+ Απάντηση στο Θέμα
Σελίδα 1 από 6 1 2 3 4 ... ΤελευταίαΤελευταία
Αποτελέσματα 1 έως 10 από 52

Θέμα: iLife '09

Hybrid View

  1. Top - #1
    Editor MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    8,785
    Όνομα
    Μιχάλης


    Reviews iLife '09

    Τον Ιανουάριο στην διάρκεια της MacWorld Expo η Apple ανακοίνωσε την αναβάθμιση της δημοφιλής της πλατφόρμας iLife στην έκδοση 2009. Εμείς είχαμε ετοιμάσει από τότε το σχετικό preview αλλά μιας και το iLife '09 έγινε διαθέσιμο τις τελευταίες ημέρες, ήρθε ο καιρός να κάνουμε και το πλήρες review. Να θυμίσουμε πως οι σημαντικές αναβαθμίσεις έγιναν στις εφαρμογές iPhoto, iMovie και GarageBand, με ορισμένες αλλαγές και στο iWeb (την εφαρμογή για την δημιουργία ιστοσελίδων) και αφήνοντας το iDVD χωρίς αλλαγές. Στο review μας θα ασχοληθούμε κυρίως με τις τρείς πρώτες, όπου εκτιμώ ότι ενδιαφέρει και τους περισσότερους. Πάμε λοιπόν να δούμε κατά πόσον αξίζει να αναβαθμιστείτε στην καινούργια σουίτα.

    iPhoto '09
    Στην έκδοση '09 της εφαρμογής το γραφικό περιβάλλον παραμένει το ίδιο. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που είχατε συνηθίσει να εργάζεστε μέχρι σήμερα με τις φωτογραφίες σας, είτε με την επεξεργασία, είτε με τα slideshows, είτε με την οργάνωση τους κ.ο.κ. Οταν η εφαρμογή λειτουργεί σε παράθυρο, αριστερά βρίσκεται η γνώριμη μπάρα επιλογών, στα δεξιά οι φωτογραφίες και στο κάτω μέρος οι εργασίες. Στην λειτουργία Full Screen ο χρήστης θα βρεί και πάλι το γνώριμο περιβάλλον εργασίας που έχει συνηθίσει στο iPhoto '08. Οι σημαντικότερες αλλαγές στο iPhoto '09 εντοπίζονται στις λειτουργίες. Faces και Places είναι οι κυριότερες, που μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε τις φωτογραφίες μας με διάφορους τρόπους. Ας τις δούμε μία μία αναλυτικά.

    Faces
    H επιλογή Faces έρχεται να προστεθεί στα Events, τα οποία έκαναν το ντεμπούτο τους στην έκδοση του iPhoto '08. Τα Events κατηγοριοποιούν όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι τις φωτογραφίες σε γεγονότα, δημιουργώντας ομάδες φωτογραφιών οι οποίες υποδυκνείονται από ένα εικονίδιο. Κάτι ανάλογο κάνει και το Faces, κατηγοριοποιεί δηλαδή τις φωτογραφίες μας, όχι με βάση τα γεγονότα αλλά με βάση τα πρόσωπα που απεικονίζονται στις φωτογραφίες μας. Ετσι μπορούμε πιο εύκολα να βρούμε και να δούμε φωτογραφίες που απεικονίζουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα.


    Πως γίνεται αυτό; To iPhoto '09 χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη δυνατότητα Face Recognition (αναγνώριση προσώπων), λειτουργία που είναι γνωστή από τις ψηφιακές φωτογραφικές κάμερες, προκειμένου να αναγνωρίσει τα πρόσωπα σε κάθε φωτογραφία και να σας προτείνει να τα ομαδοποιήσετε. Αρκεί σε μια φωτογραφία να κάνουμε κλίκ στο κουμπί "Name" προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα και να προσθέσουμε τα ονόματά τους.


    Επειτα όταν πάμε στην επιλογή Faces από την αριστερή μπάρα, το iPhoto μας προτείνει φωτογραφίες μέσω της αναγνώρισης προσώπων και εκτιμάμε αν ταιριάζουν προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εάν πράγματι ανήκουν στον επονομαζόμενο. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και εύκολη.


    Από την χρήση σε αρκετές φωτογραφίες μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το Faces και η αναγνώριση προσώπων δουλεύει αρκετά καλά. Οσο περισσότερες φωτογραφίες προσθέτουμε και αναγνωρίζουμε, το face recognition φαίνεται να μαθαίνει με αποτέλεσμα να αναγνωρίζει πιο εύκολα τα πρόσωπα. Προτείνεται κατά την επιλογή της αρχικής φωτογραφίας που θα ορίσουμε την ονομασία, η φωτογραφία μας να δείχνει το πρόσωπο όσο το δυνατόν πιο καλά. Οφείλω να σημειώσω πως το Faces δουλεύει μέν αρκετά καλά αλλά όχι όσο καλά θα θέλαμε. Για παράδειγμα μία φωτογραφία του ίδιου προσώπου αλλά που μπορεί να φοράει γυαλιά ηλίου δεν την αναγνωρίζει αυτόματα. Αν όμως προστεθεί η ονομασία σ' αυτήν τότε θα αναγνωρίσει και τις υπόλοιπες. Πολλές φορές είδαμε να αντιστοιχεί πρόσωπα ανύπαρκτα και σε αντικείμενα. Εκτιμώ πως οφείλεται στην ποιότητα και την ποσότητα των φωτογραφιών. Δεν θα το χαρακτήριζα πλήρως αυτόματο χαρακτηριστικό, αλλά μια καλή αρχή για να κατηγοριοποιήσουμε τις φωτογραφίες μας, με εναλλακτικό τρόπο.

    Places
    H επόμενη σημαντική προσθήκη στο iPhoto '09 είναι το Places και φυσικά ακολουθώντας την φιλοσοφία των Events και Faces, αποτελεί έναν ακόμη εναλλακτικό τρόπο να κατηγοριοποιήσουμε τις φωτογραφίες μας, αυτή την φορά με βάση την τοποθεσία στην οποία τραβήχτηκαν. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, είτε αυτόματα αν η ψηφιακή μας φωτογραφική μηχανή έχει λειτουργίες GPS, είτε χειροκίνητα προσθέτοντας τις απαραίτητες πληροφορίες σε κάθε φωτογραφία ή σύνολο φωτογραφιών. Στην πρώτη περίπτωση, εφόσον δηλαδή η φωτογραφική μας είναι GPS enabled (όπως το iPhone για παράδειγμα), τότε η τοποθεσία από την οποία τραβήχτηκε η φωτογραφία θα καταγραφεί αυτομάτως και φυσικά θα εμφανιστεί στο σχετικό χάρτη με τα χαρακτηριστικά pins.


    Κάνοντας κλικ στο κάθε pin, εμφανίζονται όλες οι φωτογραφίες που έχουν οριστεί με την συγκεκριμένη τοποθεσία. Στην περίπτωση που δεν έχουμε φωτογραφίες από μια τέτοια κάμερα, θα πρέπει όπως ήδη είπαμε να περάσουμε τις τοποθεσίες μόνοι μας. Η Apple έχει ενσωματώσει ήδη μια σειρά από τοποθεσίες στην βιβλιοθήκη του iPhoto και αρκεί να ξεκινήσουμε την πληκτρολόγηση στο σχετικό πεδίο προκειμένου να μας εμφανίσει τις κοντινότερες επιλογές. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε και τις δικές μας τοποθεσίες αναζητώντας τις στο google maps που είναι ενσωματωμένο και συνεργάζεται με το iPhoto προκειμένου να μας δώσει τα αποτελέσματα. Εδώ να σημειώσουμε πως για να λειτουργήσει το χαρακτηριστικό Places, πρέπει να είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο είτε για να ορίσουμε τοποθεσίες, είτε για να δούμε τον χάρτη.




    Να πούμε ακόμη πως η εμφάνση του χάρτη γίνεται όπως και στο Google Maps δηλαδή σε μορφή Terrain, Satellite και Hybrid. To Places κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται και δεν παρεκλίνει στο ελάχιστο από τον στόχο του. Από τις δοκιμές που πραγματοποίησαμε με φωτογραφίες από το iPhone (δεν διαθέτουμε GPS enabled κάμερα) ήταν εντυπωσιακά ακριβής. Μοναδικό μειονέκτημα η ανάγκη σύνδεσης με το διαδίκτυο αφού αν θέλουμε να δείξουμε τις φωτογραφίες μας με τον φορητό για παράδειγμα και δεν έχουμε σύνδεση, αυτό δεν είναι εφικτό. Το καλύτερο φυσικά είναι αν έχουμε μία φωτογραφική μηχανή που έχει δυνατότητες GPS ώστε όλη η διαδικασία να είναι αυτοματοποιημένη. Πάντως στο εμπόριο κυκλοφορούν ήδη κάρτες SD που προσθέτουν αυτή την λειτουργία στις σημερινές ψηφιακές μηχανές. Αν όμως έχετε αρκετά μεγάλη βιβλιοθήκη φωτογραφιών, ίσως θα περιοριστείτε μόνο στην αναφορά της χώρας που τραβήχτηκαν παρά θα μπείτε στον κόπο να είστε πιο λεπτομερής.

    Flickr, FaceBook κλπ.
    Δύο ακόμη καλοδεχούμενες προσθήκες στην έκδοση 2009 είναι και η δυνατότητα απευθείας δημοσίευσης των φωτογραφιών μας, στο Flickr και στο FaceBook μαζί με το MobileMe που είχε προστεθεί στην προηγούμενη έκδοση. Με μια απλή αντιστοίχηση με τον online λογαριασμό σας που διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, μπορείτε να ξεκινήσετε να βάζετε τις φωτογραφίες σας online κυριολεκτικά με ένα κλίκ. Ακόμη βελτιωμένα παρουσιάζονται και τα εργαλεία επεξεργασίας προκειμένου ο χρήστης να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις/επεμβάσεις στις φωτογραφίες του. Φυσικά δεν πρόκειται για εργαλεία που θα προσφέρουν επαγγελματική επεξεργασία αλλά θα καλύψουν σίγουρα τον φωτογράφο που δεν έχει ιδιαίτερες και δημιουργικές απαιτήσεις. Τέλος ανανεωμένα είναι και τα φωτογραφικά άλμπουμ που προσφέρονται για εκτύπωση από την υπηρεσία της Apple, μόνο που δεν είναι διαθέσιμη για τους Ελληνες χρήστες.



    Το iPhoto '09 δεν προσφέρει κάτι εξαιρετικά επαναστατικό, αλλά σίγουρα συναρπάζει με τις καινούργιες λειτουργίες του όπως το Faces και το Places. Αν αξίζει η αναβάθμιση μόνο για το iPhoto δεν μπορεί να το πεί κανείς, αν δεν δεί συνολικά το πακέτο iLife και τις βελτιώσεις που προσφέρει σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, καθώς και να εκτιμήσει κατά πόσον τα νέα χαρακτηριστικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.

    *Στο δεύτερο μέρος θα δούμε το iMovie.
    Τελευταία επεξεργασία: 11-11-2009 στις 09:36.

  2. Top - #2
    Editor MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    8,785
    Όνομα
    Μιχάλης


    Προεπιλογή Απάντηση: iLife '09 Reviewed!

    iMovie '09

    Οταν το iMovie άλλαξε πλήρως φιλοσοφία με το πέρασμα από το iMovie '06 στο iMovie '08, πολλοί χρήστες δυσαρεστήθηκαν με την αλλαγή, αφού κάποια από τα "συνηθισμένα" χαρακτηριστικά δεν είχαν θέση στην νέα νοοτροπία που προώθησε το iMovie '08. Το iMovie '09 έρχεται για να προσθέσει τα όποια κενά, και πιθανότατα να μην αφήσει πλέον κανέναν χρήστη δυσαρεστημένο. Η Apple με το iMovie '08 προσπάθησε να κάνει την επεξεργασία βίντεο πιο απλή και φιλική πρός τον μέσο χρήστη, χωρίς όμως να υστερεί σε δυνατότητες και εργαλεία. Ούτως ή άλλως για τους προχωρημένους χρήστες με τις επαγγελματικές απαιτήσεις, υπάρχει το πρώτο σκαλοπάτι που είναι το Final Cut Express και το τελευταίο που είναι το Final Cut Studio. Στην ίδια φιλοσοφία κινείται λοιπόν και το iMovie '09 που φαίνεται πιο πλήρες, με περισσότερα έξυπνα εργαλεία, παραμένοντας φυσικά ιδιαιτέρως φιλικό και απλό για τον μέσο χρήστη, που θέλει με λίγα βήματα να φτιάξει ένα home βίντεο επαγγελματικών προδιαγραφών.

    Τα highlights για το iMovie '09 είναι το βελτιωμένο drag & drop των κλίπς, ο precision editor, τα dynamic themes, oι animated travel maps, video stabilization, οι νέοι τίτλοι, transitions και εφέ και ο full-screen library browser. Για πάμε να δούμε κάθε χαρακτηριστικό ξεχωριστά και να εκτιμήσουμε κατά πόσον το καινούργιο iMovie, αξιώνει μια θέση στον Mac μας.

    Drug & Drop
    Αρχικά να πούμε ότι το iMovie παραμένει χωρισμένο στα δύο: Ενα μέρος όπου βρίσκονται τα βίντεο που έχουμε εισάγει είτε από την κάμερα είτε από διαφορετικές πηγές, και ένα δεύτερο μέρος όπου γίνεται η μεταφορά και επεξεργασία προκειμένου να δημιουργηθεί το τελικό αποτέλεσμα.


    Το UI του iMovie '09

    Το iMovie '08 έφερε στο προσκήνιο το drag & drop. Ο χρήστης επιλέγει όποιο κομμάτι του αρχικού βίντεο θέλει και το σέρνει στο project του. To iMovie '09 πηγαίνει το drag & drop ένα δυνατό βήμα παρακάτω με τις δυνατότητες που προσφέρει. Αρκεί μόνο να ενεργοποιήσουμε στα Preferences τα Advanced Tools για να βρούμε σέρνοντας ένα κλίπ επάνω σε ένα άλλο, ένα μενού με πλήθος επιλογών, όπως αντικατάσταση του υπάρχοντος κλίπ, εισαγωγή του νέου κλίπ στο δεδομένο σημείο, εισαγωγή μόνο του ήχου από το καινούργιο κλίπ, ακόμη και picture in picture, καθώς και πολλές άλλες επιλογές.


    Advanced Tools


    Picture in Picture

    Οπως θα καταλάβετε με την χρήση αυτών των χαρακτηριστικών, η κοπή, ραφή των κλίπς αποκτά πλέον άλλες δυνατότητες. Δυνατότητες που σε προγράμματα αυτής της κατηγορίας τιμής, δύσκολα θα βρεί κανείς σε άλλη εφαρμογή. Για παράδειγμα να αναφέρω ότι στο Picture in Picture, μπορεί να αλλάξουν ακόμη και οι διαστάσεις του ενσωματωμένου βίντεο. Εύκολο, απλό, γρήγορο και επαγγελματικό clipping με τα καινούργια χαρακτηριστικά του iMovie '09.

    Precision Editor
    Εξαιρετική προσθήκη στο iMovie '09 είναι ο Precision Editor δηλαδή η δυνατότητα επεξεργασίας ακριβείας στο clipping εικόνας και ήχου. Ο Precision Editor προσφέρεται για κάθε επιμέρους κλίπ που έχουμε στο Project μας, και αρκεί ένα κλίκ για να ανοίξει στο κάτω μέρος της εφαρμογής. Ετσι μας δίνεται η δυνατότητα να κόψουμε το κάθε κλίπ με μεγαλύτερη ακρίβεια, αφού την ίδια στιγμή βλέπουμε το σύνολο του βίντεο από το οποίο προέρχεται. Με τον Precision Editor μπορούμε να κάνουμε επιλογές ακόμη και καρέ καρέ είτε για το προηγούμενο είτε για το επόμενο κλίπ στην ακολουθία μας.


    Precision Editor

    Maps και Backgrounds
    Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με το iMovie '09; Ευτυχώς οι προσθήκες δεν σταματούν εδώ και πλέον αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πως τέτοιο πρόγραμμα μόνο η Apple στο Mac OS X θα μπορούσε να μας δώσει. Animated χάρτες όπου μπορούμε να προσθέσουμε στο δικό μας βίντεο, σε οποιοδήποτε σημείο του και να προσδιορίσουμε τον προορισμό ανάμεσα σε δύο τοποθεσίες. Η Apple προσφέρει τουλάχιστον δώδεκα διαφορετικούς χάρτες ώστε να επιλέξουμε αυτόν που ταιριάζει περισσότερο στα δικά μας γούστα, χάρτες που μπορούμε ακόμη και να προσδιορίσουμε τον χρόνο που θα παίζει το animation.


    Animated Maps

    Εκτός από τους χάρτες έχουμε στην διάθεσή μας και είκοσι διαφορετικά backgrounds, animated και σταθερά, όπου μπορούμε να κάνουμε εκλπηκτικούς συνδυασμούς με κείμενο, βίντεο, transitions κ.ο.κ. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα μας περιορίσει μόνον η φαντασία μας. Ολα αυτά φυσικά μπαίνουν πανεύκολα με drug & drop.


    Backgrounds

    Themes, Transitions, Titles και εφέ
    Στο iMovie '09 μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά από έτοιμα θέματα (dynamic themes) και να ενσωματώσουμε το project μας μέσα σ' αυτά, δημιουργώντας εντυπωσιακά βίντεο. Η επιλογή του theme γίνεται κατά την δημιουργία του εκάστοτε project. Τα θέματα είναι πέντε: Photo Album, Bulletin Board, Comic Book, Scrapbook και Filmtrip. Μαζί με το κάθε θέμα έχουμε την δυνατότητα επιλογή αυτόματων τίτλων και transitions, ή προσθήκης των δικών μας επιλογών.


    Τα Dynamic Themes εν δράση

    Εκτός από τα dynamic themes μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καλοφτιαγμένους τίτλους καθώς και transitions για να δώσουμε ακόμη πιο επαγγελματικό ύφος στο δικό μας βίντεο. Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών που είμαι βέβαιος ότι θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Μέτρησα 38 καλοφτιαγμένους διαφορετικούς τίτλους.


    Titles


    Transitions

    Τέλος, σε κάθε κλίπ έχουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε μια σειρά από χρωματικά εφέ, που τα βλέπουμε real time στην οθόνη μας. Μπορούμε να επιλέξουμε με ακρίβεια ποιό τμήμα του κλίπ θέλουμε να τροποιηθεί και με ένα κλίκ να προσθέσουμε το εφέ. Οπως βλέπετε κι από το σχετικό screenshot που σας παραθέτω, η λίστα περιλαμβάνει 19 διαφορετικά εφέ.


    Επιλογές εφέ


    Χ-Ray εφέ εν δράση

    Stabilization & Full-Screen Library Browser
    Κι όμως οι προσθήκες χαρακτηριστικών στο iMovie '09 δεν τελειώνουν εδώ. Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το βίντεο stabilization, εν ολίγοις η σταθεροποίηση των καρέ από footage που έχουμε τραβήξει με την κάμερα, και κινείται. Αν μπορούσατε να δείτε 10 ωρών footage που έχω τραβήξει στην Αίγυπτο μέσα από τρελές κυριολεκτικά διαδρομές με αυτοκίνητο θα καταλαβαίνατε πόσο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το stabilization για το τελικό αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι πως η επεξεργασία ενός βίντεο ειδικά μεγάλης διάρκειας, κρατάει αρκετά. Κι όταν λέω αρκετά, αν πρόκειται να το δοκιμάσετε για ένα κλίπ 5 λεπτών, μπορεί να πάρει και δύο ώρες. Το αποτέλεσμα όμως θα σας ανταμείψει.

    Επιπλέον έχουμε τον Full-Screen Library Browser, όπου μπορούμε να δούμε τα διάφορα projects και βίντεο σε πλήρη οθόνη μέσα από το iMovie, και σε μορφή cover flow. Μπορούμε να δούμε τα Projects ή τα Events ξεχωριστά σε πλήρη οθόνη.


    Full Screen Library

    Φυσικά μπορούμε ακόμη να μοιραστούμε ή να αποθηκεύσουμε τα δικά μας βίντεο με διάφορους τρόπους όπως πχ. να το στείλουμε στο iTunes, στο YouTube, στο MobileMe ή να το εξάγουμε σε οποιοδήποτε φορμά.

    Αν και το iPhoto δεν μπορούσαμε να πούμε ότι προσφέρει κάτι επαναστατικό, για το iMovie '09 θα λέγαμε ακριβώς το αντίθετο. Θα τολμούσα να πώ ότι αποτελεί το 60% της ανανέωσης του iLife '09 και από μόνο του αποτελεί μια καλή δικαιολογία για την αγορά της. Τόσο καλό μάλιστα που ακόμη κι αν δεν ασχολείστε με την επεξεργασία βίντεο αλλά έχετε ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, η ενασχόλησή σας μαζί του, θα σας προτρέψει να ασχοληθείτε. Από μένα ένα μεγάλο μπράβο στην Apple για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει με το iMovie. Νομίζω πως πλέον έχει ωριμάσει σαν πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο και για τον μέσο απαιτητικό χρήστη, είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει αυτή η κατηγορία σήμερα.

    * Στο επόμενο μέρος θα ασχοληθούμε με το GarageBand.
    Τελευταία επεξεργασία: 29-05-2009 στις 10:02.

  3. Top - #3
    Editor MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    8,785
    Όνομα
    Μιχάλης


    Προεπιλογή Απάντηση: iLife '09 Reviewed!

    Garageband '09
    Τα μηχανήματα και το λογισμικό της Apple ήταν πάντα κορυφαία για τους μουσικούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Η Apple έχει ενσωματώσει στην σουίτα της ένα κορυφαίο πρόγραμμα με εξαιρετικές δυνατότητες για τον ερασιτέχνη μουσικό. Στην έκδοση '09 ένα πολύ καλό πρόγραμμα γίνεται ακόμη καλύτερο. Οι κυριότερες προσθήκες που έχει να επιδείξει αυτή η έκδοση είναι τα Lessons(μαθήματα μουσικής), τα νέα χαρακτηριστικά της κιθάρας και το ανανεωμένο Magic GarageBand Jam για ακόμη καλύτερη προσομοίωση της μουσικής σκηνής. Ας πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

    Basic Lessons
    Δεν περιμένει κανείς πως με το Garageband θα γίνει βιρτουόζος του πιάνου ή της κιθάρας, η Apple όμως με την προσθήκη βασικών μαθημάτων, φιλοδοξεί να σας ποτίσει πιθανώς με το μικρόβιο και να σας καθοδηγήσει στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Με το άνοιγμα του Garageband '09 ο χρήστης πλέον έχει την δυνατότητα να ξεκινήσει μια σειρά από βασικά μαθήματα για το πιάνο και την κιθάρα. Ο φιλόδοξος μουσικός θα βρεί αρχικά δύο βασικά μαθήματα, ένα για το πιάνο κι ένα για την κιθάρα.


    Ολοκληρώνοντας τα κάθε μάθημα, είτε στο πιάνο είτε στην κιθάρα, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει κι άλλα μαθήματα για να κατεβάσει στον υπολογιστή του από το Lesson Store, και να συνεχίσει την εξάσκηση. Οι χωρητικότητες κάθε μαθήματος ποικίλουν και προκειμένου να μην γεμίσει ο σκληρός σας δίσκος, η Apple έχει επιλέξει αυτό τον τρόπο να τροφοδοτεί με μαθήματα τον μουσικό, και ίσως στο μέλλον να τα εμπλουτίσει.


    Από ένα δύο μαθήματα που παρακολούθησα για τις ανάγκες αυτού του review, εκτιμώ πως είναι αρκετά χρήσιμα για τον αρχάριο. Οπως θα διαπιστώσετε κι από το σχετικό screenshot η οθόνη χωρίζεται σε δύο μέρη με την έναρξη του μαθήματος, είτε πρόκειται για πιάνο, είτε για κιθάρα. Στο επάνω μισό υπάρχει το σχετικό βίντεο που παίζει κατά την διάρκεια του μαθήματος και στο κάτω υπάρχει η γραφική απεικόνιση του εκάστοτε οργάνου όπου αναλόγως με το σημείο που βρίσκεται το μάθημα, προσομοιώνει τις απαραίτητες κινήσεις. Από αυτή την οθόνη ο χρήστης έχει κι άλλες επιλογές όπως για παράδειγμα να κουρδίσει την κιθάρα του, να χρησιμοποιήσει μετρονόμο ή να ανοίξει το μάθημα στο Garageband ώστε αν έχει συνδεδεμένο ένα MIDI ή μια κιθάρα να εξασκηθεί περισσότερο.


    Μαθήματα πιάνου


    Μαθήματα κιθάρας

    Δεν ξέρω αν η Apple σκοπεύει να εμπλουτίσει στο μέλλον την κατηγορία των βασικών μαθημάτων με περισσότερα αλλά σίγουρα τα συγκεκριμένα μαθήματα αποτελούν μια ενδιαφέρουσα αφετηρία, για όποιον θέλει να ξεκινήσει να μαθαίνει κάποιο εκ των δύο μουσικών οργάνων.

    Artist Lessons
    Στο Lesson Store εκτός από τα Βασικά Μαθήματα που προσφέρονται δωρεάν, υπάρχουν και μαθήματα που προέρχονται από γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Sting, Sarah McLachlan, Fall Out Boy, Norah Jones, Colbie Caillat, Sara Bareilles, John Fogerty, OneRepublic, Ben Folds και προσφέρονται πρός αγορά. Τα μαθήματα αυτά ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία των βασικών μαθημάτων αλλά μέσω αυτών έχετε την δυνατότητα να μάθετε και να παίξετε τα τραγούδια των καλλιτεχνών. Δυστηχώς μέχρι στιγμής η πρόσβαση σ' αυτό το τμήμα του Lesson Store δεν είναι δυνατή για την χώρα μας, άρα δεν έχει και νόημα να προσωρήσουμε περισσότερο στην ανάλυση της εν λόγω δυνατότητας. Αν κάποια στιγμή γίνει διαθέσιμο θα επανέλθουμε.





    Νέα χαρακτηριστικά Κιθάρας & Magic GarageBand Jam
    To Garageband φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία της ρόκ μουσικής, με καινούργια amps και stompbox εφέ που αναδημιουργούν τον ήχο θρυλικών rigs για την ηλεκτρική κιθάρα. Πέντε νέα amps από τα πιο γνωστά παγκοσμίως καθώς και πάνω από τριάντα rigs όπως τα Brit Pop, Honky Tonk, Lowdown Blues, Seattle Sound, Stadium Solo και Woodstock Fuzz, περιλαμβάνονται στο καινούργιο Garageband. Επιπλέον είναι εφικτή η προσθήκη εικονικών stompbox που αναπαράγουν επιτυχώς τα πετάλ ποδιού, σε στύλ όπως Fuzz Machine, Blue Echo και Auto-Funk.

    Αρκεί να συνδέσει κανείς την ηλεκτρική του κιθάρα προκειμένου να μπορέσει να εκμεταλευτεί τις παραπάνω δυνατότητες που του προσφέρει το Garageband. Ολες οι επιλογές είναι πλήρως παραμετροποιήσιμες (πχ. τα πετάλ ποδιού) προκειμένου να ταιριάξουν στο άκουσμα που θέλετε να έχει η ηλεκτρική σας κιθάρα.





    Το Magic GarageBand Jam μας προσφέρει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε την δική μας μπάντα με το ανάλογο στύλ. Ο μουσικός μπορεί να καθορίσει όργανα και στύλ για τον κιθαρίστα, τον μπασίστα, τον ντράμερ και στα πλήκτρα, να ανακατέψει όργανα σε τυχαία σειρά και να ακούσει τον διαφορετικό ήχο. Μπορεί επίσης να κάνει τις δικές του μίξεις, χρησιμοποιώντας τις αυξομειώσεις του ήχου ή με την παύση του σε ορισμένα όργανα. Ακόμη μπορεί να πλοηγηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του τραγουδιού με την νέα προσθήκη του Arrangement Track ή απλά να επαναλάβε το αγαπημένο του σημείο. Οταν μείνετε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, μπορείτε πολύ απλά να το εγγράψετε απευθείας στο Garageband.


    Ακόμη να πούμε ότι ο μουσικός έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει και τα δικά του Ringtones χρησιμοποποιώντας την μουσική του με μοναδικό περιορισμό ίσως την φαντασία του. Το μόνο που αρκεί να κάνει είναι να χρησιμοποιήσει την σχετική επιλογή στο αρχικό μενού του Garageband και να διαμορφώσει με την μουσική του τα Ringtones.


    Τα μαθήματα σαν χαρακτηριστικό δεν μπορούν να θεωρηθούν, τουλάχιστον από τον γράφων, ώς σημαντικό κίνητρο για να επιλέξει κανείς την αναβάθμισή του στο Garageband '09. Αν υπήρχε η δυνατότητα για τους Ελληνες χρήστες να αγοράσουν τα μαθήματα από τους ξένους καλλιτέχνες, ίσως να αποκτούσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο κυριότερος λόγος που θα ήθελε ο ερασιτέχνης μουσικός να αναβαθμιστεί είναι φυσικά τα καινούργια χαρακτηριστικά για την ηλεκτρική κιθάρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Garageband έγινε καλύτερο και στην τιμή που δίνεται ολόκληρο το πακέτο του iLife '09 , τα καινούργια του χαρακτηριστικά αποτελούν φυσικά ευπρόσδεκτη προσθήκη.

  4. Top - #4
    Editor MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    8,785
    Όνομα
    Μιχάλης


    Προεπιλογή Απάντηση: iLife '09 Reviewed!

    iWeb & iDVD
    Αρχικά να πούμε ότι το iDVD στο iLife '09 παραμένει το ίδιο με την έκδοση στο iLife '08. Αν θέλετε να διαβάσετε για τις δυνατότητες του iDVD δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στο σχετικό μας review για το iLife '08. Mικρές αλλαγές υπάρχουν και στο iWeb, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα ενημέρωσης των φίλων σας μέσω του Facebook κάθε πότε ανανεώνεται η ιστοσελίδα σας, η αναβάθμιση των widgets που μπορείτε να ενσωματώσετε, και η βελτιώσεις στον τρόπο που ανανεώνετε και συγχρονίζεται την σελίδα σας μέσω της υπηρεσίας MobileMe.

    Εν κατακλείδι...
    Το ερώτημα που θα σας βασανίζει είναι αν αξίζει τον κόπο να αναβαθμιστείτε στην έκδοση του iLife '09. Η απάντηση εξαρτάται από τον χρήστη, αφού εμείς απλά δοκιμάζουμε και σας παρουσιάζουμε τις εντυπώσεις μας. Ο καθένας πρέπει να κρίνει ανάλογα με τις ανάγκες του, να σταθμίσει τα καινούργια χαρακτηριστικά αναλόγως με το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί περισσότερο και να αποφασίσει. Σίγουρα το iLife '09 αποτελεί μια ευχάριστη προσθήκη στους καινούργιους Mac που έρχεται δωρεάν. Εκτιμώ πως αρχίσει κανείς να χρησιμοποιεί την έκδοση '09, δύσκολα θα επιστρέψει στην προηγούμενη. Faces και Places για το iPhoto, πιο πλήρες drug & drop, transitions, titles, precision editor, maps και backgrounds για το iMovie, καθώς και τα ανανεωμένα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής κιθάρας στο Garageband, αποτελούν σημαντικές προσθήκες στην σουίτα και σίγουρα αξίζουν τον κόπο.

    * Το πακέτο του iLife '09 για την δημιουργία του review, μας το προμήθευσε η Rainbow - Apple Authorized Distributor.
    Τελευταία επεξεργασία: 12-02-2009 στις 19:32.

  5. Top - #5
    Banned
    Εγγραφή
    Mar 2009
    Τοποθεσία
    Χαλάνδρι
    Μηνύματα
    226
    Όνομα
    Στράτος


    Προεπιλογή Απάντηση: iLife '09 Reviewed!

    Μιχάλη καλησπέρα και χρόνια πολλά
    θέλω να ρωτήσω σχετικά με το imovie αν μπορώ να μοντάρω κάποιες ώρες βίντεο που έχω (περίπου 100 ώρες) περάσει σε εξωτερικό σκληρό δίσκο (WINDOWS PINACLE STUDIO 10 PLUS) και είναι από διάφορες χώρες.
    1. πρέπει να περάσουν στον σκληρό δίσκο το imac
    2. to rendering ? μπορεί να γίνει σε εξωτερικό δίσκο ( όπως καταλαβαίνεις δεν θέλω να περάσω τίποτα στο δίσκο του mac)....
    επίσης είχα δυο κάμερες μια με σκληρό δίσκο sony 40g και μια αναλογική σονυ … την ψηφιακή μου την έφαγαν στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΤΑ MC DONALD και εχω μείνει με την αναλογική ....πως μπορώ να περάσω τα βίντεο στο εξωτερικό σκληρό δίσκο μέσω το ιmac υπάρχει κάποιος ανταπτορας...

    Υ.Γ θα μπορούσες να έκανες ένα οδηγό για μοντάζ με το ιmovie ????

    ευχαριστώ εκ τον προτέρων για την απάντηση

    Και πάλι χρόνια πολλά σε όλους

  6. Top - #6
    Editor MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    8,785
    Όνομα
    Μιχάλης


    Προεπιλογή Απάντηση: iLife '09 Reviewed!

    Γειά σου Στράτο.

    1. Οχι δεν είναι απαραίτητο. Μπορείς να επιλέξεις που θα αποθηκεύσεις τα βίντεο που θα κάνεις import στο iMovie. Οπότε όλες οι εργασίες εκτελούνται από εκεί.

    2. Η αναλογική σου εξαρτάται τι εξόδους έχει. Αν δεν έχει firewire έξοδο (το πιθανότερο) δεν μπορείς μόνο με την κάμερα, θα χρειαστείς επιπλέον εξοπλισμό. Αντάπτορας δεν υπάρχει αλλά υπάρχουν συσκευές που μετατρέπουν το αναλογικό σε ψηφιακό. Η αλλιώς μια ψηφιακή κάμερα που δέχεται σήμα από αναλογικές.

    Το μοντάζ και η επεξεργασία στο iMovie είναι εξαιρετικά απλή υπόθεση. Θα σκεφθούμε το ενδεχόμενο για την δημιουργία ενός οδηγού πάντως.

  7. Top - #7
    Banned
    Εγγραφή
    Mar 2009
    Τοποθεσία
    Χαλάνδρι
    Μηνύματα
    226
    Όνομα
    Στράτος


    Προεπιλογή Απάντηση: iLife '09 Reviewed!

    Μιχάλη καλημέρα
    μήπως θα μπορούσες να μου πεις πως ακριβώς γίνεται
    όπως σου είπα και παραπάνω τα βίντεο τα έχω περάσει σε εξωτερικό σκληρό δίσκο και προσπάθησα να κάνω επεξεργασία με το imovie
    • δεν έβλεπε την ταινία (κάτω αριστερά που εμφανίζει τους δίσκους – έβλεπε τον δίσκο όχι την ταινία) κάπου έκανα εισαγωγή και αντέγραφε όλο τον εξωτερικό δίσκο, στον σκληρό του mac.
    • τόσες ώρες βίντεο αν περάσω η έστω ανά ταξίδι θα έχει πρόβλημα , θα είναι πιο αργό ? πως συμπεριφέρεται γιατί θυμάμαι με τα windows και pinnacle ήταν …..άστα…??
    • επίσης να το γράψω σε dvd (αρχεία vob) απ ότι είδα πρέπει να είναι αρκετά εύκολη υπόθεση. Πρέπει να σου πω ότι έχω το ilife 08


    ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και τον χρόνο σου.


  8. Top - #8
    Editor MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    8,785
    Όνομα
    Μιχάλης


    Προεπιλογή Απάντηση: iLife '09 Reviewed!

    Στράτο τα βίντεο που έχεις σε τι φορμά είναι; Για να τ' αναγνωρίσει το iMovie θα πρέπει να είναι σε συμβατό φορμά πχ. DV. Οσες ώρες κι αν περάσεις εκτιμώ ότι δεν θα έχεις πρόβλημα. Ναί πράγματι η εγγραφή τους σε DVD είναι πανεύκολη. Απλά επιλέγεις να στείλεις το τελικό βίντεο από το iMovie στο iDVD.

  9. Top - #9
    Banned
    Εγγραφή
    Mar 2009
    Τοποθεσία
    Χαλάνδρι
    Μηνύματα
    226
    Όνομα
    Στράτος


    Προεπιλογή Απάντηση: iLife '09 Reviewed!

    καλησπέρα Μιχάλη

    τα video είναι σε .avi

    και θυμάμαι μου είχαν πει ότι σε αυτό το φόρμά είναι πιο εύκολο στην επεξεργασία το βίντεο... ???... δεν ξέρω ισχύει αυτό ?.
    Kαπου νομιζω οτι διαβασα οτι στο imovie το φορμα mpg ... !!!
    σε παρακαλω αν δεν κανει το φορμα (avi) πεσμου καποιο προγραμμα να το μετατρεψω σε ....... για το imovie.

    Best Regards

  10. Top - #10
    Editor MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    8,785
    Όνομα
    Μιχάλης


    Προεπιλογή Απάντηση: iLife '09 Reviewed!

    Στράτο στο iMovie μπορείς να εισάγεις ταινίες σε φορμά MPEG-4, DV, και .mov. Γι' αυτό και δεν σου βλέπει το avi. Ενα καλό πρόγραμμα μετατροπής είναι το Handbrake.

+ Απάντηση στο Θέμα
Σελίδα 1 από 6 1 2 3 4 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

  1. ταινίες DVD στο ilife
    By peterv in forum Προεγκατεστημένες, iLife, iWork
    Απαντ: 10
    Τελευταίο Μήνυμα: 14-07-2010, 19:59
  2. Διαθέσιμο στην αγορά το iLife '09.
    By MihalisGR in forum Ενημέρωση
    Απαντ: 3
    Τελευταίο Μήνυμα: 03-02-2009, 21:53
  3. Ερώτηση για το νέο ILife 09.
    By Spiros20 in forum Προεγκατεστημένες, iLife, iWork
    Απαντ: 7
    Τελευταίο Μήνυμα: 20-01-2009, 07:21
  4. Το νέο iLife '09
    By MihalisGR in forum Ενημέρωση
    Απαντ: 0
    Τελευταίο Μήνυμα: 07-01-2009, 20:01
  5. Preview: Το νέο iLife '09
    By MihalisGR in forum Προεγκατεστημένες, iLife, iWork
    Απαντ: 0
    Τελευταίο Μήνυμα: 07-01-2009, 19:52

Ετικέτες γι΄αυτό το Θέμα

Δικαιώματα Δημοσίευσης

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts