• Ένα εκατομμύριο UDIDs από συσκευές iOS δημοσιεύθηκαν από χάκερς

    Η ομάδα χάκερς Antisec δημοσιοποίησε χθές ένα εκατομμύριο μοναδικούς αριθμούς UDID συσκευών iOS, οι οποίοι φέρεται να προέρχονται από αρχείο που εντοπίστηκε σε φορητό υπολογιστή του FBI στις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος φορητός υπολογιστής ήταν ενός ειδικού πράκτορα του FBI, από τον οποίο οι χάκερς κατάφεραν να αποσπάσουν το αρχείο τον περασμένο Μάρτιο, στο οποίο υπάρχουν τουλάχιστον 12 εκατομμύρια καταγραφές συσκευών και περιλαμβάνονται μοναδικοί αριθμοί UDID (ο αριθμός UDID είναι ουσιαστικά η ταυτότητα μια συσκευής iOS), ονόματα χρηστών, τηλεφωνικοί αριθμοί, διευθύνσεις κ.ά.

    Η ομάδα δημοσίευσε ένα εκατομμύριο απ΄αυτές τις καταγραφές, περιλαμβάνοντας κυρίως τους αριθμούς UDID, APNS Toneks, ονομασίες συσκευών (π.χ. Mihali's iPhone), και το είδος της συσκευής όπως για παράδειγμα "iPad". Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα MacRumors.com, οι συγκεκριμένοι αριθμοί UDID φαίνεται να είναι πραγματικοί. Αν και η πηγή των δεδομένων δεν έχει ξεκαθαριστεί, το είδος των καταγραφών ταιριάζει σε δεδομένα που συγκεντρώνει συνήθως ένας προγραμματιστής μιας εφαρμογή iOS, προκειμένου να στείλει ειδοποιήσεις στους χρήστες (push notifications).

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως πρόβλημα ο χρήστης μιας συσκευής, αν δημοσιοποιηθεί ο αριθμός UDID. Μόνο η χρήση ενός αριθμού UDID δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων (χωρίς να είναι απολύτως βέβαιο) και συνήθως η χρήση τους περιορίζεται από διαφημιστικά δίκτυα προκειμένου να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντα των χρηστών.

    Η ομάδα των χάκερς στο μήνυμά της αναφέρει τους λόγους που την οδήγησαν στην δημοσίευση των πληροφοριών, επισημαίνοντας πως ποτέ δεν συμφώνησαν με την υιοθέτηση των UDID αριθμών από την Apple, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα κακή επιλογή από την πλευρά της εταιρείας. Ο κυριότερος σκοπός της δημοσιοποίησης πάντως είναι για να τραβήξουν την προσοχή, όσον αφορά την χρήση των συγκεκριμένων δεδομένων από το FBI, το οποίο εικάζουν πως χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό της τοποθεσίας των χρηστών. Επισημαίνουν δε πως η δημοσιοποίηση γίνεται τώρα που η Apple αναζητά εναλλακτικές για τους αριθμούς UDID, για ευνόητους λόγους.

    Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά ως θέμα στο φόρουμ: Ένα εκατομμύριο UDIDs από συσκευές iOS δημοσιεύθηκαν από χάκερς από τον MihalisGR Πλοηγηθείτε στο αρχικό θέμα