Μέσα στις χιλιάδες εφαρμογές που κυκλοφορούν στο App Store, εκ των οποίων οι περισσότερες δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ώς ιδιαιτέρως χρήσιμες κατά την ταπεινή μας άποψη, υπάρχουν και αρκετά "μαργαριτάρια". Ενα από αυτά είναι και το Air Sharing [iTunes link] ειδικά στην έκδοση Pro, που δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα. Η εφαρμογή για το iPhone/iPod Touch μετατρέπει την φορητή σας συσκευή σ' έναν χρηστικό εξωτερικό δίσκο και όχι μόνο.

Γραφικό περιβάλλον(UI)
Απλό, λιτό και λειτουργικό περιβάλλον χαρακτηρίζει το Air Sharing Pro, όπως άλλωστε απαιτεί και ο σκοπός της εφαρμογής που είναι η διαχείρηση των αρχείων μας. Με την εκτεταμένη χρήση των tables και των υπομενού που κάνουν την εμφάνισή τους στην πάνω και κυρίως στην κάτω μπάρα, να καθιστούν την πλοήγηση γρήγορη και ευχάριστη, ο χρήστης μπορεί να μετακινηθεί μεταξύ των λειτουργιών της με ελάχιστα τάπς. Η εφαρμογή στην αναζήτηση των αρχείων μας έχει υϊοθετήσει την εμφάνιση του Finder στην μορφή φακέλων κι ένα τάπ αρκεί για να δούμε τα περιεχόμενά τους.


Η εφαρμογή
Οπως είπαμε και στην εισαγωγή της παρουσίασή μας, το Air Sharing Pro μας επιτρέπει να μεταφέρουμε και να διαχειριζόμαστε αρχεία από τον υπολογιστή μας και τούμπαλιν. Μας επιτρέπει όμως και μια σειρά από λειτουργίες που όπως θα δούμε στην συνέχεια, μας επιτρέπουν με εξαιρετική ευκολία να χρησιμοποιούμε το iPhone για οποιοδήποτε αρχείο θέλουμε να έχουμε μαζί μας.

Το Air Sharing Proδεν απαιτεί ξεχωριστή εφαρμογή για τον υπολογιστή προκειμένου να ξεκινήσουμε την μεταφορά των αρχείων μας. Αρκεί να ενεργοποιήσουμε το WiFi στο iPhone και τον υπολογιστή μας, επιλέγοντας την διεύθυνση της μορφής http://x.x.x.x:xxxx συνδεόμαστε απευθείας με την IP της συσκευής εμφανίζοντας τον σέρβερ με τα περιεχόμενά του στον Finder. Επειτα δεν έχουμε παρά να ξεκινήσουμε την διαχείρηση των αρχείων μας, είτε κάνοντας μεταφορά, είτε πραγματοποιώντας διαγραφή κ.ο.κ. Η εφαρμογή όμως δεν σταματά εκεί όσον αφορά την πρόσβαση σε αρχεία αλλά μας επιτρέπει να συνδεθούμε και σε μια σειρά από άλλες υπηρεσίες είτε μέσω WiFi είτε μέσω σύνδεσης 3G. Οι υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να συνδεθεί ο χρήστης είναι:
  • MobileMe iDisk
  • Public iDisk
  • FilesAnywhere
  • box.net
  • MyDisk.se
  • Αλλες υπηρεσίες WebDAV

Βρίσκω την ευκολία πρόσβασης στους εικονικούς δίσκους ειδικά μέσω σύνδεσης 3G πολύ εξυπηρετική. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο χρήστης δεν χρειάζεται κάν τον συγχρονισμό με τον υπολογιστή του αν χρησιμοποιεί κάποια από τις παραπάνω υπηρεσίες για να αποθηκεύει τα αρχεία του.




Τι άλλο μπορεί να κάνει ο χρήστης του Air Sharing Pro με τ΄αρχεία του εκτός από τις συνήθεις αλέ ρετούρ εργασίες μεταφοράς; Αρκετά πράγματα ανάλογα με το είδος του εκάστοτε αρχείου που διαχειριζόμαστε. Μπορεί να αρχικά να κάνει προεπισκόπιση σε οποιοδήποτε αρχείο και στην συνέχεια να το στείλει ως συνημμένο σε email. Το Air Sharing δεν προσθέτει απευθείας το συνημμένο στην εφαρμογή Mail του iPhone αλλά το ανεβάζει σ' έναν σέρβερ τρίτων (drop.io) προσθέτοντας ένα σχετικό σύνδεσμο στο μήνυμα. Ακόμη αν ο χρήστης ενεργοποιήσει το Printer Sharing από τις ρυθμίσεις του Mac OS X, μπορεί να εκτυπώσει έγγραφα, φωτογραφίες κ.α. απευθείας μέσω του iPhone και του WiFi χωρίς να χρειάζεται κάν να μεταφέρει το αρχείο στον υπολογιστή του. Η σύνδεση είναι απίστευτα γρήγορη, προσφέροντας ακόμη και προεπισκόπιση του αρχείου πρός εκτύπωση. Επιπλέον μπορείτε να δημιουργήσετε συμπιεσμένα αρχεία, ή να αποσυμπιέσετε αρχεία. Τέλος με την Finder like οργάνωση των αρχείων, ο χρήστης μπορεί να μετακινήσει αρχεία ή φάκελους μεταξύ φακέλων και εικονικών σέρβερς, να τα μετονομάσει, να τα διαγράψει ή να τα αντιγράψει.

Να σημειώσουμε πως η εφαρμογή εγγυάται την ασφάλεια στην πρόσβαση από τρίτους, παρέχοντας την δυνατότητα χρήσης τετραψήφιου κωδικού (PIN) προκειμένου να χρησιμοποιήσει κάποιος την εφαρμογή.


Εντυπώσεις
Δεν μπορώ να πώ ότι δεν έχω μείνει ενθουσιασμένος από την χρήση του Air Sharing Pro. Οι διαφορές από την απλή έκδοση είναι αρκετά μεγάλες και εκτιμώ πως δικαιολογούν το επιπλέον κόστος. Ομολογώ ότι χαίρομαι να παρουσιάζω εφαρμογές που πιστεύω ότι αξίζουν μια θέση στις συσκευές μας. Μια τέτοια εφαρμογή φαίνεται να είναι και το Air Sharing Pro. Φυσικά ο χρήστης μπορεί να στραφεί είτε στην απλή έκδοση, είτε σε άλλες προτάσεις αλλά δεν είμαι σίγουρος κατά πόσον θα μείνει ικανοποιημένος αν οι ανάγκες δεν περιορίζονται σε μεταφορές και προεπισκόπιση αρχείων. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη είναι εξαιρετική επιλογή με το κόστος να κρίνεται κάπως υψηλό (7,99 ευρώ) χωρίς όμως να ενοχλεί ιδιαίτερα γι' αυτά που προσφέρει. Ξεχάστε τα USB stick και βάλτε το Air Sharing Pro.