Αποκλειστική Συνέντευξη με τον δημιουργό του NetNewsWire

image

Είχα την ευκαιρία να κάνω μια συνέντευξη μέσω email με τον συμπαθέστατο δημιουργό του NetNewsWire, Brent Simmons. Μιλάμε για την Apple, το iPhone, το NetNewsWire, την παρουσία - απουσία της Apple στην Ελλάδα και τις… γάτες! Διαβάστε την συνέντευξη και ένας τυχερός από εσάς θα κερδίσει την άδεια χρήσης του NetNewsWire αξίας 30$.

Το NetNewsWire είναι η δημοφιλέστερη εφαρμογή για την ανάγνωση RSS νέων στους υπολογιστές της Apple. Ήταν από τις πρώτες αν όχι η πρώτη εφαρμογή που χρησιμοποιούσε τη νέα τότε τεχνολογία των RSS για την ανάγνωση των νέων, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και η έκδοση 3 με νέες δυνατότητες και ανανεωμένη αισθητική.
Ο δημιουργός και μοναδικός προγραμματιστής της, Brent Simmons θεωρείται από “τα καλύτερα παιδιά” στην πιάτσα των προγραμματιστών για mac και έχει μόνο φίλους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που δέχτηκε να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη αποκλειστικά για το MacLife αλλά και να δωρίσει μία άδεια χρήσης του NetNewsWire σε έναν από εσάς.
Διαβάστε τη συνέντευξη και τον τρόπο που το NetNewsWire μπορεί να γίνει δικό σας. Η συνέντευξη μεταφράστηκε από τα Αγγλικά, γι’ αυτό συγχωρέστε με αν σε κάποια σημεία είναι ελαφρώς δυσνόητη…

ΕΡ: Το NetNewsWire είναι ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα λογισμικά στους υπολογιστές mac. Πώς σε κάνει αυτό να αισθάνεσαι σαν Apple geek;

ΑΠ: Αισθάνομαι υπέροχα! Χρησιμοποιώ Apple υπολογιστές 27 χρόνια, πριν ακόμα κάνουν την εμφάνιση τους οι Macintosh και αισθάνομαι ότι με την δημιουργία του NetNewsWire έδωσα κάτι και γω στην κοινωνία των mac χρηστών. Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα.

ΕΡ: Πού βλέπεις να πηγαίνει η τεχνολογία των RSS σε 1-2 χρόνια; Θα γίνει η χρήση τους ακόμα περισσότερο διαδεδομένη; Προς το παρόν φαίνεται πως έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε την ενημέρωση στο διαδίκτυο - επόμενη στάση τα πολυμέσα;

ΑΠ: Το Podcasting είναι ήδη κάτι μεγάλο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Πιθανότατα θα παίρνουμε ακόμα περισσότερα αρχεία πολυμέσων με RSS στο μέλλον.

Δεν πιστεύω όμως ότι τα RSS θα προσφέρουν κάτι άλλο μεγάλο τα επόμενα δύο χρόνια. Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται όμως. Θα δούμε περισσότερη χρήση RSS στον επιχειρηματικό τομέα, περισσότερα sites να προσφέρουν δικούς τους RSS readers και widgets, περισσότερη υποστήριξη (και γραφής και ανάγνωσης) σε όλων των ειδών τα λογισμικά, συνδέσεις με αρχεία άλλου τύπου και φυσικά πολλές και μικρές εκπλήξεις - προσθήκες που εφευρίσκουν πάντα οι άνθρωποι στην τεχνολογία.

Το RSS είναι σαν ένα αργοκίνητο παγόβουνο. Πάει παντού και αλλάζει ο,τιδήποτε ακουμπάει.

ΕΡ: Ανήκεις στην μερίδα των ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι η Apple έχει αρχίσει “να μας τα χαλάει” τώρα τελευταία; Όλο και περισσότερες αποφάσεις εχθρικές προς τον καταναλωτή κάνουν την εμφάνιση τους, όπως η λογική “αγόρασε δύο φορές για να το χρησιμοποιήσεις μία” στα ringtones και στα παιχνίδια για iPod, 2 χρόνια συμβόλαιο για ένα iPhone και αυτό αν είμαστε τυχεροί (στην Ελλάδα το iPhone θα έρθει μάλλον το 2008) και ούτω καθεξής. Πιστεύεις ότι το τίμημα της δόξας και των πολύ επιτυχημένων προϊόντων της θα κοστίσουν στην Apple την ψυχή της; Ακούω όλο και περισσότερα παράπονα και μουρμουρητά από τους υποστηρικτές των προϊόντων της Apple συμπεριλαμβανομένου και εμένα.

ΑΠ: Η Apple πρέπει να κάνει συμφωνίες με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και μουσικής βιομηχανίας. Δυστυχώς, αυτές οι εταιρίες είναι απίστευτα εχθρικές προς τον καταναλωτή. Πιστεύω ότι η Apple κάνει το καλύτερο που μπορεί δεδομένων των συνθηκών.

Όμως, πιστεύω πως κάνει λάθος που δεν δίνει την δυνατότητα σε τρίτους προγραμματιστές να γράψουν λογισμικό για το iPhone και το iPod Touch. Ελπίζω να είναι στα άμεσα σχέδια τους. Καταλαβαίνω ότι χρειάζεται πολύ χρόνος και προσπάθεια από μεριά τους για να τελειοποιήσουν τα APIs (ακρωνύμιο για Application Programming Interface, πρόκειται για το σετ εργαλειών και εντολών που δίνεται από την εκάστοτε εταιρία στους προγραμματιστές που σκοπεύουν να δημιουργήσουν λογισμικό), να καταγράψουν την λειτουργία τους και ούτω καθεξής και είμαι διατεθειμένος να κάνω υπομονή γι’ αυτά. Απλά θα ήθελα να γνωρίζω τα πλάνα της Apple γι’ αυτό.

ΕΡ: Το NetNewsWire 3.1 (ακόμα σε beta μορφή) μας έφερε μερικά καινούργια εικονίδια στο toolbar. Ενώ τα προηγούμενα δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο μ’ αρέσουν πολύ τα καινούργια και είναι πολύ όμορφα. Ακούς πολλά παράπονα για την αισθητική της εφαρμογής ή κυρίως ακούς σχόλια χρηστών για την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών στο λογισμικό σου;

ΑΠ: Λαμβάνω όλων των ειδών τις παρατηρήσεις και σχόλια, τόνους από δαύτα—τα περισσότερα δεν έχουν καμμία σχέση με την αισθητική της εφαρμογής. Όμως, υπήρχαν άνθρωποι που δεν ήταν ικανοποιημένοι από τα εικονίδια του NetNewsWire 3.0 και ένας από αυτούς ήμουν κι εγώ! Έτσι ήμουν ευτυχής όταν ο Bobby Andersen δέχτηκε να δημιουργήσει τα νέα εικονίδια για το toolbar της έκδοσης 3.1.

Δεν μπορώ να πω ότι η εμφάνιση και ο τρόπος λειτουργίας μιας εφαρμογής είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντική από την προσθήκη νέων δυνατοτήτων—όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται και αξιολογούνται κατά περίπτωση (εντάξει, γενικώς η αποψίλωση μιας εφαρμογής από bugs έχει πρώτη προτεραιότητα).

ΕΡ: Στις σημειώσεις των μπέτα εκδόσεων 3.1, αναφέρεις ότι η δημιουργία πολλαπλών σελιδών (pagination) στο Combined View έρχεται σύντομα (κάτι ανάλογο με τον τρόπο pου διαχειρίζεται την θέαση πολλών feeds το Google Reader αλλά λιγότερο δυναμικό). Χρησιμοποιώ το Combined View, κυρίως σε RSS feeds που λαμβάνω από το flickr και πρέπει να πω πως όταν υπάρχουν πολλά αδιάβαστα άρθρα σε ένα feed, το Combined View υποφέρει κι ακόμα πιο πολύ σε αργές συνδέσεις. Σχεδιαζείς επίσης να προσφέρεις παραμετροποίηση στην εμφάνιση των άρθρων μέσω stylesheets για το Combined View όπως ακριβώς κάνεις και για τους άλλους δύο τρόπους εμφάνισης;

ΑΠ: Νομίζω πως θα ανακαλύψετε πως το Combined View θα είναι τρομερά πιο γρήγορο με τo pagination. Η καθυστέρηση παρατηρείται όταν έχεις δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες αντικείμενα που απεικονίζονται ταυτόχρονα. Κάθε αντικείμενο είναι σαν μια μικρή ιστοσελίδα, είναι σαν να ανοίγεις εκατοντάδες μικρές σελίδες ταυτόχρονα στο Safari. Κάτι που αναπόφευκτα σε καθυστερεί.

Ο νέος τρόπος σελιδοποίησης θα δείχνει 20 αντικείμενα την φορά και έτσι θα είναι πολύ πιο γρήγορος. Θα συνεχίζεις να πλοηγείσαι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χρησιμοποιώντας το space bar, τα πλήκτρα κατεύθυνσης και ούτω καθεξής και θα αναλαμβάνει το πρόγραμμα αυτόματα να φορτώνει την επόμενη σελίδα όταν χρειάζεται.

Δεν σχεδιάζω να προσφέρω stylesheets για το Combined View του 3.1, μιας και που σε αυτόν τον τρόπο θέασης υπάρχουν λίγοτερα στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την εμφάνισή τους. Το Traditional View χρησιμοποιεί HTML για να απεικονίσει τον τίτλο, την ημερομηνία το θέμα και τον δημιουργό της είδησης αλλά το Combined View χρησιμοποιεί την HTML μόνο για την περιγραφή. Ο τίτλος και ούτω καθεξής σχεδιάζονται από το Cocoa (API του συστήματος), σαν μια παραδοσιακή απεικόνιση ενός πίνακα. Έτσι, με τόσο λίγα πράγματα που έχεις για να παραμετροποιήσεις στην εμφάνιση, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να προσφέρω stylesheets (φυσικά μπορεί και να αλλάξω γνώμη, αλλά μετα την τελική έκδοση 3.1).

ΕΡ: Το NetNewsWire συνήθιζε να προσφέρει μια πιο light δωρεάν εκδοχή του (NetNewsWire Lite), χωρίς πολλές προσθήκες και χαρακτηριστικά, η οποία όμως δούλευε καλά για κάποιον με λίγες ως μέτριες απαιτήσεις από ένα πρόγραμμα ανάγνωσης RSS. Ακόμα δεν έχεις αναβαθμίσει το NetNewsWire Lite στην έκδοση 3. Είναι κάτι που βρίσκεται στον ορίζοντα ή θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ καιρό ακόμα;

ΑΠ: Σκοπεύω να διαθέσω το NetNewsWire Lite 3.1 την ίδια σχεδόν περίοδο με την διάθεση του NetNewsWire 3.1 στην αγορά. (Σημείωση: Να και μια είδηση!)

ΕΡ: Ας αλλάξουμε για λίγο θέμα και ας μιλήσουμε για το iPhone και το iPod Touch. Και τα δύο αυτά συνιστούν μια νέα πλατφόρμα, μία που θα ξεπεράσει αρκετά την παρούσα βάση των mac χρηστών. Κι όμως η Apple επιμένει να θέλει να μας προσφέρει μια “κλειστή” συσκευή αρχικά, αφήνοντας “έξω από το πάρτυ” τους προγραμματιστές που θα ήθελαν να γράψουν λογισμικό για τις επαναστατικές αυτές συσκευές. Υπάρχει λογισμικό για iPhone όπως το Installer.app που επιτρέπει την εγκατάσταση κανονικών εφαρμογών στο iPhone. Έχεις σκεφτεί να προσφέρεις ένα φορητό NetNewsWire μέσω του Installer.app, ακόμα και όχι εμπορικά ή δεν αξίζει τον κόπο;

ΑΠ: Θα ήταν μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να κάνω το NetNewsWire να δουλεύει στο iPhone. Τώρα χρησιμοποιώ τον web reader της Newsgator (το NetNewsWire ανήκει στην εταιρία Newsgator) - http://m.newsgaror.com/ . Μ’ αρέσει αλλά δεν το έγραψα εγώ και είναι μία web εφαρμογή. Θα ήθελα πάρα πολύ να γράψω μια εγγενή εφαρμογή NetNewsWire καθαρά για το περιβάλλον του iPhone.

Επειδή όμως έχω υποχρέωση προς τους χρήστες του ΝetNewsWire να διορθώσω τα σφάλματα της εφαρμογής και να προσθέσω νέα χαρακτηριστικά, δεν μπορώ να δικαιολογήσω μία σπατάλη χρόνου για iPhone-hacking. Δυστυχώς η μέρα έχει μόνο 24 ώρες.

Τώρα αν η Apple θελήσει να “ανοίξει” το iPhone σε τρίτους προγραμματιστές, τότε θα πιάσω δουλειά για ένα φορητό NetNewsWire για το iPhone το συντομότερο δυνατόν!

ΕΡ: Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όμως δεν τυγχάνει ολοκληρωμένης και ισότιμης μεταχείρισης από την Apple. Δεν υπάρχουν ούτε Applestores αλλά ούτε και επίσημη παρουσία της Apple και νέες συσκευές όπως το iPod Touch και πιθανότατα το iPhone δεν υποστηρίζουν εξελληνισμένο περιβάλλον ή έστω ελληνικό πληκτρολόγιο. Ακόμα χειρότερα, οι τιμές είναι υψηλότερες από τα μέσα Ευρωπαϊκά επίπεδα. Η Apple φαίνεται να ενδιαφέρεται πιο πολύ για την Αμερικάνικη και πολύ συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές αγορές, υπογραμμίζοντας με τις πράξεις της ότι αδιαφορεί για τους υπόλοιπους. Για μία εταιρία που θέλει να λέει πως “σκέφτεται διαφορετικά”, αυτή η πολιτική είναι ξεκάθαρα λανθασμένη. Ακόμα και μετά τον “ξεσηκωμό” πολλών Ελλήνων χρηστών που εξέφρασαν τα παράπονα τους μέσα από προσπάθειες και ιστοσελίδες όπως το www.wewantapplegreece.com, η Apple ακόμα “κωφεύει”. Πόσο δύσκολο πιστεύεις πως είναι για έναν πελάτη ή και στην περίπτωση σου έναν προγραμματιστή να συνεργάζεται με μια εταιρία που όχι μόνο δεν ακούει τα πράπονα σου αλλά και δεν ενδιαφέρεται να απαντήσει σ’ αυτά;

ΑΠ: Δεν γνώριζα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε οι Έλληνες χρήστες με την Apple. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί σας φέρονται τόσο διαφορετικά και λυπάμαι που τ’ ακούω όλα αυτά.

Η Apple καμμιά φορά απαντάει στα παράπονα των χρηστών. Για παράδειγμα έδωσε πρόσφατα δωροεπιταγή 100$ μετά την πτώση των τιμών του iPhone κάτι που δεν ήταν υποχρεωμένη να κάνει. Αλλά το έκαναν ούτως ή άλλως, μετά τα παράπονα πολλών ανθρώπων.

Σαν προγραμματιστής δεν συνεργάζομαι με την Apple αυτή καθ’ αυτή σαν μια φυσική οντότητα αλλά δουλεύω με πολλούς προγραμματιστές και προσωπικό υποστήριξης της Apple. Η εργασιακή μου σχέση μ’ αυτούς τους ανθρώπους είναι τέλεια, δεν έχω κανένα παράπονο.

Το μόνο πράγμα που θέλω να κάνει η Apple είναι να “ανοίξει” το iPhone στους προγραμματιστές για mac. Έχουμε υποστηρίξει (οι προγραμματιστές) την Apple σε πολλές μεταβάσεις: 680x0 στο PowerPC, Mac OS 7/8/9 στο Mac OS X, Macintosh Toolbox στο Cocoa, PowerPC σε Intel επεξεργαστές. Εργαζόμασταν σκληρά σε εφαρμογές για mac στην δεκαετία του ‘90 όταν φαινόταν πως το μέλλον της Apple ήταν εξαιρετικά αβέβαιο. Και είμαστε ακόμα εδώ και θα θέλαμε να δημιουργήσουμε εφαρμογές για το iPhone. (Σημ.: Στου κουφού την πόρτα...)

ΕΡ: Σαν “βαρύς” χρήστης του NetNewsWire έχω αναρίθμητα RSS feeds που παρακολουθώ καθημερινά. Για να έχω πιο εύκολη και άμεση πρόσβαση στα πιο σημαντικά νέα έχω δημιουργήσει ένα φάκελο με τις πιο σημαντικές RSS πηγές. Ποιά είναι τα δικά σου πιο σημαντικά RSS feeds;

ΑΠ: Τα feeds που μ’ ενδιαφέρουν πιο πολύ είναι blogs άλλων mac προγραμματιστών. Ακόμα διαβάζω το I Can Has Cheezburger? (site με δημοσιεύσεις φώτο και βίντεο κυρίως γατών σε κουλές πόζες), ασφαλώς.

ΕΡ: Είναι αλήθεια ότι η αγορά shareware εφαρμογών είναι πιο υγιής και υποφέρει λιγότερο από την πειρατεία σε σχέση με την αντίστοιχη των Windows; Τώρα που χρησιμοποιώ mac αγοράζω πολύ λογισμικό, αλλά πιστεύω ότι και η γενική ποιότητα των shareware εφαρμογών για mac είναι καλύτερη. Ποιές είναι οι αγαπημένες σου shareware εφαρμογές;

ΑΠ: Αυτές τις μέρες προτιμώ τον όρο ”indie” για να χαρακτηρίσω μικρές ομάδες προγραμματιστών και το software που παράγουν. Όλες πλέον είναι εμπορικές εφαρμογές και δεν υπάρχει πια shareware.

Πιστεύω ότι βιώνουμε την χρυσή εποχή των indie εφαρμογών. Η ποιότητα αλλά και η ποσότητα τους είναι εκπληκτική. Είναι θαυμάσια εποχή για να είσαι προγραμματιστής mac αλλά και mac χρήστης.

Μια μακροσκελής λίστα από τα αγαπημένα μου indie προγράμματα είναι η εξής: Acorn, Adium, BBEdit, Camino, Coda, Colloquy, Comic Life, MarsEdit, OmniOutliner, OmniGiraffle, QuickSilver, Radioshift, Spamsieve, TextMate, Transmit, Twitterrific, VoodooPad.

ΕΡ: Υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής; Δουλεύοντας αποκλειστικά και μόνο σε μια εφαρμογή μπορεί να γίνει κουραστικό ή και βαρετό μερικές φορές.

ΑΠ: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για άλλη εφαρμογή.

Σίγουρα κάποιο ποσοστό από τη δουλειά που κάνω είναι βαρετό - αλλά αυτό δεν διαφέρει από το να δουλεύεις πάνω σε μια νέα εφαρμογή. Μάλιστα μερικές φορές το να δουλεύεις πάνω σε νέες εφαρμογές είναι πιο βαρετό αφού πρέπει να τελειώσεις όλα τα βαρετα σημεία μιας εφαρμογής. Στο NetNewsWire έχουν διεκπεραιωθεί οι περισσότερες βαρετές εργασίες και έτσι μπορώ να συγκεντρωθώ και να ασχοληθώ με νέα και πιο ενδιαφέροντα πράγματα.

ΕΡ: Και μια ή δύο “ξέμπαρκες” ερωτήσεις: Τί πιστεύεις για την Ελλάδα; Την έχεις επισκεφτεί ποτέ;

ΑΠ: Δεν έχω έρθει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά θα ήθελα να έρθω. Είναι η γενέτειρα του πολιτισμού και της διανόησης που αγαπώ και πρεσβεύω. Το σπίτι του Σωκράτη είναι και δικό μου σπίτι και το σπίτι κάθε μέλους του δυτικού πολιτισμού.

ΕΡ: Ξέρω πως λατρεύεις τις γάτες. Η πλειοψηφία των ανθρώπων προτιμούν τους σκύλους σαν κατοικίδια, καθιστώντας έτσι την επιλογή της γάτας μια “εναλλακτική” πρόταση. Δεν ξέρω αν βλέπω μια αναλογία μεταξύ Mac ή Linux και Windows. Πιστεύεις ότι η αποχή από τα “defaults” είναι ένας ωραίος τρόπος να ζει κανείς τη ζωή του; Συνήθως διαφωνώ με την πλειονότητα των επικρατούσων τάσεων και ιδεών. Ποιά είναι η στάση σου στη ζωή;

ΑΠ: Μεγάλωσα από τους γονείς μου με την ιδέα να σκέφτομαι για τον εαυτό μου. Αυτό δε σημαίνει ότι μονίμως πάω “κόντρα στο ρεύμα” αλλά σημαίνει ότι μπορώ πάντα να επιλέξω την εναλλακτική κατεύθυνση αν αυτο επιθυμώ. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να σκέφτεσαι και να συνεχίσεις να σκέφτεσαι και μετά να αναθεωρείς τις σκέψεις σου και να ρωτάς τον εαυτό σου ερωτήσεις. Δεν θέλω επ’ ουδενί να παγιωθώ και να “κολλήσω” σε συγκεκριμένες ιδέες και απόψεις: είναι σημαντικό να βρίσκεσαι νοητικώς σε διέγερση, να μπορείς να αλλάζεις γνώμη και να είσαι ανοιχτός σε νέες αλλά και… παλιές ιδέες!

ΕΡ: Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου Brent!

ΑΠ: Εγώ σ’ ευχαριστώ!

Το πιο σημαντικό κομμάτι που κρατάμε από αυτή τη συνέντευξη είναι η ενδόμυχη δυσαρέσκεια των ανθρώπων που υποστήριξαν την Apple σε πολλές μεταβάσεις. Ακόμα και ο συνήθως γλυκομίλητος Brent, 27 χρόνια φαν της Apple, εξέφράσε 3 φορές σε μία συνέντευξη τη δυσαρέσκεια του για την πορεία που επέλεξε η Apple να ακολουθήσει για το iPhone.

Για να κερδίσει κάποιος από σας μία άδεια χρήσης του NetNewsWire απλά γράψτε μας στο φόρουμ αυτής της δημοσίευσης (Προσοχή, στο φόρουμ και όχι στα σχόλια αυτής της δημοσιεύσης), την χρήση που κάνετε ή όχι στα RSS, τον αγαπημένο σας desktop ή web αναγνώστη RSS, τα σχόλια σας για αυτή τη συνέντευξη και κάτα πόσο βρίσκεται ενδιαφέρουσα ή όχι την ιδέα συνεντεύξεων ανθρώπων που σχετίζονται με την Apple και τα προϊόντα της. Αν είστε ήδη εγγεγραμένος χρήστης του MacLife, οι ίδιοι κωδικοί ισχύουν και για το φόρουμ, ενώ η εγγραφή είναι δωρεάν.  Σε μία εβδομάδα, δηλαδή την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί στο σχετικό φόρουμ ο νικητής της κλήρωσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις
Δεν υπάρχουν!


Κατηγορίες