Αποτελέσματα 1 έως 9 από 9

Θέμα: iTunes Library Backup & Restore

Threaded View

  1. Top - #1
    MacLifer nicos00's Avatar
    Εγγραφή
    Jan 2009
    Τοποθεσία
    Αθήνα
    Μηνύματα
    2,783
    Όνομα
    Νίκος


    Lightbulb iTunes Library Backup & Restore

    iTunes Library Backup & Restore


    Όπως με όλα μας τα δεδομένα, έτσι και με το library του iTunes το backup είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά αν έχουμε αφιερώσει πολύ καιρό για να φτιάξουμε μια αξιόλογη συλλογή! Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους για να κρατάμε backup.

    Λίγα λόγια για την αποθήκευση των αρχείων:

    Το iTunes δημιουργεί έναν φάκελο στην τοποθεσία Home folder -> Music -> iTunes.



    Εκεί αποθηκεύονται οι πληροφορίες για το library μας. Για την τοποθεσία των αρχείων ήχου έχουμε 2 επιλογές. Να αποθηκεύονται μέσα σ'αυτόν τον φάκελο, ή να τα κρατάμε σε διαφορετική τοποθεσία. Αυτό εξαρτάται απο το αν έχουμε ενεργοποιήσει την επιλογή "Copy files to iTunes folder" απο τα preferences του iTunes.


    Αν η επιλογή είναι ενεργοποιημένη, τα αρχεία θα αποθηκεύονται στον φάκελο Music, μέσα στον φάκελο του iTunes, ή στον φάκελο που έχουμε ορίσει στα preferences, στο "iTunes music folder location". Αν είναι ενεργοποιημένη και η επιλογή "Keep music folder organized", τα αρχεία θα κατηγοριοποιούνται αναλόγως με το είδος/καλλιτέχνη/άλμπουμ. Σε περίπτωση που δεν είναι ενεργοποιημένη η επιλογή, και αποφασίσουμε οτι θέλουμε να ενσωματωθούν τα αρχεία στο library, αρκεί να πάμε στην απιλογή File -> Library -> Consolidate library.



    To iTunes θα αντιγράψει τα αρχεία μέσα στο φάκελο που ορίσαμε, και θα τα ταξινομήσει αναλόγως. Δεν θα τα μετακινήσει. Τα αρχικά μας αρχεία θα παραμείνουν στη θέση τους. Καλό είναι λοιπόν πριν το consolidate να κρατήσουμε και ένα backup σκέτο το library, σε περίπτωση που το μετανιώσουμε να μπορούμε να το επαναφέρουμε χωρίς να κάνουμε import τη μουσική μας απο την αρχή, απο την παλιά θέση των αρχείων.

    Για να κάνουμε backup, χρειαζόμαστε το iTunes library, που περιέχει τις πληροφορίες για τη συλλογή μας, και φυσικά τα αρχεία ήχου. Αν τα αρχεία αποθηκεύονται μέσα στο library, θα χρειαστούμε μόνο αυτό. Αν έχουμε επιλέξει να τα κρατάμε σε διαφορετική τοποθεσία, θα πρέπει να κάνουμε και αυτά backup.

    1. Time Machine

    Ο πιο σίγουρος και ανώδυνος τρόπος! Φροντίζουμε απλώς στις ρυθμίσεις του Time Machine να έχουμε συμπεριλάβει τον φάκελο iTunes, καθώς και τον φάκελο με τη μουσική μας. Περισσότερες πληροφορίες για το Time Machine στον οδηγό "Setup του Time Machine".

    2. Back up to disk

    Το iTunes μας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουμε backup σε CD/DVD κατ'ευθείαν μέσα απο το πρόγραμμα, απο την επιλογή File -> Library -> Back up to disk.




    Στο παράθυρο που ανοίγει έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε backup ολόκληρη τη συλλογή μας και τις playlist, να κάνουμε backup μόνο ο,τι αγοράσαμε απο το iTunes Store, και την επιλογή να κάνει backup μόνο ο,τι προστέθηκε στο library απο την τελευταία φορά που έγινε backup.


    Πατώντας Next θα μας ζητήσει να βάλουμε άδειο δισκάκι και θα ξεκινήσει η εγγραφή. Θα χρειαστεί μόνο να αλλάζουμε DVD όταν μας το ζητάει, αν η συλλογή δεν χωράει σε ένα DVD (που είναι πολύ πιθανό...). Σε περίπτωση που έχουμε επιλέξει να μην αποθηκεύονται τα αρχεία ήχου μέσα στο library, το backup θα γράψει μόνο το library, με τις πληροφορίες. Τη μουσική μας θα πρέπει να την κάνουμε μόνοι μας backup, περνώντας απλώς τα αρχεία ήχου σε δισκάκια. (Ή να κάνουμε consolidate πριν το backup.)

    3. Backup σε εξωτερικό δίσκο

    Ισχύει ό,τι είπαμε και παραπάνω. Θα χρειαστούμε τον φάκελο iTunes που είναι μέσα στον φάκελο Home -> Music, καθώς και τον φάκελο που περιέχει τη μουσική μας, αν δεν είναι ενσωματωμένη στο library. Απλώς τα αντιγράφουμε στον δίσκο που κρατάμε backup.

    Restore Library

    Για να επαναφέρουμε ένα backup, θα πρέπει κατ'αρχήν να αντιγράψουμε τη library μέσα στον φάκελο του iTunes. Σε περίπτωση που δεν έχουμε κάνει consolidate και τα αρχεία μας βρίσκονται εκτός του φακέλου iTunes, θα πρέπει να τα βάλουμε στην ίδια τοποθεσία που τα είχαμε και πριν, διαφορετικά το iTunes δεν θα τα εντοπίζει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, απλώς σβήνουμε τα πάντα απο το library, και ξανακάνουμε import ολόκληρο τον φάκελο με τη μουσική μας. Οι πληροφορίες για τη μουσική είναι αποθηκευμένες στα ίδια τα αρχεία μουσικής (καλλιτέχνης, άλμπουμ, είδος κλπ), οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, θα ξαναεμφανιστούν ταξινομημένα. Για να επιλέξουμε τη library στο iTunes, κλείνουμε το πρόγραμμα, και το ξαναανοίγουμε με πατημένο το option στο πληκτρολόγιό μας. To iTunes θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια library, ή αν θέλουμε να επιλέξουμε κάποια που έχουμε ήδη. Πατάμε Choose Library, και επιλέγουμε το library που θέλουμε.



    Τέλος, η μεταφορά της συλλογής μας απο Windows και το αντίστροφο, είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν περάσουμε το library στο Mac, αν δεν έχει γίνει consolidate το iTunes δεν θα μπορεί να εντοπίσει μια τοποθεσία της μορφής "D:/Music", ακόμα κι αν πρόκειται για τον ίδιο εξωτερικό σκληρό που χρησιμοποιούσαμε. Αν δεν θέλουμε λοιπόν να ξανακάνουμε import ολόκληρη τη συλλογή, θα πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε consolidate. Επίσης καλό είναι να σιγουρευτούμε οτι τα αρχεία μας είναι ταξινομημένα όπως πρέπει. Αυτό γίνεται πηγαίνοντας στα Preferences, στην καρτέλα Advanced, όπου απενεργοποιούμε την επιλογή "Keep music folder organized", και την ξαναενεργοποιούμε.



    Έτσι το iTunes θα αρχίσει να ψάχνει τα αρχεία μας, για να βεβαιωθεί οτι όλα είναι ταξινομημένα όπως πρέπει.



    Έπειτα μπορούμε να κάνουμε consolidate τη συλλογή μας, και να την μεταφέρουμε στο νέο λειτουργικό.
    Τελευταία επεξεργασία: 02-10-2009 στις 10:30.
    :: About me - www.nikos-hon.gr ::

Παρόμοια Θέματα

  1. Απαντ: 50
    Τελευταίο Μήνυμα: 23-03-2012, 09:23
  2. Απαντ: 4
    Τελευταίο Μήνυμα: 25-01-2010, 23:00
  3. iTunes : μία και μοναδική library γιά δύο Macs
    By iGiorgio in forum Οδηγοί (iTunes)
    Απαντ: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 05-01-2010, 00:30
  4. Tip: Αλλαγή των thumbnails στο iTunes library
    By nicos00 in forum Οδηγοί (iTunes)
    Απαντ: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 29-12-2009, 12:34
  5. Help: iPhoto library
    By nicos00 in forum Προεγκατεστημένες, iLife, iWork
    Απαντ: 19
    Τελευταίο Μήνυμα: 24-08-2009, 09:18

Δικαιώματα Δημοσίευσης

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts