Σελίδα 1 από 12 1 2 3 4 11 ... ΤελευταίαΤελευταία
Αποτελέσματα 1 έως 10 από 117

Θέμα: iPhone 4 - 16GB

  1. Top - #1
    MacLife Support MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    9,148
    Όνομα
    Μιχάλης Σίμος

    Reviews iPhone 4 - 16GB

    Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που Apple παρουσίασε για πρώτη φορά το gadget που επρόκειτο να αλλάξει το σκηνικό στον κόσμο των συσκευών τύπου "κινητό τηλέφωνο/υπολογιστής τσέπης" (smartphones), το iPhone. Μέσα σ΄αυτά τα τρία χρόνια η Apple έχει αλλάξει μία φορά τον σχεδιασμό της συσκευής, όταν από το iPhone 1ης γενιάς προχώρησε στην δημιουργία του 3G, διατηρώντας το ίδιο σχήμα και στο τρίτο μοντέλο της σειράς, το iPhone 3GS. Η εταιρία έρχεται με την καινούργια της δημιουργία το iPhone 4, να εντυπωσιάσει για μία ακόμη φορά με την σχεδιαστική της φιλοσοφία και να πρωτοπορήσει σε διάφορους τομείς, παρουσιάζοντας μια συσκευή σε συνδυασμό με την νεότερη έκδοση του λειτουργικού iOS 4, με την οποία ελπίζει να παραμείνει τουλάχιστον στην κορυφή της κατηγορίας. Κατά πόσον τα καταφέρνει θα προσπαθήσουμε να το δούμε μαζί μέσα από την αναλυτική μας δοκιμή.

    Αν και είχαμε την συσκευή στα χέρια μας από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας της, προτιμήσαμε να μην περιοριστούμε σε μια απλή παρουσίαση των δυνατοτήτων της, ώστε να διεκδικήσουμε τις δάφνες για την πρωτοπορία, αλλά να την δοκιμάσουμε ενδελεχώς και να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας σε μια ακόμη εις βάθος δοκιμή. Εσείς οι αφοσιωμένοι αναγνώστες μας μένει να κρίνεται αν πετύχαμε στον στόχο μας.

    Συσκευασία
    Ίσως έχει γίνει κουραστικό να αναφερόμαστε κάθε φορά στην συσκευασία του εκάστοτε προϊόντος που δοκιμάζουμε, αλλά για τους παλαιούς χρήστες των προϊόντων της Apple, η συσκευασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συσκευής και μέρος της κουλτούρας της εταιρίας. Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο πως η εταιρία μας έχει καλομάθει δίνοντας προσοχή στην λεπτομέρεια, κι αυτό συνεπάγεται πως η συσκευασία των προϊόντων της είναι ένα μικρό "έργο τέχνης" άξιο αναφοράς. Ελπίζουμε πως με αυτό τον τρόπο θα μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την νοοτροπία και στους νεότερους χρήστες.

    Η συσκευασία του iPhone 4 δεν διαφέρει από τα συνηθισμένα. Πρόκειται για ένα μικρό πακέτο σε λευκό χρώμα με την απεικόνιση της συσκευής στην πρόσοψη, και τις απολύτως απαραίτητες διαστάσεις για να φιλοξενήσει το περιεχόμενο. Ανοίγοντας το κουτί αποκαλύπτεται άμεσα η συσκευή, η οποία προστατεύεται με τις σχετικές ζελατίνες. Τα παρελκόμενα σε λευκό χρώμα που περιλαμβάνονται στην συσκευασία είναι: το καλώδιο USB για σύνδεση της συσκευής με τον υπολογιστή, ο φορτιστής ρεύματος, τα ακουστικά που περιλαμβάνουν μικρόφωνο και το χειριστήριο με τα πλήκτρα ελέγχου, καθώς και τα σχετικά εγχειρίδια χρήσης. Στο κουτί περιλαμβάνεται όπως πάντα κι ένα μικρό κλειδί για την εξαγωγή της θήκης της κάρτας microsim, καθώς και δύο μικρά αυτοκόλλητα με το logo της Apple, που παραπέμπουν ευχάριστα στην εποχή του Think Different.

    Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως στην συσκευασία του iPhone 4 δεν υπάρχει ένδειξη της χωρητικότητας της συσκευής, παρά μόνο στο πίσω μέρος της και αναγράφεται στην σχετική ετικέτα.

  2. Top - #2
    MacLife Support MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    9,148
    Όνομα
    Μιχάλης Σίμος

    Προεπιλογή iPhone 4 - 16GB - Σχεδιασμός (εξωτερικά)

    Σχεδιασμός (εξωτερικά)
    Ο σχεδιασμός του iPhone 4 έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Αρχικά να πούμε πως η συσκευή εγκατέλειψε το κυρτό σχήμα του 3GS στο πίσω μέρος, υιοθετώντας την κάθετη επιφάνεια στα πλαϊνά της, αλλά και την επίπεδη πίσω πλευρά. Οι εξωτερικές διαστάσεις είναι μικρότερες κυρίως σε πλάτος και πάχος σε σχέση με τον προκάτοχό της: 115.2 χιλιοστά ύψος Χ 58.6 χιλ. πλάτος Χ 9.3 χιλ. πάχος, όταν οι διαστάσεις του 3GS ήταν 115.5 χιλ. Χ 62.1 χιλ. Χ 12.3 χιλ. Το μόνο που έχει αυξηθεί ελάχιστα είναι το βάρος της συσκευής, αφού το iPhone 4 ζυγίζει 137 γραμμάρια και το 3GS 133 γραμμάρια. Ο χρήστης μόλις κρατήσει το νέο iPhone 4 στα χέρια του θα αντιληφθεί άμεσα στην διαφορά στο πάχος της συσκευής, δύσκολα θα καταλάβει όμως την διαφορά στο βάρος της. Η αίσθησή μας αρχικά ήταν πως λόγω της κυρτής πίσω πλευράς το προηγούμενο μοντέλο του iPhone θα φάνταζε πιο βολικό στο χέρι του χρήστη, αλλά προϊόντος του χρόνου φαίνεται πως ήταν καθαρά θέμα συνήθειας, αφού το μικρότερο πλάτος και πάχος του iPhone 4, συνηγορούν στην ευχρηστία του. Σε κάθε περίπτωση το διαφορετικό σχήμα δεν θα προβληματίσει.

    Περιμετρικά περιβάλει πλέον την συσκευή ένα μεταλλικό πλαίσιο, από ένα κράμα ειδικά επεξεργασμένο για την Apple, το οποίο αφενός είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικό από το κοινό ατσάλι, και αφετέρου αποτελεί θα λέγαμε την "σπονδυλική στήλη" για τον σκελετό της συσκευής, στον οποίο προσαρμόζονται τα επιμέρους μέρη της. Η Apple ισχυρίζεται πως το πλαίσιο παρέχει στην δομή της συσκευής εξαιρετική ακαμψία, με αποτέλεσμα να καθιστά εφικτό τον φίνο και λεπτό σχεδιασμό της. Επιπλέον το πλαίσιο παίζει διπλό ρόλο, αφού ενσωματώνει και τις κεραίες της συσκευής, μια κατασκευαστική πρωτοπορία της Apple, για την οποία όμως θα επεκταθούμε περισσότερο στην συνέχεια της δοκιμής μας.

    Το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί για την εμπρός και πίσω όψη της συσκευής είναι τo γυαλί. Η Apple αναφέρει ότι δεν είναι απλά ένα κοινό γυαλί, αφού πρόκειται για ένα πολυμερές τύπου aluminosilicate, υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σε ανεμοφράκτες των ελικοπτέρων ή σε τρένα υψηλής ταχύτητας, χημικά βελτιωμένο, καθιστώντας το είκοσι φορές πιο δύσκαμπτο και τριάντα φορές πιο ανθεκτικό από το πλαστικό. Μ' αυτές τις ιδιότητες παρέχει μεγαλύτερη αντοχή στις γρατζουνιές ενώ θεωρείται εξαιρετικά ανακυκλώσιμο. Στην πράξη δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα με γρατζουνιές στο πίσω μέρος της συσκευής όλο αυτό το χρονικό διάστημα που το έχουμε στην κατοχή μας. Αν θα καταστεί απαραίτητη κάποια επιπλέον προστασία, όπως μια θήκη για παράδειγμα, θα φανεί σε βάθος χρόνου.

    Η χρήση των δύο αυτών υλικών στο σύνολο του iPhone 4 εξωτερικά της προδίδουν μια πολυτελή αίσθηση, ενώ η ποιότητα κατασκευής είναι αξεπέραστη. Στο iPhone 4 όπως και στα περισσότερα προϊόντα της Apple άλλωστε, η προσοχή στην λεπτομέρεια κάνει την διαφορά, ενώ το ποιοτικό φινίρισμα των υλικών, συμβάλει σημαντικά στην ολοκληρωμένη αίσθηση. Αρκεί να δει κανείς το σχετικό βίντεο στην ιστοσελίδα της Apple, για να επιβεβαιώσει την εκπληκτική ποιότητα κατασκευής ή απλώς να το πάρει στα χέρια του.

    Στην αριστερή πλευρά του μεταλλικού πλαισίου βρίσκονται πλέον δύο ξεχωριστά πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου καθώς και ο διακόπτης σίγασης, στην δεξιά πλευρά βρίσκεται η υποδοχή για την κάρτα microsim, στο άνω μέρος το κουμπί on/off, η υποδοχή των ακουστικών και το δεύτερο μικρόφωνο της συσκευής, και τέλος στο κάτω μέρος το μικρόφωνο, το ηχείο και η υποδοχή για σύνδεση με τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή. Την πρόσοψη καταλαμβάνει στο μεγαλύτερο μέρος της η οθόνη της συσκευής, ενώ εκεί φιλοξενείται το home button, το ακουστικό της συσκευής και η μία από τις δύο κάμερες του iPhone 4. Στην πίσω πλευρά φιλοξενούνται η νέα κάμερα του iPhone στα 5 Mpixel για την οποία θα μιλήσουμε στην συνέχεια, και το LED φλας.

    Τα πλήκτρα και κουμπιά που περιλαμβάνονται στο iPhone 4 δεν διαφέρουν ουσιαστικά σε τίποτε από τα προηγούμενα μοντέλα και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προβληματίσουν τον χρήστη, αφού παραμένουν εργονομικά τοποθετημένα. Ο διαχωρισμός των πλήκτρων αυξομείωσης του ήχου δεν αλλάζει κάτι στην χρηστικότητα τους, πέραν της αισθητικής που προσθέτει ένα διαφορετικό ύφος στην εμφάνιση της συσκευής. Άλλωστε το σημαντικότερο πλήκτρο στο iPhone 4 είναι το Home Button, που καταδεικνύει και την ευχρηστία της συσκευής, χαρακτηριστικό της Apple με έμφαση όπως πάντα στην απλότητα.

    Σχεδιασμός (εσωτερικά)
    Εσωτερικά τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά στο καινούργιο iPhone 4. Όπως ήδη είπαμε το μεταλλικό πλαίσιο που αποτελεί την βάση για τον σκελετό της συσκευής, επιτρέπει στην Apple να περιορίσει τις διαστάσεις εξωτερικά, μειώνοντας το πάχος αλλά και το πλάτος της μερικά χιλιοστά, ενώ ενσωματώνοντας τις κεραίες στο ίδιο πλαίσιο, κέρδισε χώρο εσωτερικά. Αν και το μεταλλικό πλαίσιο φαίνεται πως αποτελεί το "κλειδί" για την νέα σχεδίαση που υιοθετήθηκε στο iPhone 4, η Apple κέρδισε ακόμη περισσότερο χώρο στο εσωτερικό της συσκευής, ενσωματώνοντας και τον δικό της επεξεργαστή A4, ο οποίος ήδη τροφοδοτεί το δημοφιλές iPad. Ο επεξεργαστής της Apple A4 φέρεται να έχει μνήμη RAM στα 512 ΜΒ (την διπλάσια από το μοντέλο 3GS), ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί αν τρέχει σε συχνότητα 1GHz όπως και στο iPad. Ορισμένες μετρήσεις μάλιστα καταδεικνύουν τον επεξεργαστή να είναι χρονισμένος σε χαμηλότερη συχνότητα, ενδεχομένως για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

    Η Apple κερδίζοντας με τις παραπάνω σχεδιαστικές αλλαγές χώρο στο εσωτερικό της συσκευής, κατάφερε κυρίως να μεγαλώσει τις διαστάσεις της μπαταρίας, προσφέροντας την απαιτούμενη ενέργεια για να τροφοδοτήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις επιπλέον λειτουργίες που προστέθηκαν στην συσκευή, όπως οι βίντεο-κλήσεις, η απαιτητική οθόνη κ.ο.κ. Η αποσυναρμολόγηση της συσκευής από την ιστοσελίδα ifixit.com αλλά και τα σχετικά βίντεο από την Apple, δείχνουν πως η μπαταρία καταλαμβάνει σχεδόν τα δύο τρίτα του εσωτερικού, προκαλώντας πραγματικά εντύπωση πως είναι δυνατόν μια τόσο μικρή συσκευή να παρέχει τόσες πολλές δυνατότητες, όπως δύο κάμερες, φλας, τέσσερις αισθητήρες, κ.α.

    Οι σχεδιαστικές λοιπόν καινοτομίες στο iPhone 4 δεν περιορίζονται μόνο εξωτερικά αλλά επεκτείνονται και στο εσωτερικό, καθιστώντας το iPhone 4 ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα. Όπως θα δούμε όμως στην συνέχεια, όλα αυτά φαίνεται πως δεν έγιναν χωρίς κόστος στην τελική εμπειρία χρήσης.

  3. Top - #3
    MacLife Support MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    9,148
    Όνομα
    Μιχάλης Σίμος

    Προεπιλογή iPhone 4 - 16GB - Η οθόνη

    Η οθόνη
    Στο iPhone 4 η Apple παρουσίασε μια καινούργια οθόνη, την οποία ονομάζει Retina Display. Αν έπρεπε να περιγράψουμε με μια μόνο λέξη την καινούργια οθόνη του iPhone 4, θα την χαρακτηρίζαμε απλά εκπληκτική. Η οθόνη της συσκευής παρότι παραμένει στις ίδιες διαστάσεις με τα προηγούμενα μοντέλα, δηλαδή στις 3.5 ίντσες, αύξησε την ανάλυσή της στα 960 Χ 640 πίξελ από τα 480 Χ 320 πίξελ του iPhone 3GS. Αυτό το χαρακτηριστικό όμως είναι μόνο η αρχή για τις καινοτομίες που έχει συμπεριλάβει η Apple στην Retina Display.

    Η πρώτη εντυπωσιακή καινοτομία που καθιστά εφικτή και την αύξηση της ανάλυσης που αναφέραμε προηγουμένως, είναι πως οι τεχνικοί της Apple δημιουργώντας πίξελ μόλις 78 μικρά σε πλάτος (ένα μικρόμετρο ισούται με 1 χιλιοστό του χιλιοστού), κατάφεραν να ενσωματώσουν στις ίδιες διαστάσεις της οθόνης, τέσσερις φορές περισσότερα πίξελ σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Αυτό συνεπάγεται 326 πίξελ ανά ίντσα, με αποτέλεσμα η ευκρίνεια της οθόνης να έχει αποκτήσει πραγματικά εξωγήινη αίσθηση.

    Η επόμενη καινοτομία της Apple στην οθόνη, αφορά την κατασκευαστική διαδικασία, για την οποία έχει υιοθετηθεί το λεγόμενο "optical lamination". Μέσω αυτής της διαδικασίας το γυαλί τοποθετείται απευθείας πάνω στην οθόνη LCD, καταργώντας οποιοδήποτε κενό μεταξύ των δύο. Το αποτέλεσμα μέσω της συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας είναι η βελτίωση στην ευκρίνεια και καθαρότητα της οθόνης, εξαλείφοντας την διάθλαση του φωτός η οποία δημιουργείται από το μικρό κενό που υπήρχε μεταξύ της επιφάνειας LCD και του εξωτερικού γυαλιού στα προηγούμενα μοντέλα.

    Επιπλέον η Retina Display χρησιμοποιεί ποιοτικό πάνελ LCD τύπου IPS, προκειμένου να επιτύχει την δυνατόν μεγαλύτερη γωνία θέασης, την ενιαία χρωματική απόδοση σε όλο το μήκος της οθόνης, αλλά και την χρωματική πιστότητα. Το συγκεκριμένο πάνελ αποδίδει μέγιστη φωτεινότητα 500 cd/m2, και αντίθεση 800:1. Ακόμη η Apple στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής, αναφέρει μια ειδική επίστρωση και στις δύο όψεις, που απωθεί το λίπος (oleophobic) και κατά συνέπεια τα δαχτυλικά αποτυπώματα.

    Αρκετά όμως με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οθόνης, οπότε ας περάσουμε στις δικές μας εντυπώσεις από την χρήση της, και τα σχόλια επί των παραπάνω στην καθημερινή χρήση.

    Η Retina Display αποδεικνύει και στην πραγματικότητα αυτό που αναφέρει η Apple, αλλά και κάτι παραπάνω: είναι αδύνατον να εντοπίσεις τα πίξελ της με γυμνό μάτι, γεγονός που καθιστά την ευκρίνειά της μοναδική. Κοιτώντας την οθόνη έχεις την αίσθηση πως βλέπεις μια έντυπη εκτύπωση offset υψηλής ποιότητας, στην οποία αδυνατείς να διακρίνεις τον κόκκο του ράστερ. Όπως στις έντυπες εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας, έτσι και στην οθόνη του iPhone 4, ο μόνος τρόπος να δεις τα πίξελ είναι με μεγεθυντική λούπα. Πραγματικά πρόκειται για μια οθόνη LCD που δεν έχουμε ξαναδεί, όχι μόνο σε κινητό τηλέφωνο, αλλά σε οποιαδήποτε συσκευή.

    Όλες οι native εφαρμογές του iOS 4 που περιλαμβάνονται στο iPhone 4, υποστηρίζουν την ανάλυση της καινούργιας οθόνης, προσδίδοντας τους ένα άλλο αέρα, είτε πρόκειται απλώς για τα εικονίδια, είτε για το περιεχόμενο και τις λειτουργίες τους. Η πλοήγηση στο διαδίκτυο με τον Safari αποτελεί μοναδική εμπειρία, αφού η καθαρότητα του κειμένου και των φωτογραφιών είναι φανταστική. Ομοίως και στην ανάγνωση των email με τα συνημμένα τους, στην θέαση των φωτογραφιών, του βίντεο κ.ο.κ. Είναι γεγονός ότι μια τόσο ποιοτική ευκρίνεια σε οθόνη, δεν μπορεί να περιοριστεί παρά μόνο από το περιεχόμενο της εκάστοτε εφαρμογής. Στο μεταξύ όλο και περισσότεροι προγραμματιστές μετατρέπουν τις εφαρμογές τους ώστε να υποστηρίζουν την ανάλυση του iPhone 4, με αποτέλεσμα η εμπειρία να γίνεται σιγά σιγά πιο ολοκληρωμένη. Οποιαδήποτε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα iPhone είναι απλά χαμένος χρόνος και άδικος κόπος, αφού αρκεί μόνο μια ματιά στην οθόνη για να αντιληφθείς την διαφορά.

    Η οθόνη του iPhone 4 δεν υστερεί σε φωτεινότητα και αντίθεση, η οποία κρίνεται άκρως ικανοποιητική στις διαστάσεις των 3.5 ιντσών. Η Apple έκανε εξαιρετική δουλειά υιοθετώντας ένα ποιοτικό πάνελ IPS, το οποίο μεγιστοποιεί τις γωνίες θέασης, οπότε με οποιονδήποτε τρόπο κι αν κρατήσετε την συσκευή, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα. Η υψηλή φωτεινότητα της οθόνης θα ικανοποιήσει αρκετά, και η χρήση της συσκευής δεν προβληματίζει ακόμη και σε συνθήκης έντονου φωτισμού, όπως η άμεση έκθεση στον ήλιο. Ο υψηλός λόγος αντίθεσης αποδίδει αρκετά καλές διαβαθμίσεις του γκρι και πολύ καλό μαύρο.

    Χρωματικά η προσωπική μας αίσθηση είναι πως η οθόνη του iPhone 4 αποδίδει εξαιρετικά, χωρίς όμως να πραγματοποιήσουμε δοκιμές στο εργαστήριο. Η θεωρία λέει πως οι οθόνες για να έχουν πιστότητα χρώματος θα πρέπει να αναπαράγουν το 100% της χρωματικής κλίμακας του sRGB, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Σε σχετικό τεστ η Retina Display μετρήθηκε να υπολείπεται κατά 36% από το ιδανικό. Εμείς εκτιμάμε πως τέτοιου είδους μετρήσεις σε χρωματική απόδοση σε αυτό το μέγεθος της οθόνης είναι τουλάχιστον υπερβολικές. Στην καθημερινή χρήση κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την χρωματική πιστότητα, όταν οι φωτογραφίες, τα βίντεο, τα παιχνίδια και οι εφαρμογές τους δείχνουν τόσο καλά, όσο στην οθόνη του iPhone 4. Να σημειώσουμε πως η οθόνη του iPhone 4 αλλά και το λειτουργικό iOS 4, υποστηρίζουν βάθος χρώματος στα 24-bit, γεγονός που το καθιστά μοναδικό στο είδος του.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Retina Display είναι από τα πιο δυνατά σημεία του καινούργιου iPhone 4. Μια τόσο ποιοτική οθόνη σε ένα smartphone, αποτελεί μια πραγματική έκπληξη, κι αν δεν μπορείτε να το αποκτήσετε, τουλάχιστον δείτε την από κοντά για να πάρετε μια γεύση πως θα είναι οι οθόνες στο μέλλον.

    Σχετικές Φωτογραφίες

    Αριστερά iPhone 4 - Δεξιά iPhone 3G


    Σε μεγέθυνση: Αριστερά iPhone 4 - Δεξιά iPhone 3G


  4. Top - #4
    MacLife Support MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    9,148
    Όνομα
    Μιχάλης Σίμος

    Προεπιλογή iPhone 4 - 16GB - Κάμερες & FaceTime

    Κάμερες & FaceTime
    Όπως ήδη αναφέραμε από την περιγραφή για τον σχεδιασμό της συσκευής, το iPhone 4 απέκτησε δύο κάμερες διατηρώντας την μία στην πίσω όψη της, και περιλαμβάνοντας μία ακόμη στην πρόσοψη. Επιπλέον στην κάμερα της πίσω όψης τοποθετήθηκε και ένα φλας τύπου LED, για την φωτογράφηση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την κυρίως κάμερα του iPhone 4, αφού η κάμερα της πρόσοψης προορίζεται κυρίως για βίντεο-κλήσεις, μια νέα δυνατότητα του iPhone για την οποία θα μιλήσουμε σε λίγο.

    Η κυρίως κάμερα στην πίσω πλευρά
    Κάνοντας ένα γενικό σχόλιο για την καινούργια κάμερα του iPhone, θα λέγαμε ότι απέκτησε επιτέλους μια αξιοπρεπή ψηφιακή κάμερα, με γνώμονα φυσικά τις απαιτήσεις που έχουμε από μια κάμερα εγκατεστημένη σε μια συσκευή τύπου smartphone. Όσον αφορά τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα αλλά και συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Έτσι η κάμερα του iPhone 4 όχι μόνο αύξησε την ανάλυσή της στα 5 megapixel αλλά κυρίως ενσωματώνει τεχνολογίες που την καθιστούν πιο αποδοτική σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα 5 Mp της κάμερας περιλαμβάνονται σε έναν CMOS αισθητήρα 1/3.2 ιντσών οπίσθιου φωτισμού. Οι αισθητήρες οπίσθιου φωτισμού μεταφέρουν το λεπτό στρώμα κυκλώματος (metal wiring) από το μπροστινό μέρος του αισθητήρα στο πίσω, με αποτέλεσμα αυτό να βρίσκεται πίσω από τον αισθητήρα. Αυτό επιτρέπει ακόμη περισσότερο φως να περάσει στον αισθητήρα χωρίς να παρεμβάλλεται το κύκλωμα, το οποίο σημαίνει πως η κάμερα μπορεί να τραβήξει καλύτερες φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην καλή απόδοση της κάμερας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είναι το μέγεθος των πίξελ. Η Apple λοιπόν διατήρησε το ίδιο μέγεθος στα πίξελ αντί να τα μικρύνει προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερα σε μικρότερο χώρο. Τα μεγαλύτερα πίξελ συλλαμβάνουν περισσότερο φως, με αποτέλεσμα καλύτερες φωτογραφίες.

    Ολοκληρώνοντας την αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της, αξίζει να σημειώσουμε πως διαθέτει φακό 3.85mm και σταθερό άνοιγμα f/2.8, ενώ ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του κλείστρου και του ISO προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή έκθεση. Ακόμη η κάμερα στο iPhone 4 διατηρεί την δυνατότητα "tap-to-focus" όπως και στο μοντέλο 3GS, όπου με ένα τάπ ο χρήστης μπορεί να εστιάσει οπουδήποτε στην οθόνη και να ρυθμίσει αυτόματα την έκθεση για το συγκεκριμένο σημείο. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα για την χρήση ψηφιακού ζουμ 5x, καθώς και το LED φλας που μπορεί να ρυθμιστεί σε τρεις λειτουργίες: αυτόματη, ανενεργή και ενεργή.

    Στην πράξη η κάμερα του iPhone 4 πραγματοποιεί αξιοπρεπείς λήψεις. Σε καμία περίπτωση οι φωτογραφίες του iPhone 4 δεν μπορούν να συγκριθούν ποιοτικά ακόμη και μ' εκείνες των entry-level ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών τύπου "point-and-shoot", αφού φαίνεται να υστερεί. Οι δοκιμές που πραγματοποιήσαμε στην λήψη φωτογραφιών σε διάφορες συνθήκες, μας άφησαν ανάμεικτα συναισθήματα. Αρχικά να πούμε πως τα επίπεδα θορύβου στις λήψεις που πραγματοποιήσαμε είναι σχετικά υψηλά, και μόνο σε συνθήκες πολύ καλού εξωτερικού φωτισμού ο θόρυβος μειώνεται αισθητά, χωρίς όμως να εξαφανίζεται πλήρως. Η αύξηση της ανάλυσης στα 5 Mp μπορεί μεν να έχει αυξήσει τις διαστάσεις των φωτογραφιών, αλλά συγχρόνως γίνονται αντιληπτές και οι αδυναμίες που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα η ευκρίνεια των λήψεων που απαιτεί πραγματικά σταθερό χέρι για να αποδώσει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η έλλειψη μηχανισμού σταθεροποίησης (stabilization) που περιλαμβάνεται πλέον στις περισσότερες σύγχρονες ψηφιακές κάμερες, είναι εμφανής. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η κάμερα τα καταφέρνει σαφώς καλύτερα απ' ότι στο παρελθόν, και η προσθήκη του LED φλας συνηγορεί θετικά. Ακόμη όμως και σε λήψεις χωρίς φλας, το αποτέλεσμα είναι βελτιωμένο. Εκείνο που παρατηρήσαμε είναι η εσφαλμένη χρωματική απόδοση των φωτογραφιών, όταν γίνεται λήψη σε συνθήκες τεχνητού φωτισμού που προκύπτει κυρίως από λάμπες πυρακτώσεως. Η λήψη σε αυτές τις συνθήκες δίνει στις φωτογραφίες έναν έντονο κίτρινο τόνο, που τις καθιστά ουσιαστικά άχρηστες. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για κάποιο σφάλμα του λογισμικού, και να διορθωθεί σε επόμενη αναβάθμισή του. Όσον αφορά το ψηφιακό ζουμ, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά μην περιμένετε ποιοτικά αποτελέσματα. Άλλωστε το ψηφιακό ζουμ ακόμη και σε κανονικές φωτογραφικές μηχανές, δεν αποδίδει όσο το οπτικό ζουμ. Σε γενικές γραμμές πάντως μείναμε ικανοποιημένοι από τις φωτογραφίες που βγάζει το iPhone 4. Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε πως αν και η κάμερα παρουσιάζεται αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις λειτουργίες, ευκολίες και την ποιότητα των λήψεων που προσφέρουν οι μεμονωμένες ψηφιακές φωτογραφικές κάμερες.

    Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στην κάμερα του iPhone 4, είναι η δυνατότητα για λήψη βίντεο υψηλής ευκρίνειας HD, σε ανάλυση 720p και 30 καρέ το δευτερόλεπτο (fps). Εδώ η κάμερα του iPhone 4 φαίνεται να τα καταφέρνει αρκετά καλά, πιο καλά ίσως από το αναμενόμενο. Η λήψη βίντεο σε πραγματική ανάλυση HD είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια συσκευή όπως το iPhone. Τα αποτελέσματα από τις λήψεις μας άφησαν πολύ ικανοποιημένους, αφού σε συνθήκες έντονου φωτισμού το αποτέλεσμα όπως μπορείτε να δείτε κι από τα συνημμένα δείγματα είναι εξαιρετικό, ενώ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού με ενεργοποιημένο το φλας, απαιτούνται κάποιες παραχωρήσεις στην ποιότητα της εικόνας, ειδικά όταν στοχεύουμε σε μακρινό κάδρο. Σε κοντινές λήψεις και με την χρήση του φλας σε σκοτεινό περιβάλλον, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό. Παρατηρήσαμε πολύ καλή ευκρίνεια στις παραπάνω περιπτώσεις, καλή χρωματική απόδοση και ομαλή κίνηση. Σε κάθε περίπτωση η λ΄ψη βίντεο με την κάμερα του iPhone 4, μπορεί να υποκαταστήσει με αξιώσεις μια κάμερα camcorder HD.

    Τέλος να σημειώσουμε πως στις φωτογραφίες αλλά και τα βίντεο που τραβάμε με την κάμερα του iPhone 4, καταγράφονται και δεδομένα geo-location δηλαδή η τοποθεσία στην οποία έγινε η λήψη, εφόσον φυσικά το έχουμε ενεργοποιήσει από τις ρυθμίσεις.

    Η κάμερα στην πρόσοψη
    Κυρίως η Apple εγκατέστησε την μπροστινή κάμερα στο iPhone 4, για να καταστήσει εφικτή την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων. Τα τεχνικά της χαρακτηριστικά είναι περιορισμένα σε ανάλυση VGA στο 1.4 Megapixel, αλλά παρέχει την δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο με 30 καρέ το δευτερόλεπτο (fps). Φυσικά τα αποτελέσματα είναι υποδεέστερα σε σχέση με την κυρίως κάμερα της συσκευής σε όλους τους τομείς, αλλά πέραν της χρήσης της για τις βιντεοκλήσεις, δεν σημαίνει πως δεν θα διευκολύνει τον χρήστη σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην λήψη του πορτρέτου του. Να σημειώσουμε πως η εναλλαγή μεταξύ πίσω και μπροστινής κάμερας, γίνεται μέσα από την προ-εγκατεστημένη εφαρμογή διαχείρησης, με ένα τάπ.

    Σε γενικές γραμμές και από την συγκεκριμένη κάμερα μείναμε ικανοποιημένοι. Τόσο στον τομέα της ευκρίνειας όσο και στην χρωματική απόδοση φαίνεται να τα καταφέρνει αρκετά καλά, με τα 30 fps να προσφέρουν ομαλή κίνηση. Φυσικά εδώ δεν υπάρχει φλας, οπότε η απόδοσή της εξαρτάται άμεσα από τις καλές συνθήκες φωτισμού. Χρησιμοποιώντας όμως την ίδια τεχνολογία στον αισθητήρα και σ΄αυτή την κάμερα η Apple, την καθιστά πολύ καλύτερη από εκείνες του ανταγωνισμού σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Να σημειώσουμε πως εδώ δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του ψηφιακού ζουμ.

    FaceTime - Βιντεοκλήσεις
    Η δυνατότητα πραγματοποίησης βιντεοκλήσεων ήταν ένα πάγιο αίτημα των χρηστών του iPhone, και η Apple στην έκδοση 4 της συσκευής αποφάσισε να τους το ικανοποιήσει εν μέρη, δημιουργώντας την λειτουργία που ονομάζει FaceTime. Το FaceTime καθιστά εφικτές τις βιντεοκλήσεις, προς το παρόν όμως μόνο μέσω ασύρματης σύνδεσης WiFi και μόνο σε κλήσεις μεταξύ της ίδια συσκευής, δηλ. του iPhone 4.

    Με το iPhone 4 υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει μια βιντεοκλήση. Αρχικά θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια τηλεφωνική κλήση με την επαφή που θέλει να ξεκινήσει το FaceTime, κι αφού είναι παράλληλα συνδεδεμένος σε κάποιο ασύρματο δίκτυο WiFi, επιλέγει το εν λόγω χαρακτηριστικό από τις σχετικές επιλογές στην οθόνη. Όπως είπαμε προς το παρόν και οι δύο χρήστες θα πρέπει να διαθέτουν το iPhone 4 προκειμένου να είναι εφικτή η έναρξη του Facetime, και μόλις πραγματοποιηθεί η σύνδεση, θα βλέπει στο σύνολο της οθόνης το βίντεο που μεταδίδει ο συνομιλητής του, και σ΄ένα μικρό παράθυρο το βίντεο που μεταδίδει ο ίδιος από την μπροστινή κάμερα. Επιπλέον θα έχει την δυνατότητα εκτός από την μετάδοση της λήψης από την μπροστινή κάμερα, να μεταδώσει και βίντεο από την κυρίως κάμερα. Όπως αναφέρει η Apple, έχει ενσωματώσει την συγκεκριμένη λειτουργία προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να μεταδώσει στον συνομιλητή του, αυτό που βλέπει ο ίδιος. Η εναλλαγή μεταξύ μπροστινής και πίσω κάμερας γίνεται πολύ απλά με ένα τάπ στην σχετική επιλογή. Τέλος εφόσον έχετε ήδη πραγματοποιήσει μια κλήση FaceTime με κάποια επαφή σας, τότε εμφανίζεται μια επιπλέον επιλογή στο AdressBook για την απευθείας έναρξη βιντεοκλήσης (χωρίς να απαιτείται πλέον να προηγηθεί τηλεφωνική κλήση).

    Μελλοντικά η Apple προτίθεται να επιτρέψει την λειτουργία FaceTime και μέσω δικτύου 3G, ίσως και μέσα στο 2011, αφού όπως ανέφερε ο Steve Jobs στην παρουσίαση της συσκευής τον Ιούνιο, θα πρέπει να βεβαιωθούν πως ο εκάστοτε πάροχος κινητής τηλεφωνίας, μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ακόμη ενδεχομένως στο μέλλον να είναι εφικτή η πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων και με άλλες συσκευές, εφόσον υιοθετηθεί από τους υπόλοιπους κατασκευαστές o κώδικας του FaceTime, που διατίθεται ελεύθερα από την Apple ως open source.

    Οι δικές μας εντυπώσεις από την δοκιμή του FaceTime είναι σχετικά καλές. Λίγες ήταν οι βιντεοκλήσεις που είχαμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αφού το iPhone 4 δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη επισήμως στην χώρα μας, και δεν είναι πολλοί οι χρήστες που να το έχουν ακόμη στην κατοχή τους. Αρχικά να πούμε πως η πραγματοποίηση της βιντεοκλήσης είναι απλούστατη, αφού στην διάρκεια μιας κανονικής κλήσης εμφανίζεται η σχετική επιλογή στην οθόνη, και αρκεί ένα τάπ για να ξεκινήσει και να τερματίσει την τηλεφωνική κλήση. Αυτό που μας δυσαρέστησε ήταν η ποιότητα της εικόνας, την οποία περιμέναμε καλύτερη. Διαπιστώσαμε αρκετά artifacts στην μετάδοση και λήψη της εικόνας, ειδικά όταν το κάδρο μας περιλάμβανε και κίνηση. Με την εικόνα σταθερή τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είδαμε την ποιότητα που φαίνεται στα διαφημιστικά βίντεο της Apple. Κρατάμε μια μεγάλη επιφύλαξη στον ρόλο που ενδεχομένως παίζει η ταχύτητα του ασύρματου δικτύου Wi-Fi και κυρίως την ταχύτητα upload που διαθέτουν οι Ελληνικές συνδέσεις, αφού το upload είναι εκείνο που ευθύνεται για το ποσοστό των δεόμενων που αποστέλλεται από την μία συσκευή στην άλλη. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να έχουμε την δυνατότητα να το δοκιμάσουμε σε καλύτερες συνθήκες. Πάντως οι κάμερες του iPhone 4 έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν πιο ποιοτική εικόνα, απ' αυτή που είδαμε καθώς και σε δοκιμαστικά του εξωτερικού διαπιστώνουμε καλύτερα αποτελέσματα.

    Μετά από μια βιντεοκλήση με κάποια επαφή σας εμφανίζεται και η σχετική επιλογή στο Address Book, προκειμένου να μην προηγείται πλέον η τηλεφωνική κλήση. Επίσης να σημειώσουμε πως για να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του FaceTime, θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε από τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου. Μιας και μιλήσαμε για την ποιότητα της εικόνας, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η εμπειρία βιντεοκλήσης μέσω FaceTime, είναι ποιοτικά καλύτερη από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει μέχρι στιγμής μέσω δικτύου 3G, οπότε μάλλον δικαίως η Apple δεν παρέχει αυτή την δυνατότητα άμεσα.

    Φωτογραφίες από την κάμερα
    [Κλικ στις φωτό για πλήρη ανάλυση]





    Φωτογραφίες με φλας και εσωτερικό φωτισμό


    Αριστερά φωτογραφία λήψης με εσωτερικό φωτισμό - Δεξιά φωτογραφία με φλάς

    Δείγμα λήψης βίντεο σε ανάλυση 720p - ημέρα/νύκτα



    Μπορείτε να κατεβάσετε τα πρωτότυπα αρχεία βίντεο από εδώ, καθώς κι ένα βίντεο κλιπ από την μπροστινή κάμερα εδώ.

  5. Top - #5
    MacLife Support MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    9,148
    Όνομα
    Μιχάλης Σίμος

    Προεπιλογή iPhone 4 - 16GB - iMovie App

    iMovie App
    Αν και η προεγκατεστημένη εφαρμογή της Apple στο iPhone 4 για την διαχείριση των βίντεο επιτρέπει κάποιας μορφής βασική επεξεργασία στα βιντεοκλίπ που έχουμε τραβήξει με την κάμερα, η Apple με την κυκλοφορία της συσκευής έκανε διαθέσιμη και την εφαρμογή iMovie, αποκλειστικά για το iPhone. Μιας και λοιπόν στην τελευταία ενότητα της δοκιμής μας μιλήσαμε για τις δυνατότητες της βιντεοκάμερας του iPhone 4, είναι το κατάλληλο σημείο να περιγράψουμε και τις εντυπώσεις μας από την συγκεκριμένη εφαρμογή. Έχοντας λοιπόν στην διάθεσή μας την δυνατότητα να τραβάμε καλής ποιότητας βίντεο σε υψηλή ανάλυση από την κάμερα της συσκευής, ο καλλωπισμός τους είναι το επόμενο βήμα, κάτι που προσδοκά να επιτύχει η εφαρμογή iMovie.

    Κατ' αρχή να σημειώσουμε πως η εφαρμογή iMovie δεν έρχεται προ-εγκατεστημένη στο iPhone 4, και απαιτείται η αγορά της από το App Store, στην τιμή των 3.99 ευρώ (η εφαρμογή προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο στα App Stores των χωρών που κυκλοφορεί το iPhone 4). Ο χρήστης με την εν λόγω εφαρμογή αποκτά περισσότερες δυνατότητες στην επεξεργασία των βίντεο που έχει τραβήξει με την συσκευή όπως:
    • Ένα τάπ για την προσθήκη ή λήψη βίντεο απευθείας από το εκάστοτε project.
    • "Drag to trim" για την παραμετροποίηση των βιντεοκλίπ και των φωτογραφιών.
    • "Pinch to zoom" στην timeline προκειμένου να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα σημεία του βίντεο.
    • "Slide to scrub" για την πλοήγηση στο περιεχόμενο της λήψης.
    • Επιλογή από πέντε διαφορετικά θέματα όπως Modern, Bright, Travel, Playful, και News.
    • Κάθε θέμα περιλαμβάνει ένα σετ από τίτλους και transitions, καθώς και την δική του μουσική υπόκρουση.
    • Γρήγορη εναλλαγή μεταξύ θεμάτων ή στοιχείων στο εκάστοτε project.
    • Οι τίτλοι και τα γραφικά ανανεώνονται αυτόματα ανάλογα με τα δεδομένα τοποθεσίας του βίντεο.
    • Επιλογή από την μουσική που περιλαμβάνεται σε κάθε θέμα ή από την μουσική βιβλιοθήκη.
    • Ενεργοποίηση της αυτόματης ρύθμισης της έντασης του ήχου σε συνδυασμό με την μουσική υπόκρουση.
    • Προσθήκη φωτογραφιών από την βιβλιοθήκη ή άμεση λήψη από την κάμερα και προσθήκη στο εκάστοτε project.
    • Παραμετροποίηση κάθε φωτογραφίας με το μοναδικό "Ken Burns" panning εφέ.
    • Αποθήκευση του βίντεο σε τρία διαφορετικά μεγέθη: Medium, Large, και HD.
    • Αποστολή του βίντεο στο MobileMe ή το YouTube.
    • Αποστολή του βίντεο σε τρίτους μέσω email ή MMS.
    • Εύκολος συγχρονισμός με τον υπολογιστή.

    Από τις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε πως η δημιουργία μιας ταινίας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή είναι εξαιρετικά απλή και εύκολη. Το γραφικό περιβάλλον λειτουργεί σε κατάσταση Landscape και Portrait, η προσθήκη των κλιπ είναι πανεύκολη και εφικτή με ένα τάπ, το ίδιο και παραμετροποίησή τους, καθώς και οι υπόλοιπες λειτουργίες που προσφέρει η εφαρμογή, όπως η επιλογή θεμάτων, τίτλων, και transitions. Το αποτέλεσμα περιορίζεται από τα λίγα themes που έχει συμπεριλάβει στην εφαρμογή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εντυπωσιακά projects, αφού τα themes είναι καλοφτιαγμένα και τα συνοδά τους όπως οι τίτλοι και τα transitions προσεγμένα. Σε κάθε περίπτωση ο χρήστης θα πρέπει να κατανοήσει πως η εφαρμογή για το iPhone, ουδεμία σχέση έχει με τις λειτουργίες, ευκολίες και δυνατότητες που προσφέρει η desktop έκδοση για Mac, αλλά κρίνεται πολύ καλή για τον καλλωπισμό των κλιπ που τραβάμε στις διακοπές μας για παράδειγμα, και τον άμεσο διαμοιρασμό τους με την οικογένεια ή τους φίλους μας. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας προσπάθειας που πραγματοποιήσαμε για τις ανάγκες της δοκιμής μπορείτε να τα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί. Η δημιουργία του μέσω του iMovie ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε λεπτά. Τέλος να σημειώσουμε κατά αν επιλέξουμε ανέβασμα του βίντεο στο YouTube απευθείας από το iPhone 4, πραγματοποιείται συμπίεση και η ποιότητα της εικόνας μειώνεται σημαντικά. Το δείγμα που ετοιμάσαμε μεταφέρθηκε πρώτα μέσω του iPhone στον υπολογιστή και μετά ανέβηκε στο YouTube.

    Δείγμα δημιουργίας βίντεο με το iMovie App


  6. Top - #6
    MacLife Support MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    9,148
    Όνομα
    Μιχάλης Σίμος

    Προεπιλογή iPhone 4 - 16GB - Επιδόσεις & Αυτονομία

    Επιδόσεις & Αυτονομία
    Η Apple υιοθετώντας τον δικό της επεξεργαστή A4 στο iPhone 4, έστω κι αν τρέχει σε χαμηλότερη συχνότητα από το iPad όπως εικάζεται αφού η εταιρία δεν έχει αναφέρει κάτι επισήμως, φαίνεται πως έχει δώσει στην συσκευή την δύναμη που απαιτείται για να λειτουργεί απρόσκοπτα. Φυσικά ο διπλασιασμός της μνήμης RAM συμβάλλει στην αύξηση των επιδόσεων κατά ένα μεγάλο μέρος, αφού όπως ήδη αναφέραμε πιο πάνω διαθέτει πλέον 512MB, την διπλάσια από το μοντέλο 3GS. Οι επιδόσεις λοιπόν της συσκευής είναι άκρως ικανοποιητικές.

    Είναι προφανές από την καθημερινή χρήση του iPhone 4, πως η συσκευή μπορεί να υποστηρίξει άνετα το καινούργιο της λειτουργικό iOS 4 και τις επιμέρους λειτουργίες του, καθώς και τις ιδιαιτερότητες που έχει το συγκεκριμένο μοντέλο, όπως για παράδειγμα το FaceTime ή την διαχείριση βίντεο σε ανάλυση υψηλής ευκρίνειας 720p. Όλες οι εφαρμογές στο iPhone 4 ανοίγουν ταχύτατα, τα games ανταποκρίνονται άμεσα, ο χρόνος φόρτωσης ακόμη και απαιτητικά games έχει μειωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα η εμπειρία χρήσης να έχει βελτιωθεί σημαντικά.

    Αποφασίσαμε σ΄αυτή την δοκιμή να μην μπούμε στην διαδικασία μετρήσεων και συγκριτικών με τα προηγούμενα μοντέλα. Αφενός θεωρούμε πως το iPhone 4 είναι ένα εντελώς καινούργιο μοντέλο, που μπορεί να "φοράει" το ίδιο λειτουργικό με τον προκάτοχό του, αλλά ουδεμία σχέση έχει μ΄αυτό, και αφετέρου δεν βρίσκουμε κανένα νόημα να μετράμε πόσα δευτερόλεπτα χρειάζεται για να ανοίξει η τάδε εφαρμογή. Είναι νομίζουμε αναμενόμενο πως το iPhone 4 είναι ταχύτερο σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον οποιαδήποτε σύγκριση με το iPhone 3G θα ήταν άδικη... για το μοντέλο 3G. Θεωρούμε πως αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους αναγνώστες μας είναι η ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης και πόσο καλά ή αποδοτικά εκτελεί το iPhone 4 τις λειτουργίες του. Με αυτό το σκεπτικό φτιάξαμε το παρακάτω βίντεο που μπορείτε να δείτε την εκτέλεση καθημερινών εργασιών, όπως είναι η πλοήγηση στο διαδίκτυο, η αναζήτηση στο App Store, και γενικώς η χρήση εφαρμογών της καθημερινότητάς μας.


    Η αυτονομία της συσκευής έχει μεν βελτιωθεί σημαντικά, αφού η Apple έχει ενσωματώσει μεγαλύτερη μπαταρία, όμως ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί και οι απαιτήσεις με τις επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει. Η Apple αναφέρει βελτιωμένη απόδοση σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα και συγκεκριμένα: 7 ώρες ομιλίας σε δίκτυο 3G και 14 ώρες σε δίκτυο 2G, χρόνος αναμονής μέχρι 300 ώρες, χρήση στο διαδικτύου έως 6 ώρες σε 3G και 10 ώρες σε Wi-Fi, και τέλος αναπαραγωγή βίντεο για 10 ώρες και μουσικής για 40 ώρες. Ειδικά το τελευταίο νούμερο που δίνει η Apple για 40 ώρες αναπαραγωγή μουσικής, είναι εντυπωσιακό, αν σκεφθεί κανείς ότι το πρώτο iPod το 2001, είχε αυτονομία 10 ώρες και σε μια συσκευή με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλά και λιγότερες απαιτήσεις. Από τις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε τα νούμερα που δίνει η Apple ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε γενικές γραμμές το iPhone 4 δεν προβληματίζει όσον αφορά την αυτονομία του και τις επιδόσεις της μπαταρίας στην καθημερινή χρήση. Με μια μέτρια χρήση η συσκευή μπορεί να χρειαστεί φόρτισμα και κάθε τρείς ημέρες. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν όμως, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας εξαρτάται κυρίως από το είδος της χρήσης που κάνει ο εκάστοτε χρήστης, οπότε οποιαδήποτε προσέγγιση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί απόλυτη.
    Τελευταία επεξεργασία: 06-08-2010 στις 17:15.

  7. Top - #7
    MacLife Support MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    9,148
    Όνομα
    Μιχάλης Σίμος

    Προεπιλογή iPhone 4 - 16GB - Το λειτουργικό

    Το λειτουργικό
    Το iPhone 4 έρχεται με προ-εγκατεστημένο το καινούργιο λειτουργικό της Apple για τις φορητές της συσκευές, το iOS 4. Το λειτουργικό παρέχει πολλές νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά, τόσο για τους χρήστες της συσκευής, όσο και για τους προγραμματιστές που δημιουργούν τις εφαρμογές. Οι χρήστες βλέπουν μια σειρά από λειτουργίες που απαιτούσαν εδώ και καιρό, όπως για παράδειγμα το multitasking να υλοποιούνται πλέον στην τέταρτη έκδοση του iOS, και οι προγραμματιστές μέσω των εργαλείων που τους παρέχονται από την Apple, με πολλά καινούργια APIs, έχουν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν πλήρως τα καινούργια χαρακτηριστικά του iPhone 4 και να τα ενσωματώσουν στις εφαρμογές τους. Πάμε να τα δούμε τα σημαντικότερα:

    Multitasking
    Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στο iOS 4 είναι το multitasking. Με το multitasking ο χρήστης του iPhone 4 έχει πολλές δυνατότητες που φέρνουν την συσκευή πιο κοντά σε έναν μικρό υπολογιστή τσέπης. Πρώτον η λειτουργία καθιστά πλέον εφικτή την γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών τρίτων αλλά και των προ-εγκατεστημένων, πραγματοποιώντας ένα διπλό κλικ στο home button. Εκεί εμφανίζεται ένα μενού με τα εικονίδια των εφαρμογών που είναι ενεργές, κι έτσι ο χρήστης μπορεί με ένα τάπ να μεταβεί από την μία εφαρμογή στην άλλη. Το εκπληκτικό είναι πως με τον τρόπο που έχει ενσωματώσει η Apple το multitasking στο λειτουργικό της, δεν επηρεάζεται η απόδοση της συσκευής ή της μπαταρίας. Δεύτερον οι εφαρμογές παραμένουν ακριβώς στο ίδιο σημείο που τις είχαμε αφήσει, που είναι και το ζητούμενο άλλωστε, εφόσον φυσικά έχουν ενσωματώσει οι προγραμματιστές τους αυτή την δυνατότητα. Να σημειώσουμε πως όλο και περισσότερες εφαρμογές αναβαθμίζονται καθημερινά στο App Store, υποστηρίζοντας αυτή την λειτουργία, με αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον να έχουν υιοθετήσει το multitasking όλο και περισσότερες. Τρίτον έχουμε την δυνατότητα να ακούμε μουσική από την ενσωματωμένη εφαρμογή του iPod ή από εφαρμογές τρίτων, καθώς χρησιμοποιούμε άλλες εφαρμογές. Τέταρτον εφαρμογές που διαθέτουν κλήσεις τύπου VoIP (όπως πχ. το Skype) μπορούν να δεχθούν τέτοιες κλήσεις ενώ χρησιμοποιούμε μια άλλη εφαρμογή, ή έχουμε το τηλέφωνο κλειδωμένο. Επιπλέον η κλήση μπορεί να παραμείνει ενεργή ενώ εκτελούμε κάποια εργασία, όπως η ανάγνωση ενός email. Πέμπτον εφαρμογές που χρησιμοποιούν το GPS, μπορούν να εξακολουθήσουν να τρέχουν στο παρασκήνιο. Όχι μόνο μπορούν να συνεχίσουν την ανανέωση του γεωγραφικού στίγματος, αλλά και να παρέχουν φωνητικές οδηγίες. Έκτον οι εφαρμογές μπορούν να εξακολουθήσουν την εκτέλεση εργασιών στο παρασκήνιο, όπως για παράδειγμα το κατέβασμα ενός αρχείου, καθώς χρησιμοποιούμε μια άλλη εφαρμογή. Το multitasking λειτουργεί τέλεια στο iPhone 4 και πραγματικά προσφέρει μια μοναδική εμπειρία χρήσης.

    Folders
    Με την λειτουργία Folders ο χρήστης έχει την δυνατότητα να οργανώσει πιο εύκολα τις εφαρμογές του σε φακέλους. Η δημιουργία ενός φακέλου είναι πανεύκολη, αφού αρκεί να σύρουμε το εικονίδιο μιας εφαρμογής επάνω σε μιας άλλης. Τότε όχι μόνο δημιουργείται ο φάκελος, αλλά προτείνεται και η σχετική ονομασία του, με βάση την κατηγορία που ανήκουν οι εκάστοτε εφαρμογές. Κάθε φάκελος μπορεί να φιλοξενήσει έως 12 εφαρμογές και η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσα από το iTunes, συνδέοντας την συσκευή στον υπολογιστή μας. Με τους φακέλους το iPhone μπορεί πλέον να φιλοξενήσει μέχρι και 2160 εφαρμογές, νούμερο άκρως ικανοποιητικό και για τους πιο απαιτητικούς χρήστες.

    Mail
    Με την ανανεωμένη εφαρμογή Mail στο iOS 4 ο χρήστης έχει στην διάθεσή του μια πιο ολοκληρωμένη εφαρμογή για την διαχείριση της αλληλογραφίας του, που πλησιάζει αρκετά στην εμπειρία χρήσης της desktop έκδοσης στο Mac OS X. Ένα ενοποιημένο πλέον Inbox, εμφανίζει το σύνολο των μηνυμάτων email από τους διάφορους λογαριασμούς που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης στο iPhone. Η μετακίνηση μεταξύ λογαριασμών έχει καταστεί πανεύκολη, καθώς και η οργάνωση των μηνυμάτων "ανά θέμα" επιτρέπει την παρακολούθηση μιας ανταλλαγής μηνυμάτων. Το Mail μπορεί γρήγορα να αναγνωρίσει όλα τα μηνύματα με το ίδιο θέμα, κατηγοριοποιώντας τα μαζί ώστε να είναι άμεσος ο εντοπισμός τους. Επιπλέον χαρακτηριστικά όπως η έξυπνη πληκτρολόγηση, τα συνημμένα και η αναζήτηση, καθιστούν το Mail έναν ολοκληρωμένο mail client.

    Photos
    H προ-εγκατεστημένη εφαρμογή για την διαχείριση των φωτογραφιών μας, αποκτάει άλλη αίσθηση στο iPhone 4, κυρίως λόγω της οθόνης Retina Display. Φυσικά η εφαρμογή στην έκδοση για το iOS 4 εξακολουθεί να συνεργάζεται άψογα με τις αντίστοιχες εφαρμογές στο Mac OS X και ο συγχρονισμός μέσω του iTunes είναι πανεύκολος. Επιπλέον στην ανανεωμένη της έκδοσης η εφαρμογή πλησιάζει περισσότερο στην desktop έκδοση του iPhoto '09, αφού ο χρήστης έχει πλέον την δυνατότητα να οργανώσει τις φωτογραφίες τους σε Albums, Events, Faces και Places. Ο διαμοιρασμός των φωτογραφιών μας παραμένει εξίσου εύχρηστος προσφέροντας τις πιο δημοφιλείς επιλογές όπως αποστολή μέσω email, MMS, στην υπηρεσία MobileMe και το Flickr. Όλα αυτά βέβαια με τις πολύ καλές επιδόσεις του iPhone 4, γίνονται ταχύτατα και απροβλημάτιστα.

    Phone
    Οι λειτουργίες του τηλεφώνου και στο iOS 4 περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που λίγο πολύ είναι σε όλους μας γνωστά, όπως η φωνητική κλήση, το εύχρηστο ευρετήριο κ.α. Στο iOS 4 και ειδικότερα στο iPhone 4, έχουν προστεθεί αφενός η λειτουργία βίντεο-κλήσης (FaceTime) για την οποία αναφερθήκαμε εκτενώς παραπάνω, καθώς και η μείωση του θορύβου στην διάρκεια των κλήσεων, όταν αυτές πραγματοποιούνται σε θορυβώδες περιβάλλον. Το iPhone 4 περιλαμβάνει κι ένα δεύτερο μικρόφωνο στο πάνω μέρος, που σε συνδυασμό με μια εξελιγμένη τεχνολογία, μειώνει τον ανεπιθύμητο περιβαλλοντολογικό θόρυβο. Η τεχνολογία ανταποκρίνεται σε διάφορα είδη θορύβου όπως για παράδειγμα ο θόρυβος που προέρχεται από το πλήθος, από μηχανές, από δυνατή μουσική ή ακόμη και από μια δυνατή συνομιλία, με αποτέλεσμα ο συνομιλητής να ακούει αυτά που του λέτε κι όχι αυτά που ακούτε. Στην πράξη το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και φαίνεται πως πράγματι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον περιβαλλοντολογικό θόρυβο, καθιστώντας την επικοινωνία σας πιο λειτουργική.

    iBooks
    Όπως και στο iPad, έτσι και στο iPhone η εφαρμογή iBooks προσφέρει στον χρήστη έναν εξαιρετικό eBook reader, έναν πολύ καλό PDF reader, καθώς κι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για την αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων. Έχουμε ήδη αναφερθεί στην συγκεκριμένη εφαρμογή στην δοκιμή του iPad, ενώ στις τελευταίες εκδόσεις της η Apple πρόσθεσε κι έναν πολύ καλό PDF reader, ο οποίος μας παρέχει την δυνατότητα να διαβάζουμε και να διαχειριζόμαστε τα αρχεία PDF στο iPhone, ακολουθώντας παρόμοιες λειτουργίες και φιλοσοφία με τα eBooks. Για την εύρεση των αρχείων PDF υπάρχει ένα ράφι βιβλιοθήκης στο οποίο απεικονίζονται τα εξώφυλλά τους, ενώ έχουμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αναζήτηση, να προσθέσουμε σελιδοδείκτες, και να τους συγχρονίσουμε με τις υπόλοιπες συσκευές μας.

    Υποστήριξη Ελληνικών
    Η Ελληνική γλώσσα υποστηρίζεται σε όλα τα επίπεδα και στην τέταρτη έκδοση του λειτουργικού. Έτσι λοιπόν θα εντοπίσουμε την γλώσσα μας στον πλήρη εξ-Ελληνισμό των μενού και των επιλογών, στο πλήρες και έξυπνο πληκτρολόγιο και στην χρήση της φωνητικής κλήσης. Η έξυπνη πληκτρολόγηση που βασίζεται στο ενσωματωμένο Ελληνικό λεξικό, καθώς και η δυνατότητα αντικατάστασης λέξεων, επιτρέπουν την γρήγορη πληκτρολόγηση σε όλες τις εφαρμογές που απαιτείται η χρήση της Ελληνικής γλώσσας. Μπορούμε πλέον να λέμε ότι το iPhone, είναι το μοναδικό προϊόν της Apple που προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη της Ελληνική γλώσσας "out of the box".

    Accessibility
    H Apple και σ΄αυτή την έκδοση του λειτουργικού έχει δώσει την απαραίτητη προσοχή στις λειτουργίες για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που έχει ενσωματώσει η Apple στο λειτουργικό της είναι το VoiceOver. Με το VoiceOver άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, μπορούν αντί να πληκτρολογούν εντολές ή να πατούν μικρά πλήκτρα, να αγγίξουν την οθόνη και να ακούσουν την περιγραφή του αντικειμένου που βρίσκεται κάτω από το δάχτυλό τους, κι έπειτα με απλές κινήσεις να διαχειριστούν το iPhone. Το VoiceOver μιλάει 21 γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά. Επιπλέον δυνατότητες όπως η χρήση του FaceTime για ανθρώπους με προβλήματα ακοής και η υποστήριξη τουλάχιστον 30 διαφορετικών Bluetooth braille displays για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, καθιστούν το iPhone 4 ιδανική συσκευή. Ακόμη το λειτουργικό περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως το Touch Typing όπου ο χρήστης ακούει τα γράμματα που πληκτρολογεί, το ζουμ και μεγέθυνση της οθόνης, το White on Black για μεγαλύτερη αντίθεση, υποστήριξη για υπότιτλους (closed captioning) κ.α.

    Εκτός των παραπάνω υπάρχουν αρκετές ακόμη μικρές αλλαγές, προσθήκες και βελτιώσεις στο iOS 4, οι οποίες καθιστούν το iPhone 4 ένα πλήρες smartphone. Εκ της καθημερινής χρήσεως προκύπτει πως το νέο λειτουργικό ταιριάζει γάντι θα λέγαμε στο iPhone 4, αφού υποστηρίζει επαρκώς όλες τις καινούργιες δυνατότητες που διαθέτει η συσκευή. Άλλωστε το λειτουργικό της Apple είναι το μεγάλο της ατού, και το iPhone 4 αν ερχόταν με την προηγούμενη έκδοση θα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό smartphone. Πιστεύουμε πως ο χρήστης του iPhone 4 θα μείνει ικανοποιημένος από τις λειτουργίες του, και δεν μπορούμε να σκεφθούμε κάτι που λείπει πλέον από το iOS, οπότε αναμένουμε το μέλλον για να μας εκπλήξει η Apple, ελπίζουμε ευχάριστα.

    Screenshots









  8. Top - #8
    MacLife Support MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    9,148
    Όνομα
    Μιχάλης Σίμος

    Προεπιλογή iPhone 4 - 16GB - Γυροσκόπιο και αισθητήρες

    Γυροσκόπιο και αισθητήρες
    Το iPhone 4 διαθέτει διάφορους αισθητήρες προκειμένου να υποστηρίξει τις εξελιγμένες λειτουργίες του. Το iPhone 4 όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις διαθέτει τρεις διαφορετικούς αισθητήρες στους οποίους ανταποκρίνεται η συμπεριφορά της οθόνης:

    Ο Proximity sensor, είναι ο αισθητήρας που απενεργοποιεί την οθόνη και τις λειτουργίες αφής όταν η συσκευή έρχεται κοντά στο πρόσωπο, προκειμένου αφενός να εξοικονομείται ενέργεια και αφετέρου να αποφεύγεται η κατά λάθος πληκτρολόγηση, ο αισθητήρας φωτός είναι εκείνος που αντιλαμβάνεται τις συνθήκες του φωτισμού στο περιβάλλον και ρυθμίζει αυτόματα την φωτεινότητα της οθόνης, και τέλος o 3-axis accelerometer sensor αντιλαμβάνεται την κίνηση σε τρεις άξονες.

    Στο iPhone 4 η Apple πρόσθεσε έναν ακόμη αισθητήρα, το λεγόμενο γυροσκόπιο. Το γυροσκόπιο επιτρέπει στο iPhone 4 να αντιλαμβάνεται τρεις επιπλέον άξονες κίνησης, όπου σε συνδυασμό με το accelerometer, αντιλαμβάνεται πλέον την κίνηση της συσκευής σε συνολικά έξι άξονες και επιπλέον την περιστροφή της συσκευής σε σχέση με την βαρύτητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το iPhone 4 αντιλαμβάνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια την κίνηση και μπορεί να μεταδώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στις εφαρμογές που τις χρειάζονται για την λειτουργία τους. Προκειμένου οι προγραμματιστές να εκμεταλλευτούν στις εφαρμογές τους την λειτουργία του γυροσκόπιου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα καινούργια CoreMotion APIs. Εκεί που προς το παρόν εκτιμούμε θα αξιοποιηθεί το γυροσκόπιο, είναι περισσότερο τα παιχνίδια, αν και οι χρήσεις του είναι πολλές. Στο App Store δεν είναι διαθέσιμες πάρα πολλές εφαρμογές που οι χρήστες του iPhone 4 έχουν την δυνατότητα να διαπιστώσουν την λειτουργία του γυροσκόπιου, αλλά εμείς εντοπίσαμε δύο games, που πιστεύουμε πως είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά: Eliminate:GunRange και N.O.V.A. για τα οποία μάλιστα ετοιμάσαμε κι ένα σχετικό βίντεο.


    Όπως βλέπετε και στο παραπάνω βίντεο, το γυροσκόπιο βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία χρήσης, ενώ τα παιχνίδια αυτού του είδους παρέχουν στον χρήστη πιο τρισδιάστατη αίσθηση. Στα τεχνικά τώρα που αξίζει να αναφερθούμε, το iPhone 4 ενσωματώνει την ηλεκτρονική έκδοση ενός παλμικού γυροσκόπιου που ονομάζεται MEMS gyroscope. Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα ifixit.com το MEMS είναι ένα μίνι-ηλεκτρομηχανικό σύστημα που ενσωματώνει ηλεκτρονικά και μηχανικά στοιχεία σε πολύ μικρή κλίμακα. Το μικροτσίπ που αποτελεί το γυροσκόπιο είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα, και αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στην παραπάνω ιστοσελίδα, καθώς και την εις βάθος τεχνική ανάλυση για τον τρόπο λειτουργίας του.

  9. Top - #9
    MacLife Support MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    9,148
    Όνομα
    Μιχάλης Σίμος

    Προεπιλογή iPhone 4 - 16GB - Οι κεραίες του iPhone 4 και τα προβλήματα

    Οι κεραίες του iPhone 4 και τα προβλήματα
    Η Apple με το iPhone 4, τόλμησε μια τεχνολογική καινοτομία: την ενσωμάτωση των διαφόρων κεραιών της συσκευής, στο εξωτερικό μεταλλικό πλαίσιό της. Με την κυκλοφορία όμως του iPhone 4, από τις πρώτες κιόλας ημέρες, έκαναν την εμφάνισή τους αναφορές για προβληματική λήψη και απώλεια σήματος, που σε ελάχιστο χρόνο αποτέλεσαν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης. Πριν μιλήσουμε για τα πιθανά προβλήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας (αν υπάρχουν), ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα στους αναγνώστες μας τον σχεδιασμό της.

    Όπως ήδη είπαμε στην αναφορά μας για τον σχεδιασμό της συσκευής, το μεταλλικό πλαίσιο δεν περιβάλλει απλώς την συσκευή, αλλά αποτελεί και την βάση για την ενσωμάτωση των υπολοίπων μερών του. Η Apple σκέφθηκε πως μεταφέροντας τις κεραίες από το εσωτερικό, στο εξωτερικό της συσκευής, θα βελτιώσει αισθητά την απόδοσή τους. Έτσι λοιπόν ενσωμάτωσε τις κεραίες για WiFi, Bluetooth,GPS, UMTS και GSM στο μεταλλικό πλαίσιο. Οι κεραίες έχουν τοποθετηθεί κατά ομάδες στις δύο μέρη του μεταλλικού πλαισίου που φαινομενικά διαχωρίζονται από τις μαύρες γραμμές. Έτσι λοιπόν αριστερά έχουν ενσωματωθεί οι κεραίες για τα WiFi, Bluetooth και GPS, ενώ δεξιά έχουν ενσωματωθεί οι κεραίες για το σήμα κινητής τηλεφωνίας δηλ. UMTS (η τεχνολογία για την λήψη 3G) και GSM.

    Το πρόβλημα;
    Στην πράξη φάνηκε πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν είναι τόσο εκπληκτικός όσο ήθελε τουλάχιστον να τον παρουσιάσει η Apple. Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές στο διαδίκτυο και σε άλλα μέσα ενημέρωσης για σημαντική μείωση του σήματος, έφεραν στην επιφάνεια ένα πιθανό σφάλμα στον σχεδιασμό της συσκευής, όταν αυτή έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Ποιό είναι το πρόβλημα; Κρατώντας την συσκευή με το αριστερό χέρι (με τον ίδιο τρόπο που δείχνει η Apple να το κρατάνε οι χρήστες στις διαφημίσεις της), καλύπτοντας το πλαϊνό και κάτω μέρος της, παρατηρείται σημαντική μείωση του σήματος κινητής τηλεφωνίας. Με την μείωση του σήματος αναφέρεται απώλεια του 3G αλλά και χαμένες κλήσεις.

    Η θέση της Apple
    H Apple καθυστέρησε να τοποθετηθεί επί του θέματος, που από τις πρώτες κιόλας ημέρες, πήρε μεγάλες διαστάσεις, τελικά το έπραξε αρχικά με δημοσιεύσεις μέσω της ιστοσελίδας της και τελικά με αποκλειστική συνέντευξη τύπου. Αρχικά η Apple ενημέρωσε τους χρήστες πως η ένδειξη σήματος στην οθόνη της συσκευής είναι λάθος, αφού από το πρώτο κιόλας iPhone χρησιμοποιούσαν λάθος φόρμουλα για τον υπολογισμό του, με αποτέλεσμα να υπερβάλει στην δύναμη του σήματος που πραγματικά δέχεται η συσκευή. Επανήλθε λοιπόν με αναβάθμιση του λειτουργικού στην έκδοση 4.0.1 και καινούργια φόρμουλα υπολογισμού της έντασης του σήματος, που κατά τα λεγόμενα της Apple, εμφανίζει την ένταση του σήματος στην οθόνη με μεγαλύτερη ακρίβεια.

    Στην συνέντευξη τύπου αποκλειστικά για το iPhone 4, ήλθε να παραδεχθεί ότι υπάρχει πράγματι απώλεια σήματος όταν οι χρήστες την κρατούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αλλά επισήμανε πως αυτό είναι μια πραγματικότητα για ολόκληρη την βιομηχανία των smartphones, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικά παραδείγματα από άλλες συσκευές του ανταγωνισμού. Περισσότερες λεπτομέρειες για όλα αυτά μπορείτε να διαβάσετε σε σχετική μας δημοσίευση.

    Οι δοκιμές μας
    Το ερώτημα που εξακολουθεί να ταλανίζει πολλούς χρήστες, είναι τι συμβαίνει τελικά, υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα με την μείωση σήματος στο iPhone 4. Εμείς εδώ και ένα μήνα που το έχουμε στα χέρια μας, πραγματοποιήσαμε διάφορες δοκιμές, και θέλουμε να πιστεύουμε πως έχουμε καταλήξει σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα.

    Οι δοκιμές που κάναμε έγιναν σε διάφορες συνθήκες: σε περιοχές με χαμηλής, μέτριας, υψηλής ποιότητας και έντασης σήμα, και με κομμένες κάρτες sim από δύο πάροχους κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον παρόμοιες δοκιμές έγιναν και με την κανονική κάρτα micro-sim ενός μόνο παρόχου κινητής τηλεφωνίας, αλλά η εκτίμησή μας είναι πως δεν είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα με κάποιον άλλο πάροχο. Επίσης να επισημάνουμε πως οι τελευταίες μας δοκιμές έγιναν με το iPhone 4 να έχει εγκατεστημένη την έκδοση του iOS 4.0.1 για πιο σωστή ένδειξη του σήματος, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η Apple.

    Έχει λοιπόν το iPhone 4 πρόβλημα; Αυτό το ερώτημα θα το απαντήσετε εσείς, εμείς απλά θα σας μεταφέρουμε τις παρατηρήσεις μας. Κρατώντας λοιπόν την συσκευή με το αριστερό χέρι και με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, η μείωση του σήματος είναι δεδομένη. Για να παρατηρηθεί η μείωση του σήματος, δεν χρειάστηκε να κρατήσουμε την συσκευή πολύ σφιχτά όπως υποστηρίζουν ορισμένοι. Η μείωση ποικίλει ανάλογα με την έντασή του σήματος στην περιοχή που βρισκόμαστε. Σε περιοχές που το σήμα που λαμβάνει το iPhone 4 είναι δυνατό, πρκαλείται μείωση από δύο έως και τρεις γραμμές, ενώ δεν χάνεται η σύνδεση 3G. Σε περιοχές μέτριας ή χαμηλής έντασης σήματος, η μείωση που παρατηρείται είναι μεγαλύτερη κατά κάποιον τρόπο, αφού από τις τρεις ή δύο γραμμές σήματος 3G, μπορεί να βρεθούμε με μία γραμμή σήματος GSM. Κρατώντας την συσκευή με τον ίδιο τρόπο αλλά στο δεξί μας χέρι, δεν παρατηρείται κάποια σημαντική μεταβολή.

    Πρακτικά τι μπορεί να σημαίνουν όλ' αυτά στην εμπειρία χρήσης; Εμείς παρατηρήσαμε πως οι μεταβολές στην ένταση του σήματος, δημιουργούν περισσότερο πρόβλημα στην σύνδεση 3G και κατά συνέπεια στην χρήση των εφαρμογών που απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο. Όταν το σήμα μειώνεται τόσο ώστε να χαθεί η σύνδεση 3G, το άνοιγμα μιας σελίδας για παράδειγμα με τον Safari, διακόπτεται ή αργεί χαρακτηριστικά. Δεν παρατηρήσαμε καμία χαμένη κλήση ή διακοπή στην διάρκεια μιας κλήσης, στην καθημερινή χρήση, με όποιον τρόπο κι αν κρατήσαμε την συσκευή.

    Την λύση έρχεται να δώσει το λεγόμενο Apple Bumper, η θήκη δηλαδή της Apple, η οποία καλύπτει περιμετρικά το iPhone 4 και κατά συνέπεια εμποδίζει την επαφή του δέρματος με το μεταλλικό πλαίσιο. Εκεί δεν παρατηρείται καμία απολύτως μείωση στην ένταση του σήματος. Υποθέτουμε πως οποιαδήποτε ανάλογη θήκη, θα επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα. Ως απόδειξη των ισχυρισμών μας, μπορείτε να δείτε και τα σχετικά βίντεο.

    Το πρόβλημα με τον proximity sensor
    Εκτός από την μείωση στην ένταση του σήματος που παρατηρείται λόγω της εξωτερικής κεραίας στο iPhone 4, στην χρήση του έχει εντοπιστεί ένα ακόμη πρόβλημα, που αξίζει να αναφερθούμε. Ο λόγος για την δυσλειτουργία του αισθητήρα "proximity". Όπως αναφέραμε παραπάνω ο proximity sensor αντιλαμβάνεται πότε πλησιάζει η συσκευή στο πρόσωπο του χρήστη, ώστε αυτομάτως να απενεργοποιήσει στην διάρκεια της κλήσης τις λειτουργίες αφής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εσφαλμένη λειτουργία του, όπου οι λειτουργίες αφής δεν απενεργοποιούνται. Όπως παρατηρήσαμε κι εμείς στην συσκευή της δοκιμής, το πρόβλημα υφίσταται και στην διάρκεια μιας κλήσης δεν αποκλείεται το τυχαίο πάτημα ενός πλήκτρου ή ακόμη και ο τερματισμός μιας κλήσης κατά λάθος.

    Ευτυχώς όπως φαίνεται αυτό το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί στο άμεσο μέλλον από την Apple, με κάποια ενδεχομένως αναβάθμιση του λογισμικού και δεν πρέπει να οφείλεται σε hardware δυσλειτουργία του αισθητήρα. Ο Steve Jobs στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε στο θέμα και δήλωσε πως ερευνούν σχετική λύση. Προς το παρόν το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ελπίζουμε μέχρι να διατεθεί το iPhone 4 στην χώρα μας να έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς.

    Βίντεο - Η απόδοση του σήματος με και χωρίς Bumper


  10. Top - #10
    MacLife Support MihalisGR's Avatar
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Τοποθεσία
    Ελλάς
    Μηνύματα
    9,148
    Όνομα
    Μιχάλης Σίμος

    Προεπιλογή iPhone 4 - 16GB - Συμπέρασμα

    Συμπέρασμα
    Το iPhone 4 είναι το καινούργιο προϊόν της Apple στην κατηγορία και όπως μαρτυρούν οι αριθμοί, με τις πωλήσεις να έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ενώ η συσκευή έχει διατεθεί σε μόλις πέντε χώρες, αποτελεί πράγματι την πιο επιτυχημένη διάθεση προϊόντος στην ιστορία της. Σχεδόν το σύνολο των χρηστών είχαν μεγάλες προσδοκίες από την τέταρτη έκδοση του προϊόντος και εκτιμούμε πως με τον εντελώς καινούργιο σχεδιασμό, τις νέες δυνατότητες αλλά και την τέταρτη έκδοση του λειτουργικού, η εταιρία κατάφερε να ανταποκριθεί στις περισσότερες.

    Η δική μας άποψη είναι πως οι σημαντικότερες προσθήκες στο iPhone 4, που ενδεχομένως θα ωθήσουν τους περισσότερους χρήστες να το αγοράσουν, είναι η καινούργια εκπληκτική οθόνη, οι δυνατότητες της κάμερας, ο καινούργιος σχεδιασμός αλλά και οι επιδόσεις του. Το FaceTime δηλαδή οι βιντεοκλήσεις είναι μεν μια δελεαστική δυνατότητα αλλά δεν μπορεί προς το παρόν να αποτελέσει βασικό κίνητρο αγοράς, αφού η λειτουργία του μέσω WiFi κρίνεται μάλλον περιορισμένη. Ίσως στο κοντινό μέλλον όπου οι ταχύτητες uploading των δικτύων θα αυξηθούν, αλλά και εφόσον η χρήση χωρίς WiFi καταστεί εφικτή, να μπορέσει να αξιολογηθεί ως ένα σημαντικό χαρτί. Σε κάθε περίπτωση το iPhone 4 είναι μια εντελώς καινούργια συσκευή, που ουδεμία σχέση έχει με τα προηγούμενα μοντέλα. Μπορεί το iPhone 3GS να τρέχει την ίδια έκδοση λειτουργικού με το iPhone 4, αλλά η σύγκριση μεταξύ αυτών των δύο είναι μάλλον ατυχής.

    Με το iPhone 4 η Apple θα μπορούσε να έχει στα χέρια της ένα ακόμη "killer" προϊόν, αν στο μεταξύ δεν είχε προκύψει το θέμα με την μείωση έντασης του σήματος, που ενδεχομένως να ανησυχεί τους χρήστες. Δεν αποκλείεται βέβαια για τους περισσότερους το συγκεκριμένο θέμα να μην αποτελεί καν πρόβλημα, οπότε η συσκευή να γνωρίσει τελικά μεγάλη επιτυχία και να χαρακτηριστεί "killer", αφού η μέχρι τώρα πορεία της κάτι τέτοιο δείχνει. Για μας θα παραμείνει το ερώτημα κατά πόσον η Apple χειρίσθηκε το όλο θέμα όπως έπρεπε. Ερωτηματικά προκαλούν η καθυστερημένη της αντίδραση, κατά πόσον γνώριζε το θέμα με την μείωση της έντασης του σήματος εκ των προτέρων, η κυκλοφορία των Bumpers που καλύπτουν μόνο το μεταλλικό πλαίσιο της συσκευής, η πολιτική της να αναγάγει το θέμα ως αδυναμία της βιομηχανίας των smartphones κ.ο.κ. Μπορεί τελικά να μην έχει και τόσο μεγάλη σημασία να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα, αφού τελικά, αυτό είναι το iPhone 4, οπότε και οι χρήστες δεν έχουν πολλές επιλογές. Δηλαδή ή θα επιλέξουν το iPhone 4 με τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ή θα περιμένουν για την επόμενη έκδοση κατά πάσα πιθανότητα σε ένα χρόνο από τώρα. H Apple πάντως ενίσχυσε την προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει την ανησυχία των χρηστών και υποψήφιων αγοραστών, παρέχοντας δωρεάν μια θήκη της επιλογής τους.

    Εμάς μας άρεσε πολύ το iPhone 4 και αποτελεί την οριστική μας επιλογή. Αν και μας δυσαρεστεί που θα πρέπει να του φοράμε Bumper αφού το μεταλλικό πλαίσιο του δίνει άλλον αέρα, μας δυσαρεστούσε πιο πολύ η μειωμένη εμπειρία χρήσης από το γνωστό πρόβλημα. Για μας είναι προφανές ότι για να γευθείς τα πολλά πλεονεκτήματα του iPhone 4, πρέπει να συμβιβαστείς. Για να κατανοήσεις την διαφορά με τα προηγούμενα μοντέλα και να αξιολογήσεις τις αρετές του, θα πρέπει να το πιάσεις στα χέρια σου. Εμείς ελπίζουμε με την αναλυτική δοκιμή μας, να σας δώσαμε όλες τις πληροφορίες που θέλετε να μάθετε για το iPhone 4.

    Το iPhone 4 αναμένεται να γίνει διαθέσιμο στην χώρα μας από τις εταιρίες Cosmote και Vodafone περί τα τέλη Αυγούστου, ενώ και οι δύο εταιρίες έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους σχετικές φόρμες εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι τιμές της συσκευής δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Το iPhone θα διατεθεί σε δύο μοντέλα χωρητικότητας 16 και 32 GB, καθώς και σε δύο χρώματα, μαύρο και λευκό. Όσον αφορά το λευκό μοντέλο η Apple έχει ανακοινώσει πως εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίζει προβλήματα με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, κι έχει μεταθέσει την διάθεσή του σε άγνωστη ημερομηνία.


Σελίδα 1 από 12 1 2 3 4 11 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

  1. Iphone 3gs 16gb
    By phaethon in forum Αρχείο Αγγελιών
    Απαντ: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 11-07-2010, 10:41
  2. Iphone 3GS 16GB
    By osirisis in forum Αρχείο Αγγελιών
    Απαντ: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 06-07-2010, 22:19
  3. Αγορα iphone 3GS 16gb
    By pulse in forum Συσκευές (iPhone)
    Απαντ: 18
    Τελευταίο Μήνυμα: 07-12-2009, 16:23
  4. IPHONE 3G WHITE 16GB
    By pathfinder in forum Αρχείο Αγγελιών
    Απαντ: 1
    Τελευταίο Μήνυμα: 28-10-2009, 22:55

Δικαιώματα Δημοσίευσης

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts