+ Απάντηση στο Θέμα
Σελίδα 1 από 6 1 2 3 4 ... LastLast
Results 1 to 10 of 53

Θέμα: iPad WiFi 32GB

  1. #1
    Editor MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    8,093
    Όνομα
    Μιχάλης

    Reviews iPad WiFi 32GB

    Η Apple τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον, προσπαθεί συνεχώς να πρωτοπορεί και να παραμένει στην αιχμή της τεχνολογίας. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι τα εκπληκτικά και πρωτοποριακά προϊόντα που απολαμβάνουμε καθημερινά, προϊόντα που αποτελούν πλέον σημαντικά εργαλεία στην καθημερινή μας ενασχόληση με τους υπολογιστές και στην επικοινωνία.

    H Apple άλλαξε το τοπίο στην μουσική βιομηχανία με το iPod και το iTunes Store στις αρχές της δεκαετίας, έφερε την επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία και τα smartphones με το iPhone, και από το 1997 δημιούργησε μια σειρά ηλεκτρονικών υπολογιστών, που σε συνδυασμό με το εκπληκτικό λειτουργικό της, το Mac OS X, αποκτά σιγά σιγά ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

    Με την διάθεση του iPad η εταιρία προσπαθεί να αλλάξει για μία ακόμη φορά το τοπίο στην αγορά των φορητών υπολογιστών, και φιλοδοξεί πως η συσκευή θα έχει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη απήχηση στους χρήστες απ' το iPhone, επενδύοντας σημαντικά σ΄αυτή την προσπάθεια. Ο Steve Jobs έχει δηλώσει πως θεωρεί το iPad, ως το σημαντικότερο project στην ιστορία της Apple, υπονοώντας ότι περιμένει πολλά από την πορεία του στην αγορά. Η παρουσίαση του iPad στα τέλη Ιανουαρίου προκάλεσε διάφορα σχόλια, αρνητικά και θετικά. Τα αρνητικά φάνηκε να υπερισχύουν στο διαδίκτυο, με blogs και ιστοσελίδες να φιλοξενούν απαξιωτικά άρθρα και πικρόχολα σχόλια. Οι μέχρι σήμερα πωλήσεις της συσκευής στις ΗΠΑ, μάλλον αποδεικνύουν ότι κάποιοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα, ή επένδυσαν σημαντικά στις φήμες των τελευταίων χρόνων που ήθελαν το εν λόγω tablet να κάνει εξωπραγματικά πράγματα, αφού πριν λίγες ημέρες στην διάρκεια της παρουσίασης του iPhone OS 4, ανακοινώθηκε πως έχουν ήδη πωληθεί 450.000 συσκευές.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το iPad είναι το πρώτο στο είδος του, αλλά τι κάνει, ποιες δυνατότητες έχει, αν αξίζει, κατά πόσον μας χρειάζεται ή σε ποιους απευθύνεται και σε άλλα παρόμοια ερωτήματα, θα προσπαθήσει να απαντήσει αυτή η δοκιμή. Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε το ευχάριστο ταξίδι στον κόσμο του iPad!

    Συσκευασία

    Η συσκευή έρχεται σε ένα μικρό σχετικά πακέτο, με τον σύνηθες σχεδιασμό και κατασκευή που μας έχει συνηθίσει η Apple. Τα τελευταία χρόνια η εταιρία έχει επιδείξει μείωση του όγκου στις συσκευασίες της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντολογικές της ευαισθησίες, και η συσκευασία του iPad δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

    Εντός της συσκευασίας ο χρήστης θα βρει την συσκευή φυσικά, μερικά σχετικά φυλλάδια με χρήσιμες πληροφορίες, δύο αυτοκόλλητα με το σήμα της Apple, ένα καλώδιο σύνδεσης USB και τον φορτιστή. Εξωτερικά το κουτί κοσμούν η φωτογραφία του iPad, η ονομασία της συσκευής και φυσικά το σήμα της Apple. Μια συσκευασία στο σύνολό της, σχεδιασμένη με την φιλοσοφία της απλότητας που διακατέχει το σύνολο των προϊόντων της εταιρίας.

    Να σημειώσω πως η συσκευασία παραμένει η ίδια σε όλα τα μοντέλα του iPad WiFi -- πιθανώς για το μοντέλο WiFi +3G να υπάρχει κάποια διαφορετική ένδειξη -- χωρίς να αναφέρεται στην όψη ή περιμετρικά αν πρόκειται για το μοντέλο των 16, 32 ή 64άρων GB. Για να διαπιστώσετε ποιό μοντέλο έχετε στην κατοχή σας, θα πρέπει να ανατρέξετε στο πίσω μέρος της, όπου και αναφέρεται η χωρητικότητα του στην αυτοκόλλητη ετικέτα.

    Η Συσκευή - Ο σχεδιασμός γενικά

    Το iPad αποτελεί σχεδιαστικά ένα τεχνολογικό πρότυπο. Με μια ματιά, ο χρήστης αντιλαμβάνεται ευθύς αμέσως περί τίνος πρόκειται και το βέβαιο είναι πως δεν θα πονοκεφαλιάσει για να κατανοήσει την λειτουργικότητά του, τουλάχιστον από την πλευρά του hardware.

    Την όψη κοσμεί η οθόνη και το κουμπί πολλαπλών λειτουργιών, το λεγόμενο "Home Button". Η επιφάνεια της όψης στο σύνολό της είναι από γυαλί, ένα υλικό που έχει υιοθετήσει η Apple τα τελευταία χρόνια. Ενδεχομένως κάποιοι να "θορυβηθούν" από το glossy φινίρισμα του γυαλιού αλλά όπως θα δούμε στην συνέχεια, η ποιότητα και η φωτεινότητα της οθόνης μπορεί να ανταποκριθεί δυναμικά στις όποιες αντανακλάσεις από τον φωτισμό. Το γυαλί παραμένει ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό σε γρατζουνιές, και το καθιστά ουσιαστικά μονόδρομο από την στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια οθόνη αφής. Να σημειώσω πως η οθόνη δεν καταλαμβάνει το σύνολο της όψης, αφού περιμετρικά υπάρχει ένα μαύρο πλαίσιο, περί τα 1,7 εκατοστά, όπως και στους iMac. Πολλοί έσπευσαν αρχικά να κάνουν αρνητική κριτική για το πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζοντάς το υπερβολικά μεγάλο. Στην πράξη όμως είναι αναπόφευκτο για την λειτουργικότητα της συσκευής. Αν δεν υπήρχε αυτό το πλαίσιο και η οθόνη καταλάμβανε την πρόσοψη στο σύνολό της, θα καθιστούσε την χρήση της συσκευής μη λειτουργική και εργονομική, αφού εκ των πραγμάτων για να κρατήσει κανείς το iPad στα χέρια του, οι αντίχειρες παρεμβάλλονται και ακουμπάνε στην πρόσοψη. Μάλιστα το επιλεγμένο πάχος του πλαισίου φαίνεται πως είναι μελετημένο, αφού οι αντίχειρες το καλύπτουν σχεδόν στο σύνολό του.

    Η υπόλοιπη συσκευή, δηλαδή τα πλαϊνά και το πίσω μέρος είναι από συμπαγές αλουμίνιο, με την πίσω όψη να έχει ένα ελαφρώς κυρτό σχήμα και το κέντρο της να κοσμεί το σήμα της Apple, σε μαύρο χρώμα (όχι δεν είναι φωτιζόμενο όπως στα MacBook). Κι εδώ για μία ακόμη φορά φαίνεται η προσοχή που δίνει η Apple στην λεπτομέρεια και την ευχρηστία. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί επέλεξε να έχει το πίσω μέρος κυρτό σχήμα κι όχι επίπεδο. Θα το καταλάβετε αν ακουμπήσετε το iPad πάνω στο γραφείο σας. Τοποθετώντας την συσκευή επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια (όπως πχ. ένα γραφείο) θα δούμε ότι λόγω αυτής ακριβώς της κυρτής σχεδίασης στο πίσω μέρος, μένει ένα κενό μεταξύ του iPad και της επιφάνειας. Αυτό καθιστά πανεύκολο το πιάσιμό της. Φανταστείτε ο σχεδιασμός να ήταν επίπεδος, και να προσπαθούσατε να το σηκώσετε από το γραφείο σας.

    Περιμετρικά του iPad, ο χρήστης θα βρει τα απαραίτητα πλήκτρα και θύρες: στο επάνω μέρος υπάρχει δεξιά το κουμπί έναρξης και αριστερά η υποδοχή για ακουστικά, με το μικρόφωνο ακριβώς δίπλα. Στην δεξιά πλευρά υπάρχει το κουμπί αυξομείωσης της έντασης του ήχου και ένας διακόπτης που επιτρέπει το κλείδωμα της οριοθέτησης στην οθόνης, σε κατάσταση portrait ή landscape. Τέλος στο κάτω μέρος υπάρχει η κλασσική θύρα συγχρονισμού/φόρτισης, καθώς και το ηχείο της συσκευής, το οποίο καλύπτεται από μεταλλικό πλέγμα.

    Εργονομικά το iPad κρίνεται άκρως ικανοποιητικό. Τα φυσικά πλήκτρα είναι σωστά τοποθετημένα, και δεν θα προβληματίσουν, τις ελάχιστες φορές που θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε. Επειδή ρωτήθηκα γιατί δεν υπάρχει θύρα USB στο iPad, να σημειώσω εδώ πως το πάχος της είναι μόλις 6 χιλιοστά, γεγονός που καθιστά την τοποθέτηση μιας τέτοιας θύρας σχεδόν αδύνατη.

    Προσωπικά εκτιμώ πως οι διαστάσεις του iPad είναι ιδανικές, τόσο της οθόνης (για την οποία θα μιλήσουμε περισσότερο παρακάτω) όσο της συσκευής στο σύνολό της. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως οι διαστάσεις κρίνονται επαρκείς ή όχι, και ανάλογα με τον σχεδιασμό του λειτουργικού ή τις εφαρμογές που τρέχουν. Η συσκευή είναι λίγο πιο βαριά απ΄ ότι την περιμέναμε, αν και αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά πως ζυγίζει 680 γραμμάρια. Η αίσθηση από το βάρος της είναι πως δεν μπορείς να την κρατήσεις αρκετή ώρα με το ένα χέρι, με αποτέλεσμα αναλόγως με την στάση του σώματος, (καθισμένος σε γραφείο, σε καναπέ κ.ο.κ.) να κρίνεται απαραίτητη μια εναλλακτική λύση, όπως να ακουμπάμε το iPad στα πόδια μας, ή να εναλλάσσουμε μεταξύ ενός και δύο χεριών. Δεν φαντάζομαι όμως ότι τελικά θα προβληματίσει τον χρήστη να βρει τον ιδανικό τρόπο να βολευτεί κάθε φορά, ανάλογα με την χρήση και τις συνθήκες. Θα την ήθελα πάντως λίγο πιο ελαφριά.

    Η Συσκευή - Η οθόνη

    Η οθόνη του iPad είναι εξαιρετική. Μέγεθος στις 9.7 ίντσες, LED με τεχνολογία IPS, και ανάλυση 1024 Χ 768 στα 132 ppi. Από την χρήση του iPad, οφείλω να ομολογήσω πως η φωτεινότητά της είναι υπέρ αρκετή, με αποτέλεσμα η χρηστικότητά της να μην επηρεάζεται σχεδόν κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Εκεί που θα προβληματίσει ενδεχομένως είναι όταν χτυπάει την οθόνη ο ήλιος απευθείας. Αν και σ' αυτή την περίπτωση ο χρήστης εξακολουθεί να διακρίνει το UI (γραφικό περιβάλλον), εν τούτης καθιστά την λειτουργία της αρκετά δύσκολη. Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσετε το καλοκαιράκι την "επίδειξη" του iPad στις παραλίες, όταν τουλάχιστον κάνετε ηλιοθεραπεία, εκτός κι αν ο σκοπός είναι καθαρά "διακοσμητικός".

    Η Apple στα τεχνικά της χαρακτηριστικά αναφέρει πως στην οθόνη υπάρχει μια ειδική επίστρωση που περιορίζει τα αποτυπώματα από τις δαχτυλιές. Κι απ' ότι φαίνεται έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά. Αν και κατά την χρήση εμφανίζονται κάποια σημάδια από τα αποτυπώματα των δάχτυλών μας στην οθόνη, στην συνέχεια με την χρήση φαίνεται πως αρχίζουν να εξαφανίζονται ως διά μαγείας. Με την οθόνη κλειστή εντοπίζονται κάποια μεν, αλλά κατά την χρήση δεν πρόκειται να προβληματίσουν. Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι τα δαχτυλικά αποτυπώματα καθαρίζονται ακόμη και με το χέρι μας. Η εκτίμησή μου είναι υποκειμενική βέβαια γιατί εξαρτάται πόσο λιπαρά χέρια έχουμε ή κάτω υπό ποιες συνθήκες χρησιμοποιούμε την συσκευή. Ενδεχομένως κάποιοι χρήστες, αν παρατηρήσουν ότι αφήνουν πολλά σημάδια στην οθόνη, να σκεφθούν την αγορά μιας προστατευτικής μεμβράνης, εφόσον τους ενοχλεί να μπαίνουν στον κόπο να την καθαρίζουν με κάποιο πανάκι. Σε κάθε περίπτωση η επίστρωση προστασίας που έχει προσθέσει η Apple στην οθόνη της συσκευής, βοηθάει σημαντικά.

    Όπως είπα παραπάνω, το μέγεθος της οθόνης κρίνεται ικανοποιητικό ή όχι και σε συνδυασμό με το γραφικό περιβάλλον του λειτουργικού και των εφαρμογών. Αν και γι΄ αυτό θα μιλήσουμε περισσότερο στην συνέχεια, πρέπει να σημειώσω πως το iPhone OS 3.2, παραμετροποιημένο αποκλειστικά για το iPad, αποτελεί ιδανικό συνδυασμό με το συγκεκριμένο μέγεθος της οθόνης. Το αποτέλεσμα είναι μια ιδιαιτέρως ευχάριστη εμπειρία και η πραγματική απόλαυση στην εκτέλεση των καθημερινών μας εργασιών. Ο συνδυασμός των δύο, δηλαδή το μέγεθος της οθόνης και το iPhone OS, δημιουργούν μια πλατφόρμα που όσο και αν κάποιοι θέλουν να επιμένουν να χαρακτηρίζουν το iPad ως ένα μεγάλο iPhone ή ένα netbook, είτε αυταπατώνται οικτρά, είτε δεν το έχουν πιάσει ακόμη στα χέρια τους, είτε για άλλους λόγους εμμένουν σ΄ αυτή την λογική. Απλώς αναφέρω ότι το iPad, είναι μια κατηγορία από μόνο του, εκεί ακριβώς που το τοποθέτησε η Apple, δηλαδή ανάμεσα στο iPhone και τους φορητούς υπολογιστές. Δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο, κι αυτό οφείλεται κυρίως στον συνδυασμό που μόλις σας περιέγραψα, και ελπίζω μέχρι το τέλος αυτής της δοκιμής να αποδειχθεί η αίσθησή μου.

    Επίσης να συμπληρώσω πως η εμπειρία αφής είναι τουλάχιστον μαγική, ίσως πιο μαγική από την αίσθηση που σου αφήνει το iPhone, αφού η οθόνη είναι αρκετά μεγαλύτερη. Ας μου επιτραπεί η έκφραση, πως το iPad είναι μια "χαδιάρικη" συσκευή. Τα πάντα λειτουργούν χωρίς να χρειάζεται να πιέσουμε τα δάχτυλά μας στην οθόνη, αφού με ένα απλό άγγιγμα αντιλαμβάνεται την ενέργειά μας. Το δε scrolling κρίνεται επιεικώς αισθησιακό.

    Η Συσκευή - Η "καρδιά" και οι επιδόσεις

    Το iPad εκτός των άλλων πρωτοποριακών στοιχείων που διαθέτει, περιλαμβάνει και τον πρώτο επεξεργαστή σχεδιασμένο από την Apple, με την ονομασία A4. Αν και προς το παρόν μυστήριο καλύπτει τα λεπτομερή χαρακτηριστικά του εν λόγω επεξεργαστή, φαίνεται πως ο επεξεργαστής της Apple υιοθετεί την σχεδιαστική λογική "package on package" (POP), που σε απλά Ελληνικά σημαίνει ότι ενσωματώνει περισσότερα στοιχεία από μια απλή επεξεργαστική μονάδα, όπως τα 256ΜΒ της SDRAM και την GPU. Πρόκειται για έναν μονοπύρηνο επεξεργαστή στο 1GHz, όπου κατά πάσα πιθανότητα στα σπλάχνα του κρύβει έναν Cortex A8 ή A9 της ARM, σχεδιασμένο από την Apple και κατασκευασμένο από την Samsung, το οποίο επιπλέονσυνδυάζεται με την GPU PowerVR SGX. Ολα αυτά βέβαια μικρή σημασία έχουν για τον χρήστη, αφού εκείνο που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι επιδόσεις.

    Ομολογουμένως δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η Apple έχει κάνει θαύματα στο κομμάτι των επιδόσεων, που κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλονται στον προαναφερθέν επεξεργαστή αλλά και την γενικότερη αρχιτεκτονική της συσκευής. Για να το πω απλά, ωμά και νεοελληνικά, το μηχανάκι "τα σπάει". Η αίσθηση που μου αφήνει η χρήση με το iPad, κι αυτό που πραγματικά με εξιτάρει, είναι η μηδενική καθυστέρηση στο άνοιγμα των εφαρμογών, η άμεση απόκριση στα επιμέρους τάπς, η εντυπωσιακή ανταπόκριση των μενού και των επιμέρους στοιχείων των εφαρμογών. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις του iPad παίζει και το iPhone OS 3.2, το οποίο συνηγορεί με τα χαρακτηριστικά και τις εξελιγμένες λειτουργίες του, καθώς και οι προγραμματιστές που έχουν δημιουργήσει ακολουθώντας τα guidelines της Apple, πραγματικά εξαιρετικές εφαρμογές. Δεν είμαι και πάλι υπερβολικός αν τολμήσω να πω για παράδειγμα ότι η πλοήγηση στον Safari πλησιάζει τον "ταπεινό" μου Mac Pro. Οι επιδόσεις άλλωστε κάνουν την εμφάνισή τους και κατά την εκτέλεση απαιτητικών εφαρμογών όπως τα παιχνίδια. Τρέχοντας για παράδειγμα το Real Racing HD, δεν θα μείνει καμία αμφιβολία στον χρήστη ότι πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ γρήγορο υπολογιστή. Σε λοιπές εφαρμογές γραφείου, utilities κ.ο.κ. απλά οι αρετές των επιδόσεων ξεδιπλώνονται με την επαναλαμβανόμενη χρήση, προσφέροντας ακόμη και στον απαιτητικό χρήστη σε επιδόσεις, ασταμάτητη ηδονή.

    Κι εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να αναφερθώ στο θέμα του Flash της Adobe, μιας και η δικαιολογία της Apple για την μη υποστήριξή του είναι οι επιδόσεις. Αν και παραμένω επιφυλακτικός για τις προθέσεις της εταιρίας, οφείλω να ομολογήσω πως η πλοήγηση με τον Safari στο iPad, με ωθεί να εξετάσω τα κριτήρια της Apple με περισσότερη κατανόηση. Αν το Flash είναι πράγματι τόσο βαρύ και προβληματικό όσο υποστηρίζει η Apple, τότε δικαίως δεν το υποστηρίζει, και ο μόνος τρόπος για να πεισθεί κανείς, είναι να δουλέψει με το iPad στην συγκεκριμένη εφαρμογή. Η πλοήγηση σε σελίδες που δεν έχουν φτιαχτεί με Flash, είναι ταχύτατες. Αν συμβαίνει το αντίθετο με την πλοήγηση σε Flash σελίδες (δεν έχω τρόπο να το εξακριβώσω από την στιγμή που το iPad δεν τρέχει Flash σελίδες), τότε εκτιμώ ότι θα είχαμε πολλούς δυσαρεστημένους χρήστες. Χρήστες που ενδέχεται να κατηγορούσαν την συσκευή κι όχι την Adobe. Όταν στο σύνολό της η αίσθηση που σου αφήνει το iPad είναι πως πρόκειται για έναν ταχύτατο υπολογιστή, θεωρώ πως μια αρνητική εμπειρία στην πλοήγηση στο διαδίκτυο, θα είχε αντίκτυπο στην γενικότερη εικόνα του. Από την άλλη δεν θα διαφωνήσω με τις φωνές που λένε ότι η Apple έπρεπε να έχει αφήσει με κάποιον τρόπο στον χρήστη το δικαίωμα επιλογής.

    Οι αυξημένες επιδόσεις κάνουν την εμφάνισή τους και στην διάρκεια συγχρονισμού της συσκευής με το iTunes. Ταχύτατο backup και μεταφορά, εφαρμογών, τραγουδιών, ταινιών, podcasts κ.ο.κ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεταφορά μιας ταινίας 2GB, από το iTunes στο iPad, η οποία για να ολοκληρωθεί χρειάστηκε κάτι λιγότερο από ένα λεπτό.

    Με λίγα λόγια, το iPad είναι γρήγορο, πολύ γρήγορο. Οποιαδήποτε σύγκριση με τα netbooks που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εκτός πραγματικότητας.

    Η συσκευή - Αυτονομία, WiFi και λοιπά

    Ενσωματωμένη στο iPad βρίσκεται μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου Li-Po, η οποία αναλαμβάνει να μας προσφέρει η συσκευή περί τις 10 ώρες ευχαρίστησης, κατά την πλοήγηση του διαδικτύου μέσω WiFi, στην παρακολούθηση βίντεο ή στην αναπαραγωγή της μουσικής. Σχεδιαστικά αξίζει να αναφέρουμε πως είναι τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερης χωρητικότητας από το iPhone, λόγω φυσικά του μεγαλύτερου μεγέθους της συσκευής. Μετά από συνεχή σχεδόν χρήση δύο ημερών φαίνεται πως η παραπάνω δήλωση της Apple ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αυτονομία του iPad λοιπόν κρίνεται παραπάνω από ικανοποιητική. Εκ της πράξεως αποδεικνύεται πως μπορείς να πάρεις το αεροπλάνο από την Αθήνα, και να κατέβεις στο San Francisco προκειμένου να αγοράσεις από κάποιο Apple Store το επόμενο iPad σου ή να πραγματοποιήσεις μια επίσκεψη στα κεντρικά της Apple στο Cupertino, και να βλέπεις ασταμάτητα στην διάρκεια της πτήσης που διαρκεί χονδρικά περί τις 10 ώρες, ταινίες και μάλιστα με την φωτεινότητα της οθόνης στην μέση. Η Apple λοιπόν όχι μόνο κατασκεύασε ένα tablet, αλλά ρύθμισε το hardware κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να απορροφά όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα η εμπειρία χρήσης να είναι ολοκληρωμένη, και να μην απαιτεί από τον χρήστη να ψάχνει πρίζα κάθε λίγο και λιγάκι.

    Το iPad φορτίζεται είτε μέσω USB που υποστηρίζει "High Power", είτε μέσω του ενσωματωμένου στην συσκευασία φορτιστή. Ο πιο γρήγορος τρόπος φόρτισης είναι μέσω του εν λόγω φορτιστή αφού βγάζει 10W, όταν ο φορτιστής του iPhone και της θύρας USB βγάζουν αντίστοιχα 5W και 4.5W.

    Επόμενη στάση μας το WiFi που εκ των πραγμάτων αποτελεί σημαντική λειτουργία για την χρηστικότητα της συσκευής. Από την δική μου χρήση τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως το WiFi ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του αρκετά καλά. Στο διαδίκτυο πιθανώς να διαβάσετε αρκετά παράπονα όσον αφορά την λειτουργία του, εγώ πάντως οφείλω να ομολογήσω πως δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Η λήψη του σήματος είναι ικανοποιητική, η οποία υστερεί ελάχιστα θα έλεγα σε σχέση με ένα MacBook. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δικές μου δοκιμές.

    Από την αποσυναρμολόγηση της συσκευής στην ισοτσελίδα ifixit, προέκυψε πως ο ασύρματος δέκτης βρίσκεται πίσω από το σήμα της Apple στο πίσω μέρος, και είναι ο ίδιος με των τελευταίων iMac. Ενδεχομένως κάποια προβλήματα στην λήψη που έχουν αναφερθεί να οφείλονται στις θήκες προστασίας, αλλά δυστυχώς με την αγορά της συσκευής του MacLife.gr δεν υπήρχε διαθέσιμη η θήκη της Apple για να την αγοράσουμε, ενώ ήταν στις προθέσεις μας. Η εκτίμησή μου είναι πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    Στα λοιπά χαρακτηριστικά του iPad, πρέπει να αναφερθεί και το Bluetooth με την χρησιμότητά του να περιορίζεται προς το παρόν στην υποστήριξη ασύρματων πληκτρολογίων, γεγονός που δυσαρεστεί αρκετούς χρήστες οι οποίοι θα ήθελαν κάτι παραπάνω. Ενδεχομένως με την υιοθέτηση του iPhone OS 4 το φθινόπωρο της φετινής χρονιάς, να υποστηρίζεται και εκτύπωση μέσω bluetooth. Να επισημάνω πως το "πάντρεμα" με ασύρματο πληκτρολόγιο της Apple ήταν πανεύκολο.

    To λειτουργικό

    Το iPhone OS 3.2 είναι μια έκδοση αποκλειστικά για το iPad, και μπορεί κατά βάση να είναι το λειτουργικό του iPhone, αλλά στο iPad έχει βελτιστοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που φαντάζει για διαφορετικό. Πολλά πράγματα φυσικά είναι ίδια, όπως διάφορα στοιχεία του γραφικού περιβάλλοντος, τα gestures, λειτουργίες, ρυθμίσεις κ.ο.κ. αλλά η αίσθηση που σου μένει με την χρήση είναι ότι πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο και στην πραγματικότητα, είναι έτσι ή κάπως έτσι για να ακριβολογούμε. Η βελτιστοποίηση αυτή του λειτουργικού δεν θα είχε νόημα φυσικά αν δεν είχαμε την μεγαλύτερη οθόνη. Κι όπως είπαμε και νωρίτερα, ο συνδυασμός κάνει την διαφορά.

    Προκειμένου να σας περιγράψω τις διαφορές από το γραφικό περιβάλλον του iPhone, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από την home screen, δηλαδή την κεντρική οθόνη. Η κεντρική οθόνη λοιπόν, θα φανεί γνώριμη στους κατόχους του iPhone με τα γνωστά εικονίδια των εφαρμογών να καταλαμβάνουν το σύνολό της. Το dock έχει αλλάξει σχεδιαστικά, υιοθετώντας τον τρισδιάστατο σχεδιασμό που μας έρχεται από το Mac OS X Leopard και Snow Leopard. To dock εμφανίζεται σε όλες τις οθόνες κι έτσι μπορεί πλέον να φιλοξενήσει μέχρι και έξι εικονίδια εφαρμογών. Λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους, περισσότερα εικονίδια μπορούν να φιλοξενηθούν και στην επιφάνεια εργασίας, είτε σε κατάσταση landscape, είτε σε portrait, είκοσι συνολικά. Με το άνοιγμα του iPad από το Home Button ή το κουμπί έναρξης, ο χρήστης θα βρεθεί στην γνώριμη επίσης αρχική οθόνη, με τις βασικές πληροφορίες όπως ώρα και ημερομηνία, το gesture ξεκλειδώματος και ένα επιπλέον κουμπί, μέσω του οποίου το iPad μετατρέπεται σε ηλεκτρονική κορνίζα, εμφανίζοντας σε slideshow φωτογραφίες που έχουν είτε συγχρονιστεί με την συσκευή από τα iPhoto και Aperture, είτε έχουν αποθηκευθεί με άλλους τρόπους πχ. μέσω MobileMe κ.ο.κ. Η μαγεία ξεκινάει με το άνοιγμα των εφαρμογών, που δεν μοιάζουν σε τίποτε με αυτές που έχουμε συνηθίσει στο iPhone. Στις εφαρμογές που το συνοδεύουν, το iPhone OS δείχνει το βάθος που έχει ως πλατφόρμα και τις απεριόριστες δυνατότητές του. Βλέποντας το iPhone OS στο iPad, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Apple στο iPhone απλά άρχισε να ξεδιπλώνει τις αρετές του. Και είμαι πεπεισμένος πως ούτε και οι δημιουργοί του, γνωρίζουν ακόμη μέχρι που μπορεί να φτάσει.

    Μία ακόμη ουσιαστική διαφορά του λειτουργικού στο iPad από το iPhone είναι η συμπεριφορά των εφαρμογών, σε κατάσταση landscape και portrait, οι οποίες εμφανίζονται σε ένα πλαίσιο όταν κρατάμε την συσκευή σε κατάσταση portrait, (με τις επιμέρους λειτουργίες να εμφανίζονται από pop-up μενού με ένα τάπ ή διάφορα animations) και με δύο πλαίσια όταν την κρατάμε σε landscape. Κάθε εφαρμογή δηλαδή διαθέτει ένα alter ego του γραφικού του περιβάλλοντος, αναλόγως πως κρατάμε το iPad, με την χρηστικότητα της εφαρμογής να μεταβάλλεται επίσης. Περισσότερα animations και χαρακτηριστικά, εμπλουτίζουν την διαδραστική λειτουργία της συσκευής και φυσικά των εφαρμογών που τρέχουν σ' αυτή. Γι' αυτό άλλωστε και η Apple παραθέτει στους προγραμματιστές ξεχωριστές οδηγίες "Human Interface Guidelines", αποκλειστικά για το iPad. Υπάρχουν κι άλλες μικρές διαφορές, όπως oi δυνατότητες εμφάνισης ορθογράφου και λεξικού στο κείμενο, αλλά δεν είναι δυνατόν να τις αναλύσω λεπτομερώς σ΄ αυτή την δοκιμή. Θεωρώ άλλωστε πως καλό είναι κάποιες από αυτές, να τις ανακαλύψετε με την χρήση, ώστε να σας εκπλήξουν ευχάριστα μόλις πιάσετε στα χέρια σας το πρώτο σας iPad.

    Αυτό που αξίζει να αναφερθούμε είναι το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο που δεν διαφέρει σε τίποτε απ' το πληκτρολόγιο του iPhone, παρά μόνο στο μέγεθός του. Έχω διαβάσει σχόλια που το εξυμνούν και άλλα που το κατακρίνουν. Προσωπικά το βρίσκω εξαιρετικά βολικό και η πληκτρολόγησή μου είναι ταχύτατη. Πιθανώς να με έχει βοηθήσει και η συνεχής χρήση του ασύρματου compact πληκτρολογίου της Apple, αλλά θεωρώ πως όποιος πληκτρολογεί γρήγορα σε έναν υπολογιστή, δεν θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του πληκτρολογίου στο iPad. Εναλλακτικά φυσικά, παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης ενός bluetooth πληκτρολογίου ή ακόμη και με το σχετικό αξεσουάρ της Apple. Δεν αποκλείεται οι περισσότεροι να προτιμήσουν την συγγραφή του κειμένου τους στον desktop υπολογιστή τους, ενώ θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν διορθώσεις ή να δημοσιεύσουν σε ένα φόρουμ από το iPad, χωρίς κόπο. Πιο βολικό για μεγαλύτερα κείμενα κρίνεται το πληκτρολόγιο σε κατάσταση landscape.

    Ο επιπλέον χώρος της μεγαλύτερης οθόνης επιφέρει δραματικές αλλαγές στον σχεδιασμό και το γραφικό περιβάλλον των εφαρμογών, που πλησιάζει περισσότερο σε αυτή των desktop και φορητών. Για παράδειγμα όλα τα πλήκτρα χειρισμού στην εφαρμογή Safari είναι τοποθετημένα σε μία μπάρα στο πάνω μέρος, όπως και στον Safari στο Mac OS X, σε αντίθεση με την ίδια εφαρμογή στο iPhone, όπου μοιράζονται σε άνω και κάτω μπάρα. Οι διαφορές δεν σταματούν εκεί και θα πούμε περισσότερα για τις εφαρμογές στην συνέχεια, αλλά νομίζω πως με την περιγραφή και τα screenshots που σας παραθέτω, θα έχετε ήδη αντιληφθεί πόσο πιο λειτουργικό είναι το iPad.

    Να σημειώσουμε πως το λειτουργικό παρέχει την δυνατότητα παραμετροποίησης σε διαφορετικές γλώσσες και την χρήση διεθνών πληκτρολογίων, όπως γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά κ.ο.κ. Υπολείπεται σε υποστήριξη σε σχέση με το iPhone, και φυσικά δεν περιλαμβάνει εξ-Ελληνισμό και Ελληνικό πληκτρολόγιο, αφού δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη επισήμως στην χώρα μας.

    Το iPhone OS τώρα άρχισε να δείχνει τα δόντια του. Το iPad ήρθε για να αναδείξει πόσο βάθος υπάρχει στην πλατφόρμα και δικαίως ο Jobs το περιγράφει ως μία από τις σημαντικότερες δημιουργίες της Apple, μια δημιουργία που περιλαμβάνει και τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά του λειτουργικού, που μπορεί επιτέλους να αναδείξει.

    Screenshots




    Οι εφαρμογές

    Το iPad έρχεται με 13 προ-εγκατεστημένες εφαρμογές. Στην φιλοσοφία τους κινούνται στα πλαίσια που καθόρισε το iPhone, σχεδιαστικά, λειτουργικά και χρηστικά όμως διαφέρουν πολύ. Για πάμε να τις δούμε συνοπτικά και να πούμε δυό λόγια για την κάθε μία.

    Safari - Το γνωστό πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο. Ο Safari όπως ήδη σας έχω αναφέρει είναι ταχύτατος, λειτουργικός και προσφέρει άνετη πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ο χρήστης έχει άμεση πρόσβαση σε σελίδες, bookmarks και αναζήτηση. Αν μπορεί να του προσάψει κανείς κάτι αρνητικό, είναι η απουσία Flash, το μέλλον όμως θα δείξει κατά πόσο αυτή η "έλλειψη" θα είναι αρνητική ή θετική. Η ταπεινή μου άποψη είναι πως το HTML5 και συνδυασμό με την CSS 3 είναι το μέλλον στις ιστοσελίδες, και προϊόντος του χρόνου η απουσία του δεν θα ενοχλεί. θα δούμε.

    Mail - Η εφαρμογή για την αλληλογραφία μας. Με το Mail στο iPad η Apple κατάφερε να πλησιάσει αρκετά την χρηστικότητα της desktop εφαρμογής, και θα έλεγα πως η λήψη και αποστολή της αλληλογραφία μας στο iPad, είναι αρκετά πιο διασκεδαστική απ' ότι σε έναν Mac. το γραφικό περιβάλλον προσαρμόζεται ανάλογα με την κατάσταση landscape - portrait, και κρίνεται άκρως λειτουργική. Στις σχετικές ρυθμίσεις ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει λογαριασμούς Exchange, mobileme, Gmail, Yahoo, AOL κ.α. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνημμένα αρχεία όπως για παράδειγμα εικόνες, εμφανίζονται ολόκληρα και φυσικά αποθηκεύονται πανεύκολα. Εκτιμώ πως αν συνηθίσετε να διαχειρίζεστε την αλληλογραφία σας στο iPad, δύσκολα θα ξαναγυρίσετε στον Mac.

    Photos - Η εφαρμογή που διαχειρίζεται τις φωτογραφίες μας απλά δεν έχει καμία σχέση με την εφαρμογή στο iPhone. Είπαμε πως το iPad δείχνει τα δόντια του στις εφαρμογές και η εφαρμογή Photos είναι μια τρανή απόδειξη. Τα gestures απλά "δεν υπάρχουν" που λένε και οι νεότεροι. Αγγίζεις τις φωτογραφίες, τις περιστρέφεις, τις μεγαλώνεις, τις μετακινείς και φυσικά έχεις στην διάθεσή σου τις κατηγορίες Albums, Events, Faces, ακόμη και Places, όπου μέσω του Google Maps εντοπίζεις την τοποθεσία στην οποία έχουν γίνει οι λήψεις. Ακόμη slideshows με συνοδεία μουσικής και εφέ, καθώς και αποστολή, χρήση των φωτογραφιών με ποικίλους τρόπους. Πρόκειται ουσιαστικά για την μεταφορά του iPhoto στο iPad, μόνο που δεν υπάρχει ποντίκι και πληκτρολόγιο.

    iPod - Πως θα μπορούσε να λείπει η λειτουργία iPod από το iPad. Δεν θα μπορούσε, κι έτσι η Apple για να μας ευχαριστήσει περισσότερο, φρόντισε να φέρει το iTunes στο iPad. Επειδή αυτή η δοκιμή άρχισε να μεγαλώνει επικίνδυνα, θα περιοριστώ απλώς να πω ότι στην πραγματικότητα το γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής είναι η αντιγραφή του iTunes, σε βελτιωμένη όμως έκδοση. Πραγματικά χαίρεσαι να παίζει μουσική. Να σημειώσω πως με το κλείσιμο της εφαρμογής, η μουσική εξακολουθεί να παίζει και κατά την χρήση των υπόλοιπων εφαρμογών.

    Calendar - Η εφαρμογή ημερολογίου στο iPad, έχει αποκτήσει την καθολική χρηστικότητα της desktop εφαρμογής στο Mac OS X. Ραντεβού, υπενθυμίσεις, γενέθλια και όλες οι λειτουργίες ενός πλήρους organizer, που μπορεί μάλιστα να συγχρονίσει τα δεδομένα του και με τις υπόλοιπες συσκευές μας είτε μέσω του iTunes, είτε μέσω MobileMe, και με εφαρμογές όπως iCal, MobileMe, Google, Microsoft Outlook, AOL κ.α. Υπέροχη εφαρμογή.

    Contacts - Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το address book της Apple. Όλες οι γνωστές λειτουργίες και εμφάνιση από την desktop έκδοση περιλαμβάνονται. Στην συγκεκριμένη εφαρμογή δεν υπάρχει διαφορά σε εμφάνιση και λειτουργικότητα, είτε δουλεύουμε σε κατάσταση landscape, είτε σε portrait.

    Notes - Η εφαρμογή για τις σημειώσεις μας, μοιάζει αρκετά με την έκδοση για το iPhone, καθιστώντας την πιο λειτουργική λόγω μεγέθους. Τώρα ο χρήστης δεν χρειάζεται να εναλλάσσεται μεταξύ οθονών προκειμένου να δει τις προηγούμενες σημειώσεις του

    Maps - Αν και οι διαφορές που "χωρίζουν" την Apple από το Google εξακολουθούν να υφίστανται, η εταιρία δεν έχει εγκαταλείψει την γνωστή εφαρμογή. Εξακολουθεί να παρέχει τις γνώριμες λειτουργίες από το iPhone, καθώς και εντοπισμό τοποθεσίας και λειτουργίες πυξίδας στο συγκεκριμένο μοντέλο WiFi, το οποίο αν και δεν περιλαμβάνει δέκτη GPS, φαίνεται να λειτουργεί αρκετά αξιόπιστα.

    Βίντεο - Η Apple φρόντισε να δημιουργήσει μία ξεχωριστή εφαρμογή για την διαχείριση και αναπαραγωγή των βίντεο που έχουμε αποθηκεύσει στο iPad. Από την μία πλευρά η δυνατότητα ενοικίασης και αγοράς ταινιών από το ενσωματωμένο iTunes Store, καθώς και οι στοχευμένη αναπαραγωγή ταινιών λόγω της μεγαλύτερης οθόνης, "υποχρέωσε" την Apple να διαχωρίσει το κομμάτι βίντεο από την μουσική που αντιπροσωπεύει η εφαρμογή iPod. Σε ταινίες που έχουν αγοραστεί από το iTunes Store παρέχονται λειτουργίες όπως η σύντομη περιγραφή και η επιλογή των chapters. Στα δικά μας βίντεο παρέχονται πληροφορίες όπως η διάρκεια, οι διαστάσεις, το μέγεθος κ.α. Η αναπαραγωγή βίντεο στο iPad είναι αρκετά ποιοτική, γεγονός που την καθιστά απολαυστική ειδικά εάν πρόκειται για ταινίες HD. Φυσικά ο χρήστης μπορεί να βλέπει οποιαδήποτε ταινία είτε στο αρχικό της φόρμα, είτε σε πλήρη οθόνη. Σε κάθε περίπτωση το iPad είναι ένας εξαιρετικός movie player.

    YouTube - Πρόσβαση στην δημοφιλή υπηρεσία βίντεο και διαχείριση του λογαριασμού μας. Η εφαρμογή YouTube είναι πιο πλήρης στην έκδοσή της για το iPad, και προσφέρει περισσότερες δυνατότητες, καθιστώντας την χρήση και αυτής της υπηρεσίας περισσότερο απολαυστική. Εκτιμώ πως μετά την χρήση της εφαρμογής στο iPad, δύσκολα οι χρήστες θα επιστρέψουν στην θέαση βίντεο από το iPhone.

    App Store + iTunes Store - Και οι δύο εφαρμογές που προσφέρουν πρόσβαση σε εφαρμογές, ταινίες, μουσική, tv shows κ.ο.κ. είναι βελτιωμένες αισθητά, παρουσιάζοντας το υλικό με μοναδικό τρόπο. Η οθόνη του iPad παρέχει την δυνατότητα στην Apple να επιδείξει το περιεχόμενο με cover flow, και ποικίλους τρόπους ώστε ο χρήστης να βρίσκει πιο εύκολα το υλικό που τον ενδιαφέρει. Η πλοήγηση στα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι ταχύτατη.

    Ρυθμίσεις - Οι ρυθμίσεις στο iPad ακολουθούν παρόμοια φιλοσοφία με αυτές του iPhone, οπότε οι χρήστες δεν θα δυσκολευθούν ιδιαίτερα να προχωρήσουν στην παραμετροποίηση της συσκευής. Φυσικά η δυνατότητα εμφάνισης σε δύο διαφορετικά πλαίσια, θα διευκολύνει αφάνταστα στην αναζήτηση και την επιλογή των επιμέρους ρυθμίσεων. Εκ των πραγμάτων υπάρχουν κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις στο iPad.

    Φυσικά αυτές δεν είναι οι μόνες εφαρμογές που τρέχει το iPad, αφού ήδη την στιγμή που γράφεται το δοκιμαστικό μας, έχουν πλησιάσει τις 4000 στο App Store. Δυστυχώς σ΄ αυτό το δοκιμαστικό δεν έχουμε την δυνατότητα να ασχοληθούμε με τις εφαρμογές τρίτων, αφού αν ξεκινήσω να περιγράφω χαρακτηριστικά και δυνατότητες, μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Μια γενική παρατήρηση είναι πως οι εφαρμογές στο iPad, κάνουν την διαφορά. Αρκετοί προγραμματιστές έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, με αποτέλεσμα ορισμένες εξ' αυτών να είναι πραγματικά εντυπωσιακές, όπως για παράδειγμα η σουίτα iWork, το Twitterrific, το Shazam, το IMBD και αρκετά παιχνίδια. Το σύνολο των εφαρμογών που δοκίμασα αυτές τις ημέρες, τρέχουν ταχύτατα στο iPad, και σε καμία περίπτωση δεν σου αφήνουν την αίσθηση ότι μπορεί να δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις εργασίες. Το ίδιο ισχύει και στα παιχνίδια, που ομολογουμένως δείχνουν εντυπωσιακά στην οθόνη των 9.7 ιντσών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι προϊόντος του χρόνου θα βλέπουμε όλο και περισσότερες αξιόλογες προσπάθειες, που δεν αποκλείεται να μας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

    Να επισημάνω επίσης πως όλες οι υφιστάμενες εφαρμογές για το iPhone, τρέχουν και στο iPad. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: ο ένας είναι η εμφάνιση της εφαρμογής στην native ανάλυσή της, καταλαμβάνοντας την οθόνη στο μέγεθος του iPhone, και ο δεύτερο με την επιλογή μεγέθυνσης που καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της οθόνης. με την δεύτερη επιλογή, το αποτέλεσμα είναι μάλλον απαράδεκτο, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα προτιμήσετε την εμφάνιση σε native ανάλυση, εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες εξ' αυτών στο iPad.

    Οι τιμές στο US iTunes Store είναι πιο ακριβές σε κάποιες περιπτώσεις, απ' ότι στις εφαρμογές για το iPhone, αλλά εκτιμώ πως οι εκδόσεις για το iPad δικαίως έχουν αυτή την διαφορά. Προς το παρών κυκλοφορούν στο App Store, εφαρμογές αποκλειστικά για το iPhone, αποκλειστικά για το iPad και εφαρμογές που τρέχουν και στις δύο συσκευές. Θα πρότεινα στους χρήστες να μην προχωρήσουν στην αγορά παρόμοιων εφαρμογών που ήδη έχουν στο iPhone, αφού δεν αποκλείεται οι εκδόσεις τους για το iPhone να τρέχουν και στις δύο συσκευές με μελλοντική αναβάθμιση, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή 1Password Pro.

    Screenshots

    Safari



    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Mail





    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Photos



    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    iPod



    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Calendar



    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Contacts



    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Notes



    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Maps



    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Βίντεο





    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    YouTube



    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    App Store + iTunes Store



    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Ρυθμίσεις



    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Διάφορες εφαρμογές






    iBooks App + iBookstore

    Η εφαρμογή iBooks προσφέρεται δωρεάν από την Apple και εκτός της δυνατότητας να μετατρέπει το iPad σε έναν συναρπαστικό eBook reader, περιλαμβάνει και το iBookstore, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να αγοράσει ηλεκτρονικά βιβλία. Η εφαρμογή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "Δούρειος Ίππος" στην αγορά που απευθύνεται, αφού είναι προφανές πως ο στόχος της Apple είναι να εκθρονίσει το Amazon kindle. Το iBookstore ήδη κατακλύζεται από χιλιάδες ξενόγλωσσα βιβλία σε ποικιλία τιμών από $4.99 δολάρια μέχρι και $14.99 δολάρια, ενδεχομένως και φθηνότερα ή ακριβότερα σε περίπτωση που δεν τα εντόπισα κατά την αναζήτησή μου. Οι περισσότεροι πάντως τίτλοι φαίνεται να κινούνται μεταξύ $9.99 και $12.99 δολαρίων. Να σημειώσω πως το iBookstore περιλαμβάνει και αρκετά δωρεάν βιβλία, περισσότερο κλασικούς τίτλους.

    Η εφαρμογή λειτουργεί σε κατάσταση landscape και portrait, εμφανίζοντας ένα εικονικό ράφι στην περίπτωση του eBook reader, ενώ το Store στο οποίο ο χρήστης αποκτά πρόσβαση με ένα τάπ, ακολουθεί την σχεδιαστική φιλοσοφία των App και iTunes Stores. Ως eBook reader το iBooks είναι αρκετά εξελιγμένο. Για να διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο, αρκεί να το επιλέξει από το ράφι και στην περίπτωση που έχει ήδη ξεκινήσει την ανάγνωση, θα ανοίξει και πάλι στο ίδιο σημείο που το είχε αφήσει. Επιπλέον χαρακτηριστικά της εφαρμογής κατά την ανάγνωση των βιβλίων είναι οι επιλογές περιεχομένων, γραμματοσειράς, αυξομείωσης του μεγέθους της γραμματοσειράς, η αναζήτηση, και η ρύθμιση της φωτεινότητας. Ειδικότερα η ρύθμιση της φωτεινότητα μέσα από την εφαρμογή, κρίνεται μια σημαντική επιλογή αφού ο χρήστης μπορεί να την ρυθμίσει στο επίπεδο που δεν τον κουράζει, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού. Προσωπικά βρήκα την ανάγνωση, αρκετά διασκεδαστική και ξεκούραστη συγχρόνως. Με την μείωση της φωτεινότητας στο ελάχιστο, ο χρήστης μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο ακόμη και σε εντελώς σκοτεινό περιβάλλον. Να σημειώσω πως σε κατάσταση portrait, ο χρήστης βλέπει μία σελίδα ενώ σε κατάσταση landscape δύο, σαν ανοιχτό βιβλίο.Η εναλλαγή μεταξύ των σελίδων γίνεται είτε σύροντας το δάχτυλό μας όπως θα κάναμε και μ΄ ένα πραγματικό βιβλίο, είτε κάνοντας τάπ στα άκρα της οθόνης.

    Είναι φανερό πως η Apple με το iBooks, φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο στην αγορά των έντυπων εκδόσεων. Με το iPad οι εκδότες έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν εκτός από τα παραδοσιακά έντυπα όπως βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, ακόμη και διαδραστικά έντυπα, που θα περιλαμβάνουν βίντεο και ήχο. Όλα φυσικά εξαρτώνται από τις συμφωνίες που θα καταφέρει η Apple με τους εκδότες, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που θα κυκλοφορήσει το iPad.

    Το iPad όμως δεν θα αρκεστεί στην εφαρμογή της Apple όσον αφορά τις έντυπες εκδόσεις. Ήδη έχουν γίνει διαθέσιμες στο App Store εφαρμογές που επιτρέπουν στους εκδότες να παρέχουν το υλικό τους ανεξάρτητα, όπως για παράδειγμα η Marvel κόμικς, οι New York Times, η Wall Street Journal, η USA Today κ.α. Αξίζει να αναφερθεί πως η εφαρμογή της Marvel σου επιτρέπει να αγοράσεις πληθώρα κόμικς σε αρκετά χαμηλές τιμές ($1.99 δολάρια) και να τα διαβάσεις στο iPad με πραγματικά εντυπωσιακό τρόπο. Δεν αποκλείεται στο μέλλον τέτοιες εφαρμογές να περιλαμβάνουν και κινούμενες εικόνες. Όπως αντιλαμβάνεστε, με μια συσκευή σαν το iPad, οροφή είναι μόνο η ανθρώπινη φαντασία.

    Screenshots




    Σε ποιους απευθύνεται και το μέλλον

    Αν είχα το περιθώριο να κρίνω "από καρδιάς" θα έλεγα πως το iPad απευθύνεται σχεδόν σε όλους. Επειδή όμως οφείλω να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός και φυσικά όσο μου επιτρέπει ο ενθουσιασμός μου, θα επισημάνω πως το iPad απευθύνεται σε όσους έχουν ουσιαστική χρήση γι' αυτό. Τουλάχιστον προς το παρόν. Το iPad είναι πολλές συσκευές σε μία και με την καθημερινή χρήση θα αντιληφθεί ο χρήστης ότι δεν μπορεί να συγκριθεί είτε με το iPhone, είτε με τον φορητό του γιατί όπως είπα και παραπάνω είναι μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνο του, όσο κι αν αυτό δυσαρεστεί κάποιους. Το iPad είναι ένας media player, eBook reader, παιχνιδομηχανή, organizer, communicator, κ.α. αφού την χρήση του την ορίζουν οι εφαρμογές του. Ενδεχομένως για να εντοπίσουμε το κοινό στο οποίο απευθύνεται το iPad θα πρέπει να δούμε ποιες εργασίες μπορείς ή δεν μπορείς να εκτελέσεις. Και πάλι όμως αυτή η προσέγγιση δεν είναι σωστή. Γιατί στα πλαίσια της καθημερινής πραγματικότητας μπορείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα που ταιριάζουν σε διάφορες κατηγορίες χρηστών, ενώ δεν μπορείς να κάνεις κάποια άλλα όπως για παράδειγμα επεξεργασία βίντεο με το Final Cut ή επεξεργασία με το Photoshop. Θα ήταν όμως λάθος να πούμε ότι το iPad δεν απευθύνεται σε επαγγελματίες σχεδιαστές, αφού μπορεί να έχει χρήση για επιμέρους εργασίες που ενδεχομένως να τον εξυπηρετούν στην επαγγελματική του δραστηριότητα, πχ. η αλληλογραφία του, ή η παρακολούθηση των φωτογραφιών με τους συνεργάτες του μέσω του MobileMe κ.ο.κ. Επιμένω λοιπόν πως το iPad απευθύνεται σε όσους εκτιμούν ότι έχουν ουσιαστική χρήση γι' αυτή την συσκευή, έστω και την ελάχιστη χρήση, αφού αυτό το μικρό ποσοστό που για μας μπορεί να είναι ασήμαντο, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι σημαντικό.

    Κατά την γνώμη μου το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό για το iPad. Δεν μπορώ στην παρούσα φάση να φανταστώ τι διαφορετικό μπορεί να περιλαμβάνει η επόμενη έκδοση της συσκευής, εκτός από τα συνηθισμένα πχ. μια κάμερα στην πρόσοψη. Από την παρουσίαση όμως του iPhone OS 4 την περασμένη εβδομάδα, μπορώ να δω τι θα κάνει από πλευράς software το φθινόπωρο. Ήδη το iPhone OS 3.2 βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την έκδοση για το iPhone. το iPhone OS 4 για το iPad κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, και της επεξεργαστικής του δύναμης. Σίγουρα χαρτιά που προκύπτουν από την παρουσίαση της περασμένης Πέμπτης είναι το Multitasking, τα Folders, το Unified Inbox στην εφαρμογή Mail, το Game Center και φυσικά το iAds. Τι παραπάνω θα δούμε μένει προς το παρόν άγνωστο, αλλά τρέφω σοβαρές ελπίδες πως η Apple θα μας εκπλήξει για μία ακόμη φορά ευχάριστα.

    Εν κατακλείδι

    Δεν θα μπω στην διαδικασία να επισημάνω τα θετικά και τα αρνητικά της συσκευής, αν και θα ήταν επιπόλαιο να υποδείξω αρνητικά σημεία σε μια συσκευή που δεν έχει προς το παρόν ανταγωνισμό. Επίσης δεν θα μπω στην διαδικασία να το συγκρίνω με ένα netbook, γιατί θεωρώ μια τέτοια σύγκριση επιεικώς ατυχής. Είναι αλήθεια πως το iPad θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά από αυτά που έχει. Θα μπορούσε όμως να έχει και πολύ λιγότερα. Εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει λογική να την κατακρίνουμε για χαρακτηριστικά που θα θέλαμε να έχει, παρά μόνο να τα εντοπίσουμε και να τα αναφέρουμε. Για παράδειγμα θα ήθελα να έχει την δυνατότητα συνεργασίας με το iPhone, προκειμένου να έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο όταν δεν είναι εφικτή η σύνδεση με ένα δίκτυο WiFi. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως δεν το κάνει η Apple για να μην χάσει από την αγορά του WiFi + 3G. Ίσως και να έχουν δίκιο αλλά οι χρήστες που σκοπεύουν να χρησιμοποιούν περισσότερο την συσκευή μέσω 3G, νομίζω θα προτιμήσουν να πληρώσουν $130 δολάρια για το WiFi+3G μοντέλο, από την συνεργασία iPhone + iPad. Επομένως η δυνατότητα πρόσβασης μέσω του iPhone, θα ήταν χρήσιμη για τους περιστασιακούς χρήστες και δεν θα έβλαπτε τις πωλήσεις του ακριβότερου μοντέλου, αλλά θα ενίσχυε τις πωλήσεις των φθηνότερων. Ενδεχομένως να υπάρχουν και παράγοντες που δεν γνωρίζουμε, όπως για παράδειγμα οι αντιδράσεις από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, κι έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα όπου η Vodafone ξεκίνησε να χρεώνει για το tethering. Αυτό που θέλω να πώ, είναι πως σημασία έχει να κρίνουμε τις υφιστάμενες δυνατότητες της συσκευής και κατά πόσον αξίζει τον κόπο να δώσουμε τα χρήματά μας, παρά αν δεν διαθέτει κάποια σούπερ ντούπερ χαρακτηριστικά, κάτι που ελπίζω να κατάφερε να κάνει η συγκεκριμένη δοκιμή.

    Οι εντυπώσεις μου λοιπόν από την χρήση του iPad αυτές τις ημέρες είναι άκρως θετικές. Δεν θα συγκρίνω την συσκευή με ένα iPhone ή ένα MacBook αν και για τις ανάγκες αυτής της δοκιμής, υποχρεώθηκα να το κάνω σε ορισμένους τομείς, ώστε να γίνω πιο κατανοητός. Πρόκειται για μία διαφορετική συσκευή, μία χρήσιμη συσκευή που ενδεχομένως θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του μελλοντικού computing. Κάτω υπό ποιες συνθήκες είναι βολικό και χρήσιμο το iPad; Στην καφετέρια, στον καναπέ, στο κρεβάτι, σε μια επαγγελματική συνάντηση, κ.ο.κ., κι όπου τελικά μας προκαλεί δυσκολία η μεταφορά του φορητού μας υπολογιστή. Προσωπικά δεν αντέχω με τίποτε τον φορητό, όσο ελαφρύς κι αν είναι σε ανάλογες περιπτώσεις. Μπορεί να υποκαταστήσει τον φορητό μας υπολογιστή, ρωτούν κάποιοι; Μέχρι ενός σημείου ναί, μπορεί. Μπορεί να τον αντικαταστήσει; Η απάντηση είναι σαφώς, όχι. Δεν έχει τις δυνατότητες ενός MacBook Pro και κατά την ταπεινή μου άποψη δεν φιλοδοξεί να τις αποκτήσεις.

    Το λειτουργικό του iPad και η γενικότερη φιλοσοφία της συσκευής, την καθιστά εύκολη επιλογή για ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση και γνώση των υπολογιστών γενικότερα. Για παράδειγμα η χρήση μιας εφαρμογής για εργασίες (tasks) είναι τόσο απλή όσο το χαρτί με το μολύβι. Από κει και πέρα το μικρό μέγεθος και το λιγοστό βάρος, μας επιτρέπει να την έχουμε μαζί μας παντού και πάντα, κάτι που δεν συμβαίνει με τον φορητό μας. Εξαιρετικά χρήσιμο θα είναι το iPad σε μαθητές και φοιτητές, εφόσον η συσκευή εμπλουτιστεί με σχετικό περιεχόμενο. Αν και αγαπώ τα πατροπαράδοτα βιβλία, μπορώ να σκεφθώ πόσο βολικό θα ήταν για ένα μαθητή ή φοιτητή να έχει μαζί του ένα iPad αντί για καμιά δεκαριά βιβλία και τετράδια κάθε μέρα. Η εκπαίδευση θα εξελισσόταν με τρόπους που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε.

    Το iPad πωλείται προς το παρόν μόνο στις ΗΠΑ, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να κυκλοφορήσει το μοντέλο WiFi+3G, καθώς και τα δύο μοντέλα σε περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων δεν βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα η χώρα μας, αν και αρκετοί είναι οι χρήστες που έχουν σπεύσει να το προμηθευτούν με διάφορους τρόπους. Το μοντέλο της δοκιμής μας είναι το iPad WiFi 32GB. Οι τιμές στις οποίες πωλείται το iPad WiFi στις ΗΠΑ είναι $499, $599, $699 για τα μοντέλα 16, 32 και 64 GB αντίστοιχα, συν οι φόροι της εκάστοτε πολιτείας και για το iPad WiFi+3G οι τιμές είναι $629, $729 και $829 για τα μοντέλα 16, 32 και 64 GB αντίστοιχα, συν οι φόροι. Οι τιμές για την Ευρωπαϊκή διάθεση της συσκευής δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.



    Φωτογραφίες

































    Βίντεο



    Last edited by MihalisGR; 17-02-2011 at 10:26.

  2. #2
    MacLifer domal's Avatar
    Εγγραφή
    May 2009
    Τοποθεσία
    Λαρισα
    Μηνύματα
    784
    Όνομα
    Μάριος

    Προεπιλογή Απάντηση: iPad WiFi 32GB

    τελιο review !!!! αχ τι μας κανεις !!!!!

  3. #3
    MacLifer stelios kokkinidis's Avatar
    Εγγραφή
    May 2009
    Τοποθεσία
    Σήμαντρα Χαλκιδική
    Μηνύματα
    151
    Όνομα
    Στέλιος

    Προεπιλογή Απάντηση: iPad WiFi 32GB

    φοβερό review μπράβο σου, κατά τη γνώμη μου (απο αυτά που έχω δεί) το ipad θα είναι η κορυφαία εμπειρία θέασης youtube και internet browsing που έχει υπάρξει εώς τώρα.
    Όλοι το καλοκαίρι στην Χαλκιδική..για να μην ξεχνιόμαστε

  4. #4
    MacLifer kormos's Avatar
    Εγγραφή
    Dec 2009
    Τοποθεσία
    Κόρινθος
    Μηνύματα
    673
    Όνομα
    Κων/νος

    Προεπιλογή Re: iPad WiFi 32GB

    Μιχάλη ειλικρινά τα λόγια είναι περιττά , φανταστική ανάλυση , οι πληροφορίες αρκετές , Μπράβο σου!


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    wWw.GrDevelopers.Metrelenis.Gr Get 2GB Free Space

    1.Apple Mac Mini MC238GR/A 2.Apple MC184GR/A Wireless Keyboard Greek 3.Apple iPhone 3GS 16GB White 4.Apple iPhone 3G 8GB Black 5.Apple Apple Desktop iMac MB952GR/A (επιθυμητό μελλοντικά) 6.Apple Macbook Air Aluminum MC233GR/A (επιθυμητό μελλοντικά)

  5. #5
    MacLifer TasosK's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Lyon, France
    Μηνύματα
    3,390
    Όνομα
    Τάσος

    Προεπιλογή Απάντηση: iPad WiFi 32GB

    Τρομερό το review Μιχάλη, μπράβο! Η συσκευή αυτή ειναι αρκετα πρωτοποριακή και νομίζω ότι όσοι είχαν ενστάσεις στην αρχή θα αρχίσουν να τις άρουν!!!
    Χημικός - Chemist.gr : Η δικτυακή πύλη των Χημικών

  6. #6
    MacLifer
    Εγγραφή
    Feb 2010
    Μηνύματα
    32

    Προεπιλογή Απάντηση: iPad WiFi 32GB

    πραγματικά αν και δε βρίσκω προσωπικά κάτι ριζοσπαστικό στο συγκεκριμένο προϊόν η παρουσίαση που έκανες είναι εκπληκτική και πλήρης, δύσκολα βλέπεις τόσο ολοκληρωμένα review. Μπράβο σου!!!

  7. #7
    Editor leonbis2000's Avatar
    Εγγραφή
    Jan 2009
    Τοποθεσία
    Κατεχάκη
    Μηνύματα
    7,416
    Όνομα
    Λεωνίδας

    Προεπιλογή Απάντηση: iPad WiFi 32GB

    Αν και το review δεν μου χρειαζόταν για να πειστώ για την αγορά της συσκευής, ομολογώ ότι είναι ένα από τα πιο πλήρη review που έχω δει και αν και ήμουν σίγουρος ότι θα είναι ένα μεγάλο review δεν περίμενα να είναι τόσο μεγάλο!!
    Mac is for Working, Linux is for Networking, Windows is for Solitaire...
    Facebook Group: Greek Mac Community
    Αναζήτηση Πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα: www.rsegr.com

  8. #8
    MacLifer kostasacy's Avatar
    Εγγραφή
    Feb 2010
    Τοποθεσία
    Θεσσαλ(λ)ονίκη
    Μηνύματα
    283
    Όνομα
    Κωνσταντίνος

    Προεπιλογή Απάντηση: iPad WiFi 32GB

    πως θα κοιμηθουμε τωρα εμεις οι υπολοιποι
    θα σκασουμε απο την ζηλια
    ωραια παρουσιαση μπράβο

  9. #9
    MacLifer Spiros P.'s Avatar
    Εγγραφή
    Dec 2008
    Τοποθεσία
    Athens
    Μηνύματα
    5,550
    Όνομα
    @Nickname@

    Προεπιλογή Απάντηση: iPad WiFi 32GB

    Τα λόγια είναι περριτά!!

    Μπράβο Μike!!!
    MacLife.gr
    iPhone_________________________4G_iOS.4.2.1
    Mac User__________________________S.L 10.6.6

  10. #10
    MacLifer jcalts's Avatar
    Εγγραφή
    Jan 2010
    Τοποθεσία
    Athens
    Μηνύματα
    74
    Όνομα
    John

    Προεπιλογή Απάντηση: iPad WiFi 32GB

    Τρομερη παρουσιαση Μιχαλη. Ειδικα τα video ηταν καταπληκτικα.

+ Απάντηση στο Θέμα
Σελίδα 1 από 6 1 2 3 4 ... LastLast

Παρόμοια Θέματα

  1. Πρόβλημα με Kingston 32GB usb flash drive
    By golfgr in forum Δίσκοι, Εκτυπωτές, και λοιπά περιφερειακά.
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο Μήνυμα: 13-04-2010, 18:44
  2. Ερωτηση για wifi
    By vitojr in forum Η ζωή με τους Mac
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο Μήνυμα: 22-12-2009, 22:05
  3. Δεν μπορώ να συνδεθώ με WiFi
    By vasia in forum Λειτουργικό iOS, Εφαρμογές & AppStore
    Απαντήσεις: 41
    Τελευταίο Μήνυμα: 25-10-2009, 20:18
  4. πρόβλημα με WiFi
    By aineias in forum MacBook
    Απαντήσεις: 8
    Τελευταίο Μήνυμα: 20-01-2009, 17:50

Ετικέτες γι΄αυτό το Θέμα

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts