The Clockwork Man 2

Τις τελευταίες ημέρες είχαμε στην διάθεσή μας το παιχνίδι "The Clockwork Man: The Hidden World [Ultimate Edition]" της εταιρίας Total Eclipse, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και σε έκδοση για Mac και αποτελεί το sequel του πρώτου παιχνιδιού. Η δοκιμή του συγκεκριμένου παιχνιδιού έγινε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι συντελεστές του είναι στην πλειοψηφία τους Έλληνες. Δυστυχώς ο προγραμματισμός στην χώρα μας ειδικά για την αγαπημένη μας πλατφόρμα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος και ανάλογες προσπάθειες που προέρχονται από συμπατριώτες μας, μας χαροποιούν ιδιαιτέρως. Πάμε όμως να δούμε τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι "The Clockwork Man 2" θα λέγαμε πως ανήκει στην κατηγορία των puzzle/adventure games. Αυτό σημαίνει πως ο παίκτης παρακολουθεί μια ιστορία, και προκειμένου αυτή να εξελιχθεί, καλείται να λύσει μια σειρά από γρίφους, ανακαλύπτοντας συγκεκριμένα αντικείμενα, σε ένα δισδιάστατο γραφικό περιβάλλον.

Η ιστορία του παιχνιδιού ξεκινάει δύο χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού αν και ο χρήστης δεν χρειάζεται να έχει παίξει το πρώτο προκειμένου να κατανοήσει την ιστορία που εκτυλίσσεται στο "The Clockwork Man: The Hidden World". Ο παίκτης λοιπόν αναλαμβάνει δράση ως η νεαρή κοπέλα Μιράντα, η οποία έχει για βοηθό το ρομποτάκι Sprocket και έχασε τους γονείς της πριν από οκτώ χρόνια όταν έφυγαν για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Η Μιράντα εντοπίζοντας μια σειρά από ευρήματα, ξεκινάει το ταξίδι της προς την Ιρλανδία, προκειμένου να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία που θα την οδηγήσουν σε έναν "χαμένο κόσμο" (Hidden World). Στο μεταξύ καλείται να αντιμετωπίσει και διάφορους άλλους χαρακτήρες που έχουν τον ίδιο στόχο, δηλαδή την ανακάλυψη του "χαμένου κόσμου", δημιουργώντας έτσι μια πλοκή που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη ιστορία μπορεί να μην αξιώνει τις δάφνες της πρωτοτυπίας με σενάριο που ξεπερνάει κάθε φαντασία, εν τούτης διατηρεί θα λέγαμε αμείωτο το ενδιαφέρον του χρήστη για να μάθει την συνέχεια και να ολοκληρώσει το παιχνίδι.

Τα γραφικά του παιχνιδιού, αν και σε δύο διαστάσεις, είναι αρκετά λεπτομερή και προσεγμένα, ενώ θεωρώ πως πλαισιώνουν το σενάριο εξαιρετικά. Αν και η μέγιστη ανάλυση περιορίζεται στα 1024 Χ 768, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό στην οθόνη των 24άρων ιντσών που το δοκιμάσαμε. Μια σειρά από cut-scenes παρεμβάλλονται κάθε τόσο στην διάρκεια του παιχνιδιού προκειμένου να διηγηθούν την εξέλιξη της ιστορίας. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι αρκετά απλός: ο χρήστης καλείται να βρει διάφορα αντικείμενα που κρύβονται στην εκάστοτε τοποθεσία, προκειμένου να αποκτήσει άλλα αντικείμενα που του χρειάζονται, ορισμένες φορές απαιτείται συνδυασμός των αντικειμένων προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα χρειαστεί να λύσει κάποιους γρίφους. Ο εντοπισμός των αντικειμένων είναι θα λέγαμε εύκολος, κάτι στο οποίο συνηγορούν και τα λεπτομερή γραφικά, όπως και ο συνδυασμός μεταξύ τους. Οι γρίφοι που περιλαμβάνονται στο παιχνίδι, παρουσιάζουν ποικιλία στον βαθμό δυσκολίας. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του διάφορους τρόπους να βοηθηθεί στην περίπτωση που "σκαλώσει" σε κάποιο σημείο, με τα "gadgets" που διαθέτει το ρομποτάκι Sprocket που του παρέχει χρήσιμα tips, ένα ημερολόγιο που ενημερώνεται στην πορεία και προσφέρει ουσιαστικά στοιχεία για την λύση όλων των γρίφων, και χρήσιμα hints που τον καθοδηγούν στο επόμενο βήμα στην εκάστοτε τοποθεσία.

Το παιχνίδι εξελίσσεται σε διάφορες τοποθεσίες, τις οποίες ο παίκτης καλείται να επισκεφθεί παραπάνω από μία φορές σε ορισμένες περιπτώσεις. Το gameplay κρίνεται εξαιρετικά απλό και εύχρηστο, στο πάνω μέρος βρίσκεται το "inventory" όπου αποθηκεύονται τα διάφορα αντικείμενα, και στο κάτω μέρος φιλοξενούνται οι υπόλοιπες λειτουργίες, όπως το το ημερολόγιο, η λίστα των αντικειμένων που καλείται να βρει ο χρήστης, το ημερολόγιο, ο χάρτης κ.α. Σε ορισμένες τοποθεσίες απαιτείται η κύλιση της οθόνης οριζόντια ή κάθετα, προκειμένου ο παίκτης να ανακαλύψει περισσότερο περιεχόμενο. Η χρήση της κύλισης δεν θα προβληματίσει. Σε πολύ καλά επίπεδα κυμαίνεται και η ποιότητα του ήχου, όπου η ατμοσφαιρική μουσική ταιριάζει γάντι στο σενάριο, ενώ πολύ καλή κρίνεται και η απόδοση των διαλόγων.

Το μόνο σίγουρο με το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πως πρόκειται να σας προσφέρει αρκετές ώρες απασχόλησης. Κάποιοι γρίφοι μάλιστα θα απαιτήσουν να στύψετε λίγο το μυαλό σας για να τους λύσετε, αν δεν προτιμήσετε την εύκολη λύση αναζήτησης στο google. Το κατά πόσον το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να διακριθεί για την επαναληψιμότητά του, επαφίεται στον εκάστοτε χρήστη, αφού τα games του είδους δεν διακρίνονται για κάτι τέτοιο. Η Ultimate έκδοση κοστίζει $19.95 δολάρια και στην τιμή περιλαμβάνονται και οι δύο εκδόσεις για PC και Mac.

Screenshots