• από Δημοσιεύθηκε στις 29-11-2011 23:41
  Προεπισκόπηση Άρθρου

  Το Mac OS X είναι ένα αρκετά ασφαλές λειτουργικό σύστημα. Μπορεί να δεχτεί πολλαπλούς λογαριασμούς χρηστων και να τοποθετηθούν περιοριμοί σε αυτούς βάση των δικαιωμάτων που θα τους δοθούν. Εάν ένας λογαριασμός χρήστη στηθεί σαν στάνταρ χρήστης, τότε το μόνο κακό που θα μπορεί να κάνει αυτός ο χρήστης είναι στον ίδιο του τον εαυτό (λογαριασμό) και όχι στο υπόλοιπο σύστημα και φυσικά ούτε σε άλλους λογαριασμούς που μπορεί να υπάρχουν. Παρόλα αυτά καλώς ή κακώς η Apple για να κάνει πιο "εύκολη" τη ζωή του μέσου χρήστη, δίνει δικαιώματα διαχειριστή (administrator) στον πρώτο χρήστη που δημιουργείται όταν ξεκινήσει το λειτουργικό για πρώτη φορά σε ένα μηχάνημα της. Αυτό φυσικά αφήνει κάποια "κενά ασφαλείας", με την έννοια ότι ένας χρήστης με δικαιώματα διαχειριστή είναι επικίνδυνος για όλους.
  από Δημοσιεύθηκε στις 26-11-2011 14:05
  Προεπισκόπηση Άρθρου

  Οι εκδόσεις του Apple Mail μέχρι και το Snow Leopard είχαν μια πολύ χρήσιμη λειτουργία που λεγόταν "bounce". Κάποιοι δεν την είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά για άλλους χρήστες ήταν ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του Mail.app (ανάμεσά τους κι εγώ). Αυτό που έκανε το bounce, ήταν ουσιαστικά να διαγράφει ένα mail και να επιστρέφει στον αποστολέα το μήνυμα που λέει πως "δεν ήταν δυνατή η παράδοση του μηνύματος", κάτι που συμβαίνει δηλαδή όταν στέλνουμε ένα mail σε διεύθυνση που δεν ισχύει πια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιστρέψουμε το μήνυμα σε spammers που μας βάζουν σε λίστες παραληπτών χωρίς τη συναίνεσή μας, σε επαφές που μας βομβαρδίζουν με ενοχλητικά mail κλπ.
  από Δημοσιεύθηκε στις 22-11-2011 12:49
  Προεπισκόπηση Άρθρου


  Μετά την διάθεση του Mac OS X Lion η Apple, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, διαθέτει πλέον τα μηχανήματα της με προ-εγκατεστημένο (pre-installed) το καινούργιο της λειτουργικό. Ο οδηγός που είχαμε φτιάξει, έχει εφαρμογή μόνο σε όσους είχαν το Mac OS X Snow Leopard [10.6] και αναβάθμισαν σε Mac OS X Lion [10.7]. Επίσης είχα αναφέρει ότι δεν θα διατεθεί το καινούργιο λειτουργικό σε ψηφιακή μορφή, οπότε οφείλω να το διορθώσω αυτό και να πω ότι το διαθέτει σε usb stick στην τιμή των $69.00 μέσω των Apple Stores.
  από Δημοσιεύθηκε στις 07-11-2011 15:27
  Προεπισκόπηση Άρθρου


  Το Migration Assistant είναι μια ενσωματωμένη εφαρμογή του Mac OS X που μας διευκολύνει στο να μεταφέρουμε σημαντικές πληροφορίες, όπως λογαριασμούς χρηστών (user accounts), εφαρμογές (applications), ρυθμίσεις για τον υπολογιστή μας και το δίκτυο μας και γενικότερα αρχεία, από ένα υπολογιστή Mac σε έναν άλλον. Η διαδικασία μπορεί να γίνει μέσω ενος καλωδίου FireWire ή ThunderBolt, αλλιώς μέσω δικτύου, είτε ενσύρματου είτε ασύρματου. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν και αναφέρονται στο Migration Assistant, έχουν εφαρμογή και στη μεταφορά των αρχείων μας χρησιμοποιώντας το Setup Assistant.
  από Δημοσιεύθηκε στις 13-10-2011 12:45
  Προεπισκόπηση Άρθρου

  Η καινούργια δωρεάν υπηρεσία της Apple iCloud είναι εδώ, είναι δωρεάν, και μας προσφέρει διάφορες λειτουργίες και χαρακτηριστικά κάνοντας την ζωή μας πιο εύκολη. Με το iCloud ο χρήστης έχει την δυνατότητα να διατηρεί σε απόλυτο συγχρονισμό διάφορα πράγματα, όπως τον λογαριασμό email της μορφής [email protected] που του παρέχει δωρεάν, τις επαφές και τα ημερολόγια, έγγραφα και αρχεία από διάφορες εφαρμογές, καθώς και εφαρμογές, τραγούδια και βιβλία που αγοράζει από τα ηλεκτρονικά καταστήματα της εταιρίας στο iTunes. Προκειμένου να ενεργοποιήσετε το iCloud στο OS X, απαιτούνται μερικά απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.
  από Δημοσιεύθηκε στις 28-09-2011 13:25
  Προεπισκόπηση Άρθρου

  Ολοι γνωρίζουμε πως ο Mac έχει την δυνατότητα να διαβάζει κείμενο με φωνή σε διάφορες γλώσσες και φυσικά στις τελευταίες εκδόσεις του OS X και στα Ελληνικά. Η ανάγνωση του κειμένου από τον υπολογιστή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη όχι μόνο σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και σε χρήστες που θέλουν για παράδειγμα ο υπολογιστής να πραγματοποιήσει την ανάγνωση ενός εγγράφου ή βιβλίου. Η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν είναι προεπιλεγμένη στο OS X Lion, ενώ διατίθεται αρχικά μόνο για την αγγλική γλώσσα. Προκειμένου να ενεργοποιήσουμε την δυνατότητα ανάγνωσης Ελληνικού κειμένου και της Ελληνικής φωνής, θα πρέπει να πάμε στις ρυθμίσεις του συστήματος.
  από Δημοσιεύθηκε στις 23-09-2011 13:05
  Προεπισκόπηση Άρθρου

  Η καινούργια λειτουργία που έχει ενσωματώσει η Apple στο OS X Lion για την μεταφορά αρχείων μεταξύ των υπολογιστών Mac, το λεγόμενο AirDrop, υποστηρίζεται μόνο από τους υπολογιστές που έχουν το κατάλληλο hardware και συγκεκριμένα WI-Fi τσιπ με την δυνατότητα PAN για peer-to-peer συνδέσεις. Δυστυχώς αρκετά από τα σχετικά πρόσφατα αλλά και παλαιότερα μοντέλα Mac που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές να τρέξουν το OS X Lion, δεν είναι εξοπλισμένα με τα εν λόγω τσιπ και κατά συνέπεια δεν μπορούν να κάνουν χρήση του AirDrop. Ένας χρήστης στο Mac OS X Hints βρήκε τον τρόπο να ενεργοποιήσει το AirDrop στους Mac που δεν υποστηρίζεται, τρέχοντας μια σχετική εντολή στο Terminal.

  Σελίδα 1 από 2 1 2 ΤελευταίαΤελευταία