πόσο θα κοστίσει κάτι τέτοιο?
Τα Χριστούγεννα θα βρεθώ στην Ιταλία (Ρώμη-Μιλάνο) .. μήπως θα ήταν καλή ιδέα να κάνω εκεί την αναβάθμιση? ) (εννοώ δηλαδή από το ιταλικό apple store)

lagoudakis
21-11-2011, 11:42
Φιλε μου παρε απο crusial ,σε 2 μερες θα ειναι σπιτι σου,το κοστος ειναι περιπου 55 ευρω,τις περνας μονος σου,ειναι πολυ ευκολο,δεν υπαρχει λογος να πληρωσεις για κατι τετοιο,η εγγυηση συνεχιζει να ισχυει

kon
22-11-2011, 03:12
Καλημερα παιδια! Εχω μια απορια... Γιατι στο excel καποιες φορες οταν ανοιγω ενα αρχειο τους ελληνικους χαρακτηρες μου τους βγαζει με συμβολα...? Υπαρχει καποια ρυθμιση γι αυτες τις περιπτωσεις?

Alex0077
23-11-2011, 17:25
Ξέρω ότι μπορεί να έχει αναφερθεί πολλές φορές αλλά είναι τόσα τα topics.. Ας πούμε ότι θέλω να περάσω μία ταινία που έχω κατεβάσει στ iTunes library στα movies... Τι κάνω? Ανοίγω την ταινία με quick time και πατάω εκεί που λέει Share.. μετά επιλέγω iTunes και μου εμφανίζει λίστα με iPod format, iPad apple tv, και φυσικά Mac and Pc... μόνο το ipod/iphone μου έχει επιλογή τα άλλα τα έχει αχνά.. γιατί? Ή μήπως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποθηκευτεί μία ταινία στο "Movies" στο iTunes ?

kon
24-11-2011, 02:19
Kαλημερα! Οταν παω να κανω sign in στο app store μου λεει να επιλεξω τροπο πληρωμης αλλιως δεν με αφηνει να συνεχισω... Επειδη δεν εχω καρτα υπαρχει καποιος τροπος να συνδεθω? Θυμαμαι στο iphone ειχα την επιλογη none στους τροπους πληρωμης... Εδω τιποτα ομως... :(

Spiros P.
24-11-2011, 02:27
Λογικά δεν έχεις λογαριασμό…

Για να κάνεις χωρίς κάρτα πήγαινε και κατέβασε μία free και έτσι όταν ξεκινήσεις να φτιάξεις λογαριασμό θα έχει την επιλογή none...

Μόνο από το iTunes και όχι το iPhone...

Τώρα αν έχεις λογαριασμό και πας να κάνει login και σου ζητάει τρόπο πληρωμής δεν ξέρω τι συμβαίνει, δεν μου έχει ξανά τύχει σε λογαριασμό που ήδη του έχεις πει none...

kon
24-11-2011, 03:31
Λογικά δεν έχεις λογαριασμό…

Για να κάνεις χωρίς κάρτα πήγαινε και κατέβασε μία free και έτσι όταν ξεκινήσεις να φτιάξεις λογαριασμό θα έχει την επιλογή none...

Μόνο από το iTunes και όχι το iPhone...

Τώρα αν έχεις λογαριασμό και πας να κάνει login και σου ζητάει τρόπο πληρωμής δεν ξέρω τι συμβαίνει, δεν μου έχει ξανά τύχει σε λογαριασμό που ήδη του έχεις πει none...

Apple id ειχα δημιουργησει νεο για να ενεργοποιησω το i cloud. Αυτο ειχα επιλεξει να ειναι της μορφης .........@me.com.
Tοτε δεν με ειχε ρωτησει τροπο πληρωμης. Απλα δημιουργησε το id κ τελος.
Σημερα πηγα να κατεβασω ενα free προγραμμα απ το app store κ πατωντας sign in συνδεθηκα κανονικα κ μετα με πεταξε σε ενα παραθυρο που ελεγε να ρυθμισω τον τροπο πληρωμης... Εκει ειχε ολα τα γνωστα εκτος απ το none.

kon
28-11-2011, 22:55
Kαλησπερα! Θελω να κατεβασω το vlc. Ποια εκδοση κατεβαζω ? 32bits ή 64? (πολυ ασχετος πρεπει να ακουγομαι αλλα εψαχνα στο system pref κ δεν εβλεπα να αναφερεται πουθενα...)
Επισης, ξερετε αν υπαρχει καποιο προγραμμα για mac αντιστοιχο του dvd shrink για windows?
Ευχαριστω!

Illuvatar1981
28-11-2011, 23:20
Προσωπικά έχω αυτή την έκδοση του VLC Version 1.1.12 The Luggage (Intel 64bit). Όσο για το δεύτερο ερώτημα ρίξε μια ματιά στο MacTheRipper (http://www.macupdate.com/app/mac/14414/mactheripper) και στο Mac DVDRipper Pro (http://www.macupdate.com/app/mac/31118/mac-dvdripper-pro).

kon
29-11-2011, 02:27
Προσωπικά έχω αυτή την έκδοση του VLC Version 1.1.12 The Luggage (Intel 64bit). Όσο για το δεύτερο ερώτημα ρίξε μια ματιά στο MacTheRipper (http://www.macupdate.com/app/mac/14414/mactheripper) και στο Mac DVDRipper Pro (http://www.macupdate.com/app/mac/31118/mac-dvdripper-pro).

Eυχαριστω! :) Το πρωτο (macthe ripper) δεν πρεπει να ειναι πλεον συμβατο...

Να ρωτησω παιδια κ κατι αλλο... Antivirus εχετε? Εχω ακουσει οτι οι περισσοτεροι δεν εχουν γτ δεν χρειαζεται. Πολλοι ομως εχουν κατι αλλα προγραμματα.. Τα clean your mac και mac keeper (αν δεν κανω λαθος ετσι λεγονται) Αξιζει να βαλω κατι απο αυτα?

JimmakoS
29-11-2011, 08:29
Eυχαριστω! :) Το πρωτο (macthe ripper) δεν πρεπει να ειναι πλεον συμβατο...

Να ρωτησω παιδια κ κατι αλλο... Antivirus εχετε? Εχω ακουσει οτι οι περισσοτεροι δεν εχουν γτ δεν χρειαζεται. Πολλοι ομως εχουν κατι αλλα προγραμματα.. Τα clean your mac και mac keeper (αν δεν κανω λαθος ετσι λεγονται) Αξιζει να βαλω κατι απο αυτα?

Το cleanMymac να το βάλεις κάνει δουλειά. Απο εκεί και πέρα antivirus για κανένα λόγο να μην βάλεις. Θα σου κάνει τον mac σου να σέρνεται. Τουλάχιστον antivirus σε real time protection. Για μένα απλά να έχεις ανοιχτό το firewall από τον mac και μέσα από το router σου και θα είσαι μια χαρά.

Nik
29-11-2011, 08:37
...Απο εκεί και πέρα antivirus για κανένα λόγο να μην βάλεις. Θα σου κάνει τον mac σου να σέρνεται. Τουλάχιστον antivirus σε real time protection.....

Δημήτρη, το έχεις δοκιμάσει και το λες, ή απλώς το έχεις διαβάσει;
Έχω εδω και 5 μήνες το Sophos Antivirus σε "σε real time protection" και δεν μου δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα, ούτε και οποιαδήποτε καθυστέρηση.

JimmakoS
29-11-2011, 08:41
Δημήτρη, το έχεις δοκιμάσει και το λες, ή απλώς το έχεις διαβάσει;
Έχω εδω και 5 μήνες το Sophos Antivirus σε "σε real time protection" και δεν μου δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα, ούτε και οποιαδήποτε καθυστέρηση.

Νίκο δεν έχω βάλει ποτέ. Για το συγκεκριμένο antivirus δεν έχω ακούσει κριτικές. Αλλά από πολλούς χρήστες που έχουν βάλει άλλα τους έχει κάνει τον mac να σέρνεται.

Βάση λογικής πάντως δεν χρειάζεται το antivirus στον mac. Μην ξεχνάμε ότι αυτή ήταν και είναι η φιλοσοφία της Apple.

Nik
29-11-2011, 08:53
α) έχω την εντύπωση πως αυτή η ιστορία με τα antivirus που κάνουν τα computer (PC και Mac) να σέρνονται, είναι ένας μύθος που προέρχεται από τις πρώτες εποχές των antivirus που ήταν όντως προβληματικά. Σήμερα, δεν παρατηρώ καμία καθυστέρηση εξ αιτίας τους, ούτε στα Mac, ούτε στα PC (εκτός αν μιλάμε για αμελητέες διαφορές που δεν είμαι σε θέση να διακρίνω)

β) Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτό το "βάσει της λογικής δεν χρειάζεται πια το Antivirus στο Mac", νομίζω πως πρέπει να το αναθεωρήσουμε σιγά - σιγά. Γιατί τα Mac έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή και όλο και περισσότεροι χρήστες στρέφονται στο MacOs, αλλά μαζί τους κινούν και το ενδιαφέρον του κύκλου που παράγει τα virus, αφού αρχίζουν να βλέπουν μια "νέα αγορά" για να στρέψουν τους ιούς που παράγουν. Από τη μια χαίρομαι που οι άνθρωποι στρέφονται στα Mac και από την άλλη ανησυχώ ακριβώς για τις συνέπειες.

Babis_ECE
29-11-2011, 11:20
Kαλησπερα! Θελω να κατεβασω το vlc. Ποια εκδοση κατεβαζω ? 32bits ή 64? (πολυ ασχετος πρεπει να ακουγομαι αλλα εψαχνα στο system pref κ δεν εβλεπα να αναφερεται πουθενα...)
Επισης, ξερετε αν υπαρχει καποιο προγραμμα για mac αντιστοιχο του dvd shrink για windows?
Ευχαριστω!

Υπάρχει και το RipIt: http://thelittleappfactory.com/ripit/

8u88l3
29-11-2011, 15:40
Δεν βρίσκω λόγο να έχει κάποιος antivirus προς το παρών. Αν θέλει κάποιος να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι ο χρήστης του να μην έχει δικαιώματα διαχειριστή. Να είναι ένας απλός χρήστης και απλά να υπάρχει και άλλος χρήστης με admin δικαιώματα για να τον χρησιμοποιεί όποτε χρειάζεται...Είναι τελείως διαφορετική η δομή του λειτουργικού από αυτή των windows και αυτό το κάνει πάααρα πολύ πιο δύσκολο κάποιος να κάτσει να φτιάξει έναν ιο που να έχει αποτέλεσμα. Η ασπίδα ουσιαστικά του Mac Os είναι ο πυρήνας του. Εαν δεν μπορεί να χτυπηθεί ο πυρήνας, θα είναι πολύ μεγάλος κόπος για πολυ μικρό κακό..Δεν υπάρχει registry και ο χρήστης γνωρίζει ανά πάσαν στιγμή τι τρέχει το μηχάνημα του και φυσικά μπορεί να το τερματίσει. Είναι μια λογική και μια νοοτροπία, που δύσκολα μπορούν να την υιοθετήσουν οι switchers (από windows σε mac os). ειδικά αυτοί που γνώριζαν από windows και όχι απλά τα χρησιμοποιούσαν, αυτοί που έχουν παλέψει με ιούς, αυτοί που ήταν χρόνια στην απέναντι πλευρά. Ένας από αυτούς ήμουν και εγώ και χαίρομαι πλέον που δεν είμαι..

Ένα antivirus που τρέχει σε real time protection δεν γίνεται να μην κάνει πιο "αργό" το μηχάνημα σου από τη στιγμή που το κάνει πιο πολυάσχολο. Βέβαια όλα αυτά εξαρτόνται από το τι πόρους έχει ελεύθερους το μηχάνημα. Εαν οι πόροι είναι επαρκής, τότε μπορεί να μην καταλάβει κάποιος διαφορά. Το σίγουρο είναι ότι τρέχεις ένα process επιπλέον, όλη την ώρα που θες δε θες σου τρώει και cpu και μνήμη...

Nik
29-11-2011, 19:03
Είναι πολύ σωστή η παρατήρηση σου Μιχάλη σχετικά με αυτούς που «πάλευαν» με τα Windows.
Έχεις δίκιο, και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που είμαι τόσο καχύποπτος.

Θα εφαρμόσω αυτό που λες με το νέο χρήστη που να μην έχει δικαιώματα admin. Στο μικρό iMac τουλάχιστον, ελπίζω να δω κάποια βελτίωση όταν απεγκαταστήσω το Antivirus .

Μπορώ να δημιουργήσω ένα νέο χρήστη Admin και να μετατρέψω αυτό που έχω τώρα σε χρήστη περιορισμένων δικαιωμάτων; :scratch:

8u88l3
29-11-2011, 20:00
Νίκο η διαδικασία είνα να φτιάξεις πρώτα τον καινούργιο λογαριασμό με admin δικαιώματα και έπειτα έχοντας κάνει είσοδο σε αυτόν να αφαιρέσεις τα δικαιώματα από τον δικό σου. Φτιάχνω οδηγό τώρααα!!!:p

nokian82
05-12-2011, 23:44
Μαγκες εβαλα στο mac windows 7... και τωρα θελω να σβησω το partition που δημιουργήθηκε... Πως το κανω????

Economou D.
06-12-2011, 09:09
Όπως το δημιούργησες, με το Bootcamp.

nokian82
06-12-2011, 10:58
και πως βρισκω την mac address μου???
διαβασα αυτο αλλα δεν το βρηκα :

From the dock, select System Preferences
Select Network, Select Location, Select Interface
Select Ethernet Tab
Locate the number next to the Ethernet ID. This is your MAC address

konza
07-12-2011, 17:33
παιδια σημερα ενω εκανε update το word,σε καποια φαση ηθελε να κλεισω τον firefox..
τον κλεινω και μολις ειναι να συνεχισει μπλεδιζει η οθονη...τον εκλεισα πατωντας παρατεταμενα το κουμπι απενεργοποιησης&ενεγοποιησης και ολα καλα..
αλλα τι παιχτηκε??

thakost
07-12-2011, 20:11
Μαγκες εβαλα στο mac windows 7... και τωρα θελω να σβησω το partition που δημιουργήθηκε... Πως το κανω????
Finder-applications-utilities-disk utility-αριστερα πάνω σου ονομάζει τον σκληρό-partition-κλικ στον τόμο win και ακολουθείς οδηγίες

nokian82
07-12-2011, 22:07
Σιγουρα θα εχει απαντηθει αλλα ας ξανα ρωτησω... Εχω τον εξωτερικο σκληρο που ειχα στο pc μου... Πως θα τον κανω να τον αναγνωριζει και ο mac? χωρις να χασω τα δεδομενα φυσικα..!

JimmakoS
07-12-2011, 22:14
Σιγουρα θα εχει απαντηθει αλλα ας ξανα ρωτησω... Εχω τον εξωτερικο σκληρο που ειχα στο pc μου... Πως θα τον κανω να τον αναγνωριζει και ο mac? χωρις να χασω τα δεδομενα φυσικα..!

Λογικα τον αναγνωρίζει και τώρα. Απλά δεν μπορείς να γράψεις δεδομένα σε αυτόν. Η λύση είναι κάποιο από τα προγράμματα. Paragon ntfs, Tuxera, Ntfs 3g. Ψάξε λίγο στο google και θα βρεις πολλά.

nokian82
07-12-2011, 22:20
Λογικα τον αναγνωρίζει και τώρα. Απλά δεν μπορείς να γράψεις δεδομένα σε αυτόν. Η λύση είναι κάποιο από τα προγράμματα. Paragon ntfs, Tuxera, Ntfs 3g. Ψάξε λίγο στο google και θα βρεις πολλά.

ναι οκ με το προγραμμα απλα δεν ξερω τι να κανω με το προγραμμα... και οχι δεν μου τον διαβαζει καν στον finder..

JimmakoS
07-12-2011, 22:27
Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι. Απλά εγκατάσταση θα το κάνεις εσύ και τα υπόλοιπα θα γίνουν από μόνα τους. Στο diskutility στον βλέπει τον δίσκο? Σε τι format τον είχες?

nokian82
07-12-2011, 22:29
Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι. Απλά εγκατάσταση θα το κάνεις εσύ και τα υπόλοιπα θα γίνουν από μόνα τους. Στο diskutility στον βλέπει τον δίσκο? Σε τι format τον είχες?

ntfs... δηλαδη μονο το εγκαθιστώ και δεν κανω τιποτα?

με το που βαζω τον δισκο μου λεει: inject, ingore or intiliazing..

JimmakoS
07-12-2011, 22:33
ntfs... δηλαδη μονο το εγκαθιστώ και δεν κανω τιποτα?

Ναι, απλά κάνεις εγκατάσταση και μετά θα μπορείς να μεταφέρεις δεδομένα από και προς αυτόν τον δίσκο.

nokian82
07-12-2011, 23:19
Ναι, απλά κάνεις εγκατάσταση και μετά θα μπορείς να μεταφέρεις δεδομένα από και προς αυτόν τον δίσκο.

Παλι δεν μπορω να το κανω...
http://imageshack.us/g/703/screenshot20111208at121.png/

JimmakoS
07-12-2011, 23:41
Παλι δεν μπορω να το κανω...
http://imageshack.us/g/703/screenshot20111208at121.png/

Για κάποιο λόγο δεν μπορεί να τον διαβάσει καν...Αν σου είναι εύκολο να μεταφέρεις τα αρχεία που έχει μέσα στον εσωτερικό του mac σου και από το diskutility να τον κάνεις reformat σε ntfs.

nokian82
07-12-2011, 23:51
Για κάποιο λόγο δεν μπορεί να τον διαβάσει καν...Αν σου είναι εύκολο να μεταφέρεις τα αρχεία που έχει μέσα στον εσωτερικό του mac σου και από το diskutility να τον κάνεις reformat σε ntfs.

400 gb???? κανα αλλο προγραμμα που να τον μεταμορφωνει χωρις να θελει διαγραφη?

nokian82
09-12-2011, 21:58
Παιζει να υπαρχει τροπος να κανω κοινοχρηστους φακελους και οτι εχω στο pc να μπορω να τα βλεπω και απο το macbook??? κοινως να τους κανω ενα δικτυο...

nokian82
27-12-2011, 16:29
Μπορούμε να φτιάξουμε κρυφούς φακέλους στον mac..? Η τέλος πάντων έναν φάκελο που θα εχω πρόσβαση μόνο εγώ?

Send from my HTC with Sense 3.0

koumis
28-12-2011, 01:32
Ο εξαιρετικός οδηγός (http://www.maclife.gr/forum/showthread.php?t=1184&highlight=mount) του Νίκου πιστεύω σε καλύπτει. Υπάρχουν και προγράμματα για το σκοπό αυτό χωρίς να γνωρίζω να προτείνω κάποιο.
Ο παραπάνω τρόπος όμως με έχει βολέψει αρκετά.

giannistzn
07-01-2012, 08:20
Πιστευετε οτι αξιζει αλλαγη απο mbp 13.3 late 2009 (core2duo) σε mbp 2011 (i5)

Oυσιαστικα η βασικη τους διαφορα ειναι στον επεξεργαστη και στην καρτα γραφικων εαν δεν κανω λαθος. Ο τωρινος ειναι ηδη αναβαθμισμενος σε 6gb ραμ. Οποτε σκεφτομαι ή να αλλαξω και να βαλω εναν ssd ή να παω σε πιο καινουργιο μοντελο δινοντας το παλιο. Γνωμες ευπροσδεκτες!

JimmakoS
07-01-2012, 09:27
Γιάννη θα πρέπει να αναρωτηθείς τι εργασίες κάνεις στον υπολογιστή σου και αν χρειάζεσαι την επεξεργαστική ισχύ του i5, αν κάνεις απλά πράγματα θα σου έλεγα να του βάλεις έναν ssd ( θα δεις μεγάλη διαφορά) διότι δεν είναι και καιροί για μεγάλα έξοδα.

giannistzn
07-01-2012, 09:50
Μην φανταστεις τιποτα το ιδιαιτερο. Κλασικα πραματακια και παιζω με κανενα φωτοσοπ. Δεν τρεχω καποιο προγραμμα δηλαδη που να με εξυπηρετει στη δουλεια μου ή σε κατι τετοιο. Καθαρη ψυχαγωγια.

Εχω παρατηρησει πολλα beach ball τελευταια στο σαφαρι μολις τον ανοιγω και παω να ανοιξω ταμπς και δεν ξερω που οφειλεται. Οσον αφορα τα εξοδα για την αλλαγη, πανω κατω ενα 200αρι θα μου κοστιζε (μεταχειρισμενο ειχα βρει και του 2011 το mbp) δηλαδη οσο (περιπου) και το κοστος του ssd. Αλλα μαλλον θα το κοιταξω για ssd και θα τρεξω και ενα onyx που εχω καιρο να τρεξω :scratch:

nokian82
14-01-2012, 22:25
Ψαχνομαι για Ram απο εδω http://www.crucial.com/uk/store/listparts.aspx?model=MacBook%20Pro%202.4GHz%20Inte l%20Core%20i5%20(13-inch%20DDR3)%20Late-2011&Cat=RAM
Ειναι καλυτερα να παρω αυτη που ειναι 1,5V η 1,35????

sam13
19-01-2012, 11:18
Χαιρετώ την όμορφη παρέα. Από τα τέλη Νοέμβριου έχω γίνει κάτοχος ενός Mac book pro και πραγματικά έχω πάθει την πλάκα μου σε σημείο που να αναρωτιέμαι γιατί τόσα χρόνια παιδευόμουν με windows….

lagoudakis
19-01-2012, 12:39
Πολλοι το νιωσαμε αυτο...χαμενα χρονια με win:frusty:

sam13
19-01-2012, 20:41
έτσι είναι φίλε και σκέψου ότι εγώ δεν είμαι έμπειρος στα mac τόσα χρόνια μόνο windows χρησιμοποιούσα αλλά η διαφορά είναι μεγάλη...

nonz
22-01-2012, 23:57
Γειά χαρά παίδες!!

Μια απορία..
Είμαι καινούριος στον mac κόσμο καταρχήν.. έχω ένα macbook pro 2,2ghz 15inch που το πήρα πριν 3 μήνες..
Συμβαίνει κάτι παράξενο.. όταν δουλεύω κάποιο βαρύ πρόγραμμα (logic) κανα δύο φορές έχει γίνει το εξής..
Παγώνει το πληκτρολόγιο.. Δεν ανταποκρίνεται… Η πάνω γραμμή με την αυξομείωση φωτεινότητας κ.τ.λ είναι ενεργή όμως..
Αλλά τα γράμματα δεν λειτουργούν.. Όυτε το cmd η το shft και το alt.. Και αναγκάζομαι να κάνω restart..
Τι μπορεί να συμβαίνει? Έχω υποψιαστεί κάτι αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει.. Έχω περάσει το microsoft oficce… Και ίσως εκεί κάπου να δημιουργείται ασυννενοησία..
Δεν ξέρω.. Παρακαλώ όποιος γνωρίζει κάτι να μου πει..

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

JimmakoS
23-01-2012, 09:17
Νώντα καλημέρα. Δεν νομίζω να επηρεάζει την λειτουργία το ms office. Πόσα γίγα ram έχεις στο μηχάνημα σου? Όταν σου "παγώνει" μπορείς να κοιτάξεις την διαθέσιμη μνήμη που έχεις και να μας πεις?

nonz
23-01-2012, 11:33
Θα το κοιτάξω Δημήτρη αν ξαναγίνει.
4GB μνήμη έχω.. Να επισημάνω πως δεν παγώνει το μηχάνημα.. Λειτουργεί μια χαρά.
Απλά το πληκτρολόγιο παγώνει και μόνο τα γράμματα. Η πρώτη πάνω σειρά του πληκτρολογίου
λειτουργεί. Είναι παράξενο..

JimmakoS
23-01-2012, 11:54
Ναι, καταλαβαίνω τι εννοείς. Εφόσον από όσο έχω διαβάσει και από άλλα post σου δουλεύεις "βαριά" προγράμματα καλό θα ήταν να του κάνεις μια επέκταση στα 8GB. Διότι τo Lion από μόνο του είναι λίγο μνημοβόρο.

Αν θες μπορείς να κοιτάξει στα site της Crucial από Αγγλία. Με 50 ευρώ μαζι με τα μεταφορικά και πολλά λέω του έχεις βάλει 8GB.

nonz
23-01-2012, 12:47
εννοείται πως βάζω πλώρη για 8GB..
Δουλεύω προγράμματα όντως βαριά.
Μουσική επεξεργασία- παραγωγή, multimedia εφαρμογές και γραφιστικά προγράμματα.

Ωραία θα το κοιτάξω για την crucial σε ευχαριστώ φίλε. Μάλλον θα σας χρειάζομαι από δω και μπρος γιατί τώρα μπήκα στον mac-κόσμο :-)

Nikos12
24-01-2012, 01:30
Ψαχνομαι για Ram απο εδω http://www.crucial.com/uk/store/listparts.aspx?model=MacBook Pro 2.4GHz Intel Core i5 (13-inch DDR3) Late-2011&Cat=RAM
Ειναι καλυτερα να παρω αυτη που ειναι 1,5V η 1,35????

Έχει ειπωθεί, και μάλιστα απο το site της crucial σε επικοινωνία που είχε ένα παιδί, οτι όσο μικρότερα τα V τόσο το κσλύτερο!
Ιδού:

Thanks for your email.
Your Macbook Pro can accept up to 16GB of RAM in total over the two memory slots. We now manufacture a 8GB module for this system and this has been tested to be fully compatible. It is likely that Apple will update their specification for this system soon.your MacBook can support voltages from 1.35v upwards (the lower the better). The 16GB kit for this is 1.35v as standardI hope this helps and please let us know if we can offer additional assistance or advice.

stefplak
24-01-2012, 03:33
ναι παιδια η απαντηση ηταν προς εμενα .Tα εξης macbook pro 2011 η motherboard που φερουν υποστηριζει μεχρι 16gb ram

MacBook Pro 13" 2.3GHz dual-core Intel Core i5
MacBook Pro 13" 2.4GHz dual-core Intel Core i5
MacBook Pro 13" 2.7GHz dual-core Intel Core i7
MacBook Pro 13" 2.8GHz dual-core Intel Core i7
MacBook Pro 15" 2.0GHz quad-core Intel Core i7
MacBook Pro 15" 2.2GHz quad-core Intel Core i7
MacBook Pro 15" 2.3GHz quad-core Intel Core i7

MacBook Pro 15" 2.5GHz quad-core Intel Core i7
MacBook Pro 17" 2.2GHz quad-core Intel Core i7
MacBook Pro 17" 2.3GHz quad-core Intel Core i7
MacBook Pro 17" 2.4GHz quad-core Intel Core i7
MacBook Pro 17" 2.5GHz quad-core Intel Core i7

konza
24-01-2012, 05:47
εχω τους εξης 2 προβληματισμους.
1.καμια φορα(σπανια) κολαει η οθονη σε ατακτο χρονικο διαστημα,σε χρωμα μπλε...
2.δεν δεχεται cd...και δεν θελω να το πιεσω...

τι κανω σε αυτες τις περιπτωσεις?

nokian82
24-01-2012, 19:49
Ρε μαγκες τα pdf με τι τα ανοιγετε??? εμενα μου ανοιγουν με το προγραμμα που ανοιγουν οι εικονες και μου την σπαει... εχετε να προτινετε κατι?

mpampispal
24-01-2012, 21:15
Κι εγώ με το preview τα ανοίγω αν δεν σ αρέσει κατέβασε adobe reader for mac (free)

Economou D.
24-01-2012, 21:18
Με αυτό τα ανοίγουμε. Γιατί σου την σπάει;! Υπάρχει και ο Adobe Reader.

nokian82
24-01-2012, 22:05
Δεν ξερω δεν μου εκατσε καλα στο ματι μαλλον..! Και κατι αλλο.. οταν ανοιγω τον mac μου εμφανιζει να επιλεξω τον δικο μου λογαριασμο και τον guest...
Ερωτηση πρωτη: Μπορω να αλλαξω το αχαρο εικονιδιο του guest?
Ερωτηση δευτερη: Μπορω να σβησω τον guest και να εχω μονο τον δικο μου λογαριασμο?

8u88l3
24-01-2012, 22:24
Με αυτό τα ανοίγουμε. Γιατί σου την σπάει;! Υπάρχει και ο Adobe Reader.
+1 που χρησιμοποιούμε την ίδια εφαρμογή. Όπως επίσης μπορούμε να κάνουμε save σε .pdf

Δεν ξερω δεν μου εκατσε καλα στο ματι μαλλον..! Και κατι αλλο.. οταν ανοιγω τον mac μου εμφανιζει να επιλεξω τον δικο μου λογαριασμο και τον guest...
Ερωτηση πρωτη: Μπορω να αλλαξω το αχαρο εικονιδιο του guest?
Ερωτηση δευτερη: Μπορω να σβησω τον guest και να εχω μονο τον δικο μου λογαριασμο?
Δες εδώ (http://www.maclife.gr/content.php/872-Disable-Guest-User-on-login-screen-10-7-2).

nokian82
24-01-2012, 23:22
+1 που χρησιμοποιούμε την ίδια εφαρμογή. Όπως επίσης μπορούμε να κάνουμε save σε .pdf

Δες εδώ (http://www.maclife.gr/content.php/872-Disable-Guest-User-on-login-screen-10-7-2).
Καλα ειναι δυνατον να θελει καποιος να σβησει τον guest user???????? :nono: Αρα δεν υπαρχει και επιλογη να αλλαξει το εικονιδιο..!

stefplak
25-01-2012, 07:51
Καλημερα παιδια θα ηθελα να κανω μια ερωτηση.Υπαρχει καποιο app το οποιο να μπορει να διαβασει portable αρχεια στα lion;Προσπαθησα να την ανοιξω με το wine αλλα τιποτα.....Με ενδιαφερει γιατι ειναι μια ιατρικη εφαρμογη και την χρειαζομαι για την δουλεια μου....
Ασχετο αλλα να ρωτησω και κατι αλλο.Με εχουν κολλησει κατι φιλαρακια με ενα online game ονοματι grepolis στο οποιο χρησιμοποιειται ενα προγραμμα για να τα κανει ολα αυτοματα οταν λειπεις απο τον υπολογιστη και λεγεται bot.δεν εχω προβλημα γιατι το παιζω μεσω virtual machine στα windows αλλα υπαρχει καποιος τροπος για να το περασψ και αυτο στο mac;Δοκιμασα και σε αυτο wine και winonx αλλα τιποτα και εκει....

konza
29-01-2012, 19:34
εχω τους εξης 2 προβληματισμους.
1.καμια φορα(σπανια) κολαει η οθονη σε ατακτο χρονικο διαστημα,σε χρωμα μπλε...
2.δεν δεχεται cd...και δεν θελω να το πιεσω...

τι κανω σε αυτες τις περιπτωσεις?

nonz
04-02-2012, 06:58
Γεια χαρά παιδιά.. Μια ερώτηση..
Έχω ένα προγραμματάκι που δειχνει κατα καποιο τρόπο το status του mac..
Δεν θυμάμαι πως λεγεται το προγραμμα..

Με παραξενεύει κάτι.. εκεί που λέει για την ram λέει τα εξής : wired 805MB / active 2.28 GB / inactive 815MB / free 136MB
Και όλο αυτό συμβαίνει την ώρα που ειμαι απλά στο ιντερνετ και ακουω μουσική.. Είναι φυσιολογικό αυτό?

Επίσης και κάτι άλλο.. Μια φορά κόλησε τελείως το μηχανημα (τριών μηνών είναι) και αναγκαστηκα να το κλεισω απο τον διακοπτη
αφού δεν ανταποκρινόταν ούτε με το force quit..
Και αναρωτιέμαι.. μήπως κανω κατι λαθος?

αυτα παιδια ευχαριστω για τον χρονο σας!

mpampispal
04-02-2012, 08:21
Να υποθέσω ότι έχεις ΛΙΟΝ. Το τελευταίο update το έκανες? Σύμφωνα με τα λεγόμενα των παιδιών του φόρουμ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διαχείρηση της ραμ απ το ΛΙΟΝ αλλά πάντα με τα λεγόμενα τους μετά το τελευταίο update όλα έχουν φτιάξει.

nonz
04-02-2012, 08:41
Αμάν έχεις δίκιο… Δεν έκανα όχι… Ευχατριστώ φίλε!

nokian82
05-02-2012, 00:35
Εκανα την βλακεια και εγκατεστησα το litle snitch rules... το οποιο το εκανα απεγκατασταση αλλα το εικονιδιο κ οι ειδοποιησεις του ακομα με σπανε τα νευρα... πως να το βγαλω οεο???

stefplak
06-02-2012, 10:33
πηγαινε στο site του προγραμματος και ξανακατεβασε το.Οταν το κατεβασεις θα δεις οτι το ιδιο το προγραμμα εχει μεσα uninstall επιλογη καντο απο εκει και θα φυγει τελειως.Παρολαυτα εμενα το little snitch με εχει σωσει σε αρκετες περιπτωσεις....:osfp:

nonz η λυση στο προβλημα σου πιθανοτατα ειναι να αναβαθμισεις την ram που το εχουν αναφερει οι γνωστες στο φορουμ επανηλλειμενα.Εγω εβαλα 8 gb και ησυχασα.

stefplak
11-02-2012, 17:43
καλησπρα παιδια υστερα απο ενα μηνα χρησης του macbook ειμαι απολυτα ικανοποιημενος.Λοιπον νεα απορια.Υπαρχει καποια ρυθμιση η εφαρμογη με την οποια οταν πατας x στα παραθυρα των εφαρμογων να σβηνουν οπως και στα windows.Γιατι στα mac δεν κλεινουν εκτος απο μερικες τρεχουν στο backround.βρηκα το quitappsMBI αλλα θα ηθελα να κλεινουν απο τα παραθυρα...Ευχαριστω πολυ

Economou D.
11-02-2012, 17:45
Σίγουρα υπάρχει αλλά δεν θυμάμαι το όνομά της αυτή τη στιγμή... Πάτα απλά το Cmd+Q, δεν χρειάζεται να βάλεις εφαρμογή.

stefplak
11-02-2012, 17:51
ευχαριστω πολυ.....

mpampispal
11-02-2012, 17:56
και cmd+w για να κλείνουν οι σελίδες του safari και cmd+m για minimize

Σίγουρα υπάρχει αλλά δεν θυμάμαι το όνομά της αυτή τη στιγμή... Πάτα απλά το Cmd+Q, δεν χρειάζεται να βάλεις εφαρμογή.

kon
12-02-2012, 05:26
Καλημερα παιδια!
Μια ερωτηση ( εχει σιγουρα αναφερθει ξανα -γιατι το εχω δει- αλλα τωρα δεν μπορω να το βρω με τιποτα)

O σκληρος μου δισκος στο others εχει γεμισει με 150gb! Δεν εχω ιδεα τι ειναι αυτο κ γτ το κανει. Να το αφησω ως εχει; Οταν θα χρειαστω χωρητικοτητα θα τα σβησει απο μονο του;

mpampispal
12-02-2012, 11:39
τον κάδο τον έχεις αδειάσει?

nonz
12-02-2012, 13:44
Γεια χαρα σε όλους… Εκανα update το λογισμικο (lion) και μετά απο αυτό όλα είναι σε ελληνικά και δεν θέλω.
Τι μπορω να κανω ρε παιδια? Πρέπει να κανω κατι στις ρυθμισεις?

JimmakoS
12-02-2012, 13:53
Θα πας στις ρυθμίσεις , γλώσσα και κείμενο και θα επιλέξεις τα English και θα τα μεταφέρεις πρώτα. Θα κάνεις ένα restart και είσαι έτοιμος.

nonz
12-02-2012, 14:28
Ευχαριστώ φιλε!

kon
12-02-2012, 18:17
τον κάδο τον έχεις αδειάσει?

Ναι.... Αδειος ειναι.

mpampispal
12-02-2012, 18:31
O σκληρός είναι εξωτερικός?

Ναι.... Αδειος ειναι.

kon
12-02-2012, 19:02
O σκληρός είναι εξωτερικός?

Οχι. Ειναι ο macintosh hd που εχει μεσα το μηχανημα.

mpampispal
12-02-2012, 20:21
Σ αυτόν τον φάκελο δεν έχεις πρόσβαση?Δεν μπορείς να μπεις μέσα να δεις τι έχει?

kon
13-02-2012, 02:04
Δεν μπορω να δω τι ειναι αυτο το other... Νομιζω δεν υπαρχει τροπος...

Μπορει να ειναι οτιδηποτε κ δεν μου δινεται η δυνατοτητα να το δω... :/

mpampispal
13-02-2012, 09:50
Κάνε ένα repair permissions στο δίσκο σου μήπως και φτιάξει.

kon
18-02-2012, 21:55
Παιδια καλησπερα. Εχω δυο ερωτησεις...

Αρχικα παω να σβησω ενα αρχειο excel απ τον καδο κ μου λεει οτι το αρχειο χρησιμοποιειται κ ειναι αδυνατη η διαγραφη... Κανω επανεκκινηση κ τα ιδια... Τι κανω;

Κ επειτα... Εχω ας πουμε συνδεσει εναν εξωτερικο σκληρο. Θελω να κανω αποκοπη τις ταινιες μου απο τον finder κ να τις μεταφερω στον εξ. σκληρο... Γτ δεν γινεται; Μονο την αντιγραφη βρισκω στις επιλογες...

Συγνωμη αν ακουγομαι λιγο ασχετος! :Ρ

Economou D.
18-02-2012, 23:05
Για να κάνεις αποκοπή, θα κάνεις πρώτα copy και μετά, όταν πας στον φάκελο που θέλεις να κάνεις επικόλληση, θα κρατήσεις πατημένο το Alt και θα δεις ότι η επιλογή έχει αλλάξει σε Move. Εναλλακτικά, κάνεις Cmd+C και μετά Cmd+Alt+V.

Όσο για τον κάδο, δεξί κλικ πάνω του με πατημένο το Cmd και Secure Empty Trash.

kon
18-02-2012, 23:49
Ευχαριστω! Το secure empty trash απ το απλο empty trash τι διαφορα εχει;

mpampispal
19-02-2012, 00:44
Μπορείς να κάνεις αποκοπή αν την ώρα που κάνεις drag and drop κρατάς πατημένο το cmd

Παιδια καλησπερα. Εχω δυο ερωτησεις...

Αρχικα παω να σβησω ενα αρχειο excel απ τον καδο κ μου λεει οτι το αρχειο χρησιμοποιειται κ ειναι αδυνατη η διαγραφη... Κανω επανεκκινηση κ τα ιδια... Τι κανω;

Κ επειτα... Εχω ας πουμε συνδεσει εναν εξωτερικο σκληρο. Θελω να κανω αποκοπη τις ταινιες μου απο τον finder κ να τις μεταφερω στον εξ. σκληρο... Γτ δεν γινεται; Μονο την αντιγραφη βρισκω στις επιλογες...

Συγνωμη αν ακουγομαι λιγο ασχετος! :Ρ

nonz
24-02-2012, 01:01
Γεια χαρά!

Πείτε μου ρε παιδιά τι γίνεται αρχίζω και αγχώνομαι.. Το έχω 3 μήνες.. macbook pro 4GB ram , 2.2 GHZ , i7 και μερικές φορές κολλάει ρε φίλε.. Σήμερα αναγκάστηκα για τρίτη φορά μέσα στο τριμηνο
αυτό να το κλείσω από τον διακόπτη γιατί δεν ανατποκρινόταν.. Άλλες φορές δεν ανταποκρίνεται το πληκτρολόγιο και αναγκάζομαι να κανω ρεσταρτ..
Η μπαταρία με 145 cycle είναι στο 95 health.. Δεν κάνω κάτι σωστά? Φταίνε τα lion..? Tι παίζει? Μήπως ευθύνεται κάποιο σπασμένο πρόγραμμα? (u torrent, adobe suite, microsoft office,) .. έσκασα ρε μάγκες 2.200.. Το αγόρασα από τα public… Υπάρχει περίπτωση κάποιο mac να βγει ελαττωματικό την τρέλα μου μέσα??? Έχω αγχωθεί ρε παλικάρια στα ίσια! Στεναχωριέμαι… Για να μην παρεξηγηθώ τρέχει μια χαρά το μηχανημα οκ την δουλεια του την κάνει και καλα μαλιστα.. Αλλά μερικές φορες βγαζει κολλήματα που θυμίζουν windows και μου σηκώνεται η τρίχα ρε φίλε… πφφφφφφφφφφφ

ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

mpampispal
24-02-2012, 09:50
Καλημέρα ποιο ΛΙΟΝ έχεις¨?Έκανες την τελευταία αναβάθμιση?Απ ότι λένε τα παιδιά στο φόρουμ που ''φοράνε'' ΛΙΟΝ 4gb μνήμη δεν είναι αρκετά. Όσο για τη μπαταρία είσαι σε πάρα πολύ καλό σημείο εμένα έχει 92% με 65 κύκλους, αλλά γιατί έχεις 145 κύκλους μόνο σε 4 μήνες? Όσο για τα προγράμματα δεν νομίζω να δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Όταν κολλήσει την επόμενη φορά ν ανοίξεις το activity monitor να δεις τι φταίει για το κόλλημα.

lagoudakis
24-02-2012, 11:50
Επισης θα ελεγα στον φιλο νωντα να τρεξει και το onyx

nonz
24-02-2012, 13:07
Γει χαρα και πάλι.. Μπάμπη έκανα update τα lion 10.7.3 κανονικά. Τώρα για την μπαταρία δεν ήξερα και πρόσφατα έμαθα ότι δεν χρειάζεται να την φορτίζω συνέχεια και να την εκφορτίζω.
Πίστευα πως αν την φορτίζω και μετα το αφήνω το λαπτοπ να δουλευει με μπαταρία μέχρι να εξαντληθεί πως είναι η καλύτερη λύση για να έχει διάρκεια.
Γιάννη το onyx δεν το ξέρω αλλά θα το ψάξω. Όπως είπα το μηχάνημα δεν έχει κάποιο σοβαρό θέμα αλλά βλέπω ότι μασάει μερικ΄ς φορές. Χθες για παράδειγμα έκανα βαριά επεξεργασία στο photoshop και αγανάκτησα μέχρι να σώσω την δουλειά μου.. η παλίτσα η πολύχρωμη είχε την τιμητική της. Τα lion ΄μηπως θέλουν κι άλλα update γενικά για να ολοκληρωθούνε σαν λειτουργικό? Έτσι μου έρχεται να βάλω leopard

JimmakoS
24-02-2012, 13:23
Νώντα όταν σου κάνει τα κολλήματα για δες από το activity monitor σε τι φάση είναι η μνήμη. Το πιθανότερο είναι να χρειαστείς να βάλεις 2 χ 4GB ώστε να φτάσεις τα 8 και νομίζω ότι θα είσαι μια χαρά.

mpampispal
24-02-2012, 13:30
Δυστυχώς το συγκεκριμένο θέμα έχει χιλιοσυζητηθεί και άκρη δεν έχει βρεθεί το καλύτερο και το οικονομικότερο που έχεις να κάνει είναι να βάλεις κι άλλη μνήμη (άλλα 4 ή ακόμα και 8 όπως είπε και ο Δημήτριος). Όσο για τη μπαταρία θα σου στείλω σε πμ πως να κάνεις calibration δεν χρειάζεται να την φορτίζεις συνέχεια μόνο όποτε υπάρχει ανάγκη. Απλά να κάνεις αυτό με το activity monitor που σου είπα πιο πάνω για να δεις που βρίσκεται το πρόβλημα.

Γει χαρα και πάλι.. Μπάμπη έκανα update τα lion 10.7.3 κανονικά. Τώρα για την μπαταρία δεν ήξερα και πρόσφατα έμαθα ότι δεν χρειάζεται να την φορτίζω συνέχεια και να την εκφορτίζω.
Πίστευα πως αν την φορτίζω και μετα το αφήνω το λαπτοπ να δουλευει με μπαταρία μέχρι να εξαντληθεί πως είναι η καλύτερη λύση για να έχει διάρκεια.
Γιάννη το onyx δεν το ξέρω αλλά θα το ψάξω. Όπως είπα το μηχάνημα δεν έχει κάποιο σοβαρό θέμα αλλά βλέπω ότι μασάει μερικ΄ς φορές. Χθες για παράδειγμα έκανα βαριά επεξεργασία στο photoshop και αγανάκτησα μέχρι να σώσω την δουλειά μου.. η παλίτσα η πολύχρωμη είχε την τιμητική της. Τα lion ΄μηπως θέλουν κι άλλα update γενικά για να ολοκληρωθούνε σαν λειτουργικό? Έτσι μου έρχεται να βάλω leopard

nonz
24-02-2012, 20:58
ευχαριστω Μπαμπη

---------- Post added at 21:58 ---------- Previous post was at 21:56 ----------

Δημήτρη η μνήμη συνήθως είναι free γύρω στο 1 με 1,5 giga και αυτό όταν απλά σερφάρω έτσι? Αν δουλέβω κάποιο πρόγραμμα τότε μιλάμε για λίγα mb free.. Τόσο βαριά είναι τα lion…

nokian82
24-02-2012, 23:47
Ρε παιδια τελικα τι κανουμε με την μπαταρια? Την φορτιζουμε συνεχεια οταν μπορουμε η παντα την αφημουμε να ξεφορτισει? Πραγματικα δεν ξερω τι να κανω...

mpampispal
25-02-2012, 00:03
Αν θέλεις διάβασε εδώ http://www.apple.com/batteries/notebooks.html εγώ πάντως όποτε χρειάζεται να τη φορτίσω το κάνω και όταν δεν χρειάζεται το έχω στο ρεύμα, δεν χαλανε τόσο εύκολα όσο νομίζουμε.

nokian82
25-02-2012, 09:09
Αν θέλεις διάβασε εδώ http://www.apple.com/batteries/notebooks.html εγώ πάντως όποτε χρειάζεται να τη φορτίσω το κάνω και όταν δεν χρειάζεται το έχω στο ρεύμα, δεν χαλανε τόσο εύκολα όσο νομίζουμε.

Ναι το είχα ξανά διαβάσει κ απλά λέει να μην αφήνεις χωρίς χρήση κ τέτοια.. τέλος πάντων..

Κάτι άλλο τώρα, όταν ανοίγουμε μια εικόνα, την βλέπουμε όλα καλά, μετά όμως όταν ανοίγω μια άλλη η προηγούμενη εμφανίζεται πάλι.. την πάτησα έτσι με έναν καθηγητή μου που με είπε να ανοίξω ένα PDF κ από πίσω εμφανίστηκε η κοπελιά μου...! Ντράπηκα μιλάμε! εγώ πάντα πατάω cmd+Q, το κάνω λάθος?

Send from my HTC with Sense 3.5

mpampispal
25-02-2012, 09:50
Καλά το κάνεις απλά πήγαινε preview-preferences να δεις ποιες είναι οι ρυθμίσεις σου και άλλαξε τες ανάλογα

JimmakoS
25-02-2012, 10:20
ευχαριστω Μπαμπη

---------- Post added at 21:58 ---------- Previous post was at 21:56 ----------

Δημήτρη η μνήμη συνήθως είναι free γύρω στο 1 με 1,5 giga και αυτό όταν απλά σερφάρω έτσι? Αν δουλέβω κάποιο πρόγραμμα τότε μιλάμε για λίγα mb free.. Τόσο βαριά είναι τα lion…

Νώντα εξού και τα κολλήματα. Βάλε του αν σε παίρνει οικονομικά 8GB και θα βρεις την υγειά σου. Κοίτα από Crucial UK.

skiabox
25-02-2012, 11:16
Και ένας ssd είναι το 2ο βήμα αν δε μένεις ικανοποιημένος με τα 8gb.

kon
20-03-2012, 23:17
Καλησπερα παιδια! Ξερει καποιος καποιο προγραμμα για μετατροπη pdf σε word και excel? Eχει το app store αλλα ειναι πανακριβη! Ξερετε καποια αλλη free?